Management serverů (BMC)

[gtranslate]

Moderní serverový hardware se spravuje zcela jinak než jak tomu bylo před lety. Servery mají management integrovaný přímo na základní desce (BMC) a vše se ovládá přes webové rozhraní.

Moderní serverový hardware má přímo na základní desce integrován tzv. BMC (Baseboard management controller). Je to v podstatě čip, který sleduje nejrůznější parametry hardwaru (stav, teploty, otáčky, napětí, spotřeba, různé události) a umí jej ovládat (zapínat, vypínat, měnit nastavení).

BMC přímo nabízí webové rozhraní, přes které se ke všem těmto funkcím dostanete. Podstatné je, že toto BMC je zcela nezávislé na CPU a na operačním systému a běží i když je server vypnutý. Stačí, kdy je zapojeno napájení, a BMC běží. Samozřejmě to “žere” několik Wattů energie navíc.

To ale není vše. Kromě webového rozhraní BMC většinou zpřístupňuje také KVM (Keyboard, Video, Mouse). Přes aplikaci ve vašem počítači (většinou je to Java aplikace) se dostanete k monitoru serveru a můžete jej ovládat svou klávesnicí a myší. A k tomu je možné na dálku připojit CD/DVD či USB zařízení (remote storage). Podrobněji o KVM v některém z dalších článků.

Spadl vám operační systém? Odřízli jste se omylem chybou v konfiguraci sítě nebo firewallu na serveru? Nevadí, nemusíte nikam chodit. Přes BMC server na dálku zrestartujete nebo se dostanete na monitor a tedy také do konzole operačního systému. A to ze své židle v kanceláři, anebo z domova. Nemusíte k serveru chodit ani když potřebujete použít nějaké instalační CD. To vše samozřejmě radikálně snižuje dobu potřebnou k vyřešení poruch – lze to udělat na dálku odkudkoliv, kde je Internet, nemusí se nikam běhat, technici nejsou vystavováni průvanu klimatizace v serverovně. Ale také to technikům sebere poslední příležitost k pohybu v pracovní době 🙂

Celému tomuto způsobu správy hardware se říká IPMI (Intelligent Platform Management Interface), což je standard, který tyto věcí řeší obecně, definuje potřebné protokoly, způsob komunikace BMC se zbytkem hardware aj.

Kromě webového rozhraní jsou k dispozici také různé protokoly, které umožňují s BMC komunikovat z jiného software. Takže si pak můžete naprogramovat svůj systém, který bude serverům posílat příkazy, zjišťovat jejich stav, parametry a další. Samozřejmě je zde i protokol SNMP.

Server lze nakonfigurovat na zasílání e-mailových informativních a chybových hlášek. Takže když nějaká součást začne být poruchová nebo se rozbije, tak o tom okamžitě víme a navíc se z e-mailu dozvíme přesně která komponenta má problém a nemusíme to složitě zjišťovat a dedukovat.

U serverů Fujitsu, které využíváme v našem datovém centru, je BMC samozřejmostí, a to i u těch nejnižších serverových řad. Takže bude k dispozici zákazníkům také u dedikovaných serverů.

Management serverů tedy má, nabízí a umožňuje:

  • používání přes webové rozhraní (HTTP, HTTPS)
  • používání přes protokol IPMI
  • používání přes protokol SNMP
  • používání přes SSH
  • uživatelské účty s různými oprávněními
  • sledovat stav větráčků – otáčky, teplota, poruchy
  • sledovat napětí
  • sledovat spotřebu energie – aktuální stav, historie
  • zjistit komponenty hardware – jejich parametry, stav, sériová čísla aj.
  • zapínat, vypínat, restartovat
  • plánované zapínání a vypínání – v kolik hodin se má server zapnout či vypnout
  • zasílání e-mailových informačních a chybových hlášek
  • log všech událostí
  • KVM – monitor, klávesnice a myš, vzdálené připojení CD/DVD, USB

To vše dohromady je další z mnoha důvodů, proč jsme dokázali snížit náklady – je potřeba méně času na instalace a opravy, zvládneme to rychleji a efektivněji, takže potřebujeme méně techniků.