WEDOS slaví 6. narozeniny

[gtranslate]

Dnes slavíme 6. narozeniny WEDOS. Již 6 let s vámi. Dovolte nám malé shrnutí toho, co jsme u nás dokázali za poslední rok. 

Dnes jsme oslavili 6. narozeniny WEDOS. S kolegy jsme se vyfotili a to jak v serverovně, tak i na stavbě nového datacentra, kde byli někteří z nás poprvé. Takto vypadají lidé, kteří se starají o vaše data, udržují servery, kompletní síťovou infrastrukturu, datacentrum a jsou vám k dispozici 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Proběhla malá oslava:

Proběhlo i focení v serverovně:

Vláčkem jsme jeli na stavbu nového datacentra:

Na stavbě jsme si prohlédli budoucí kaceláře:

Nakonec byl i dort (přesněji 3 dorty) se svíčkou s číslicí 6 (a hasícím přístrojem – pro jistotu):

Máme za sebou další velmi úspěšný rok. Rosteme, zlepšujeme naše služby a minulý rok jsme se pustili do stavby unikátního datacentra, kde se budou chladit servery v olejové lázni. Budou doslova plavat v oleji a odpadní teplo bude využito k ohřevu městského koupaliště v Hluboké nad Vltavou.

Chceme všem klientům poděkovat za dosavadní důvěru a dovolíme si shrnout, co se nám podařilo od minulých narozenin.

Dnes jsme se všichni vyfotili, abyste věřili kolik nás doopravdy je. Je nás už přes 30! Jsme malá firma s velkým významem. Díky plné automatizaci se 31 pracovníků naší firmy stará o více než 400.000 aktivních služeb. K dnešnímu dni spravujeme cca 15,67% všech domén .CZ a celkově podobný podíl máme na trhu s hostingy. Jsme největším poskytovatelem hostingových služeb v Česku. V našem datacentru (a našem autonomním systému) se provozuje nejvíce hostingů v ČR. S trochou nadsázky můžeme říct, že datacentrum WEDOS je jednou z nejdůležitějších IT budov v ČR. Pokud by u nás nešel proud, tak téměř každý šestý český web by nefunoval.

Na grafu vidíte, že jsme jednoznačně nejrychleji rostoucím hostingem v ČR. Děkujeme za důvěru!

Co se nám podařilo za poslední rok

IDS/IPS ochrana v provozu

Otestovali jsme a úspěšně zavedli do ostrého provozu IDS/IPS ochranu, která dosahuje opravdu převratných výsledků. Začátkem zaří jsme začali postupně nasazovat nové filtry, na kterých jsme pracovali půl roku. Díky nim eliminujeme více jak 21.000 nejčastějších bezpečnostních hrozeb. Výsledkem je znatelné zrychlení zvláště u oblíbených redakčních systémů. Přestože jsme neinvestovali (vyšší) miliony korun do nějaké placené IPS/IDS ochrany, ale zvolili jsme opensource řešení, tak jsme udělali správně.  Už teď se nám to vrací v podobě vašich pozitivních ohlasů a snížení zátěže na naší infrastrukturu.

Unikátní technické řešení je v ČR ojedinělé a celosvětově vzato je u hostingových společností výjimečné. Pokud někdo podobné řešení (ve světě nabízí), tak si  za něj zaplatíte nemalé peníze (mnohonásobně cenu hostingu). O bezpečnost vašich aplikací na webhostingu se nyní starají 4 silné servery s 1.536 GB RAM a celkem 160 vlákny CPU. Každou sekundu zablokujeme desítky různých pokusů o průnik na vaše webhostingy. Některé jsou jednoduché, ale některé jsou speciální a složité útoky, které dokážeme rozpoznat a váš web ochránit. Již brzo začneme ukazovat statistiky a zveřejníme další detaily.

Jen malá ukázka statistik provozu z jedné části naší sítě, kterou hlídáme přes IDS/IPS ochranu:

DDoS ochrana

Naše DDoS ochrana odrazila za poslední rok více jak 160.900 útoků. Ano, skutečně se jedná o podobně vysoké číslo, které je až neuvěřitelné. Nejsilnější útoky byly v desítkách Gbps a měly sílu několika milionů paketů za sekundu. 

Naši ochranu však musíme neustále zlepšovat, protože útoky jsou stále důmyslnější a technologicky vyspělejší. Před prázdninami jsme se radovali, že jsme zhruba rok neměli sebemenší výpadek, který by souvisel s DDoS útoky a “ejhle”. Zrovna minulý měsíc jsme řešili jeden z nejpůsobivějších a nejsložitějších útoků s jakými jsme se doposud setkali. Bylo to trochu komplikované tím, že se jednalo o útoky přes IPv6, kde zatím nikdo nemá moc zkušeností.

