Věrnostní akciový program – FAQ

[gtranslate]

Po zveřejnění základních rysů našeho věrnostního akciového programu jste se na nás obrátili s mnoha dotazy.

Rozhodli jsme se, že budeme reagovat souhrnem nejčastějších nebo nejdůležitějších dotazů v samostatném článku. Tento článek budeme postupně aktualizovat o nové dotazy a odpovědi na ně. Nevynecháme ani odpovědi na ty nejkritičtější, které nám zasílají anonymové, kteří si dají práci s tím, aby přispívali i přes anonymní proxy servery 🙂 .

Od počátku existence naší společnosti jsme nic netajili a jsme maximálně otevřeni. Proto nemá smysl tajit nic ani nyní. Nyní bychom mohli náš skvělý vztah důvěry se zákazníky jen pokazit. 

Dotazy jsou zatím “nespokládané”, ale s přibývajícím počtem je budeme třídit do různých sekcí a naformátujeme lépe.

Dotazy jsou nakopírované přímo od klientů (včetně diakritiky apod.).

Obecné dotazy

Jaké jsou vaše současné hospodářské výsledky?

Výsledky samozřejmě zveřejníme, byla tam a je ztráta, protože jsme se dostali do provozního zisku až na podzim 2011, ale stále velmi významně investujeme do rozvoje. Vezměte si, že máme připraveno datacentrum, které je obsazeno jen z malé části, takže logicky nemůže přinášet nyní tolik, kolik bude přinášet při plné obsazenosti (a v poměru tolik, kolik se do něj nainvestovalo). A tyto investice se projevují samozřejmě jako mínus a ještě nepřináší žádné plus. My současný růst bez problémů zvládáme, ale chceme růst mnohem rychleji a navíc si chceme svým způsobem zavázat zákazníky, kteří o to budou mít zájem.

Začínali jsme, zásadním způsobem jsme investovali. Stále ještě investujeme a budeme investovat do rozvoje. V tomto okamžiku neslibujeme zisky, bavíme se o budoucnosti (rok 2013 a dále). Je rozdíl, pokud firma startuje a investuje a pokud je již několik let zaběhlá. Nyní máme datacentrum, které je naplněno z 8% – jen pro představu.

Jak je to s případným ziskem v budoucnu?

U podobných společností, jako je naše, se však s rostoucím počtem klientům výrazně snižují náklady na jednoho klienta a tím splečnost dosahuje (při vysokém počtu klientů o který se snažíme i my) zajímavého zisku. Na počátku musí společnost vybudovat datacentrum (nebo jít do pronájmu a do budoucna tím na tom být ekonomicky hůře). Vybudování kvalitního datacentra je ekonomicky náročné. Nemusíte však v budoucnu platit drahé nájmy. Následně musíte nakoupit routery, servery, disková pole. Všechny tyto záležitosti rostou přímo úměrně s rostoucím počtem klientů. Stejně tak rostou i náklady na elektřinu, které však na rozdíl od serverů zůstávají. Servery koupíte jednou a několik let vám přinášejí užitek. Elektřinu musíte platit pořád (a proto máme energeticky úsporná řešení). Dále platíte mzdy, které nerostou přímo úměrně s počtem klientů, protože máte automatizaci. Potom máte náklady na konektivitu, ale tam náklady s rostoucím objemem klesají (v přepočtu na jednotku). Zbytek jsou další náklady a platby (včetně reklamy). Tam už to také neroste přímo úměrně. 

Predpokladam, ze momentalne jsou vase zisky minimalni( samozdrejmne kvuli nizkym cenam)..ale co se zmeni? => musite prece nejak vydelava.

V našem oboru je to o objemech (počtech) zákazníků. Zjednodušene řečeno…  Při 8 tisících doménách máte mínus. Při 80 tisících malý plus, ale při 160 tisících už máte pěkný plus a při násobcích je to ještě lepší. Náklady na 1 klienta výrazně klesají s rostoucím počtem, protože máte automatizaci. Náklady na vývoj, na konektivitu apod. výrazně klesají.

Proč bych měl investovat do firmy, která prodělává?

Neslibujeme hory doly. Určitě ne na počátku. Do budoucna, v následujících letech, však mohou být naše výsledky poměrně zajímavé. Je zcela reálné, že náš zisk se bude v budoucnu pohybovat řádově na 20% (a více) obratu. Tohle ještě rozebereme v dalších článcích.

Aktuálně jsme ve stádiu růstu, přičemž ten růst je velmi dynamickýV současné době neustále investujeme do rozvoje a proto nevytváříme zisk. V určitém okamžiku se situace změní a naše investice začně přinášet výsledky. Cílem našeho snažení, cílem našeho podnikání je dosažení (a pravidelné dosahování) zisku. Neinvestovali jsme (doslova) desítky milionů korun “jen tak pro radost”, ale s cílem je získat zpět a to i včetně příslušného (a opakujícího se) zisku.

Proč investovat do firmy, která nemá ještě zisk, ale jen velký růst?

