WEDOS, POJISTENI.cz a Slavia pojišťovna představují nový produkt Pojištění domény

[gtranslate]

Naši fanoušci, kteří nás sledují, vědí, že společně s POJISTENI.cz pravidelně pořádáme soutěže a další akcí. Minulý rok na poradě padl návrh, že bychom mohli vytvořit i společný produkt. Kolegové z Pojištění zjistili, jaké jsou možnosti u pojišťoven a nejsnáze realizovatelné bylo právě Pojištění domén. Nicméně pokud bude o produkt zájem, tak je to jen začátek. Máte se na co těšit;)

O čem služba Pojištění domén je

Jsme jedním z největších registrátorů domén v ČR, takže už jsme toho zažili opravdu hodně. A popravdě není nic horšího pro zákazníka, než když přijde o doménu. Na doménu není navázaný jen web, ale i řada dalších služeb včetně e-mailů a ty mohou být navázané na služby třetích stran. Pokud přes ně jde celá firemní komunikace, zákaznická podpora, včetně fakturace, tak několikadenní odstávka způsobená změnou DNS může být pro firmu likvidační.

Přijít o doménu není jako krátkodobý výpadek anebo totální selhání hardware, kde všechno obnovíte nejpozději do pár hodin ze záloh. V těchto případech vždy můžete spustit dočasný web s informacemi a částečně i obnovit provoz. Zpožděné e-maily zase dorazí anebo se vrátí. Takže buď je stejně obdržíte, anebo odesilateli přijde chyba, že se e-mail nepodařilo doručit a zkusí to znovu anebo vás kontaktuje jinak. Pro tyto případy má většina firem nějaký recovery plan s procesy, co a jak dělat.

Jenomže když přijdete o doménu, tak na ní útočník může do pár minut spustit podvodný e-shop anebo nabádat lidi k instalaci zavirovaného software. E-maily si přesměruje k sobě a bude na ně odpovídat třeba phishingem. Prostě noční můra všech provozovatelů e-shopů.

Samozřejmě jsou postupy, jak doménu zablokovat a získat zpět, ale nemusí to být vždy snadné. Někdy musí zasáhnout policie anebo soud s předběžným opatřením.

V každém případě následky (náklady) jsou velké. V takovém případě by jistě pomohla rychlá právní asistence a pojistné protiplnění až 3 milionu Kč. A přesně o tom náš nový společný produkt je. Zajistit rychlou právní asistenci, která vám pomůže zahájit potřebné právní kroky a samozřejmě peníze, které budete moct využít pro nápravu reputace, případně potřebovat na další soudní spory, pokud kvůli vaší doméně někdo přijde k úhoně.

To byl základní koncept projektu. Slavia pojišťovna a Pojisteni.cz to ještě vylepšili o další služby, které jsou součástí jiných produktů spojených s kyberbezpečností anebo by se mohly držitelům domén hodit.

Například asistenční a právní pomoc řeší:

  • spory o doménu
  • prevence podvodů při převodu domény (převod a prodej domény)
  • podpora a poradenství při uzamčení domény (registrátorem anebo registrem)
  • odebrání domény ze zákona
  • ochranné známky (zejména trademark infrigement, zneužití jména v doméně)
  • cybersquatting, domain grabbing, typosquatting
  • dědické řízení

Kompletní soupis, s čím vším umí asistenční a právní služby pomoct, najdete na: www.pojisteni.cz/domeny

Výše uvedené problémy řeší naše zákaznická podpora téměř denně. Kdo podniká na internetu, tak dříve anebo později se s tímto setká. S něčím dokážeme poradit a pomoct (máme například připravené dokumenty k podpisu a postupy v souladu s pravidly registru a zákony ČR). Samozřejmě s řadou věcí už ne (doménové spory, ochranné známky, zneužití podobných domén atd.)

Služba Pojištění domén je tu od toho, abyste mohli v klidu spát, protože když se něco pokazí, tak budete mít kam zavolat, kde vám poradí co dál. A když už se něco hodně pokazí, tak za to něco dostanete.

Jak se pojišťuje doména

Náš první návrh jak by služba mohla vypadat a fungovat byl naprosto mimo 🙂

Zaměřili jsme se hlavně na technickou stránku věci, chtěli jsme podmínit používání řadou bezpečnostních prvků, mít nad vším plnou kontrolu atd. Kolegové z Pojištění.cz nám vysvětlili, že pojištění, ale o tom není.

Musí to být snadno použitelné pro každého, nemusíme vše kontrolovat za zákazníka, jak jsme zvyklí u našich služeb, protože za bezpečnost svého majetku si je každý zodpovědný sám. Také nám bylo vysvětleno, že pojišťovny počítají se škodou, která může nastat a jsou připraveny vyplácet pojistné plnění. Není tedy nezbytně nutné zamykat doménu v registru a kontrolovat každých 5 minut její stav.

To nám nakonec na poradách potvrdila i Slavia pojišťovna. Zdali byly dodržené podmínky se kontroluje, až když se něco stane. Každý (včetně nás) se vždy snaží o maximální prevenci. Pojištění vám pak pomůže s případným zmírněním dopadu následků.

V podstatě nám díky tomu ubyla práce. Zákazník si s doménou může nakládat jak uzná za vhodné. Z naší strany jen přes API zavoláme Pojištění.cz ať zřídí pojištění (výzva k úhradě chodí od nich). Pak nám přes API zase dají vědět, ať upravíme stav v zákaznické administraci. O vše se starají tedy oni. Ostatně nato mají licenci České národní banky.

Z naší strany budeme samozřejmě případně pomáhat s řešením pojistných událostí.

Mimochodem protlačit na trh takto revoluční produkt, v podstatě pojištění digitálního majetku pro každého, nebylo nic snadného a jsme rádi, že do toho Slavia pojišťovna šla. Velkou výhodou je, že se jedná o ryze českou pojišťovnu. I v konkurenci nadnárodních společností dosahuje již několik let po sobě přes miliardu obratu, je například generálním partnerem Velké Pardubické. Jako všechny ostatní pojišťovny jsou samozřejmě pod dohledem ČNB a dlouhodobě splňuje všechny standardy trhu. Má v rámci trhu téměř nejširší škálu produktů pro pojištění osob i podnikatelů a vzhledem k této flexibilitě byla schopná sestavit produkt na míru i pro držitele domén.

Nová malá služba, která otvírá velké dveře

Pojištění domén je relativně jednoduchá a užitečná služba. Vyplatí se každému, kdo podniká na internetu. Naším systémem prošlo od roku 2010 přes 907 tisíc domén. Samozřejmě nevíme o všech kauzách, ale víme možná o jednotkách případů, kdy by vznikl vlastníkovi nárok na protiplnění. Je to však hlavně o těch asistenčních a právních službách. Jak jsme psali výše, řeší to s námi zákazníci téměř denně.

POJISTENI.cz i Slavia pojišťovna mají od produktu nějaká očekávání. Pokud se nám je podaří naplnit, tak ukážeme, že o pojištění online služeb je zájem a můžeme to posunout dál. Ukrást doménu není tak jednoduché, ovšem třeba kybernetické hrozby ovlivňují chod firem denně.

Produkty zaměřené tímto směrem vám jednak zajistí klidnější spaní, ale také mohou být podmíněné zavedením a dodržováním určitých bezpečnostních standardů, které všeobecně zvýší bezpečnost českého internetu.

No, uvidíme, jak to půjde 🙂