Nebylo to jednoduché, ale vše se nám podařilo zdárně vyřešit a jsme zase o pořádný krok dál. Udělali jsme hodně úprav v síti, v systému. Upravili jsme ochranu. Změnili jsme evidenci IPv6 adres a vše je teď mnohem lepší. Celou situaci ještě dále řešíme.

Průměrně byl jeden útok silný 142.038 paketů za sekundu a útoky byly na 5.180 IP adres plus potom útoky na nepoužívané a nechráněné IP adresy.

Jen malá ukázka statistik provozu (není to moc dobře vidět a není to ani přesné, ale vidíte, že útoky jsou nyní intenzivnější):

Stavíme nové datacentrum – ekologické, bezpečné

Naše nové datacentrum, které postupně stavíme bude světovým unikátem. Chlazení serverů potopených v olejové lázni je pro většinu světa pouze experimentem. Pro nás je však realitou, kde už příští rok budete mít svá data. Navíc velice efektivně budeme využívat odpadní teplo. Pošleme jej do městského bazénu. Takto efektivní chlazení se v komerční sféře zatím nepoužívá. Zároveň pro něj chceme získat jako první v republice, a jako první na světě pro olejové datacentrum, oficiální certifikaci TIER IV.

Z hlediska bezpečnosti se jedná o budovu, která je celkově odlitá ze železobetonu (30-110 cm železobetonu) a serverovna bude pod zemí. Vstup do serverovny bude přes čtečku dlaňového krevního řečiště a vstup budou muset autorizovat dvě osoby. Jinak se nedostanete přes dvoje trezorové dveře. 

Výčet zajímavostí by mohl pokračovat. Datacentrum budu mít například sníženou hladinu kyslíku a to bude sloužit jako prevence požáru a ochrana před poškozením serverů. 

Dovolujeme si připomenout i to, že na rozdíl od jiných společností datacentrum stavíme nejen bez dotací, ale bez úvěrů. Stejně jako naše první (a současné) datacentrum máme pořízené za vlastní prostředky a je naše vlastní a nejsme v nájmu, tak i nové (druhé) datacentrum bude mít stejný ekonomický základ. Pro stabilitu naší firmy je to mimořádná věc a podobných projektů v ČR moc nenajdete. 

Jistě není bez zajímavosti, že stavbu si řídíme sami a všechny činnosti, které souvisejí se stavbou, organizujeme sami. Díky tomu si dokážeme postavit přesně to, co potřebujeme – dostatečně funkční a kvalitní, přesně tak, jak to chceme.

Železem a betonem nešetříme 🙂

Budoucí datový sál (pod zemí)

Pár zajímavostí o druhém datacentru

Již jsme tam použili 1.350 m3 betonu, přes 100 tun železa. Další detaily se dozvíte na webu http://dc.wedos.cz/.

Datacentrum WEDOS 2 (OIL)  bude 100% chlazené olejem (možná první na světě) 480 m2 pro servery a technologie a 515 m2 pro zázemí (stávající objekt 440 + 440 m2) Očekávané PUE (Power Usage Effectiveness) 1,03 (ve srovnání s klasikou 0,73) stávající (1,17).  Zahájení stavby 10/2015, dokončení zima 2016/2017. Duální napájení včetně 1+1 generátoru a N+1 UPS na každé napájecí větvi, 3 nezávislé optické trasy do objektu. Prevence vzniku požáru sníženou hladinou kyslíku. Betonový monolit (místy až 110 cm betonu), servery pod zemí. V kombinaci s Datacentrem WEDOS 1 to bude N+1 datacentrum. Bude to tedy jedno z nejbezpečnějších řešení v ČR a to jak z hlediska fyzické bezpečnosti (jedná se de facto o 2 kryty), tak i z hlediska provozu, protože datacentra budou (pro vybrané služby) plně redundantní a vzájemně zastupitelná.

Aktuálně na to stavbě vypadá cca takhle:

A takhle to snad bude již brzo vypadat:

Nové koncovky domén

Stali jsme se akreditovaným registrátorem .pl domén, které nabízíme, jak jinak, než za nákupní ceny. Stále u nás platí, že domény registrujeme a prodlužujeme bez marže. Samozřejmě zdarma k nim od nás získáte správu DNS záznamů a službu miniweb.

Nyní zvažujeme, že se staneme akreditovaným registrátorem generických domén přes ICANN. K tomuto tématu bychom velice rádi slyšeli Váš názor.