Jde o to, že pokud nic nepokazíme svým přístupem a budeme růst stejným tempem, tak budeme dosahovat zajímavých ekonomických výsledků. Za dobu svojí existence jsme jistě již dokázali, že víme co děláme a že to děláme správně. Určitě nejsme hazardéři, kteří tady dneska jsou a zítra (při prvním problému) zmizí.

Naše firma má pevné základy a nestojí na vodě. Máme výsledky, máme zkušenosti, máme vše vlastní. Nenabízíme něco virtuálního co dnes je a zítra nebude.

Do čeho jiného byste chtěli investovat než, do firmy, která roste a má funkční obchodní model? To je nejlepší doba na investici. 

Jaký je zde potenciál, když jeden z hlavních potenc. příjmů prodáváte za nákup, resp. se ztrátou (správa, systém, poplatky) -> domény?

cenám domén jsme se vyjadřovali mnohokrát a nemá smysl to znovu opakovat. Pro nás jsou hlavní hostingové služby, kde vidíte na grafech, jak rosteme.

Jste startup nebo ne?

Nemáme to slovo (startup) moc rádi. Je až příliš populární a zbytečně často používané. Ani my sami nevíme, zda jsme nebo nejsme nějaký startup. Je to populární slovo, ale my se asi tak necítíme. Svým konceptem, nápady a plány se mezi startup zařadit asi můžeme. Tím, jak jsme stále v podstatě na počátku, tak asi také. Na druhou stranu máme dlouholeté zkušenosti, máme vlastní zázemí (budovu, vybavení) a máme již krásné výsledky. Tak už asi mezi startupy nepatříme.

Sami tedy musíte usoudit, zda se jedná i investici do startupu nebo ne. Investice do startupů bývají rizikovější, ale na druhou stranu, když se investice podaří, tak i ziskovější.

Jaký je rozdíl mezi vámi a běžnými startupy?

My se skutečně nechceme primárně řadit mezi startupy. Jsme firma, která sice existuje 2,5 roku, ale svoje služby nabízí necelé dva roky. Vycházíme z mnoha a mnohaletých zkušeností našich pracovníků, kteří již dříve dokázali vybudovat největší firmu ve stejném (nebo podobném oboru). Máme funkční obchodní model a rostoucí počt klientů, kteří za služby pravidelně platí.

Je funkční váš obchodní model?

Naše dosavadní úspěchy (jednoznačně nejrychleji rostoucí hosting v ČR, 3. největší hosting v ČR) jasně ukazují, že náš obchodní model je funkční. Jsme v provozním zisku, ale nyní chceme docílit rychlejšího růstu a expanze v budoucnu.

Proč měla (nebo doposud má) společnost kyperského vlastníka?

My jsme nikdy nezastírali, že tomu tak je. V obchodním rejstříku jsme to i nachali zapsat. Kyperská společnost patří zakladateli společnosti Josefu Grillovi. Ten se stal v uplynulém týdnu jediným akcionářem celé naší společnosti. Změna se projeví v obchodním rejstříku v následujících dnech.

Kdo je aktuálně vlastníkem společnosti?

Jediným akcionářem společnosti je Josef Grill. Tato změna se projeví v obchodním rejstříku v nejbližších dnech. Po dokončení úpisu akcií bude vlastníků (akcionářů) více. Kolik a v jakém složení nelze nyní odhadnout.

Kdo společnost řídí?

V souvislosti s přípravou úpisu akcií byla provedena změna v orgánech společnosti, která se také projeví v obchodním rejstříku. Společnost, stejně jako doposud, řídí Josef Grill a Petr Šťastný (oba více než 14 let zkušeností v oboru). Nyní je předsedou představenstva Josef Grill, který se bude věnovat záležitostem okolo akciového programu a obchodním záležitostem. Petr Šťastný nyní opustil představenstvo, protože se naplno věnuje veškerým oragnizačním záležitostem, technickým záležitostem a vývoji. Při své práci řídí všechny ostatní kolegy ve firmě. Administrativní záležitosti jej zdržovali od výkonné činnosti (jsme malá firma a nemáme “zbytečný” administrativní aparát).

Komu patří budova Datacentra?

Budova Datacentra WEDOS v Hluboké nad Vltavou aktuálně patří společnosti WEDOS Property, s.r.o., která patří jedinému akcionáři naší společnosti. V souvislosti s úpisem akcií bylo rozhodnuto, že budova Datacentra WEDOS bude převedena na našei společnost WEDOS Internet, a.s., která se tak stane skutečným vlastníkem Datacentra WEDOS.

Komu patří vybavení a servery?

Veškeré vybavení Datacentra WEDOS a kanceláří patří výhradně naší společnosti WEDOS internet, a.s.. Vybavení od klimatizací, automatického hasícího systému, rozvody, sítě, servery, routery, disková pole, nábytek, pracovní stanice apod., jsou ve vlastnictví WEDOS Internet,a.s..
Majetek je pořízen bez leasingu a úvěrů.

Co vsechno firma vlastni? a tedka se neptam na budovy, auta atd. ale mam na mysli Vase dalsi obchodni aktivity – pojisteni.cz, pravnik.cz atd. Pokud do tohoto pujdu, stanu se akcionarem pouze datacentra, nebo i techto ostatnich portalu?

