První vypnutý web podle paragrafu §7b nakonec zřejmě ani vypnutý být nemusel

[gtranslate]

Včera jsme vám s lítosti oznámili, že jsme museli vypnout první web podle paragrafu §7b. Z pohledu litery zákona i použité moci, jsme neměli námitky. Žádost byla posvěcena státním zástupcem, který spadá pod moc soudní.

Policii jsme tak pochválili a policistovi dali palec nahoru, za to že rozhodnutí o vypnutí webu přenechal někomu, kdo musí být nestranný a rozumí právní problematice.

Pokud vás zajímá jak takové vypnutí probíhá, tak byla znepřístupněna služba, zablokovány e-maily a databáze. Prostě všechno co souvisí s doménou. Tohle nám nařizuje paragraf §7b odstavec (2).

Dále nám bylo nařízeno zajistit data a to podle paragrafu §7b odstavce (1). To provedeme tak, že všechno vyzálohujume na speciální úložiště.

Že by první pokus o zneužití zákona?

Policisté nám dnes zaslali druhou žádost ve stejné věci a vyžadují po nás vydání dat, která jsme včera zálohovali. Byli jsme vyzváni, abychom policii vydali data, která jsme podle nového paragrafu §7b včera uchovali (vyzálohovali).

Jenomže nový paragraf §7b neobsahuje nic o vydávání dat. Má zajistit pouze abychom je vyzálohovali. Jde o to, aby v případném trestním řízení, byla tato data k dispozici v nezměněné podobě.

O data musí policie požádat podle jiného paragrafu. Od toho je paragraf §158d odstavec (3) trestního řádu (sledování osob a věci), který však vyžaduje, aby k tomuto úkonu dal souhlas soud. Už to, že zde musí být povolení soudu, ukazuje o jak citlivou záležitost se jedná.

Takže si to shrneme. Policie nechá vypnout web podle §7b a udělat jeho zálohu. Následující den přijde další žádost s odkazem na §7b na vydání dat, který však toto neumožňuje.

Samozřejmě jsme to odmítli. V tomto případě nešlo o terorismus, dětskou pornografii anebo jiný těžký případ, ale o firemní prezentaci s nabídkou běžných služeb.  Nic kontroverzního.

Jenomže to není vše

Policisté už dříve v únoru vyžádali informace ohledně tohoto webu. Podle zákonů jsme jim poskytli to, na co měli nárok.

Jenže policisté nevěděli, jestli by se náhodou s novým paragrafem §7b teď nedostali k dalším datům. Takže jsme na jejich žádost vypnuli web a data vyzálohovali. Když nám konečně sdělili o co jim jde, tak jsme jim odpověděli, že jim vyzálohovaná data podle §7b nevydáme, protože tam nic takového není.

Následně jsme obdrželi telefonát, jestli bychom jim ta data nevydali podle paragrafu §8.

Takže oni nechali na 90 dní vypnout web jen proto, že by rádi nějaké další informace a data, ale sami nevěděli jaké vlastně…

Špatný paragraf, kterému nikdo nerozumí a lze zneužít

Od počátku kritizujeme nové ustanovení, protože podle nás je špatné. Dává policii velké pravomoci a dělá z nás tak trochu policejní stát. Tato rizika tam skutečně jsou a nejde o přehnaná tvrzení. Obávali jsme se možnosti zneužít nového paragrafu k cenzuře, k ekonomické likvidaci a jiným krokům, které mohou být pro některé firmy likvidační a mohou ohrožovat celou naši společnost.

Měli jsme strach ze zneužití jak politického nebo ekonomického. Domníváme se, že to opravdu hrozí. Jenže reálně větší riziko, než úmyslné zneužívání je v tom, že budou docházet k problémům, protože policisté problematice nerozumějí a v dobré snaze vyšetřit případ nebudou koukat doleva, doprava…. Pořád jsme měli různé scénáře, které vycházely z toho, že nový paragraf má určité znění a nelze ho použít jinak.

Pořád jsme říkali, že policisté nemohou mít takovou moc a pravomoci, protože na jejich výkon nemají dostatečnou odbornost. Ani technickou a ani právní. Nedokážou tak vyhodnotit následky, které mohou být dosti zásadní.

Jenže kreativita a fantazie, jak lze ohnout zákon, nás překvapila. Další argument proto, abychom bojovali za novelizace problematického paragrafu.

Nikdo tomu nerozumí. Ani mnozí právníci to nechápou a každý to vykládá jinak. Ani poslanci nejprve nechápali, že situace je vážná. Jak tomu pak mohou rozumět policisté?

Demokracie pláče…

Pokud už tohle nepochopí naši zákonodárci a další zainteresovaní lidé, tak by asi skutečně měli všichni skončit. 🙂

Pokud to nechápe veřejnost, tak se možná zítra dočkáme vypnutí dalších webů. Třeba i těch, kde si chodíte číst zpravodajství nebo třeba vaší firemní prezentace nebo e-shopu. To víte – vyšetřit se to musí a zabránit šíření čehokoliv je základ.

V minulých článcích jsme psali porovnání se Slovenskem a Polskem. Tam to mají vyřešené dobře. Stejně jako v dalších moderních demokratických zemích. Podle nás je lepší právní úprava dokonce i v Rusku. Jen my si to necháme líbit.

Chcete se dozvědět o paragrafu §7b více?

Článek Chcete zničit konkurenci? České zákony jsou tu pro vás! jsme vydali 19. 2. 2019 a popisuje §7b a jeho možné zneužití v praxi. 

Přišlo nám mnoho pozitivních, ale i negativních reakcí zvláště od lidí, kteří se snažili paragraf §7b obhajovat. Proto jsme se rozhodli často používané argumenty vyvrátit v článku Nazvěme to třeba “lex WEDOS”, který vyšel 27. 2. 2019. Zároveň v něm navrhujeme několik úprav sporných částí paragrafu §7b. Chtěli jsme ukázat, že to jde i demokraticky.

Čím více jsme se zabývali paragrafem §7b a událostmi kolem něj, tím více absurdnější nám přišel. Dokonce jsme zjistili, že mírnější a hlavně logičtější postupy mají i v Rusku.  Více se dozvíte v našem článku z 4. 3. 2019 Mluvili jsme o tom s Andreiem. Situace se blíží té v Rusku….

Netušili jsme, jak téma odposlechů internetové komunikace, vydání dat a vypínání služeb z právního hlediska je i pro mnoho odborníků matoucí. Rozhodli jsme se proto sepsat všechny paragrafy, které s tímto souvisí a jak jsou v praxi využívány a srovnat je s novým §7b.  Článek Pomáhat a chránit? Vypneme vám web. Značka: Spěchá vyšel 5. 3.2019 a  byl určen pro každého, koho se toto téma dotýká, zajímá se o něj a chce se dozvědět něco ze zákulisí.

Paragraf §7b je největším zásahem nejen do svobody slova od vzniku samostatné České republiky a ozvat se nestačí. Proto jsme se setkali s poslanci z Pirátské Strany, abychom je seznámili se závažností celé situace. Jak to probíhalo se dozvíte v článku Jak jsme se vypravili bojovat za svobodu nejen internetu – paragraf 7b je třeba změnit!  

První žádost k vypnutí, webu podle nového paragrafu §7b, došla 13.3.2019 v 9:56. Napsali jsme k tomu článek První web vymazán z internetu na základě nového paragrafu §7b trestního řádu.