Spuštěno API rozhraní

[gtranslate]

Dnes jsme veřejně spustili naše WAPI rozhraní, které umožňuje přímé napojení na náš systém zejména pro zájemce z řad subregistrátorů, kteří chtějí registrovat a spravovat větší množství domén.

API (Application Programming Interface – rozhraní pro programování aplikací) je rozhraní, určené pro komunikaci mezi aplikacemi. Jedná se vlastně o obdobu uživatelského rozhraní s tím rozdílem, že místo lidí jej využívají jiné programy a komunikace se tak může omezit pouze na předávání potřebných informací v co nejjednodušším formátu.

WAPI (WEDOS API) tedy slouží k ovládání našich služeb přímo z vašeho informačního systému. Veškeré platby se odečítají ze zálohového účtu, není tak potřeba na nic čekat.

Podmínkou pro použití tohoto rozhraní je využívání zálohového účtu, ze kterého jsou odečítány platby za registrace, prodloužení, přeregistrace a další účtované poplatky.

API rozhraní je v testovacím provozu – mělo by být plně funkční, avšak pokud narazíte na nějaký problém, prosíme, abyste nás informovali. Stejně tak přijímáme vaše nápady a připomínky na jeho vylepšení.

Použití rozhraní

WAPI rozhraní v současné době umožňuje:

  • informace o stavu kreditu na zálohovém účtu
  • domény CZ – dostupnost, registrace, prodloužení, změna DNS, seznam
  • poll fronta

Další příkazy a podporu dalších koncovek domén připravujeme.

Jak začít

V naší znalostní bázi naleznete podrobný úvod a dokumentaci ke všem dostupným příkazům včetně ukázek komunikace. Též je k dispozici jednoduchý příklad v PHP.

Abyste mohli používat WAPI rozhraní, musíte jej nejprve aktivovat. Aktivace a nastavení se provádí v zákaznickém centrum v záložce zákazník pod položkou menu WAPI rozhraní.

Všechny příkazy musí být autorizovány pomocí Vašeho uživatelského jména (to samé, jakým se přihlašujete do zákaznického centra) a tzv. “WAPI heslem” (toto heslo se liší od hesla pro přihlašování zákazníka).

Dále je nutné nastavit, z jakých IP adres se budete do WAPI rozhraní připojovat. Lze uvést seznam IP adres oddělených mezerou, případně lze také zadat prefix IP adresy (např.: ‘10.11.12.’ – takto budou akceptovány dotazy z IP adres 10.11.12.1 – 10.11.12.255).

Co připravujeme

  • podpora domén EU, COM, NET, ORG a INFO (nyní zatím pouze CZ)
  • práce s kontakty
  • přeregistrace domén
  • ovládání DNS
  • ovládání webhostingů
  • …a další