To ostatní je mimo to. Máme to oddělené a moc se tomu nevěnujeme. Tam je spíše šance třeba se tomu v budoucnu věnovat. Třeba pojištění má obrovský potenciál, ale nemáme čas a sílu se tomu věnovat. Může to však být jinak.

Jaký je základní kapitál společnosti?

Základní kapitál společnosti je nyní v obchodním rejstříku 2 miliony korun, ale v minulých dnech byl rozhodnutím valné hromady navýšen na 20 milionů korun. Tento nový údaj bude zapsán v obchodním rejstříku v nejbližších dnech.

Na kolik si ceníte firmu?

Ocenění firmy je složité, ale určitě si firmu ceníme na víc, než za kolik děláme současné první kolo úpisu akcií. Současné prvni kolo úpisu akcií vychází z nominálních ceny akcí, tj. z ceny čistě účetní a nezohledňuje nic. Nezohledňuje růst společnosti, dobré jméno společnosti, vlastnictví budovy, vlastnictví vybavení, vlastnictví celého administrativního systému, kolektiv pracovníků…, prostě nic okolo. Reálná cena společnosti je vyšší než odpovídá upisovací hodnotě nabídnutých akcií. Nyní úpis obnáší v podstatě jen část investice, ale nepokrývá tu skutečnou hodnotu společnosti.

Vyplatí se tato investice?

Investice pár stokorun se ve výsledku vyplatí každému, kdo s námi počítá i v daleké budoucnosti. Naší nabídkou si chceme udržet spokojené klienty na dlouhé roky – nehovoříme zde o měsících nebo pár letech. Jedná se pouze o další a zcela logický krok rostoucí firmy. A je na každém z našich zákazníků, zda se rozhodne se na rozvoji naší společnosti podílet či nikoliv. Není to ničí povinnost. 

Jak by měl akcionář propagovat vaše služby? Nejedná se o podomní prodej?

Každý správný akcionář bude podporovat svoji firmu a stane se našim (nejlepším a nejaktivnějším) prodejcem. Nehledáme podomní prodejce. Jde o to, že pokud budete s námi opravdu spokojeni, řekněte to i ostatním. Zmíníte se, že hostujete u nás, řeknete o spokojeností s kvalitou a s nabídkou služeb a našimi cenami – to je ta nejlepší reklama. Vaši přátelé možná podobné informace ocení. Hledáme chodící (živou) reklamu, která vlastně dělá reklamu nevědomky.

Musím vás jako akcionář nějak propagovat?

Ne, samozřejmě, že nemusíte, ale věříme, že se každý akcionář rád pochlubí (a tím nám udělá tu nejlepší reklamu).

Jak budete kontrolovat, zda pro vas akcionar dela dostatecnou reklamu? mysleno pokud si akcie chci koupit protoze jsem s vami spokojeny a verim vam do budoucna, ale nejsem ochotny se nejak aktivne zapojovat do nejake vyraznejsi propagace (psani blogu atd.)

My nic nevyžadujeme. Předpokládáme, že náš akcionář bude chodící reklama sama o sobě.

 Já se bojím tunelu 🙂 Ale z recese si ji možná koupím 🙂

Myslíte si, že jsme sebevrazi a hazardéři? Přijďte se k nám podívat. Nemyslíte, že by byla škoda zahodit takovouhle firmu kvůli stokorunám? Investovali jsme do toho mnohonásobně víc než získáme případným úpisem.

V čem se chcete rozšiřovat? Expanze v České republice je dle mého názoru výborná. Ceny, služby … vše na jedničku. U takové firmy není ani potřeba výrazná reklama.

Chceme nabízet i další služby. Co se týká mimo ČR, tak máme sice web jen v češtině, ale máme i klienty mimo ČR a SR. U webhostingu jsou, ale je jich málo. U VPS je jich hodně. To jsou stovky. To je důkaz, že máme šanci uspět i jinde.

Lze tento krok chápat jako budoucí předzvěst zdražení služeb (pro neakcionáře)? Akcionářům se přece jen stávající nízké prodejní ceny v budoucím (resp. dlouhém) období líbit nebudou … 🙂

Ne, hledáme jako akcionáře lidi,kteří mají stejnou filozofii jako my. Nehledáme investory, kteří by přesně tohle chtěli. My hledáme lidi, kteří chtějí vybudovat něco zajímavého, velkého a potom jim to bude něco přinášet.
V plánu zdražení není a bude představeno i dále, že to je jedna z věcí, kterou bychom nechtěli měnit. 

Věrnostní program

Proč věrnostní program?

Náš program se skládá z věrnostní a akciové části. Dnes se budeme věnovat věrnostní části. Věrnostní část je v našem programu z důvodu, že se chceme odvděčit našim věrným zákazníkům. Naši spokojení zákazníci jsou naší nejlepší reklamou. Jsou chodící reklamou, která je zadarmo. My investujeme do reklamy poměrně málo, v přepočtu k růstu ( a naším přírůstkům) se dá tvrdit, že téměř nic. A přesto rosteme nejrychleji na trhu, téměř stejně rychle jako všechny ostatní firmy dohromady. Je to dáno tím, že jsou naši zákazníci spokojení a věří nám. Chceme tento vztah důvěry a spokojenosti ještě prohloubit.