Nové IPv4

Došly nám IPv4 a tak jsme museli nakoupit nové rozsahy IPv4. Nejprve jsme se snažili prodej služeb regulovat pomocí vyšší ceny, ale i přesto nám IPv4 prostě došly a neměli jsme žádné další. Nakoupili jsme a nyní připravujeme získání dalších rozsahů. Chceme být připraveni na další růst v oblasti virtuálních serverů.  Navíc před měsícem jsme zažili nepříjemnosti s IPv6 a uvědomili jsme si zranitelnost a problematiku IPv6  a budeme mnohem více preferovat provoz přes IPv4. Takže již zhruba měsíc máme IPv4 ke všem VPS za korunu.

Novinky a zase novinky

Za poslední rok se nám také daří daleko rychleji implementovat novinky. Jako jedni z prvních velkých hráčů na českém trhu jsme pro všechny zákazníky zavedli PHP7 a Let’s Encrypt.

Migrace mailserveru

V únoru jsme úspěšně dokončili migraci zákaznických služeb na nový mailserver. Doslova jsme utekli od placeného řešení, které nefungovalo, na vlastní produkt, který je založen na opensource. Celkem jsme migrovali 63.383 služeb, 200 tisíc schránek s více jak 110 miliony emailů. Jen pro představu bylo to cca 25 TB dat. Nový mailserver nám na rozdíl od předchozího řešení umožňuje daleko více škálovat výkon podle aktuálních potřeb. A kromě drobných problémů na konci srpna jsme neměli sebemenší komplikace nebo výpadek. Okamžitě jsme zareagovali a přidali další výkonný prvek, aby se komplikace (související s útokem) neopakovala.

IDN u .eu domén

Od ledna umíme u .eu domén registrovat IDN. Do budoucna pak plánujeme i další. Náš systém už je na vše připraven. 

OTP

Koncem minulého roku jsme pro zvýšení bezpečnosti zákaznických účtů spustili OTP (One Time Password) autentizaci. Takže všechny zákaznické účty můžete mít s tímto mimořádným bezpečnostním prvkem který se používá pro nejnáročnější aplikace a například v bankovnictví. 

Certifikace ISO a cetrifikát výjimečnosti

Obhájili jsme naše certifikáty ISO  a máme od TÜV SÜD – ISO 9001 (management kvality), ISO 14001 (management životního prostředí), ISO 27001 (bezpečnost informací). V minulém roce jsme dostali i Certifikát výjimečnosti, který dostane jen několik málo firem v ČR (ze všech oborů). Byla to odměna od TÜV SÜD – za naše dodržování norem ISO a důkladnou přípravu na certifikaci. Moc si tohoto ocenění vážíme, protože jsme byli první IT firmou, která jej získala.

Soutěže

Tento rok jsme rozjeli velkou soutěž o dresy pro sportovní kluby. Zatím jsme jich rozdali několik desítek. O tom, který sportovní klub je dostane, rozhodnete vy na dresy.wedos.com. Jako poděkování obdržíte slevový kupón.

Další výherce od nás získal automobil. Další měl půjčenou Teslu. Další vyhráli notebooky a další třeba zájezdy za desítky tisíc korun… Rozdali jsme tisíce USB klíčenek. Rozdali jsme stovky dalších dárků. Prostě vám rádi děláme radost…

Co musíme dokončit?

Máme toho moc a nestíháme vývoj nových služeb, tak jak bychom si přáli. Máme téměř dokončenou novou službu WMS (Wedos Managed Server), která je kompromisem mezi sdíleným webhostingem a virtuálním serverem, jaký tu ještě nebyl. Díky velmi výkonným serverům HP Moonshot vám budeme schopni nabídnout až neuvěřitelný výkon v podobě 720 jader CPU, 2880 GB RAM a 90 TB disku. Čistě jen pro vaši potřebu. To vše s jednoduchou správou z našeho rozhraní. Nebudete se muset starat o aktualizace, hardware ani nepotřebujete znalosti serverového administrátora, prostě si naklikáte co potřebujete a je to. Navíc naše řešení je vysoce škálovatelné. Libovolně si budete moct měnit parametry a upravovat tak výkon serveru podle svých požadavků. To vše jsme chtěli mít hotové do začátku prázdnin, ale do cesty se nám postavily problémy, které jsme museli prioritně řešit. Již brzo nabídneme testovací provoz pro vybrané zájemce.

Na takovém serveru již brzo pojedou naše služby:

Statistika nuda je…

U statistik vynecháváme minulý rok, protože jsme nějak nepočítali a tak některá čísla nemáme.

