WEDOS Cloud – aktuální stav a co se bude dít

[gtranslate]

Před devíti měsíci jsme spustili první veřejný beta test naší služby WEDOS Cloud. I přesto o jak složitou a komplexní službu se jedná, se nám podařilo od zkušených testerů sesbírat dostatek připomínek a návrhů na zlepšení. Nakonec jsme upustili od plánovaného veřejného beta testu a vrhli se do devíti měsíců intenzivního vývoje …

9 měsíců je v IT velmi dlouhá doba. Spousta se toho může změnit, vylepšit a přichází hlavně důležité novinky, které mohou na další dlouhé roky udávat směr. S trochou nadsázky můžeme říct, že se snažíme podchytit všechno zajímavé, po čem cloud specialisté právě teď touží 🙂

Asi největší takovou novinkou u WEDOS Cloud je podpora Terraform. Terraform IaC (Infrastructure as Code) vám umožní celou infrastrukturu vašeho budoucího cloudového datacentra spravovat jako kód buď v HCL anebo JSON. Což přináší řadu výhod, například můžete všechen virtuální hardware verzovat (třeba přes GIT), snadněji se s ním pracuje, anebo jej snadněji přesunete k nám od konkurence.

Výrazně jsme také posílili celou hardwarovou infrastrukturu, co do výkonu i redundance. WEDOS Cloud se do začátku bude skládat ze stovek fyzických serverů, kdy každý bude připojený 2x 10 Gbps. Když tedy vhodně rozmístíte vaše virtuální servery, rádi bychom dokázali poskytnout rychlost až 100 Gbps. K tomuto účelu už samozřejmě potřebujte trochu jiný hardware.

Jako páteřní “routery” používáme chytré Switche 100 Gbps – ARISTA 7280QR-C36. Jeden zvládne až 4,32 Tb přenesených dat za vteřinu anebo 1,44 miliard paketů za vteřinu. Díky tomu si můžeme být jistí, že je nepřetíží ani velmi silné DDoS útoky.

Jedním z hlavních důvodů proč jsme si je vybrali byl EOS (Extensible Operating System). Ten je postaven na jádře Linuxu. EOS je součástí všech produktů společnosti Arista. Díky tomu může EOS využívat všechny běžné nástroje Linuxu, což je to, co přesně potřebujeme.

Aristy mají neskutečně nízkou odezvu. I kvůli tomu si je vybrala například Chicagská opční burza, což je největší americká opční burza, Lehman Brothers anebo RBC Capital Markets. Významná část zákazníků Arista jsou právě velký firmy z Wall Street. To jsou slušné reference.

Po letech velmi dobrých zkušeností jsme se rozhodli, že se Aristy stanou základem vnitřní sítě i pro WEDOS Cloud. V DC2 se právě teď připravuje 10 kousků Arista DCS-7050QX-32S. Každý má 32 portů pro 40 Gbps. Kapacita switche 2,56 Tb/s a 1,44 miliardy paketů za sekundu, a to vše při odezvě 550 ns. V případě problémů umožňuje i hot-swap zdrojů. Tato řada switchů je určena pro datacentra, kde je výkon na prvním místě a počítá se s budoucím chytrým škálováním infrastruktury.

Hodně času naši vývojáři také věnovali odladění služby tak, aby jednotlivé VM (virtuální stroje) v cloudu nebylo nutné při úpravách vypínat. Je zcela běžné, že když provedete “hardwarovou” úpravu u VM anebo v síti, tak je nutné stroj mít vypnutý/restartovat jej. V cloudu se výpadku vyhnete prostě postavením další dočasné větve infrastruktury, na kterou provoz převedete. My jsme snažili i tak minimalizovat nutnost toto dělat. V současné době ještě řešíme problém u shození síťového rozhraní, kde je nutné VM restartovat. Je to takový poslední bod na seznamu.

Aktuální stav

V současné době jsou si naši vývojáři celkem jistí službou. Pomalu ji připravují na první testování. Samotná služba je připravená, je propojená s naší zákaznickou administrací, monitorovacími službami, fakturací i rozsáhlou knihovnou obrazů k rychlé instalaci na VM (operační systémy, routery, kubernetes, gitlab, dokonce tam máme i WordPress).

Čeká se tak spíše na finální poradu a rozkazy z vedení 🙂

Privátní testování

Nejdříve proběhne privátní testování. Chceme, aby si službu povinně vyzkoušel každý z techniků a něco si tam zkusil udělat. WEDOS Cloud je skutečný cloud a tedy nic jednoduchého pro běžné použití. Na druhou stranu každý z našich techniků by se měl umět ve službě orientovat a zvládnout si tam udělat třeba jednoduché high availability řešení pro webovou stránku, kde výpadek jednoho VM (serveru anebo routeru) nebude znát.

K dispozici bude dobrovolně samozřejmě i pro ostatní. Jen teď máme všichni plné ruce práce s testováním dalších připravovaných služeb (WEDOS CD, WEDOS WebSite).

Další uzavřený beta test

K privátnímu testování bychom rádi co nejdříve spustili druhý uzavřený beta test. Máme řadu testerů, kteří už čekají, ale rádi bychom přibrali ještě další. Dáme vám k dispozici zdarma serverové prostředky podle potřeby a vy nám za to napíšete, co se vám líbí, nelíbí, srovnání s konkurencí atd.

Jde nám hlavně o zpětnou vazbu. Nepočítáme, že by se službou byly nějaké problémy, i když po tolika letech zkušeností už víme, že problémy se mohou objevit vždy a všude 🙂

Takže pokud máte co testovat v prostředí skutečného cloudu, tak nám napište.

Testovací provoz

Podle toho jak půjde betatestování, bychom spustili testovací provoz. Bude to podobné jako u WMS. Služba je plně funkční a nepředpokládáme u ní výrazné změny. Potřebujeme však zaplnit servery a nechat to pár měsíců fungovat. Různé testy a benchmarky nedokáží nasimulovat několik měsíců ostrého provozu.

Rozšíření služby

WEDOS Cloud je určen malé skupině cloud specialistů, kteří jej dokáží naplno využít. Těm bychom rádi nabídli stabilní službu, která se bude dál rozvíjet. Počítáme dokonce i s pravidelnými konferencemi u nás v Hluboké Nad Vltavou. Věříme, že i tímto získáme další podněty kam WEDOS Cloud dále směřovat.

V současné době jsou v plánu hlavně levné disky. Rádi bychom nabídli nejen pro české zákazníky velký levný prostor pro ukládání dat v srdci Evropy. Vše pod jurisdikcí ČR a plně odpovídající požadavkům GDPR.

Závěr

Tím to ale nekončí. Služba WEDOS Cloud bude v následujících týdnech tématem i dalších článků. Máte se na co těšit 🙂

Ale tím to vše nekončí. Již připravujeme a brzo se dočkáte WWS – WEDOS Web Services – všechny možné služby v kontejneru ovládané na jedno kliknutí… Ale to již prozrazujeme moc 🙂