Rádi bychom se za tuto “spolupráci” odměnili a chceme našim zákazníkům nabídnout nějakou odměnu za věrnost. Náš program je jedna z cest, jedna z možností.

Jaká bude výhoda pro akcionáře?

Našim zákazníkům, kteří budou našimi akcionáři, nabídneme:

  • že se pro ně budeme snažit mít domény vždy za nákupní ceny, včetně prodloužení,
  • slevu až 20% na prodloužení služeb (webhosting, VPS, dedikované servery, WEDOS Disk a případně další služby podobné povahy), s níže uvedeným omezením.

Budu mít domény za nákupní cenu?

Ano, budeme se snažit mít domény (pro naše akcionáře)  vždy za nákupní ceny, včetně prodloužení.

Jaká bude sleva?

Každý akcionář získá slevu až 20% na prodloužení služeb (webhosting, VPS, dedikované servery, WEDOS Disk a případně další služby podobné povahy), s níže uvedeným omezením. 

Bude sleva nějak omezena?

Bude jedno omezení, které bude sloužit jako ochrana před zneužitím věrnostního – akciového programu. Celková výše posyktnuté slevy za jeden kalendářní rok bude omezena na 20% z celkové pořizovací ceny akcií příslušného akcionáře.

Proč není sleva vyšší?

Vzhledem k našim nízkým cenám jsou skutečně výraznější slevy ekonomicky neúnosné a my se musíme chovat hospodárně. Neslibujeme hory doly. Nechceme ohrozit naši investici, ani investice případných akcionářů. Musíme se chovat zodpovědně.

Proč kalendářní rok?

Máme účetní období kalendářní rok. 

Mohu mít více akcií?

Ano, samozřejmě. Dokonce každou akcii můžete nakoupit v jiném období (v jiném kole úpisu).

Pořizovací cena a proč ji sledujete?

Předpokládáme, že o náš program bude zájem a budeme úpis akcií dělat opakovaně. V průběhu doby se může pořizovací cena akcie měnit. Z toho pohledu je důležité sledovat kdo a za jakou hodnotu si příslušnou akcii zakoupil.

Kdy to spustíme?

Tento věrnostní program bude aplikovaný na prodloužení služeb od ledna 2013.

Pokud jsem to pochopil dobře, tak jsou akcie pouze placená sleva, jelikož nikde jsem se nedočetl, že by byl zpětný odkup akcí, takže si lidi kupují pouze slevy..

Ne, sleva je jen část celého programu. Více se dozvíte v dalších článcích. Akcionáři si nekupují slevu. Kupují si akcii. Jejíž cena samozřejmě může měnit svoji hodnotu v čase. Zároveň budou mít nárok na případnou dividendu, kterou zatím nevyplácíme, protože díky růstu stále investujeme a zisk netvoříme. A ta sleva pro zákazníky je v podstatě odměna navíc. My jinak slevy na prodloužení nenabízíme a nebudeme nabízet.

Akciový program

Co je to ten akciový program?

My vydáme akcie a kdokoliv si je bude moci od nás koupit. Tím vložíte peníze do naší firmy a my budeme mít peníze na další investování a rozvoj, včetně expanze do dalších oborů a oblastí. Stanete se akcionářem. Následně budou mít tito akcionáři určité výhody oproti ostatním (slevy na prodloužení služeb) a v případě (předpokládaného) zisku budou dostávat procenta ze zisku (dividendy). Samozřejmě, že s tím, jak se bude postupně zhodnocovat naše (a tím i vaše) firma, tak tím se bude měnit i hodnota vaší investice.

Jaké akcie to budou?

Akcie budou (psáno slovy zákona) v listinné podobě a na jméno. To tedy znamená, že každá akcie bude mít svoje pořadové číslo (například i včetně čísla emise nebo série) a ke každé akcii bude přiřazen její vlastník (akcionář). Akcie tedy bude “svázána” s konkrétní osobou (fyzickou nebo právnickou) a bude tedy přiřazena ke konkrétnímu rodnému číslu nebo ke konkrétnímu identifikačnímu číslu (IČO). Seznam akcionářů budeme evidovat v elektronické podobě. Změna vlastníka akcie – akcionáře, bude samozřejmě možná. Autorizace bude probíhat podobně jako u změn držitele domény.

Jaká hodnota akcií bude

Nominální hodnota jedné akcie bude přesně stanovena (detaily zase jindy). Akcie mohou být v budoucnu vydávány v různých hodnotách, což zatím neplánujeme, ale nelze to vyloučit.

Proč to děláme?

Rozhodli jsme se jít cestou akcií, protože náš úspěch bude zároveň vaším úspěchem, respektive úspěchem pro naše akcionáře. Tímto úzkým propojením (mezi námi a zákazníky v pozici akcionáře) získáme víc, než bychom získali jen pouhým věrnostním programem. Každému akcionáři bude jasné, že náš ekonomický úspěch (zisk) je úspěchem i pro něho (dividenda a růst hodnoty firmy a tím růst hodnoty akcií).

