V roce 2023 se náš kolektiv pěkně rozroste

[gtranslate]

První požadavek na zákaznickou podporu přišel 23 minut po půlnoci. Kolega jej zvládl odbavit za minutku. Naše služby jedou nonstop, 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Ať jsou svátky, pandemie, krize, anebo blackout. Vše musí nonstop fungovat a někdo na to dohlížet. Vždy někdo sedí v datacentru, od serverovny nás dělí jedno schodiště a několik bezpečnostních dveří, a další čekají připraveni na telefonu, protože mají pohotovost.

Tak začal rok 2023 pro WEDOS … ani jsme to nepoznali 🙂

Toto platí hlavně pro oddělení provozu a zákaznické podpory. Odbavují požadavky zákazníků a řeší problémy. Se vším jim pomáhají roboti, automatizované skripty a různé diagnostické nástroje. Díky tomu jsou schopni v relativně malém počtu odbavit tisíce požadavků a provést stovky úkonů a zásahů za den. Oddělení provozu aktuálně čítá 12 kolegů a zákaznická podpora 7 lidí včetně vedoucího. S tímto jsme schopni zajistit skutečný provoz 24/7, splnit všechny zákonné požadavky a dopřát kolegům dostatek času na odpočinek (u WEDOS je jeden týden dovolené navíc).

Když si vezmete, že nás ke konci minulého roku bylo 43 (většina dělá vývoj nových služeb), tak vidíte, že WEDOS jako takový by se dal provozovat v daleko nižším počtu lidí, pokud bychom nechtěli růst.

Ale my chceme růst a hodně! 💪😎🫳

Ostatní propouštějí, WEDOS nabírá!

Kolegové, kteří mají na starosti nábor nových lidí už dlouho nedostali tolik životopisů a neabsolvovali tolik pohovorů jako v posledních týdnech. Roste jak počet, tak i kvalita žadatelů.

Od prázdnin 2022 před naším datacentrem WEDOS DC2 máme reklamní plachtu na nábor nových kolegů.

V lednu se tak náš kolektiv rozšířil o 5 nových kolegů (to je více jak 1/10). Přibyli 2 programátoři, 1 kolegyně na zákaznickou podporu, která bude mít na starosti specifické úkoly, 1 zahraniční kolegyně na pozici UI / UX designerky a také kolegyně, která nastoupí na novou pozici event manager.

Event manager?

Jak jste si možná všimli, tak v minulém roce jsme se účastnili a také jsme uspořádali řadu konferencí a akcí. WEDOS je vnímán jako společnost, která přináší kvalitní a dostupné služby, díky důrazu na automatizaci a inovaci. Ale k tomu je také potřeba investovat i do vzdělávání a tvoření obsahu pro všechny. Bez toho jakoukoliv převratnou technologii nebude mít kdo používat i když by mu ulehčila život sebevíc, protože o ní prostě neví anebo netuší jak mu pomůže.

Jakub na Ajťákobraní 2.0 představuje WEDOS Global

V roce 2023 bychom se tak chtěli zaměřit na tvorbu právě takového obsahu. Více návodů, užitečných tipů, workshopů atd. Jenomže jenom tvořit tento obsah a šířit přes internet nestačí. Musíme s ním vyrazit přímo za uživateli, kteří ještě neví, že naše služby potřebují. Služby jako WEDOS OnLine anebo WEDOS Global jsou pro většinu lidí naprostou neznámou. Nikdy o ničem podobném neslyšeli a netuší, jak klíčové právě pro ně mohou být.

Právě s konferencemi, workshopy a dalšími akcemi nám nová event managerka pomůže 🙂

A další kolegové jsou “na cestě”

V únoru čekáme, že se náš kolektiv rozroste o další dva kolegy. Přibude vývojář serverových řešení a další programátor. Tím naše nabírání nekončí. Více lidí nám pomůže rychleji růst, ale také zlepšovat naše stávající služby.

Krize se nebojíme, nejsme žádný startup odkázaný na “pálení peněz” investorů, kteří jej drží v naději z budoucích zisků při životě. WEDOS v krizi vyrostl a náš růst je postaven na stabilních příjmech z provozu kvalitních služeb.

Takže i v této náročné době hodláme rozšiřovat naše řady, protože se nám to prostě vyplatí.

TIP: Chtěli byste pracovat v nejrychleji rostoucí hostingové společnosti na trhu, která se nebojí inovativních řešení v oblasti hardware, software i výzkumu nestandardních technologií? Více na wedos.cz/kariera

WEDOS Global

Největší priorita je dána WEDOS Global, protože vytvoření decentralizované celosvětové sítě je základem pro další naše služby, které jej budou využívat.

Hlavně jsou to ochrany WEDOS Global Protection, které už zachránili podnikání nejednomu uživateli. Doslova každý měsíc přijde někdo, že je pod útoky a jeho poskytovatel hostingového řešení si s tím neví rady, případně to nechce řešit. Pro WEDOS Global Protection není nutno k nám přecházet. Stačí pouze nastavit naše DNS a o vše se postaráme.

Nasadíme ochrany a najednou to jede. Zákazník je nadšený, jeho poskytovatel hostingu spokojený a my jsme rádi za další úspěch.

TIP: Přečtěte si článek WEDOS Global Protection v akci – L7 útoky denně přesně v 7:00, kde se dozvíte, jak jsme pomohli jedné úspěšné české společnosti, která má pobočky v mnoha zemích Evropy.

