WEDOS není na prodej. Máme své plány.

[gtranslate]

Neuplyne prakticky týden, aby se někdo nezeptal, jak koupit akcie WEDOS. Každý měsíc se ozve vážný zájemce o koupi celého WEDOS. Nyní, jako většinový vlastník, vysvětlím jak to je.

Akcie WEDOS Internet, a.s.

V roce 2012 jsme zkusili udělat úpis akcií a za pár desítek minut bylo vyprodáno. Byli jsme překvapeni tím, jaký o ně byl zájem. Od té doby neustále chodí dotazy, zdali je možné koupit akcie WEDOS, případně zda budeme dělat podobný úpis. Rozhodl jsem se k tomu (a nejen k tomu) napsat pár informací.

Podobný úpis akcií, jako v roce 2012 nyní neplánujeme. Nevylučujeme to v budoucnu, protože je možné, že budeme potřebovat zdroje pro rychlejší globální růst. Víme, že to v roce 2012 fungovalo a věřím, že by to fungovalo znovu.

V současné době někteří drobní akcionáři svoje akcie prodávají jiným a počet akcionářů se tak zmenšuje. Je dokonce několik lidí, kteří si nenechají ujít jakoukoliv příležitost, aby si další akcie WEDOS koupili. A to i přesto, že nevyplácíme žádné dividendy, protože primární je pro nás investovat do růstu, prodeje co největšího počtu služeb, získávání a udržení, co možná nejvíce spokojených zákazníků.

Jednu dobu jsme uvažovali o vstupu na Burzu cenných papírů Praha, konkrétně nás zaujal jejich program Start. Po jednání s některými bankéři, které zajímalo jen to, jaké budou mít z celé transakce provize, místo aby řešili příběh a potenciál naší firmy anebo koncové akcionáře, jsme pochopili, že tudy cesta nevede. My akcionáře bereme jako partnery, kteří nás podpořili. Každý akcionář má například slevu 20 % na prodloužení hostingových služeb až do výše 20 % svého podílu na WEDOS. Akcionáři nám radí, pomáhají a mají i nějaké nápady.

Na další trhy v rámci obchodování s cennými papíry jsme zatím malá firma. Prozatím to tedy neřešíme, ale i to jednou možná přijde 😉

Investoři a zájemci o koupi WEDOS

Několik let se setkávám s tím, že jsem kontaktován různými investory nebo zahraničními konkurenty, kteří mají zájem o koupi celého WEDOSu. Ačkoliv se držím hesla, že nikdy neříkám nikdy, tak jsem doposud odmítl jakákoliv detailní a osobní jednání v této rovině. A každému poctivě od počátku opakuji, že WEDOS není na prodej. Odmítám schůzky a tím prakticky všechny zájemce odradím. Je pravda, že dva zájemci z poslední doby (oba ze zahraničí) jsou opravdu neúnavní. Jeden z nich koupi WEDOS přirovnává k tomu, že by si splnil svůj sen. Ale i já si ve WEDOS plním své sny a rozhodně o ně nechci přijít. Takové věci se nedají vyčíslit penězi.

Nejsem ve firmě jako nějaký pasivní investor. Jsem ve firmě denně. Podílím se na řízení, chodu a směrování firmy.

Někteří investoři si najdou nějaké veřejné výkazy, posbírají informace o firmě a nabízejí někdy velmi zajímavé částky. Jde o částky, které jsou v desítkách milionů (myšleno v jakékoliv zahraniční měně). Oni to vidí jednoduše. Chtějí stávajícím zákazníkům prodávat více různých služeb. Chtějí rozšířit nabídku. Chtějí se zaměřit na synergii se svými stávajícím projekty a těžit z toho. Tím samozřejmě chápu, že jim nákup WEDOS (na první pohled neuvěřitelné peníze – v korunách až s devíti nulami) dává smysl. Synergický efekt s jejich projekty, dvě datacentra, desítky spolehlivých zaměstnanců, přes 19% podíl na trhu… si za korunu nekoupíte.

Ozvali se různí velcí zahraniční konkurenti. Ozvali se různí investoři. Ozvali se různé investiční skupiny. Ozvali se různé investiční fondy. Je to různá sestava zájemců. Někdo chce být pasivním investorem. Někdo mi chce nechat ve WEDOS podíl, abych nadále zůstal a firmu řídil a rozvíjel. Každý má jiné návrhy.

Nedělám WEDOS kvůli penězům. Jednu firmu jsem před lety prodal a musím zopakovat, že peníze štěstí nepřinesou. Mnohem důležitější je, aby člověk dělal to, co ho baví a dělal to s radostí.

Když jsem prodal předcházející firmu, tak jsem několik let neměl smysl života. Moje žena tomu říká, že jsem čekal na smrt. Také to tak zpětně vidím. Peníze na účtě vás šťastnějším neudělají. Ano, můžete cestovat. Ale to vás časem omrzí. Dnes už je pro mně jakékoliv cestování za trest. Nechci znovu čekat na smrt.

Doma máme dohodu, že když prodám firmu, tak se rozvedeme. Tak vždy říkám, že až se budu chtít manželky zbavit, tak firmu prodám. Zatím nám to klape (už třetí desítku let).

Ve WEDOS dělám práci, která mě baví. Dělám s lidmi, se kterými mě to baví. Máme hodně plánů a cílů do budoucna.

Plány do budoucna

Máme velké plány. Chceme spustit hodně nových služeb. Vymýšlíme další a další novinky.

Letos na podzim, pokud to vyjde, tak 13. září, otevřeme naše druhé datacentrum. Musím napsat, že konečně. Ale na druhou stranu je to technologický unikát a další můžeme příště dělat jak na běžícím páse. Dokonce zrovna tento týden začínáme řešit reálně stavbu třetího datacentra. Pozemek máme a nyní řešíme projekt a uzavíráme sázky, zda to bude příští rok na podzim v provozu 🙂

Závěr

Byl bych blázen, kdybych firmu s takovými ambicemi prodával. Ne, skutečně to není v plánu. Píšu to nejen pro klid svůj, ale i proto, abych veřejně deklaroval, že WEDOS se prodávat nebude. I toto prohlášení je jistou zárukou pro naše klienty a zaměstnance.

Josef Grill
předseda představenstva WEDOS Internet, a.s.
většinový akcionář WEDOS Internet, a.s.