Mezi výhody akciového programu z hlediska firmy tedy patří například:

  • uvázat si klienty navždy k nám (proč by kupovali jinde než “sami u sebe”)
  • uděláme z klientů nejlepší “prodejce” (budou přeci chválit svoji firmu)
  • firma získá prostředky na rychlejší rozvoj, expanzi a růst, které nemusí přímo (a nutně) vracet a úročit (jako bance a leasingu), ale “vrací” jen část formou dividendy (v případě zisku)
  • pokud bude nabídka úspěšná, tak ji lze zopakovat a získat tak další prostředky na další rychlejší růst
  • lze získat prostředky na rozvoj do dalších oblastí působení (v IT sektoru)
  • s akciemi lze dělat různé “psí kusy” (navýšit kapitál, prodat akcie, směnit za podíl v jiné konkurenční firmě)

Budete chtít na burzu?

V současné době jsou jakékoliv podobné úvahy předčasné, ale v budoucnu nelze vyloučit nic. Vstupem na burzu by samozřejmě byla situace pro akcionáře zajímavější, ale na druhou stranu my bychom nezískali “naše prodejce”, ale jen investory o které nemáme zájem. Aktuálně začala Burza cenných papírů Praha nabízet program Start, který je pro podobné společnosti jako my. Tam však získáte finanční prostředky, ale ne zákazníky (a prodejce). A už vůbec nevytvoříte tak úzkou vazbu mezi firmou a zákazníky.

Bude možné akcie prodat?

Prodej akcií je samozřejmě možný, bez omezení. Budete moci prodat komukoliv jinému a to kdekoliv a kdykoliv. Samozřejmě, že je budete moci nabídnout i ostatním akcionářům.

Jak je prodám?

Budete je moci převádět v naší administraci. Systém bude podobný jako v případě převodu domén.

Jaké akcie to budou?

Půjde o listinné akcie na jméno, přičemž seznam akcionářů bude veden v elektronické podobě.

Kdy se dozvíme detaily o úpisu?

Detaily zveřejníme v jednom z příštích článků.

Je program určen pro “milionáře” a investory nebo pro malé investory?

Bavíme se o stokorunách = my myslíme na všechny, přesně na naše zákazníky, pro které je to určené. O milionáře nestojíme. Nic nám nepřinesou.

Proč preferujete malé investory před velkým investorem?

Malý investor, který bude současně naším zákazníkem, bude s námi mnohem více prožívat náš úspěch. Bude nás propagovat a bude se námi chlubit. Velký investor nám přinese jen peníze.

O jakých částkách se zde “bavíme”?

Detaily budeme zveřejňovat postupně. Investice budou ve stokorunách.

Bude možné investovat v řádů tisíců?

Ano, částka není omezena, ale my preferujeme drobné akcionáře, kteří jsou především našimi zákazníky. Tím náš program získá i tu druhou významnou část – prodejci našich služeb a “navždy” naši zákazníci přivázání k nám.

Netajíte něco nebo nebudete tajit něco v budoucnu?

My samozřejmě nic netajíme a tajit nebudeme a tajit ani nebudeme smět, protože pokud půjdeme takhle veřejně “s kůží na trh”, tak to nejde.
My o všem informujeme a případné akcionáře samozřejmě budeme informovat detailněji. O všem co se chystá, o všem co se děje… a akcionáři dokonce budou moci i hlasovat o určitých věcech a tím se podílet na rozhodování a směrování firmy.
Jde nám o “zavázání” si zákazníků. To nám velký akcionář nepřinese. Ten je nám k ničemu. Toho nepotřebujeme. My se musíme odlišit od konkurence, protože pokud chceme na vrchol, tak to jinak nejde 

Ako často budete zverejňovať (rešpekt. dáte akcionárom k nahliadnutiu) finančne výsledky? Ročne/ kvartalne?

Klasickou závěrku jednou ročně. Průběžně budeme jednou za kvartál zveřejňovat výsledky, které budou obsahovat vše kromě odpisů, časového rozlišení apod.

Dostanete se na všechny zájemce?

Dostane se na všechny. Když o to bude zájem, tak připravíme další kolo. Nyní jde o průzkum zájmu. Měli jsme nabídky od velkých investorů, ale o ty nestojíme. Měli jsme hodně dotazů od našich zákazníků jak získat akcii. Nyní budou mít možnost.

Není to exit z firmy?

Ne, není to prodej firmy nebo prodej části firmy a vyplacení podílu. Jedná se o způsob, kdy veškeré prostředky budou použity na další rozvoj firmy. 

Bude možné investici “vybrat” a získat zpět?

Akcie bude možné samořejmě bez omezení prodat komukoliv a kdykoliv. My zveřejníme ještě další informace.

Budete zajišťovat likviditu koupených akcíí, když se jich někdo bude chtít zbavit? třeba rovnou zajistit obchodování nabídka/poptávka..

Převody budeme řešit my, kdy systém bude obdobný jako máme u domén. Bezpečně. Pravděpodobně se nevyhneme vytvoření systému nabídka/poptávka.

Kde budou akcie uloženy, předpokládám, že budou v zaknihované podobě, kdo bude platit poplatky za jejich správu? mohu si je převést rovnou ke svému obchodníkovi?

