Společně k rychlejším webům na WordPressu

[gtranslate]

Na našem sdíleném webhostingu NoLimit běží přes 135.000 domén (takovému počtu se žádný jiný hosting v ČR anebo SR ani zdaleka neblíží). Převážná většina z hostovaných domén používá běžné redakční systémy (CMS). Ty nejpoužívanější si můžete nainstalovat z naší administrace na jedno kliknutí. Mezi nimi však jeden výrazně převyšuje ostatní – WordPress.

WEDOS a CMS

Když WEDOS začínal, tak se CMS stávaly stále populárnějšími. Shodou okolností jim parametry nového NoLimit perfektně vyhovovaly, dokonce v mnoha ohledech je převyšovaly, takže naši zákazníci mohli experimentovat s mnoha pluginy. Velká část konkurence v tomto značně zaspala. I díky tomu se WEDOS dokázal ve velice konkurenčním prostředí tak dobře prosadit.

Sílu a důležitost redakčních systémů jsme si však uvědomili až za pár let. Začali jsme se více účastnit konferencí spojených s redakčními systémy a dokonce pořádali vlastní u nás v Hluboké Nad Vltavou. Tím jsme se dostali blíže ke komunitě a získali mnoho poznatků, které zásadně ovlivnili vývoj našich dalších služeb.

Redakční systémy a e-commerce řešení se u nás staly natolik dominantní, že jsme vyčlenili jednoho šikovného kolegu, aby dělal CMS specialistu. Pomáhal s běžnými problémy a radil jak optimalizovat weby. Zájem o jeho pomoc byl tak velký, že dostal posilu. V současné době tak máme dva vyškolené CMS specialisty s několikaletou zkušeností v oboru. Vše dělají nad rámec zákaznické podpory a popravdě to moc ani veřejně neprezentujeme. Požadavků na pomoc je hodně a už pomalu nestíhají. Proto také plánujeme jednu velkou novinku, která pomůže všem 🙂

V současné době dokončujeme speciální web, který bude sloužit jako kompendium znalostí nejen o redakčních systémech. Věříme, že s ním dokážeme pokrýt všechny problémy běžných uživatelů a velkou část těch pokročilejších. Máme k dispozici přes půl milionu chatů a stovky tisíc emailů, kde naše zákaznická podpora řešila nějaký problém zákazníka. Ať už jej vyřešila anebo byl nad rámec podpory, pro nový web poslouží tyto problémy jako základ článků a návodů. To je slušný začátek ne? 😉

Samozřejmě obsah budeme průběžně přidávat, podle toho jak se budou objevovat nové problémy. I pro nás je jednodušší problém jednou vyřešit a detailně popsat řešení, na které pak můžeme odkazovat, než jej individuálně řešit s každým zákazníkem zvlášť.

Pomůžeme s problémy, optimalizací i bezpečností

Nebude to však jen řešení problémů spojených s chybami, záseky anebo kompatibilitou. Například velká část uživatelů WordPress nepoužívá žádný cachovací plugin, který je přitom v dnešní době pro redakční systémy zásadní. I proto jsme nasadili před nové NoLimit (zřizované od listopadu 2017) proxy servery, které se starají o částečné cachování některého obsahu. Pro maximální efektivitu je ale nutné, aby redakční systém s našim proxy serverem komunikoval a říkal mu co a jak má cachovat. To většina cachovacích pluginů zvládá bez problémů.


Menší ukázka toho, jak po nasazení našeho proxy serveru se ulevilo WordPress. Modře je počet požadavků, které musel odbavovat hosting a červeně proxy server. Test byl proveden mezi 19:00 a 23:30. Jednalo se o hodně navštěvovaný velký český eshop s obratem cca 1,5 miliardy korun a fungující na klasickém sdíleném webhostingu NoLimit. Ano, i takové weby fungují na našem webhostingu NoLimit.

Dalším velkým problémem je bezpečnost a podceňování hrozeb. Po nasazení naší IPS/IDS ochrany jsme dokázali eliminovat většinu běžných hrozeb, jako jsou roboti, kteří zkouší různé zranitelnosti v známých pluginech a šablonách, hádají uživatelská hesla anebo přetěžují vaší instalaci. Ovšem někteří zákazníci nám díky tomu zlenivěli a zapomínají aktualizovat anebo bezpečnost řešit obecně 🙂

Často si také nahrají zadní vrátka pro útočníka do svého redakčního systému sami, když si stahují pluginy a šablony z warez webů. Tato praxe je více rozšířená, než byste řekli.

