Představení dedikovaných serverů

[gtranslate]

Přinášíme další informace k dedikovaným serverů, které spustíme za týden – podrobnější popis služby, parametry, objednávání, ceny, předinstalované operační systémy a další.

Jak jsme již informovali, objednávání a zřizování dedikovaných serverů spustíme v pondělí 20.12., tedy za týden.

Ze začátku nabídneme pouze několik konkrétních variant v omezeném počtu. Teprve po prvních objednávkách zjistíme, o jaké varianty a služby mají zákazníci zájem, a na základě toho objednáme další hardware.

Konfigurace, které jsou uvedeny na stránce o dedikovaných serverech, jsou v uvedených počtem v naší serverovně a jsou připraveny ke spuštění. Službu zákazníkovi zřídíme po zaplacení.

Naše vize do budoucna je taková, že na stránkách bude zpřístupněn konfigurátor, přes který si zákazník přesně nakliká server, jaký si přeje – typ procesorů a počet, typ pamětí a počet, typ disků a počet atd. U komponent bude vidět, které máme skladem nebo jak dlouho se bude na které čekat (protože budou na objednávku nebo na cestě k nám). To ale až příště.

Finální konfigurace a ceny jsou zveřejněny na naší stránce o Dedikovaných serverech. Uvedené ceny jsou za 1 měsíc a platí při platbě na rok dopředu. V tomto případě si neúčtujeme žádné zřizovací poplatky.

Alternativně je možné zvolit měsíční fakturaci, v takovém případě je však poplatek za pronájem hardwaru navýšen o 10% a navíc si účtujeme jednorázový zřizovací poplatek (ve výši 1 měsíčního poplatku za hardware).

Hardware a software

Dedikovaný server znamená, že zákazníkovi pronajmeme náš hardware, který umístíme do naší serverovny, poskytneme mu zálohované napájení a připojíme jej do sítě Internet. Vlastníkem serveru zůstáváme my, zákazník jej spravuje na dálku přes Internet a nikdy s ním nepřijde do styku. Vlastníkem dat, uložených na serveru, je samozřejmě zákazník.

Následně se o server staráme, ale pouze po jeho hardwarové stránce. Řešíme poruchy disků, pamětí, procesorů atd. Oprava nebo výměna porouchané hardwarové komponenty je zdarma a je plně v naší režii.

Ale pozor – co se týká softwaru, o ten se nijak nestaráme. Instalace operačního systému, jeho nastavení, zabezpečení, zálohování, aktualizace atd. stejně jako všeho dalšího software a služeb na serveru, to je vše plně v režii zákazníka. Jediné, co po softwarové stránce děláme zdarma, je základní instalace některého z námi nabízených operačních systémů (viz. dále).

Operační systém

Servery ve výchozím stavu nemají žádný operační systém, nabízí se několik možností:

  1. Operační systém si můžete nainstalovat sami. Přes webový management serveru si zobrazíte KVM konzoli (monitor, klávesnice, myš), připojíte si CD/DVD (vzdáleně připojíte ISO obraz CD/DVD, který je umístěn na vašem PC, nebo namapujete CD/DVD mechaniku, do níž vložíte skutečné CD/DVD) a z toho nabootujete a můžete instalovat – jako kdybyste byli u fyzického serveru přímo.
     
  2. Necháte si od nás zdarma nainstalovat některý z námi nabízených distribucí Linuxu (CentOS, Fedora Core, Debian, openSUSE, Ubuntu). Jedná se pouze o základní instalaci operačního systému bez dalšího software.
     
  3. Necháte si od nás nainstalovat Microsoft Windows Server 2008 R2 v některé z námi nabízených edic (Web, Standard, Enterprise, Datacenter) a pronajmeme vám za příslušný poplatek licenci.

Podobně jako u VPS nabídneme i zde balíček CentOS 5.5 LAMP (Apache, PHP, MySQL a administračním rozhraním Webmin), ale to až časem (předpokládáme v lednu).

Microsoft Windows Server 2008 je nutné platit měsíční poplatky za pronájem licence, která vás opravňuje k využívání tohoto operačního systému. Alternativou je samozřejmě to, že máte svou vlastní licenci a své vlastní instalační médium – pak si můžete Windows Server nainstalovat sami a nemusíte nám za žádnou licenci platit.

Management serverů

Celá správa hardware je založena na technologii Fujitsu iRMC, což je systém pro správu hardware, se kterým lze pracovat přes WWW rozhraní – viz. článek Management serverů (BMC).

Tento systém je zcela nezávislý na operačním systému serveru, takže funguje, i když žádný OS není nainstalovaný nebo OS nefunguje. Přes webové rozhraní tak můžete:

  • zapínat, vypínat a restartovat serveru (když vám spadne OS, snadno kdykoliv server na dálku restartujete, aniž byste nás k tomu potřebovali)
  • KVM – přístup k monitoru, klávesnici a myši
  • vzdálené připojení CD/DVD, ISO obrazu a USB disku

CD/DVD se připojuje přímo z vašeho počítače. Jsou 3 možnosti:

  • vyberete svou CD/DVD mechaniku na svém PC a ta se bude chovat jako mechanika na serveru
  • na svém PC vyberete soubor ISO obrazu nějakého CD/DVD a to připojíte k serveru
  • podobně lze nějaké vaše USB zařízení (flash disk) ve vašem počítači připojit vzdáleně k serveru

Zkušební doba, vrácení peněz

U dedikovaných serverů nebude zkušební doba 7 dní, jako je tomu u ostatních služeb. Na zkoušku si lze dedikovaný server vzít tak, že jej zákazník objedná na měsíc. A pokud bude spokojen, může se mu změnit fakturační období na roční.

Při objednání s roční fakturací bude platit vrácení peněz do 180 dní od zřízení v případě prokázaných opakovaných výpadků, způsobených provozovatelem. Toto nebude platit pro služby objednané s měsíční fakturací.

Plány do budoucna

  • on-line zřízení prázdného serveru nebo nějaké oblíbené varianty s Linuxem do 15 minut od zaplacení
  • oprava porouchaného hardware do 1 hodiny od nahlášení a zjištění příčiny (příplatková služba)
  • managed server – kompletní správa serveru, včetně aktualizací a konfigurací (příplatková služba)
  • připojení 1Gbps či 10Gbps portem (příplatková služba)
  • připojení přes druhou síťovou kartu (příplatková služba)

Galerie