Slavíme – 18 měsíců od spuštění a 60 tisíc domén

[gtranslate]

Dnes je to právě rok a půl od spuštění našich prvních hostingových služeb. Přes prvotní obavy a přání (ze strany konkurentů) jsme se dožili i tohoto výročí. Jako krásný dárek máme od našich klientů – oslavili jsme včera 60.000 aktivních domén v naší správě, přičemž většina u nás hostuje.

Toto malé “výročí” oslavíme malým souhrnem aktuálního stavu.

Aktuální stav

Jak to napsat jednoduše? Rosteme a vyvíjíme se. Datacentrum WEDOS funguje spolehlivě, stejně jako námi poskytované služby. 

Veškeré naše služby a systémy běží na serverech a diskových polích Fujitsu. Serverů máme nyní v provozu 143, což je nárůst o 59 kusů za posledních 6 měsíců, plus další servery skladem a další jako routery. S FUJITSU jako dodavatelem hardwaru je skvělá spolupráce a nelitujeme toho, že jsme zvolili právě Fujitsu.

Na projektu se podílí 15 pracovníků – technici, programátoři, pracovníci zákaznické podpory, management, účetní. Zde jsme se tedy rozrostli o 2 nové pracovníky za poslední půl rok.

Jako první v oboru jsme prošli úspěšně certifikací ISO 9001 a ISO 14001, kterou jsme před pár dny bez problémů obhájili.

Máme nového hlídače v naší serverovně (podle ankety na Facebooku se jmenuje Bohouš WEDOS):

Takhle u nás máme udělanou studenou uličku, která přináší velké úspory při chlazení našich serverů:

Souhrn služeb

Momentálně je u nás celkem 60038 aktivních domén – stav k 13.3.2012 8:00 (přesně rok a půl poté). Za poslední půl rok jsme přirostli o 28686 domén. Z toho je jasně viditelná dynamika našeho růstu.

Aktuálně je u nás téměř 5% českých domén. Jsme 8. největší registrátor domén .cz a 4. největší český registrátor domén .eu (kde jsme globálně na 63. pozici). 

Příznivé na vývoji je to, že většina domén u nás hostuje a zároveň, že náš růst je neustále dynamický (navzdory všem akcím a dotacím domén u konkurence). U domén jsme spustili hromadné akce, kdy můžete dělat všechny operace s více doménami jedním kliknutím. Zároveň jsme minulý týden spustili i změnu držitele domény bez úředně ověřeného podpisu.

webhostingu jsme jednoznačně nejrychleji rostoucí firma v ČR. Připravujeme se na expanzi do dalších zemí, zatím aktivně působíme na slovenském trhu, kde máme poměrně velký úspěch. V průběhu zimy jsme přidali speciální verzi výkonného webhostingu NoLimit Extra pro náročné zákazníky, kterou nyní máme za zaváděcí cenu.

virtuálními servery se nám stále daří lépe a lépe. Je to dáno primárně vysokou kvalitou poskytované služby. Na rozdíl, od mnoha jiných firem, máme všude rychlé disky 15k otáček a navíc v RAID10. Je to drahé řešení (o desítky procent dražší než běžné řešení), ale je mimořádně výkonné a nejrychlejší možné (po SSD discích). Dále naší velkou výhodou je to, že RAM je garantovaná a na serveru je jí vždy nadbytek. RAM se nikdy žádnému zákazníkovi nesdílí. Vysoká kvalita a stabilita služby se projevila ve velké zájmu o naše služby v zahraničí. Nemáme sice přeložené ani písmenko na našem webu, ale máme zákazníky z desítek zemí světa a aktuálně téměř 25% všech VPS prodáváme do zahraničí. Jako speciální akci jsme pro naše klienty připravili možnost nákupu VPS s licencí Windows Server 2008 R2 zdarma. 

Dedikovaných serverů máme poměrně málo, ale nyní jednáme o nových možnostech v naší nabídce.

Na závěr malý graf našeho růstu v oblasti hostingu v ČR, který mluví za všechno. Jde o graf za posledních 3 měsíce.

Přírustek hostingu za poslední 3 měsíce - vývoj na trhu

Graf asi hovoří jasně a stručně o tom, kdo v České republice vládne 🙂 . 
Dodatečně doplněn zdroj grafu: https://labs.nic.cz/page/978/statistiky-hostingu/
(přírůstky 13.12.2011 – 13.3.2011)

Na čem nyní pracujeme

  • Pracujeme na spuštění SSL (podpora HTTPS) u webhostingu, které chceme spustit nyní v březnu.
  • Intenzivně testujeme novou službu (prozradíme – vysokokapacitní zálohování) a zároveň i rozšíření stávajících služeb o zálohovací prostor zdarma.
  • Doufáme, že se nám podaří zprovoznit registraci IDN domén. Visí to pouze na problému v softwaru mailserveru, který využíváme.
  • pracujeme na nabídce našich služeb v angličtině, abychom mohli začít expandovat i mimo ČR a SR. Následovat budou další jazykové verze.
  • Věrnostní program pro naše stávající klienty a s tím související slevový program.
  • … a pár dalších věcí a novinek, které však zatím nemůžeme (nebo nechceme) zveřejnit….

Hodnocení dosavadního období

Jak bychom se ohodnotili? To asi musíte napsat vy. Předem děkujeme za všechny názory. 

Z našeho pohledu jsme spokojeni, ale neusínáme na vavřínech. Poznáváme ostré lokty konkurence, kdy na jedné straně chodí udání na různé úřady a na druhé straně jsou proti nám třeba silné DDoS útoky, kdy nejsilnější měl intenzitu téměř 3 Gbps po dobu několika hodin, což je tolik, že by to většinu jiných firem samozřejmě zahltilo, protože jejich síťová infrastruktura je stavěná na 1Gbps. My jsme to přežili bez zaváhání.

Sladká “narozeninová” odměna 

Pro všechny poctivé čtenáře tohoto článku a zároveň zájemce o webhosting přinášíme sladkou odměnu na závěr. Dnes, tedy 13.3.2012 můžete nakoupit webhosting a VPS se slevou 33% pomocí výročního slevového kuponu – WEDOSNAR18M . Slevový kupon platí pro nákup nových služeb a sleva platí pro první platební období. Kupón můžete posílat svým známým a přátelům.