Zátěžový test mailserverů

[gtranslate]

Podrobili jsme 3 mailservery jednoduchému zátěžovému testu pro získání základního porovnání jejich výkonu v situaci, kdy jsou zahlceni velkým množstvím e-mailových zpráv k doručení.

Pro zúžení výběru možných řešení e-mailového serveru jsme se rozhodli vyzkoušet na serverech IceWarp, MailEnable a Kerio Connect zátěžové testy. Test byl vcelku jednoduchý, ale ukázal zásadní rozdíly mezi jednotlivými alternativami. Šlo nám o to zjistit, jak se bude mailserver chovat v situacích s nadměrnou zátěží, jaké budou jeho odezvy a jak se po sléze bude chovat jeho webové rozhraní.

Test byl proveden na virtuálním serveru s Windows Server 2008, kterému bylo přiděleno jedno jádro na 1,5 GHz a 2,5 GB paměti RAM. Test spočíval v poslání 50 000 mailů velkých cca 5kB na každý mailserver, k čemuž nám posloužil jednoduchý PHP skript. Doba zpracování mailů byla stanovena začátkem odesílání zpráv z PHP a zobrazením poslední přijaté ve webovém klientu pro poštu. Podmínky byly pro všechny mailservery shodné.

Doba zpracování mailů:

  • IceWarp –  36 minut
  • MailEnable –  197 minut
  • Kerio Connect – 515 minut

V neposlední řadě jsme taktéž nahlíželi na odezvu webového klienta. Při velkém množství zpráv měl téměř každý webový klient plné ruce práce a to zejména při listování. Jediný z klientů, který i přes přehršle zpráv fungoval bez větších problémů, byl klient od Kerio Connect, neboť v něm listování nebylo řešeno pomocí AJAXu. Tento fakt však není tolik podstatný, protože mailserver ve finále poběží na serveru s mnohem silnější konfigurací, kde by i větší množství mailů ve schránce nemělo dělat problém.

Nejvyššího skóre dosáhnul v našem testu jednoznačně IceWarp, který je více než 5x rychlejší než MailEnable a 14x rychlejší než Kerio Connect. Tento test sice nebyl podrobný, ani extrémně sofistikovaný, ale vyšly z něj jasně najevo výkonnostní rozdíly.