Otázky zákazníků a odpovědi WEDOS – díl 1.

[gtranslate]

Vyzvali jsme vás k položení otázek, které se týkají WEDOS. Přinášíme odpovědi. Snad to je pro vás zajímavé. Pokud bude zájem, tak vše rádi zopakujeme.

Otázky jsou bez cenzury, odpovědi také 🙂 . Otázky jsou v pořadí, tak jak nám přišly na FacebookTwitter a Google+.

  • Pavel Dvořák – Kolik stála celá investice až do teď (veškeré vaše náklady apod). Vrátila se vám už větší část a případě kdy se podle Vašich odhadů vrátí?

Dosavadní investice (finančně vzato) byla něco málo přes 30 milionů korun, přičemž něco málo přes polovinu je do serverů a IT technologií (plus další servery již z provozní činnosti). Méně než polovina je do budovy a vybavení. Samozřejmě, že k tomu všemu musíte připočítat hodně stráveného času, hodně úsilí, zkušeností a nápadů. To je na tom celém asi to nejhodnotnější… (na to žádné finančí tabulky neexistují).
Návratnost? Záleží na úhlu pohledu. Z hlediska reálné tržní hodnoty firmy se investice již jistě vrátila. Z hlediska ekonomických výsledků lze očekávat návratnost do konce roku 2015, případně v roce 2016. Uvidíme, jak se nám bude dařit a uvidíme, jaké investice budeme muset dělat v souvislosti s růstem.

  • Josef Němec – Třeba kdo WEDOS vlastní a kde firma platí daně?

WEDOS Internet, a.s., je akciová společnost, která má aktuálně cca 300 akcionářů. Největším akcionářem je Josef Grill, který má cca 87% akcií společnosti. Předpokládá se, že svůj podíl bude postupně snižovat. Dalšími akcionáři jsou většinou fyzické osoby z řad zákazníků (viz. náš úpis akcií v roce 2012). Společnost je česká, se sídlem v ČR a tak daně platíme v ČR. Aktuálně jsme z hlediska daní z příjmů ve ztrátě (jsou tam poměrně vysoké odpisy našich investic) a tak daň z příjmů zatím neplatíme. Platíme české DPH a to aktuálně cca 250 tisíc korun měsíčně.

  • Jaké má ambice na českém trhu?

Ambice máme vysoké. Aktuálně jsme největším hostingem v ČR z hlediska aktivních webhostingů a VPS. Zároveň naše služba WEDOS Disk je nejrozšířenější české úložiště dat a záloh. Pracujeme na dalších službách, které chceme nabídnout. Lze snad prozradit, že kromě tajných projektů a myšlenek, připravujeme velmi konkurenční (nebo spíše bezkonkurenční) nabídku dedikovaných serverů a potom některé další novinky u stávajících služeb. Zbytek asi nebudeme prozrazovat. Neplánujeme služby, které mají (z našeho pohledu) malou přidanou hodnotu (housing apod.).
Chceme vyzkoušet, zda by byl zájem o naše služby v zahraničí. U virtuálních serverů je již úspěšně prodáváme do zahraničí a to i přesto, že celý náš web je pouze česky.

  • Je možné koupit podíl?

Aktuálně to je možné jen od jiného akcionáře. Další detaily v další odpovědi na další otázku.

  • Pavel Dvořák – Bude možné ještě koupit akcie WEDOS?

Na valné hromadě před 14 dny bylo schváleno, že v případě potřeby bude možné navýšit základní kapitál dalším veřejným úpisem akcií. V úvahu to připadá v situaci, kdy bychom chtěli postavit Datacentrum WEDOS 2, které by bylo založené na chlazení olejem (a)nebo v případě, že bychom potřebovali finance na investice při nějakém rychlém růstu prodeje našich služeb. Aktuálně vše vlastní firma (včetně budovy) a jedeme bez leasingu a úvěrů.

  • Domco Kacik – máte ma radi? 

Ano, máme rádi všechny současné a i budoucí (a ve výsledku i minulé) zákazníky. Vážíme si všech.

  • Radek Simkanič – Bude do budoucna možnost připojení přes SSL?