WEDOS Global Protection však ještě čeká dlouhá cesta. Už teď dosahuje skvělých výsledků, ale budeme muset vše ještě o dost zjednodušit. Chtěli jsme dát uživateli možnost volby a nastavení. Ovšem faktem je, že uživatel chce jen zmáčknout tlačítko a o nic více se nestarat. Vše nechat na nás.

Aktuálně jsou tak implementována dvě řešení, které přebírají iniciativu v případě útoku za uživatele. Každé vyhodnocuje závadný provoz jinak a individuálně podle lokality, z které podezřelý provoz pochází.

Zájem je samozřejmě i o cachování obsahu. Něco už umí přímo WEDOS Global Protection, který cachování využívá jako jednu formu ochrany. Ovšem zájem je hlavně o klasické CDN, které zrychlí načítání webu po celém světě.

Evidujeme i zájem o “cloudové využití WEDOS Global”. Přišel nám dotaz, zda-li by šel na bodech spouštět určitý skript, který je jednoduchý, ale autor potřebuje rychlou odezvu po celém světě a miliony spuštění za den. Takto daleko ještě s WEDOS Global nejsme, ale pokud bude zájem, tak proč ne. Vybíráme si pro naše body takové partnery, kteří nám dokážou v případě potřeby poskytnout housing i konektivitu pro další HPE Moonshoty (v každém je 45 fyzických serverů).

Samozřejmě WEDOS Global se v roce 2023 rozroste. Přibudou další body a zvedne se jak výpočetní kapacita, tak i konektivita. Rádi bychom měli v první fázi 40 – 50 bodů po celém světě. To nám zajistí, že budeme mít celkem slušně pokrytou celou planetu.

WEDOS Global přitom chceme dělat tak, aby byl cenově dostupný pro každého. Vše s jurisdikcí v ČR (EU), což je často pro zahraniční služby problém. Netušíte, kde vlastně data jsou, jak se s nimi nakládá a kdo k nim má přístup. V EU toto řešit musíme.

Velkým krokem je pak přesunout všechny sdílené webhostingy za WEDOS Global. To nám umožní lépe weby našich zákazníků chránit.

Řešíme také možnost, jak snadno ochránit zákazníky s VPS a dedikovanými servery přímo přes WEDOS Global. Tam je to samozřejmě složitější než na sdíleném webhostingu, kde máte jen určitý druh obsahu.

WEDOS OnLine

Projekt WEDOS OnLine dostal prioritu zhruba v polovině minulého roku a za tu dobu jsme s ním slušně pohnuli. Více informací najdete v článku WEDOS OnLine – dokončení fáze 1. Původně byl vytvořen hlavně pro nás, abychom s ním mohli monitorovat stovky tisíc služeb našich zákazníků. Později byl spuštěn jako samostatná služba, která je stále v testovacím provozu.

Aktuálně je téměř dokončena finální verze. Máme připravený kreditní systém, který počítá se štědrým rozdáváním kreditů i placené funkce (zasílání SMS, náročné testy atd.). Stačí vše napojit na naši fakturaci a platební bránu.

Tím však vývoj WEDOS OnLine ani zdaleka nekončí. Máme připravené podklady pro další rozšíření, jako je například integrace do WordPress (s využitím funkcí samotného WordPress).

Většina lidí považuje WEDOS OnLine jen za monitorování dostupnosti webů. Jenomže tato služba toho jednak umí daleko více, včetně upozornění na potenciální problémy, hlavně však může být důležitou součástí dalších vašich systému. Sami si můžete nastavit kontroly tak, že pokud se něco děje něco specifického, tak pošle upozornění na váš server/skript (přes webhook). Tam můžete mít API, které na to zareaguje. Například vypne reklamní kampaň, zapne ochranu, vytvoří další proxy server pokud server nestíhá, pošle informaci na sociální sítě atd. Možností je nespočet.

A to jsme teprve na začátku 🙂

A co další projekty?

S tím jak dokončujeme postupně resty, se řadě našich vývojářů uvolňují ruce. Takže je čas nejen na nové služby, ale i zlepšování a dotahování stávajících. Samozřejmě ne všude to obchodně dává smysl.

V roce 2023 se tak dočkáte řady vylepšení stávajících služeb, přidávání novinek a zamakáme také na výkonu. Vše nebude tak krásně vidět jako nové verze PHP anebo nasazení DKIM, ale na dostupnosti a rychlosti to poznáte. Zvláště ti z vás, kdo používají WEDOS OnLine, těm jakákoliv změna neunikne 😉

Co se týká úplně nových služeb, tak to je o prioritách. Stále máme omezené lidské zdroje a také musíme brát v potaz poptávku. Řada věcí je hezkých (třeba Python) a chtěli byste jej na NoLimit, ale daleko větší poptávka je po mailhostingu anebo specializovaném WordPress hostingu.

Pokud se nám bude dařit nabírat další šikovné lidi a nové služby budou dávat ekonomicky smysl, tak je uděláme.

Závěr

Pokud chcete být informování o dalších novinkách ze zákulisí WEDOS, tak nás sledujete na sociálních sítích (FB, Twitter, Linedin), odebírejte naše podcasty (Apple, Google, Spotify) a přihlaste se k odběru našich newsletteru.