Zvažujeme B2B/VIP služby

[gtranslate]

WEDOS jsme založili na službách, které vyhovují většině lidí, co možná největší automatizaci a možnosti si nastavit vše co potřebujete. Díky tomuto modelu jsme nedávno pokořili hranici 100 tisíc aktivních webhostingů NoLimit. Říkali jsme, že jsme takovou velkou továrnou na webhosting. Vždy jsme tvrdli, že naše služby mohou vyhovovat 98% všech potencionálních zákazníků. Jenomže teď jsem někde jinde než před pěti lety, a zvažujeme že bychom mohli nabízet B2B/VIP služby. Naši zákazníci se vyvíjejí  a rostou a tak musíme reagovat.

Proč teď?

A proč nad tím vážně uvažujeme? Předně nás o to žádáte. Každý den čelíme poptávkám od našich stávajících nebo i budoucích klientů. Chcete individuální řešení. Chcete individuální přístup. Chcete schůzku nebo telefonát s obchodníkem. Doposud jsme odmítali.

Zároveň se rozšířila nabídka našich služeb. Už nemáme jen sdílený webhosting, VPS, WEDOS disk a pár dedikovaných serverů.

Nová služba VPS ON je v podstatě 1 virtuální server na cloudu. WEDOS Cloud už je dokončen a právě prochází alfa testováním. Pokud vše půjde podle plánu tak brzy začnou veřejné beta testy WEDOS Cloud. S touto službou bychom uměli nabídnout velice specifické, ale i drahé řešení.

Dedikované servery už nejsou jen doplňkovým prodejem. Před rokem jsme velice výhodně nakoupili 254 dedikovaných serverů HPE ProLiant DL320 Gen8 v2 ještě v záruce a nabízíme je za 1000 Kč/měsíc. Letos v létě jsme je přidali do nabídky a v současné době je pronajato 113 těchto serverů.  Vzhledem k zájmu o ně zvažujeme další výhodný nákup velkého množství serverů.

Máme na Hluboké Nad Vltavou 3 různé trasy a každou na 100 Gbps. Trasy jsou přes 2 různé operátory (ČDT a CETIN), vedou přes 3 různé fyzické trasy (Písek, Tábor, Jihlava) na 2 různá místa v Praze (THP, CeCOLO). To nám umožňuje nabídnout nejen prakticky ke všem službám 1 Gbps konektivitu (možná i 10 Gbps :)) ale hlavně garantovat že pojede i v případě výpadku.

Dále je to samozřejmě nové datacentrum, které dokončujeme. To bude také připojené na 3 různé 100 Gbps trasy a různé operátory. Navenek se však bude tvářit jako jedna budova spolu se současným datacentrem.  Navíc nové datacentrum stavíme tak, aby mu v budoucnu mohla být udělena certifikace TIER IV, o kterou jsme již oficiálně zažádali. Až certifikaci dokončíme, tak můžeme být 13. datacentrem na světě s touto prestižní certifikací. Po jeho dokončení a spuštění tak službám s vysokou dostupností nic nebrání.

V neposlední řadě se náš kolektiv podstatně rozrostl. Většina kolegů ze zákaznické podpory se školí na techniky, síťaře, CMS experty, dokonce i programátora, ale pár jich má zájem o práci na obchodním oddělení. Byla by škoda jejich nadšení nevyužít 🙂

Počet našich pracovníků se blíží ke 40. Jsme mezinárodní tým. Kromě českých pracovníků u nás najdete kolegy z Polska, Ukrajiny a třeba také 4 z Ruska. Každý z nás přitom mluví minimálně jedním dalším jazykem. Mimochodem tento týden jsme spustili polské stránky a první objednávky na sebe překvapivě nenechaly dlouho čekat 🙂 Během následujících dnů spustíme i ruskou a ukrajinskou verzi.