Co konkrétně myslíte SSL? HTTPS u webhostingu? To máme – http://kb.wedos.com/webhosting/https.html .

  • Peter Pavlinský – Budete este otvarat kolo novych akcionarov? Kedy?

Odpověď byla výše. Do budoucna to nelze vyloučit. Je to lepší (a zejména bezpečnější) způsob financování, než úvěry nebo leasingy. Navíc u nás to má mnoho dalších výhod – akcionáři jsou nejlepšími prodejci.

  • Tom Lavický – Kolik denně proběhne prokliků mezi všemi provizními plochami u vás ?

Každý den je to od 5000 do12 tisíc prokliků.

  • Michal Kolesa – Co je interní obchodní tajemství, aby se lidi zbytečně neptali a pak nebyli zklamaní ?

Jde o některé věci související s know-how a některé věci, které připravujeme. Nechceme prozradit něco, co je ještě ve stádiu myšlenek nebo příprav. Mohlo by to ohrozit obchodní úspěch nové služby.

  • Josef Prišťák – Už jste se někdy ožraly a šli pak měnit hesla k serverům? 

Nic takového se u nás neděje. Na to máme poměrně přísná pravidla a složité postupy…

  • Tom Hopi – Umíte plavat?

Plavat umíme 🙂 .

  • Tomáš Přeučil – Je u vás ve firmě někdo brony? 

To jsme nezkoumali a skutečně to neřešíme. Lidi soudíme podle pracovního výkonu a ne podle podobných vlastností…

  • Pavel Dvořák – Administraci píšete v čistém PHP nebo nějaký framework, jaký? Nette, Zend nebo jiný? Případně je vše v PHP nebo je použitý i jiný jazyk?

Máme vlastní framework, administrace jen PHP, ovládání serverů java.

  • Kamil Oboril – Kolko vasi admini spia denne? 

Podpora chodí na směny 12 hodin (11,5 + 0,5 přestávka). Takže spí bez problémů. Ostatní chodí na 8 hodin a vzhledem k tomu, že servery fungují spolehlivě, tak se všichni bez problémů vyspí.

  • Pavel Krejčí – Pokud dojde k poškození dat na vašich serverech (například vlivem povodní), mám nárok na náhradu škody, nákladů na nápravná opatření a ušlého zisku?

Povodně nehrozí. Datacentrum je cca kilometr od řeky a 23 metrů nad hladinou řeky Vltavy. Nárok máte pouze na poměrnou slevu z měsíčního poplatku, u některých služeb na měsíc zdarma. Musel byste mít individuální ujednání, abyste měl nárok na cokoliv dalšího.
U hostingových služeb je situace shodná jako u služeb telekomunikačních operátorů (mobilní telefony) a například dodavatelů energií (plyn a elektřina). Tam také v případě výpadku nemáte nárok na náhradu škod.

  • Petr Lyčka – kolik dela u Vas slecen a jsou hezke

Jsou u nás 3, ale z toho 2 aktuálně na mateřské dovolené. Naše lidi najdete na: http://www.wedos.org/cs/lide.html, ale je to neaktualizované. Polepšíme se a web doplníme.

  • Pavel Krejčí – Jde spíše o situaci, kdy mi na severu Wedosu běží podnikový systém apod. Pokud zálohuji jednou denně, můžu i tak přijít o celodenní data…

Máme WEDOS Disk a tam můžete zálohovat každý den a kolikrát chcete a kterou službu chcete…

  • Petr Lyčka @Pavel Krejci: Tak to je jina situace, ale pokud se nepletu maj zalohy zvlast

Zálohy máme na diskových polích. Doporučujeme samozřejmě každému, aby si zálohoval sám a častěji. Někdy je lepší mít o zálohu více, než méně.

  • Michal Kolesa – jaký je rozdíl mezi nimi a Vámi http://www.svetandroida.cz/technicke-zakulisi-hostingu-svetandroida-cz-201306

Primární rozdíl je v tom, že my jsme ve vlastních prostorách a ne v nájmu u cizí firmy. Nejsme tedy na někom ekonomicky a organizačně závislí. Nehrozí nám zvedání cen a ani třeba to, že chce někdo dělat něco jinak, než potřebujeme my. Za kvalitu zodpovídáme sami a sami si to můžeme udělat nejlépe, jak je možné.