Akcie budou nyní v listinné podobě na jméno. Evidenci (seznam) akcionářů povede společnost.

Zaknihovaná podoba přichází v úvahu v budoucnu, ale nyní by byla zbytečně administrativně a finančně náročná pro obě strany (jak pro společnost, tak i akcionáře).

Rád bych se zeptal k těm akciím – jaká by byla trestněprávní odpovědnost akcionářů v případě, že by nastal nějaký (jakýkoliv) problém ve spojení s firmou či její činností? 

Žádná taková odpovědnost tam není.

Může se stát, že by na akcionáře přešla ze zákona povinnost hradit škody, závazky atd.?

Ne, akcionář je odpovědný svým “vkladem”, tj. částkou za kterou nakoupil akcie. Žádná další povinnost nebo odovědnost tam není. Akcionáři za závazky společnosti neručí ani nejsou povinni uhradit ztrátu. 

Představíte i systém fungování jak velký podíl bude představovat jedna akcie, jak se změní podíl v případě příchodu nových investic, vyčíslit jakou má dle vašeho názoru vaše firma hodnotu a třeba i jenoduchý bussiness plán na další 2-3 roky, většina z nás (spokojených zákazníků) v tomto není natolik zběhlá.

Samozřejmě, že i tohle představíme. Proto to děláme krok za krokem a vysvětlujeme celý proces a všechny okolnosti.

Musím se smát, vymyšlené to máte fakt pěkně, hromada drobných a tudíž slabých investorů, jejichž podíl, vzhledem k tomu, že si chcete uchovat většinu ve firmě, bude vždycky menšinový, tudíž i vyvlastnitelný.

Ne, vyvlastnit je můžete, pokud je jich méně než 10%. Od počátku jich bude více. Byli bychom sami proti sobě něco takového dělat. Všechny bychom naštvali. Chceme přesně opak, tak jak je to v popsané v tom nadpisu této zprávy – hledáme co nejširší skupinu lidí, abychom mohli společně něco dokázat. Víc hlav víc ví. I nápady zájemců z posledních dní jsou zajímavé a pokud se potom přidá víc akcionářů, tak můžeme společně dokázat víc a zároveň si tím zavážeme klienty a nebudou se stěhovat.

Pročetl jsem si FAQ a myslím, že nezazněla důležitá otázka: na co takto získané prostředky použijete? Přeci jen největší vstupní náklady v rámci desítek miliónů jste byli schopni pokrýt “z vlastní kapsy”.
Samozřejmě netuším, jakou úspěšnost akciového programu očekáváte, ale střízlivým odhadem to budou třeba jednotky miliónů – za to druhé datacentrum v roce 2014 (jak jste měli v původním plánu) asi nepostavíte.
Bude to tedy jen na provoz, nebo na menší inovace zmíněné ve vašem TODO listu? Akcie si nejspíše koupím tak jako tak, ale domnívám se, že nejsem sám koho by to zajímalo. 

Rozvedeme v samostatném článku. Nyní testujeme zájem. Na Datacentrum WEDOS II bychom museli udělat další kolo 🙂 . Vše záleží na zájmu. Náš plán se moc nemění. Hlavně jsme si ušetřili hodně místa v současném datacentru, protože tam nepouštíme nikoho cizího.
My jsme TODO list dlouho neaktualizovali. Máme interně jiný, plný plánů asi do roku 2099 🙂 . Tam toho je skutečně hodně.

No pokud se nebudeme pohybovat v konkrétních číslech, tak mi to pořád zní podezřele. A ono to vyvlastnění může přijít také dříve, než oněch 10%, činících, pokud si pamatuji ze základního kapitálu 20 000 000 Kč, 2 000 000 Kč? To také není malá částka, zvlášť když motivujete k investicím po stokorunách. Ale život je hra, třeba si s vámi zahraju.

Věřte, že vše je už stanovené a sepsané notářem. Není to nic podezřelého. Jen to nechceme nyní prozradit. Krok za krokem. O čem bychom vám psali v dalších dnech? 🙂
Konkrétní čísla představíme. Nebojte. Bez těch to nejde 🙂 .

První kolo bude mimořádně zajímavé, protože reálná cena firmy je vyšší. Výrazně vyšší než ta (co bude uvedená jako kapitál) v obchodním rejstříku. Tak uvidíme jaký bude zájem.

Chceme vše důkladně a krok za krokem vysvětlit. 

Ještě dodatek – k těm stokorunám. Co myslíte… kdo nám přinese víc? Spokojený zákazník se stokorunami, který se tím k nám uváže navždy a bude nás chtě nechtě prodávat (jen doporučením) NEBO investor, který koupí kus firmy a třeba zaplatí i 4 nebo 5 nebo i více x tolik za akcii (reálnou tržní cenu)?

Nyní ani nechceme od nikoho rozhodnutí 🙂 Vše je připravené. Od notáře. Tak uvidíte, že neblafujeme v tom, že bychom to nyní měnili. Nyní však vše vysvětlujeme a to i včetně těch rizik. Chceme hrát fér a proto lidé musejí znát i rizika. Potom se uvidí, kolik se rozhodne pro. Pro nás to není o investici, ale pro nás je to o těch klientech.