Vývoj počtu domén u WEDOS

Ze statistik vidíte jaké domény se prodávají a rostou a kde naopak zájem klientů klesá. Jedná se o skutečně aktivní domény.

Doména201320142016nárůstpoznámka
.cz96.508134.339191.66542,67%Rosteme jednoznačně nejrychleji na trhu
.eu22.27423.47231.89635,88% 
.pl  318 NOVINKA
.com7.87511.49717.40351,36% 
.net2.1372.8103.57727,29% 
.org8751.1821.37916,66% 
.biz340385364-5,5% 
.info1.5581.8091.758-2,8% 
.name210273229-16,2% 
celkem131.777175.767248.58941,43% 

Hostingové služby

Vývoj růstu hostinových služeb. Jedná se o skutečně aktivní služby. Nejde tedy o nějaká neexistující čísla.

Služba201320142016nárůstpoznámka
Webhosting38.59454.40684.08454,54%Aktuálně je na placeném webhostingu přes 120.000 domén
VPS3.8065.2915.91111,71%Neměli jsme IPv4.
WEDOS disk8.2508.83811.13926,03% 

Další zajímavá čísla

 201320142016nárůstpoznámka
Fyzických serverů24233748744,51%Aktuálně stroje 2×20 vláken CPU, 384 GB RAM, 8×960 GB SSD disky….
Pracovníků18213147,61% 
Plateb přes banku252.000439.338928.491111,33% 
Přijatých emailů naší podporou1,667.5422,745.7774,204.76353,13%Včetně zpráv ze serverů apod.
Vyřízených emailů naší podporou260.409421.607684.96662,46% 
Vyřízených chatů119.813187.623331.01576,42% 
Telefonických hovorů3.0004.000cca 6.00050% 
Počet rozdaných notebooků/počítačů1110ještě uvidíme 🙂  
Počet rozdaných aut02ještě uvidíme 🙂  

Zajímavosti o našem datacentru WEDOS 1

Celková RAMcca 115.200 GB
Celkový prostor na HDD3,120.000 GB
Celkový prostor na SSD921.600 GB
Celkem procesorůcca 900
Průměrná měsíční spotřeba62,128 MWh
Celková konektivitaAktuálně 30 Gbps, ale ještě letos navýšíme na 80 Gbps
Počet serverů k DDoS ochraně10
Počet serverů k IPS/IDS ochraně4
Počet bezpečnostních kamer9

Narozeninová akce

připravili jsme pro vás:


K novému webhostingu jako dárek 6 měsíců zdarma

platnost akce: 13. – 18.9.2016

Sleva 66 % na nové VPS SSD a všechny příplatkové služby

platnost akce: 14. – 18.9.2016
slevový kód: NAROZENINY6VPS

Sleva platí na nové objednávky VPS SSD, na první fakturační období.
Kupón lze uplatnit pouze 1x na zákaznický účet.


Sleva 66 % na nový webhosting NoLimit a příplatkové služby

platnost akce: 15. – 18.9.2016
slevový kód: NAROZENINY6NOLIMIT

Sleva platí na nové objednávky webhostingu NoLimit, na první fakturační období.
Kupón lze uplatnit pouze 1x na zákaznický účet.


11% sleva na prodloužení NoLimit (ušetřete za 6 týdnu)

platnost akce: 16. – 18.9.2016


Prodlužte si VPS o rok anebo měsíc se slevou 6 %

platnost akce: 17. – 18.9.2016


Nová CZ doména za 66 Kč/rok bez DPH

platnost akce: 18.9.2016
slevový kód: NAROZENINY6CZ
max. počet použití: 66x

Sleva platí na nové objednávky CZ domény, na první rok.
Kupón lze uplatnit pouze 1x na zákaznický účet.

Hodnocení na sociálních sítích

Pokud si najdete čas a budete naši společnost tento týden hodnotit na sociálních sítích, tak každý den vybereme 3-10 nejzajímavějších hodnocení a vybraným zájemcům pošleme USB flash disk s naším logem. 

Hodnotit můžete na Facebooku a na Twitteru. Odkaz na hodnocení na Facebooku je zde.

Předem děkujeme za Vaše hodnocení.

S chutí do 7. roku naší existence

Na další rok(y) máme hodně plánů. Již brzo budeme mít hodně dalších novinek. Určitě se máte na co těšit.

Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na další spolupráci!

Tým WEDOS Internet, a.s., který k dnešnímu dni čítá 31 pracovníků, kteří se o firmu starají 🙂