Z hlediska technického zázemí jsou parametry našich datacenter srovnatelné. 
Z hlediska infrastruktury máme vše duální, plně redundantní. Páteří sít je plně 10 Gbps, připojení 3 x 10 Gbps. V tomto směru patříme mezi hostingy na vrchol.

Máme certifikace ISO od TÜV SÜD – ISO 9001 (management kvality), ISO 14001 (management životního prostředí), ISO 27001 (bezpečnost informací). Naše datacentrum je aktuálně nejúspornější řešení v ČR.

  • Petr Kubala – jaká je celková kapacita (TB) datacentra a kolik elektřiny za měsíc spotřebuje? 

Řádově máme 1,2 PB dat. Snad počítáme dobře 🙂

Spotřebujeme kolem 45 MWh elektřiny. Pokud bychom neměli vše tak extrémně úsporné, tak by to bylo řádově 2-4x tolik při stejném výkonu. Samotné úsporné procesory ušetří desítky procent, desítky procent šetříme díky free-coolingu, kvalitní koncepci chlazení, další procenta díky úsporným serverům a v neposlední řadě dbáme i na další úspory (LED světla, úsporné další technologie – UPS apod.).

  • David Antolik – Pouzivate alebo uvazovali ste nad vyuzitim nejakych SDN technologii – napriklad OpenFlow ?

Zatím to nemá smysl. Viděli jsme na to nějaké prezentace. Do budoucna se uvidí.

  • Trochu ohledne konfigurace serveru – Webservery – Konfiguraci pro domeny mate 1 obecny virtualhost, ke statickym souborum pristupujete s pravy webserveru a php pres nejaky obecny setuid wrapper (tusim, ze apache podporuje v nekterych konfiguraci i autodetekci podle majitele .fcgi souboru, ale uz si to moc nepamatuju). Routovani domen pak resite symlinkama, takze fyzicky data mate ve /data/web/virtuals/[ID]/ a ve virtualhostu alternativni cestu na symlink, kam to prepisujete rewritem. Aliasy pak delate akorat vytvorenim dalsiho symlinku. Je to tak?

Každý web má vlastní virtualhost, každý má svého uživatele, ten tam přistupuje přes setuid wrapper tedy ke statickým souborům apache přistupuje přes jednoho uživatele (všude stejný) a k php souborů přistupuje php přes ten wrapper, tedy s právy konkrétního uživatele. Aliasy v rámci webu přes apache rewrite.

  • Komunikace se servery – pouzivate na to nejake dostupne komunikacni rozhrani nebo jste si napsali sveho agenta? V cem?

Všechno vlastní. 

  • Databaze – Jak resite aktualizace? Pouzivate replikaci nebo aktualizace delate s vypadky?

U běžných služeb by v případě aktualizace byl výpadek. Samozřejmě, že to umíme i jinak, ale není to potřeba.

  • Dedikovane servery – Jak resite ochranu proti pouzivani jine nez prirazene IP adresy? Na VPS jste tohle kdysi vyresene nemeli, uz jste to osetrili?

Přímo nijak. Řešíme následek. Máme tam monitoring a pokud někdo použije jinou IP adresu, než má, tak mu hrozí vypnutí.

  • Michal Kožuch – Když jste mi neodpověděli emailem, tak se zeptám zde. Najmete si konečně pořádného webdesignéra na ty vaše omalovánky na hlavní straně a zákaznickou administraci? 

Omlouváme se, ale na všechny dotazy reagujeme. Nevíme, kde došlo ke ztrátě. Co se týká vzhledu, tak chystáme úpravy, ale hlavní stránka bude hodně veselá i v budoucnu. Budou to jistě i nadále omalovánky. Testovali jsme i verzi bez omalovánek a prodeje jsme měli výrazně menší. Administraci také chceme v budoucnu řešit malinko jinak.