Jasne tomu rozumim pro udrzeni klientu na delsi dobu je to naprosto perfektní krok opravdu kloubok dolu kdo to vymyslel 😉 … pro tyto mensi investory je to velmi zajimave … mne spise zajimala rentabilita při větší investici …

Nyní je to zacílené na udržení klientů. Je to pokus. Dáme to skutečně levně. Rentabilita záleží na růstu. Víme o tom hodně, ale je otázka o tom, zda to tady můžeme psát, abychom někoho neovlivňovali a kdyby to nevyšlo, aby nám to někdo “nevrátil” a nenafackoval nám. Budeme raději mlčet. Známe rentabilitu jiných firem, dokážeme si udělat nějakou prognozu pro nás. Pokud se to potom naplní, tak z toho dokážeme spočítat ledacos.

To muze “smrdet” tunelem!!!! rozjedu, ziskam klienty, “poberu penize za neco”, prodam, utecu. nic ve zlem!!!!! duveruji, nemam problem. ale asi vite, co jsem chtel naznacit.

Myslíte? To by udělal jen blázen, který ještě předtím padne několikrát z výšky na hlavu 🙂 Myslíte si, že tato firma – s tímto jménem a růstem – nemá perspektivu? Podobné IT firmy se prodávají za násobky obratu (a to nemají majetek – nemají datacentrum, vše mají na leasing apod…)… Ta naše firma může dokázat mnohem víc než doposud. Tohle je jedna z cest. My nejsme blázni. Nikdo z nás ani nepadl na hlavu.
Tunel neudělá někdo, kdo do toho neinvestoval mnohonásobně víc než ostatní plus čas, zkušenosti, znalosti, know-how, úsilí….
Přijďte se podívat a pochopíte.

Chapu-li dobre. tyto “akcie” nejsou verejne obchodovatelne. jedna se pouze o zakaznickou komunitu. pak trosku nechapu! jste akciovka!!!! takze-burza. 

Nelze je obchodovat na burze. Burza může být další krok. Na burzu si můžete dojít pro kapitál, ale nezískáme tam klienty. Nechceme kapitál, ale klienty. Pokud se tohle povede, tak potom můžeme jít na burzu a získáme víc.

Ale jste A.S. !!!! takze nejak krouzim, proc vymyslite nejaky “akciovy” system. kdyz existuje, a je dany zakonem. hlavne tomu (co planujete) moc nerozumim. jedna se jen o platbu sluzby? na to mate zakaznicke “konto”. proste, “krouzim”. 

Moment, to naše je v souladu se zákonem. Normálně klasická akciová společnost podle zákona. Vše je v pořádku a dlouhodobě připravované s notáři a auditory.
Vy myslíte proč nejsme na burze. Je to jednoduché. To může být zajímavé v budoucnu a to je spíše pro situaci, kdybychom hledali finanční investory na rozvoj. Tam máte i jiné náklady. Řádově několik procent ročně vás potom stojí náklady na vedení akcií. Zatím by to bylo zbytečné. Jsme skutečně však podle zákona.
Nevím co myslíte tou druhou částí otázky. Rádi to vysvětlíme. 

Druha polovina otazky. proste stupne: zivnosnik, sro, as. vynechavam meziclanky. proto nechapu, ze jako akciovka (billboardy vam sviti leckde), neprodavate ty “klausem posvedceny” akcie”

K tomu se třeba propracujeme. Nyní jde třeba na burzu společnost Wooky. Existuje kratší dobu než my. Obrat menší než my (navíc částečně z přeprodeje hardwaru a ne ze služeb jako my a tím i menší marže). Jsou neznámou firmou. Nemají klientelu, co by jim platila měsíčně. Nemají budovy. Nemají zkušenosti. Nemají nic… kromě nápadu, který okopírovali v zahraničí. Chtějí získat 50 milionů korun za 11% akcií. To je odvážný počin. Možná to získají. Oni potom budou na burze a budou veřejně obchodovatelní. Upřímně řečeno seženou prostředky, ale klienty jim nikdo nezajistí a tak tam třeba přijdou i investoři o víc. Uvidíme. Možná uspějí a budou celosvětovým hráčem a potom se to vyplatí všem. To nikdo z nás neví. Ať se jim daří.

My jdeme zcela jinou cestou. Vyzkoušíme zda o to bude zájem a hlavně si chceme uvázat klienty. Získat je navždy. Potom můžeme prodat pár akcií na burze za výrazně vyšší cenu, získat investory a tím zrychlit ještě rozvoj víc. Pokud budeme chtít jít na burzu, tak za jinou cenu, protože získáme “jen” peníze a ne klienty… Pokud bude o úpis zájem, tak se bude i cena u nás měnit. Při dalším úpisu může být vyšší, ale i tak se pravděpodobně klientům vyplatí. Uvidíme.

Porovnejte si oba přístupy…

Veřejná nabídka úpisu akcií

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Bude nejaky limit na jednoho cloveka? Aby se nestalo zminene vykoupeni jednim velkym investorem a zbylo pokud mozno na vsechny zajemce.

