Zátěžové testy olejové vany v4.3

[gtranslate]

V půlce února jsme psali o pokroku ve vývoji našeho olejového chlazení, konkrétně o olejové vaně nejnovější verze v4.3, která se stala prototypem pro ostré testování. Mnoho z vás zaujaly hlavně technické změny oproti původním verzi. Například kam zmizelo žebrování 🙂

Olejovou vanu v4.3 už nám dokončili ve specializované výrobní hale. Jak jsme psali nakonec se konstrukce musela upravit vzhledem k dostupným materiálům a použitým technologiím. Vana pojme jen dvě serverové skříně HPE Moonshot (dohromady 90 serverů) místo původních čtyřech (dohromady 180 serverů).

Aby bylo možné použít čtyři, tak bychom vanu museli nechat vyrobit na zakázku někde v zahraničí na jiných technologiích a nechat si vyrobit i speciální plech. Bylo by nutné také posílit konstrukci, což by významně navýšilo cenu a hmotnost.

Pro nás menší vany naopak nejsou problém. Z hlediska provozu to není komplikace a bude to mít i výhody v rozložení rizik.

Prototyp už je v DC2

Prototyp olejové vany, kde poběží ostré testy olejového chlazení, už stojí na regále v našem druhém datacentru a toto jsou první rychle fotky…

Vana je z nerezového plechu, stěny jsou tříplášťové (jsou tam 2 oddělené a nezávislé okruhy chlazení). Vyšší bezpečnost, vyšší spolehlivost.

Na fotce nevypadá tak velká, takže přidáme ještě dva kolegy, ať si uděláte představu.

Na zadní straně se nachází průchodky na kabeláž. Ty musí mít několik důležitých vlastností, mezi které patří i odolnost proti vzlínavosti oleje.

Ve vaně tedy bude olej a v oleji budou plavat servery. Již brzo.

Díky novému konceptu chlazení nebude potřeba žebrování pro chlazení oleje vodou. Oba chladící okruhy mají přívod i vypusť  na spodní straně vany. Dva chladící okruhy tam jsou z důvodu redundance a větší odolnosti proti poruchám.  Oba okruhy jsme mohli spojit v jeden, ale rozhodli jsme se pro náročnější řešení, které do budoucna přinese několik dalších výhod.

 

Zátěžové testování

Na nové vany jsme se byli podívat v pondělí, což bylo shodou okolností prvního apríla. Napadlo nás tedy využít situace a udělat zátěžové testy. 

Jak se ukázalo, tak olejové vany jsou zevnitř velice prostorné a dokonce i pohodlné. 

Takže v případě, že by projekt olejového chlazení nevyšel můžeme je využít i pro jiné účely. Například jako solárium, hybernační komoru případně pro anonymní nehtové studio 🙂

Jen pro zajímavost. Nosnost jednoho regálu, který je pro 12 podobných van je 8.520 kg. Každá vana může vážit až 710 kg. V každé olejové vaně bude 2x plně osazený HPE Moonshot, který váží až 90 kg. V našem případě to bude méně, protože nebudeme používat víko a ventilátory. Takže dohromady budeme využívat necelých 170 kg.  Dále cca 230 litrů oleje (necelých 200 kg) a necelých 85 litrů chladící kapaliny (v našem případě vody). Nerezová vana váží cca  152 kg.

Závěr

Vana se nám líbí a první zátěžové testy dopadly úspěšně. Teď je třeba dát do nich serverové skříně a rozjet testovací provoz.  Již brzo se dočkáme.

Jak pokračuje vývoj olejového chlazení: Olejová vana v4.3