  • David Antolik – Mne sa ich webdesign paci, je vcelku unikatny a nemusi byt vsetko na jedno kopito! Prosim, nemente ho

Jak bylo uvedeno. Chystáme nějaké kosmetické změny, ale nic zásadního.

  • Patrik Kristian – Proč by někdo měl používat nebo i platit wedos disk, když na webhostingu je neomezeně místa?Jiří Bělský – Protože na webhostingu můžeš mít jen to, co má něco společného s webem ? Patrik Kristian to: Jiří Bělský: a to je napsany kde!? 

Odpověď je v podmínkách webhostingu:

http://hosting.wedos.com/cs/webhosting/neomezeny-prostor.html

WEDOS Disk a webhosting jsou zcela jiné služby.

  • Lukáš Fér – Plný Jaký máte výdělek za den.?

Aktuálně je náš průměrný obrat 120-130 tisíc korun za den (včetně sobot a nedělí) bez DPH. Neustále budujeme a investujeme. Takže o zisku, v pravém slova smyslu, zatím nehovoříme. Pokud odpočteme naše investice, tj. odpisy a budeme brát tzv. ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků daní a odpisů) , tak se nyní můžeme pohybovat kolem 20-25 tisíc korun za den. Výsledky uividíme na konci roku. Tento ukazatel stále stoupá, protože náklady rostou méně, než rostou příjmy = zjednodušeně řečeno z každé nové služby nám zůstává více, než z těch při menším počtu klientů.

Nečekejte, že se topíme v penězích… Vše investujeme zpět, pořád něco vymýšlíme a neustále budujeme. Stále nakupujeme další technologie. Považujeme to za investici. V podstatě “sejeme osivo”, abychom mohli mít v budoucnu velkou “sklizeň”. Vše podřizujeme růstu a rozšiřování společnosti tak, aby byla do budoucna co největší a nejsilnější a nejstabilnější.

Jen pro inspiraci. Naše největší náklady jsou mzdy, následuje elektřina a konektivita. Za poslední rok a čtvrt jsme vyrostili o více, než 100% a přitom je nás stále stejný počet. Většina našeho úsilí jde do vývoje. Provoz služeb nám zabírá méně času. S rostoucím počtem klientů mzdy, konektivita a elektřina neporostou tolik jako příjmy…

  • Blažej Krajňák – Podporujete nejake dobrocinne projekty (poskytujete im hosting alebo financnu podporu)?

Charitativní projekty podporujeme. Více informací zde: http://hosting.wedos.com/cs/sponzorstvi.html .

  • David Kohout – Umí WEDOS plavat ? Jak moc dobře? Kolik udělá WEDOS bazénů? Jakým stylem nejčastěji WEDOS plave? Jakou nejčastěji plave WEDOS rychlostí? Umí WEDOS plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima? Kolik metrů uplave WEDOS pod vodou?

Ano, WEDOSáci umí plavat, WEDOS neplave. Je z betonu, ale byl by u nás fajn bazén. Máme přes 33 metrů dlouhou místnost. Další datacentrum bude u bazénu, který budeme odpadním teplem vyhřívat. Potom jistě potrénujeme více. Datacentrum WEDOS 2 bude u bazénu = bude se kde osprchovat, když se manipulace s olejem nebude vyvíjet podle očekávání 🙂 .
 

  • Pavel Krejčí – Kdy se dočkáme Windows webhostingu s podporou ASP.NET? 

Aktuálně něco testujeme s třetí stranou. Jak to bude dál nevíme, ale určitě to není záležitost pro nejbližší měsíce. Zájem je zatím minimální a my nemáme dostatečně kvalitní a zkušené lidi, kteří by to dokázali obsluhovat v potřebné kvalitě. Nyní tedy VPS.

  • Martin Kokeš – Jak to vypadá s nabídkou dedikovaných serverů?

Rámcově vyzkoušeno, vymyšlen koncept, otestováno. Jednám s dodavateli, čekáme na nějaké drobné úpravy a potom musíme pár věcí nachystat u nás. Když to všechno klapne, tak je reálné, že je nasadíme.