Kategorie sama o sobě je optimalizace. Zvláště uživatelé, kteří svůj web mají na HTTPS a často používají nevhodnou metodu přesměrování. Místo aby nechali přesměrování na našem webserveru (přes .htaccess), tak si jej řeší sami přes plugin.

Je třeba si uvědomit, že pokud se o přesměrování stará WordPress, tak se pokaždé musí kompletně celý “nahrát”. Přitom se nepoužívá cachování. Takže každé přesměrování může trvat i více jak vteřinu. Přitom náš webserver to zvládne v řádech desítek milisekund.

Stejná chyba s přesměrováním se opakuje v případě, že webmaster nadefinuje ve WordPressu adresu s www. a návštěvníci ji zadávají častěji bez www. Taktéž tam je jedno zbytečné přesměrování navíc. A když to tedy máte nadefinované jako https://www.vasedomena… a návštěvníci zadávají http://vasedomena (tedy bez www a bez https), tak tam máte 2 zcela zbytečná přesměrování. Vygenerování webu potom trvá i sekundu namísto desetiny.

Velkým problémem současnosti je dávat si na stránku skripty třetích stran. Zvláště sociální sítě dokáží významně zpomalit celý váš web pro návštěvníky. Navíc pokud implementujete jejich skripty nevhodně, tak nemáte možnost ovlivnit, jak moc váš web zpomalí. V důsledku tak může i jediný návštěvník způsobit zastavení vykreslování vašeho webu v internetovém prohlížeči. Jednoduše řečeno, pokud se jim tam něco rozbije, klidně může váš web být pro návštěvníky zcela nepoužitelný. Stačí i lokální výpadek lokálního serveru sociální sítě. Nemluvě o tom, že sociální sítě si často upravují různé odpovědi z API a pluginy bez následné aktualizace vše zpomalí.

Zvolte proto takové řešení, abyste nebyli závislí na tom, jak zrovna rychle jedou servery třetích stran. Navíc ochráníte soukromí vašich návštěvníků a ještě si ulehčíte práci kvůli GDPR.

Jak moc zpomalují načítání vašich stránek servery třetích stran zjistíte díky nástroji WebPageTest, jehož privátní instanci jsme vám zprovoznili přímo u nás už před několika lety. Schválně si vyzkoušejte, jak rychle se Váš web bude načítat. Stejně tak jej zkuste zadat bez www, s www, bez https, s https… a dalšími kombinacemi. A tady budete mít třeba návod jak to celé zrychlit.

WEDOS a WordPress

Za kvalitou našeho hostingu si stojíme. Na našich serverech provozujeme desítky tisíc instalací WordPressu, včetně velkých společností. Na běžném webhostingu NoLimit jsou i weby s návštěvností přes 100 tisíc návštěv za den. Nebo i weby, kde je e-shop s obratem kolem 1,5 miliardy korun.

Z pohledu největšího poskytovatele hostingu v ČR můžeme říct, že WordPress je v porovnání s ostatními redakčními systémy nejméně problémový. Překvapivě tvoří jen malou část dotazů pro naše CMS specialisty. Daleko více vašich dotazů směřuje například na problémy ohledně Prestashop.

WordPress se nám zalíbil natolik, že jsme na něm postavili naše nové weby. Podívejte se třeba na wedos.cz, jede na klasickém webhostingu NoLimit. Samotný WordPress jsme si nijak upravovat nemuseli, jen naši programátoři udělali pár pluginů na míru.

Pár statistik

V našem instalátoru aplikací bylo od 29.11.2013 do 18.07.2017 nainstalováno 42046 WordPress. Další desítky tisíc klientů si WordPress Instalovali sami, bez našeho instalátoru.

Počet instalací WordPress přes náš instalátor od 29.11.2013 do 18.07.2017

Za toto období tvořil WordPress 59,89 % ze všech instalovaných aplikací.

Celkový počet nesmazaných aplikací nainstalovaný našim instalátorem od 29.11.2013 do 18.07.2017

Od července 2017 používáme nový lepší instalátor aplikací, který toho dokáže daleko více. Dokážeme díky němu odhalit včas i některé nestandardní problémy. Od té doby přibylo 17752 instalací WordPress. Pokud zákazník odstranil instalaci přes instalátor, tak se odečte.

Počet nesmazaných instalací WordPress po 18.07.2017.

Na co se můžete těšit příště…

Již brzo napíšeme nějaká další a detailnější doporučení, jak zrychlit Váš web. Následovat bude i více informací o naší nově připravované službě WMS, která bude v podstatě garantovaným (a nesdíleným) webhostingem s garantovaným výkonem pro úplně nejnáročnější zákazníky.