Co tedy vlastně konkrétně chceme nabízet

Máme v plánu nabízet služby pod interním označením WEDOS VIP (WEDOS Very Individual Products).  Jde jen o označení služby. VIP jste pro nás všichni 😉

Prostřednictvím vyhrazených pracovníků na obchodním oddělení bychom rádi nabídli to co máme, jen poskládané do balíčků a/nebo s posunutými limity. Standardně je třeba u VPS ON konektivita 1 Gbps s agregací 1:10 (garantovaných 100 Mbps).  Po domluvě by bylo možné zajistit 1 Gbps garantovaných a k tomu třeba vyhrazenou žiletku pro vaše VPS ON.

Obchodník by vám také dokázal poskládat balíček třeba dvou dedikovaných serverů (každý v jiném racku) a jedním WEDOS diskem s velikostí mnohem větší, než nabízíme doposud (3 TB). Opět zajistit třeba vyhrazenou konektivitu.

Samozřejmě to je jen začátek. Všechno je cíleno na služby s vysokou dostupností. To znamená garantovanou smlouvou (SLA) s případným finančním postihem z naší strany. Vše individuální, vše s individuálním přístupem, vše s individuálním a vyhrazeným pracovníkem (který pro vás zařídí první a poslední :))…

Vzhledem k tomu, že se vám bude věnovat náš obchodník individuálně a poskládá vám individuální nabídku, tak služby budou o něco dražší. V případě SLA s garancí dostupností a smluvní pokutou pro nás o trochu více dražší, ale dáme za ně ruku do ohně.

Náš VIP obchodník, kterým bude vždy zkušený kolega se znalostí problematiky nejen obchodně, ale i technicky, s Vámi vše probere. Pozve si Vás na jednání k nám, na prohlídku do obou datacenter, abyste viděli že opravdu nic nešidíme a je to přesně tak jak deklarujeme.

Na společném obědě pak proberete všechny detaily. Jednou za čas Vám zavolá, aby zjistil co a jak. Zeptá se co Vás trápí, jestli jste se vším spojeni,  s čím potřebujete pomoci a případně nabídne nějakou novinku.

Samozřejmě tohle vše bude o dost nákladnější než zcela automaticky systém, zvláště pokud se navíc bude jednat o SLA. Máme tedy v plánu nastavit nějaký finanční limit minimálního měsíčního plnění, abychom mohli podobné individuální služby nabízet. Pracujeme s částkou 10.000 korun měsíčně. Pokud u nás budete ochotni utrácet takto vysoké částky, tak budete vhodným zákazníkem pro naše  obchodníky s WEDOS VIP službami.

Je místo na trhu?

Hodně si věříme. Nemáme obavy, že bychom neměli co nabídnout a že si u nás nevyberete.

Vždyť stačí napsat několik faktů.

  • Reakční doba u WEDOS VIP bude krátká, protože jsme 24/7 v datacentru. Kvůli TIER IV, budou v DC2 muset být nonstop minimálně dva naši pracovníci.
  • Máme plný sklad náhradních dílů a serverů. Navíc smlouvy s obchodními partnery, kteří musí držet držet část námi potřebného hardware skladem.
  • Používáme jen unifikované řady serverů (od jednoho modelu máme stovky identických serverů a nic neměníme, ale díky tomu dokážeme vše servisovat rychle). Nemáme různé servery  (každý jiný), které potom nelze dobře servisovat.

Jen hardware a službami to nekončí

Správu a údržbu běžně neděláme, ale nyní zvažujeme nabízet i služby k WEDOS VIP, kde by to bylo dohodnuté a bylo dokonce v ceně. Například můžeme nabídnout detailní monitoring a logování síťového provozu, DDoS ochranu, IPS/IDS ochranu, filtraci podle zemí a dokonce přímý kontakt na určenou zodpovědnou osobu. Vašemu IT oddělení by tak výrazně ubylo práce a mohli se soustředit na důležitější věci.

Proč si u WEDOS VIP tak věříme?

Jsme největší hosting v ČR (dle statistik CZ.NIC). Máme vlastní datacentrum a dokončujeme druhé. Provozujeme cca 18% všech českých webů a jejich e-mailů. A to pro subjekty všech velikostí. Od jednotlivců, přes malé firmy a až pro subjekty s obratem v desítkách miliard korun.

