WEDOS získal akreditaci ICANN pro registraci domén a hodláme jí využít naplno.

[gtranslate]

V prosinci minulého roku jsme vám prozradili, že se pouštíme do ICANN akreditace, díky které se budeme moci stát přímým registrátorem pro ty nejoblíbenější domény. A teď je to tady 🙂

V úterý 17. března 2020 obdržel kolega, který celý proces akreditace koordinoval, oficiální zprávu ze sídla ICANN:

Congratulations on your ICANN Registrar Accreditation! This is to notify you that you have successfully completed the ICANN registrar accreditation process.

Takže od tohoto týdne je WEDOS Internet, a.s. akreditovaným registrátorem ICANN.

Ale začneme postupně 🙂

Kdo je ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, zkráceně ICANN, je nezisková organizace založená v roce 1998 za účelem správy DNS systému, díky kterému funguje Internet tak, jak jej známe.  Bez systému DNS bychom nemohli používat internetové domény.

Mezi jejich nejvýznamnější úkoly dnes patří provoz kořenových jmenných serverů, dohlížení na doménové registry a také distribuce IP adres.

Role ICANN je však daleko zásadnější. Jsou to právě oni, kdo formulují pravidla a regulace pro budoucí podobu Internetu a dohlíží na jejich plnění.

Co je ICANN akreditace

Abyste mohli získat ICANN akreditaci, musíte projít postupně několika kroky. Musíte například ICANN prokázat, že vaše firma je dostatečně finančně stabilní, aby se i v případě krize dokázala postarat o své zákazníky.

Je třeba ukázat, že máte nastavené správné interní procesy a dokážete se postarat jak o zákazníka, tak i o jeho služby.  Což u nás nebyl problém, protože už od začátku vše děláme poctivě a dokládají to i naše ISO certifikace (9001, 14001, 27001).

Ze strany ICANN proběhl i screening, kdy si nás nechali prověřit. Prošli negativní recenze a reakce na internetu a poslali nám jich několik k vyjádření.  Všechny jsme důkladně prošli a popravdě nás potěšilo, že většina zákazníků z těchto recenzí a reakcí, kteří se tak hlasitě ozývali, svůj problém nakonec vyřešila a dokonce u nás zůstala.

Jen v jednom případě to vypadalo, že jsme opravdu ti zlí, kdo zákazníkovi omezil službu. Jednalo se o případ starý už hodně let, kdy někdo službu zákazníka pravidelně zneužíval a my jsme to s ním opakovaně řešili. Pak však došlo k tomu, že přes službu šla komunikace zřejmě spojená s teroristickou činností, a tam už musí všechen prozákaznický přístup stranou.

Reference pro schvalovací proces nám poskytli nejen zákazníci ale například také EUrid, který nám jako správce domény .EU potvrdil, že patříme mezi 30 největších registrátorů domén .EU na světě a hlavně, že s námi nejsou žádné komplikace a problémy.

Akreditace ICANN je tedy vlastně známkou kvality. Organizace, která dohlíží na Internet si vás prověří a ověří si, že dokážete poskytovat služby na dostatečné úrovni, abyste se mohli stát akreditovaným registrátorem. Vše si důkladně ověřují a dělají si i vlastní screening zákaznických recenzí a hodnocení po celém internetu.

K čemu ICANN akreditaci potřebujeme

ICANN rozhodl, že určité domény mohou registrovat pouze společnosti, které získají akreditaci. Ti ostatní, podobně jako jsme to museli dělat doposud i my, jsou odkázáni na prostředníka, který tuto akreditaci má.

S ICANN akreditací teď můžeme poslat žádost se stát registrátorem jednotlivým doménovým registrům, které se starají o domény prvního řádu. Jakmile splníme jejich podmínky, zaplatíme poplatky a napojíme náš systém na jejich, tak můžeme nabízet plnohodnotné registrátorské služby vám našim zákazníkům.

Co to bude znamenat pro vás

Především ICANN akreditace znamená, že vaše domény u nás jsou v bezpečí a je o ně dobře postaráno. Máme odpovídající technické, bezpečnostní, finanční i personální zázemí. To vše jsme museli prokázat.  Dokazujete nejen majetkové a finanční poměry, ale také dostatečné zázemí. Dokazujete i odborné znalosti a praktické zkušenosti. Musíte ukázat i technické znalosti a připravit různé technické záležitosti. Na své si přijdou i právníci 🙂 . Je to proces na několik měsíců.

Mimochodem jsme teprve druhá česká společnost s ICANN akreditací. I to o něčem svědčí 😉

Jakmile rozjedeme spolupráci s vybranými doménovými registry, tak se můžete těšit na rozšíření nabídky domén. Chceme přidat nejoblíbenější nTLD (domény, které vznikly v rámci ICANN programu pro zavedení nových démonových koncovek) jako jsou například .online, .website, .blog, .tech a mnoho dalších.

S doménovými registry už pár měsíců vyjednáváme a domlouváme už i společné propagační akce pro naše zákazníky. Rozhodně se máte na co těšit 🙂

Co se týká nadnárodních domén, které teď máme v nabídce (.com, .net, .org, .biz, .info a .name), tak zde nás ještě vyjednávání čeká. Jakmile splníme požadavky registru a staneme se registrátorem, tak postupně přesuneme vše k nám.

Poté, co bude vaši doménu spravovat WEDOS Internet, a.s., se můžete těšit dlouhodobě nejen na lepší ceny, ale budeme mít i více možností, jak řešit případné problémy, protože náš systém bude přímo napojen na registr.

U ostatních domén z naší nabídky (.cz, .sk, .eu, .pl) se nic nemění. Zde už akreditovaným registrátorem jsme.

Brzo se tedy dočkáte nových doménových koncovek v naší nabídce.  

Tím to ale nekončí

Jak jistě víte, tak zdarma nabízíme všem našim zákazníkům WAPI (WEDOS API) pro práci s doménami. Využívá toho řada firem, kteří pro své zákazníky svým jménem registrují přes nás domény. S rozšířením naší nabídky dojde i k rozšíření WAPI.

K doménám připravujeme řadu rozšíření. Většina bude napojena na nové služby, které připravujeme (například wedos.online). Část však bude dokonce zcela offline. Nechte se překvapit, již brzy představíme 🙂 Ale už jsme prozradili, že chceme brzo nabídnout Anycast DNS servery, Anycast DDoS ochranu, Anycast Proxy servery a Anycast CDN servery a další a další… 🙂 Pracujeme na tom, aby to bylo v nabídce co nejdříve.