Rychlá fotoprohlídka Datacentra WEDOS 2013 (1.) – Budova, chodby, kanceláře

[gtranslate]

V rámci akce Dny otevřených dveří jsme pořídili fotografie našeho datacentra. Jsou to amatérské fotografie a tak omluvte kvalitu.

Úvodní slovo

Připravili jsme si pro vás virtuální fotopřehlídku našeho Datacentra WEDOS. Začneme prohlídkou budovy zvenku, chodbami a kancelářemi. V dalších dílech si ukážeme vlastní datový sál a jednotlivé použité technologie.

Vlastníkem celé budovy je WEDOS Internet, a.s..

Trocha historie

Naše budova je bývalý kryt CO (civilní obrany), který je částečně pod zemí. Budova byla vybudována v letech 1976-1977 a je ze 40-45 cm silného a poctivého železobetonu, který by měl asi odolat různým hrozbám z dob “studené války”.

Bývalý kryt sloužil jako telefonní ústředna a vysílání rozhlasu pro případ války pro Jižní Čechy.

Budovu jsme koupili v polovině roku 2010 od Telefonica O2 a vzhledem k tomu, že je na páteřní síti optických kabelů, tak jsme se rozhodli vybudovat Datacentrum. A zbytek našeho mimořádně úspěšného příběhu již znáte… nebo najdete někde na našem webu… 

Budova Datacentra WEDOS

Až nás budete hledat, tak si pamatujte, že nás najdete v centru Hluboké nad Vltavou, ve dvoře České pošty. K nám se dostanete průjezdem, který vidíte na následujícím obrázku.


Pohled na celou budovu ze zadní strany. Ano, je to ta budova s plochou střechou. Zastavěná plocha přes 440 m2, délka přes 35 metrů. Na střeše vidíte klimatizační jednotky (další jsou na zahrádce mimo záběr).

Na zahrádce je mimo klimatizačních jednotek například motorgenerátor, který zajišťuje dodávku elektřiny v případě výpadku elektrické sítě. Detaily příště…

Vraťmě se zpět do přední části. Po otevření vstupní brány se dostanete do dvora, kde je náš objekt.

Návštěvy za námi nechodí a tak si na nic nehrajeme 🙂

Ve dvoře je vidět i vyústění free-coolingu. Vlevo vidíte výfuk a vpravo je sání.

Těmito dveřmi se vstupuje do našeho datacentra. U dveří vidíte čtečky na RFID karty a bezpečnostní kameru. Dále tam vidíte rozvaděč a u něho čidlo teplomětu a vlkhoměru, které snímá hodnoty venkovního vzduchu pro náš free-cooling.

Než půjdeme dovnitř, tak si můžete prohlédnout jak to u nás vypadalo před přestavbou:

Představení budovy zvenku

Po prohlédnutí výše uvedené článku vstoupíme do budovy 🙂 .

Chodba

Vstupní chodba. Je úzká, přesně na stěhování technologií. Vlevo vidíte dveře do datového sálu (serverovny), dále dveře k ústředně hasícího systému a naproti dveře do technologického zázemí, které slouží pro stěhování. Vpravo je schodiště do patra, kde máme kanceláře. Na zdi je několik informačních tabulí. 

I za dveřmi je kamera a námi oblíbená LED světla. Bohužel kabeláž v tomto místě není zcela optimální a celý objekt je ze železobetonu a tak všechny rozvody musejí jít po povrchu.

Naše ISO certifikáty 🙂

Detailní záběr na dveře. 

Neotevíráme klíčem, ale opět pomocí RFID karet.

Ano, tohle jsou originální železné dveře z původního krytu. Stejné jsme měli pro vstup do serverovny, ale vzhledem k obtížné manipulaci jsme je nahradili modrými – protipožárními dveřmi… Za železnými dveřmi je malá místnost, kde je středna automatického hasícího systému (z bezpečnostních důvodů jinde než ložiska požáru). O tom však zase jindy…

Pod stropem, v bezpečné výšce, jsou signalizační světla pro případ požárního poplachu. Celkově je to na chodbě 2x (jednou jste to zahlédli již na fotografii již výše). 

Cesta do patra, kde jsou kanceláře a sklad náhradních dílů. Děti si hrají… 🙂 

Pohled na schodiště a vstupní dveře.

Udělali jsme pár kroků, otočili jsme se na mezipodestě a už budeme v patře. Naproti schodišti je WC, vpravo jsou dveře do šatny a na zahrádku (k motorgenerátoru a klimatizacím).

V patře máme nejen hydrant, ale několik hasících přístrojů a havarijní sadu k motorgenerátoru (to je ta modrá popelnice).

Tato chodba vede do kanceláří. Svítí tam LED pásky. Úspory na prvním místě. Vlevo se vstupuje do místnosti pro návštěvy, dále tam je místnost free-coolingu, dále sklad. Naproti je vstup do kanceláří WEDOS a vpravo kotelna a sociální zařízení.

Kanceláře WEDOS

Nyní už se přesouváme do kanceláří. Tak co nás tam čeká? To uvidíme za moment. Nejprve musíme přiložit RDIF kartu a tak se dostaneme dovnitř. Na obrázku je docházkový systém a alarm.

Takhle to u nás vypadá… Na stropech jsme udělali podhledy a budeme topit teplem ze serverovny. Ušetříme tak cca 100.000 ročně za plyn a zároveň využijeme odpadní teplo od serverů. V kancelářích svítíme LED světly.

Na fotografiích nevidíte místnost pro návštěvy a další místnosti (kancelář účetní a další 3 nevyužité kanceláře a dále školící místnost). Najdete je však jinde u nás na webu.

Další fotografie

Další fotografie najdete dc.wedos.com

Video

Máme udělanou i videoprohlídku našich prostor.

Video – Jak to vypadá u WEDOS v Datacentru (krátká verze bez komentáře):

Video – Jak to vypadá u WEDOS v kancelářích (s komentářem plným šumu 🙂 ):

Video – Jak to vypadá v Datacentru WEDOS (s komentářem plným šumu 🙂 ):

Tato 3 videa berte jako odpočinková a ne prezentační. 

Chcete vidět jak vypadala budova uvnitř před přestavbou?

Doporučujeme, aby se každý podíval na to jak to u nás vypadalo před přestavbou na Datacentrum.

Více informací najdete na našem webu… a například:

Představení budovy zevnitř

Více také na dc.wedos.com