Naše datacentra jsou v Hluboké nad Vltavou a jsou od sebe vzdálena cca 600 metrů. Bezpečně je odděluje obří skála se státním zámkem, který na ní stojí už přes 500 let. Každé datacentrum je na jiné příjezdové cestě do Hluboké, v jiné nadmořské výšce a s přístupem k jiným inženýrským sítím. Jiná konektivita, jiný zdroj vysokého napětí v síti.

Fyzické zabezpečení máme na TOP úrovní, protože stávající datacentrum je bývalý kryt civilní obrany, postavený pro případ třetí světové války, částečně pod zemí a z toho nejlepšího, co bylo v době studené války k dispozici. Mimochodem tato stavba podléhala utajení ještě když jsme jí v roce 2010 kupovali.

Nové datacentrum je částečně pod zemí (ve svahu) a je postaveno ze 30 až 110 cm silných železobetonových konstrukcí.  Nejsou to nějaké panely, ale pořádný monolit. Odolá to střele, nárazu nákladního auta, pádu malého letadla případně je to i proti zaplavení.

Navíc jsme celou budovu železobetonovými základy ještě zvedli a vyztužili.

Datacentrum WEDOS 2 – Betonování spodní desky serverovny. (leden 2016)

Vše máme bez outsourcingu a vše řešíme vlastními pracovníky přímo na místě. Což je z pohledu bezpečnosti další velké plus.

Mimochodem důležitost našich datacenter potvrdil i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Jak WEDOS tak i naše datacentra budou zřejmě spadat pod kritickou infrastrukturu státu.  Uvidíme jaké bude nakonec rozhodnutí úřadů. Státní bezpečnostní audit, kterým budeme muset projít nás ale netrápí. Nic jsme neošidili právě naopak. Máme to tu jak pevnost. Navíc budeme mít přednostní přístup k naftě a pokud by se něco semlelo tak nám před datacentra “zaparkují obrněné transportéry” 🙂

Všechny prvky datacenter jsou minimálně duální a každý prvek je protipožárně oddělen od ostatních. Současné datacentrum je stavěné na 30 minut protipožární odolnosti, nové na 90 minut. Infrastruktura je kompletně oddělena,  a to tak že se nikde nekříží, nemá souběh s jinou částí a vše je z nehořlavých, samozhášecích a nedoutnavých kabeláží (prostě jen to nejlepší a nejdražší co se dělá)…

Jsme také hrdí, že současné datacentrum je jedno z nejúspornějších, možná vůbec nejúspornější, v ČR a nové bude asi nejúspornější na světě, protože bude mít speciální olejové chlazení a odpadní teplo bude použito pro vytápění místního koupaliště. Spotřebovaná energie na chlazení, tak bude efektivně dále využita. Tím že si k nám dáte služby, tak se jen minimálně podílíte na znečišťování planety. A to nesmíme zapomenout, že naše druhé datacentrum bude napájené z vodní elektrárny.

Závěr

Co tedy budeme nabízet?

  • prodáme Vám balíček služeb na míru
  • budete mít vyhrazenou kontaktní osobu, vyhrazené kontaktní oddělení
  • individuální přístup, individuální informace
  • lze dohodnout speciální a individuální podmínky SLA
  • kdykoliv si u nás cokoliv zkontrolovat
  • poměrně nákladné (rozumějte drahé služby) pro nejnáročnější klienty
  • moderní zázemí v jednom z nejbezpečnějších datacenter s výjimečně ekologickým provozem u největšího poskytovatele hostingových služeb

Co nabízet nebudeme?

  • nebudeme nabízet něco, co neumíme (nebudeme nabízet něco, čemu nerozumíme)

Váš názor?

Máme v hlavně ještě další nápady, ale zajímal by nás hlavně váš názor. Jak se vám naše služba WEDOS VIP líbí? Využili byste jí? Chybí Vám něco?