Registr EU domén mimo provoz

[gtranslate]

Od včerejška se servery, provozující registr EU domén, potýkají s vážnými problémy, které vyústily v jejich úplný dnešní výpadek. Na funkčnost samotných EU domén to vliv nemá, nelze však žádné domény registrovat ani měnit.

Včerejší informace o úplném 45 minutovém výpadku serverů organizace EURid hovořila o rozsáhlém výpadku napájení v datovém centru v Belgii, způsobeném dešti a následnými povodněmi:

Due to heavy rain and floods in Belgium this past weekend, the EURid data centre experienced a partial power failure during the early hours of Saturday, 13 November. This temporarily impacted some of the .eu services.

The registration system, DAS and WHOIS services were unavailable for approximately 45 minutes, before returning to full operation.

Dnes je systém nedostupný již několik hodin. Následkem výpadku napájení došlo k hardwarovým poruchám. Nelze tedy s registrem EU domén komunikovat, tudíž nemůžeme zpracovávat požadavky na objednávky, registrace, přeregistrace a změny u všech domén EU.

Yesterday evening EURid experienced an issue with its registration system which resulted in the system going offline.

The registration system is still not available at this time.

The DNS infrastructure is not affected and .eu is resolving as usual. However, the registration system (EPP, Registrar Extranet, Registrar DAS and WHOIS) is currently offline (although the public WHOIS and DAS services are available).

The exact cause of the issue is being investigated. Initial findings suggest a combination of serious hardware failure and software bugs on the database system which are preventing the core database from functioning correctly.

Jakmile bude problém vyřešen, čekající operace budou provedeny.

Samotné EU domény fungují, jejich DNS systém je v provozu.

Trochu nás překvapuje, že tak velká organizace, s tak velkým rozpočtem a tak kritickými věcmi je závislá na jednom datovém centru a zřejmě nemá geograficky oddělené záložní systémy přesně pro tyto případy.