Bohužel to není podle zákona možné. Nemůžeme nikoho diskriminovat. Kdo bude rychlejší… My o velké investory nestojíme. Princip úspěchu celé akce je závislý na tom, že půjde o naše klienty a bude jich co nejvíce = každý koupí třeba jen jednu akcii.

Jak bude probíhat?

Již je to stanovené, ale upřesníme v dalším článku.

Kdy začne?

Bude to v následujících týdnech nebo nejbližších měsících. Vše se včas dozvíte.

Jaký bude objem akcií k úpisu?

Již je to stanovené, ale upřesníme v dalším článku.

Jaká bude cena akcií?

Již je to stanovené, ale upřesníme v dalším článku.

Když to nyní nestihnu, tak bude ještě šance?

Ano, pokud bude o úpis zájem, tak připravíme další možnosti. Uvidíme podle výsledku.

Je tam nějaké věkové omezení?

Věkové omezení pro vlastnictví akcií není, ale případné jednání v souvislosti s právy akcionáře by musel vykonávat (u osob mladších 18 let) zákonný zástupce. To znamená, že vlastnit můžete. Koupit na své jméno můžete (oficiálně prostřednictvím zákonného zástupce), ale na valné hromadě by vás musel zastupovat zákonný zástupce.

Proč to děláme?

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Proč si raději nevezmete úvěr nebo leasing?

Leasing nebo úvěr je poměrně snadná záležitost. Úpis akcií je “náročnější” a výhodnější. Na rozdíl od leasingu nebo úvěru nemusíte při úpisu akcií získané finanční prostředky vracet a úročit, respektive je vrátit i s úroky. Pokud získáte prostředky od akcionářů, tak sice přijdete o určitý podíl ve firmě, ale získáte finanční prostředky, které nevracíte (kromě případného zpětného odkupu akcií) a nemusíte je úročit (kromě výplaty dividend). Platíte tedy jen “úrok” ve formě dividendy, který platíte jen v případě, že dosahujete zisku. Dosažení zisku, zejména při startu podnikání, je složitější, protože musíte hodně investovat.  Pokud se vám jeden rok daří a dosáhnete vysokého zisku, tak se rád rozdělíte. Pokud se vám druhý rok daří méně nebo musíte více investovat, tak akcionáři dostanou méně. Bance nebo leasingové společnosti musíte platit vždy, bez ohledu na to v jakém stádiu rozvoje firmy jste nebo jak se vám momentálně daří.

Principy fungování WEDOS Internet

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Co dál s naším programem?

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Kam chceme jít a co chceme dokázat

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Vše v elektronické podobě, hlasování online

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Dozvíme se k čemu budou investice sloužit?

Jak jsme již avizovali, tak veškeré prostředky budou použity pouze na rozvoj dalších služeb a aktivit směřujících k rychlejšímu růstu naší společnosti

Žádné prostředky nebudou použity na jiné aktivity nebo například na vyplacení podílů současných akcionářů, kteří tím sníží svůj podíl. Vše je určeno pouze na rozvoj, protože ten je v zájmu jak současného akcionáře, tak i všech akcionářů budoucích.

Rizika

Existují zde nějaká rizika?

Ano, samozřejmě zde existují i rizika. Je to investice a každá investice sebou přináší riziko. Všechny rizika vysvětlíme v dalších článcích, včetně informací o tom, jak chceme tato rizika minimalizovat.

Je to rizikové?

Ano, samozřejmě zde existují i rizika. Je to investice a každá investice sebou přináší riziko. Od počátku upozorňujeme, že celý program je rizikový a je na každém, aby zhodnotil, zda případné riziko za to stojí nebo ne. 

Mohu o svoji investici přijít

Ano, stát se to může. Když povedeme firmu špatně nebo se přihodí něco nepředvídatelného, tak se může stát i to, že o svoji investici přijdete.

Jak minimalizovat rizika?

Zde je asi jedna jediná možnost, kterou můžeme doporučit. Investujte co nejméně.

Je to i naším přáním. Přejeme si co nejvíce drobných akcionářů (po stokorunách), kteří se najdou mezi našimi zákazníky, kteří nám věří. Díky tomu nezískáme jen akcionáře jako investory (což není hlavní smysl programu), ale chodící reklamu, které bude záležet na našich výsledcích stejně jako nám. Nevěříte, že to funguje? Již za první dva dny od představení programu se nám ozvalo několik našich zákazníků, kteří se nám snaží poradit a pomoci. Přesně argumentují, že mají zájem stát se drobnými akcionáři a tak jim záleží na našem úspěchu. Navrhují změny v nabídce, navrhují úpravy webu, navrhují nové služby. Nutno přiznat, že všechny příspěvky měli hlavu a patu a nesmírně si jich vážíme. Přesně takhle jsme si to představovali, přesně o tohle nám jde a přesně proto to děláme!

Budou nějaké záruky?

Záruky v klasickém slova smyslu ne, ale našich opatření si přečtěte zde:

https://blog.wedos.cz/vernostni-akciovy-program-a-jeho-rizika

Proč my?

Detaily zveřejníme v dalších dnech. Dotazy budou následovat.

Nezařazené dotazy

Dotazy budou následovat.