  • Lukáš Kohout – Při každém větším dešti, o povodních nemluvě, jsou důležité meteorologické weby pravidelně nedostupné. Proto by mě zajímalo, zda máte infrastrukturu dimenzovanou na zvládání takto velké zátěže. Dále zda byste byli ochotni úřadům, nebo i spolkům (např. http://radar.bourky.cz/) nabídnout možnost hostingu s přihlédnutím na možnost občasné extrémní zátěže.

My bychom to zvládli. V tom obavy nemáme. Kapacity na to máme. Jen je někdo musí přesvědčit… Z obchodního hlediska my nikoho nenutíme a nepřemlouváme, aby šel k nám. Buď chce nebo ne. Nemáme ani žádné speciální obchodní oddělení, které by dělalo nějaké nabídky.

  • Tomáš Nývlt – Jaké jsou platy pro techniky, programátory, “operátory na chatu”? 

Toto je záležitost, které bychom se chtěli vyhnout 🙂 . Mzdy máme nad úrovní obecného statistického průměru a k tomu bonusy a příplatky za práci v noci, o víkendu apod. Zároveň v akciovém programu je zakotven podíl na budoucím zisku. 
Každý to má podle zásluh, znalostí, zkušeností a také i ceny jeho profese na trhu práce. Obecně neplatíme špatně. V každém případě se u nás školí, učí, vzdělává, pracuje s nejnovějšími technologiemi na úspěšném projektu a k tomu se dělá v super partě.

  • Karel Juřík …ty akcie by mě taky zajímaly 

Odpovědi výše. Snad dodatek. Aktuálně je schváleno až 70.000 nových akcií.

  • Tonda Kmoch – Až se stanete zcela dominantním providerem, nezvýšíte ceny?

To by byla cesta do pekla… Určitě tohle je jedna z věcí, kterou neplánujeme a je u nás tabu.

Možná napoví i toto nepřipravené a odvážné video. Omluvte kvalitu, ale je to bez přípravy a u serverů:

  • Fakam Panos – Bude ešte niekedy obnovená webkamera?

Ano, kamera je připravená. Máme jich několik a jen to dáme na web. Už možná tento týden. 

  • Pavel Novák – jaké používáte systémy a démony (převážně) a jakou máte cca celkovou kapacitu, disk. Prostor k dispozici ?? 🙂

Odpovědi výše. Zopakujeme, že vše máme vlastní, používáme primárně CentOS 6.4 (postupně upgradujeme z 6.3), virtualizace jede na KVM od RedHATu, webové servery jsou Apache.

Disková kapacita je cca 1,2 PB.

  • Lukas Kurucz ‏- Na čem konkrétně a jak běží systém, který se stará o automatizaci veškerých věcí při zakládání hostingu, VPS apod.?

Vše PHP a Java. Vlastní produkt. Založeno na zkušenostech od roku 1997 a vytvářeno interně na “zelené louce” ve WEDOS od ledna 2010.

  • Jan Barášek – Zajímalo by mě, proč pararelní PHP procesy se tak nechovají, jak píšete. Údajně mi může běžet 5 scriptů v jednu chvíli. Když si ale v jedné záložce otevřu něco náročného na čas (třeba jen obyčejný nekonečný cykl), tak do konce HTTP požadavku (nebo odmítnutí serverem) je pro VŠECHNY uživatele web nedostupný – a to jsem použil jen jeden proces z 5. :)

Ne, skutečně každý server má přidělené procesy. V tom skriptu musíte dělat něco, co volá další PHP procesy nebo na něco čeká. Určitě si to můžete vyzkoušet i jinak. Zkuste to současně z různých strojů.

  • Když se mluví o PHP procesech, počítá se do toho PHPMyAdmin?

Ne, pokud používáte náš PHPMyAdmin, tak ten je na jiném serveru a do počtu PHP procesů se nepočítá.

  • Pit Harpli – Jak jste daleko se zálohami, až hlubokou srovná atomovka?

Zákaznické věci máme v Hluboké, kritické interní věci zálohujeme i jinam. Připravujeme i geograficky oddělenou zálohu. Nebojte, atomovka nebude směřovat na Hlubokou, ale na mnohem atraktivnější místa :-). Hluboká je zajímavá pro turisty a ne pro podobnou věc.