Storage Fujitsu Eternus DX60

[gtranslate]

Tentokráte prozkoumáme vlastnosti a parametry storage zařízení Fujitsu Eternus DX60, osazeného 4x 300GB SAS disky zapojenými do RAIDu 5

Storage zapůjčila společnost Fujitsu Technology Solutions s.r.o.Storage zařízení Fujitsu Eternus DX60 se skládá ze dvou kontrolerů a dvou napájecích zdrojů. Vše je umístěno ve skříni typu 2U. Podle typu můžeme ke kontrolerům připojit buď 12 3,5″ disků nebo 24 2,5″ disků. S 24 3,5″ disky můžeme dosáhnout fyzické kapacity až 48TB při spotřebě 790W z čehož tepelné ztráty činí 2844kJ/h. Zatímco s 24 2,5″ disky dosáhneme fyzické kapacity “pouze” 7,2TB při příkonu 410W a tepelných ztrátách 1476kJ/h. Každý kontroler je řízen procesorem na 800MHz, má 1GB cache a přes iSCSI na něj lze připojit 32 klientů. Na zadní straně můžeme na každém kontroleru najít několik výstupů. Kromě výstupů pro optiku a SAS jsou zde k dispozici i 4 ethernetové porty. Dva z nich jsou určené pro management a dva pro připojení ke klientům.

Hlavní rysy

  • Redundantní kontrolery a zdroje jsou hot swapové, což zajišťuje 99.99% dostupnost služeb.
  • Cache protector používá při výpadku elektrického napětí kondenzátor pro udržení dat v paměti a pozdější zápis.
  • Redundantní kopie výrazně snižují dobu obnovy a značně tak snižují riziko permanentní ztráty dat.
  • Data Block Guard dává ke všem blokům dat paritní bity a zajišťuje tak maximální integritu dat na disku a cache.
  • Eco-mode snižuje otáčky disků, což vede k nižší spotřebě energie a redukci tepelných ztrát.

Datasheet

Management

Správa zařízení je možná buď z webového serveru, který je ve storage zabudovaný, nebo z programu Eternus SF Express. Pro naše účely nám stačil webový server. Po přihlášení root:root se nám jako obvykle otevře obrazovka se stavem zařízení. V dalších záložkách můžeme vytvářet RAIDy (0, 1, 1+0, 5, 5+0 a 6), jednotky (volumes), mapovat LUNy na jednotlivé porty, nechat si zasílat zprávy o chybách, nastavovat iSCSI, atd.

Spotřeba

Naše storage zařízení není plně osazeno disky, proto je spotřeba nižší než maximálně uváděná spotřeba 790W. V zařízení máme 4 SAS disky Cheetah s 15000 ot./min od firmy Seagate. Odběr je následující.

odběr bez zátěže180W
odběr se zátěží disků186W

Rychlost

V rámci komplexního odzkoušení storage jsme testovali, jakou má zařízení průměrnou přenosovou rychlost. Testování spočívalo v přesunu 10GB velkého souboru z ramdisku na server a zpět přes 1Gb/s switch. Při obou operacích jsme dosáhli reálných rychlostí okolo 70 MB/s.

Zkušenosti

Kromě toho, že nám po několika dnech odešel jeden z disků (za což nemůže samotný storage, buď to nebyl kvalitní kousek nebo se mu nelíbila cesta přepravní službou k nám), máme zkušenosti dobré. Ke storage jsme připojili 4 servery, zkoušeli porůznu zatěžovat (práce s velkým souborem, velké množství malých souborů) – vše fungovalo jak má, rychlosti byly uspokojivé.

Foto