Recenze Fujitsu Primergy RX300 S7

[gtranslate]

Měli jsme možnost otestovat novou sedmou řadu serveru Fujitsu Primergy RX300, který je u nás nasazen především pro virtualizaci.

Fujistu vždy propagovalo jejich Primergy RX300 jako server určený pro virtualizaci. V tomto článku se budeme zabývat jeho posledním modelem sedmé generace. Souběžně s podporou nových procesorů Xeon od Intelu (rodina E5-2600) nabízí i obrovskou pamětní kapacitu a zajímavé kombinace diskového prostoru.

Design šasi se od šestkové řady moc nezměnil, našli jsme pouze 3 menší změny. Konkrétně hezčí páčku na odklápění víka a klipy místo šroubků pro přichycení přední strany serveru do racku. Novou součástí šasi je výsuvný display. Z našeho pohledu je to však spíše ozdoba, než reálně použitelná věc. Jen pro pobavení, zkratku má LSD (local service display)

Vpředu má šasi podle provedení až pro 16 pozic 2,5″ HDD nebo 6 pozic pro 3,5″ HDD. V naší propůjčené verzi jsme měli 3 disky (SAS 6G 600GB 10K HOT PL 2.5″ EP).

Na předním panelu dále nalezneme zapínací tlačítko, dva USB porty, diodu na lokalizaci serveru a 8 diod signalizujících chyby na různých částech serveru. Vzadu máme dva vstupy pro ~230V zálohovaného napájení (2x zdroj 450W), čtyři USB, VGA, COM a 3 ethernetové porty, z nichž je jeden určen pouze pro management.

Server standardně přichází se zabudovaným iRMC S3, což je systém vzdálené správy. Obsahuje webové rozhraní s detailním výpisem stavu komponent, spotřeby, kontrolních mechanizmů a především KVM pro vzdálenou správu přes IP.

Fujitsu zlepšila vnitřní konstrukci serveru tak, aby byla trochu “uklizenější”. Celá deska je schovaná pod plastovým krytem, který optimálně rozvádí tok vzduchu ke chlazeným komponentám. U S6 byl zabrán poměrně velký prostor zdroji, S7 je má mnohem menší. Bylo to nutné, protože jinak by se do serveru nevešlo 24 DIMM slotů. Ty dokážou obsáhnout až 768GB RAM. Deska nyní vypadá nyní jako “nastoupená vojenská jednotka”. V kanálu uprostřed jsou dvě patice pro procesor a okolo nich jsou čtyři banky po šesti slotech pro RAM.

Chlazení zaopatřuje pět hot-swapových větráků napasovaných do držáků mezi základní deskou a disky. U původní verze S6 byly větráky spojeny s deskou “nožičkami na pérku”, nyní se Fujitsu vrátilo k původní koncepci a každý větrák se nasouvá při vložení na konektory.

Základní deska nabízí několik možností pro připojení disků začínající od čtyřportového integrovaného řadiče SATA umožňujícího RAID 1 a RAID 0, až po PCI Express kartu od LSI umožňující připojit až dvanáct 6G SAS disků v různých úrovních RAIDu.

Na testy jsme měli k dispozici Primergy RX300 v této konfiguraci:

  • 4x 8GB 2Rx4 L DDR 3 – 1600 R ECC
  • 3x HD SAS 6G 600GB 10K HOT PL 2.5″ EP
  • 1x Intel Xeon E5-2650 8C/16T 2.00GHz 20MB

Výsledky měření spotřeby vyšly poměrně uspokojivě. Zprvu jsme měli obavy, že bude spotřeba (dle dokumentace k procesorům) vyšší než u straších modelů procesorů. Měření nás ovšem vyvedlo z omylu a spotřebu jsme tedy naměřili následující.

stavspotřeba [W]
bez zátěže168
plně zatížené CPU207