Proč WordPress a WEDOS

[gtranslate]

Po přesunutí našich webových stránek na nové řešení za pomoci WordPress se nás často ptáte, proč jsme zvolili právě tento redakční systém a ne něco jiného. Rádi z legrace odpovídáme,  že je to z toho důvodu, že WordPress a Wedos začínají na W.

Jak to začalo

Přibližně před dvěma roky jsme poprvé začali mluvit o nových webových stránkách pro WEDOS Internet, a.s.. Současné řešení, které s námi bylo od vzniku společnosti v roce 2010 bylo již zastaralé. Na jednu stranu se jednalo o naše vlastní řešení s plnou kontrolou, ale také jsme cítili, že složitost a náročnost tohoto systému nás omezuje. Celý web byl taktéž poměrně dost členěný s velkým množstvím textu a grafika s optimalizací pro nové platformy již zdaleka neodpovídala současným trendům. Jakákoliv změna nás zdržovala od mnohem důležitějších záležitostí.

Druhým velkým motivátorem byla potřeba co nejvíce oddělit závislosti marketingového oddělení na programátorech a tím se stal WordPress žhavým kandidátem, který nahradí naše zastaralé CMS.

Odpor proti jakémukoliv produktu třetí strany u nás byl velký. Přesněji řečeno obrovský. Až po ročním demokratickém diskutování jsme se dopracovali k finálnímu rozhodnutí, které se neobešlo “bez bouchnutí do stolu”.

Proč WordPress

Ze začátku je nutné zmínit, jaké benefity nejen nám, ale obecně všem, redakční systém WordPress přináší. Následně si každý z benefitů trochu přiblížíme a zasadíme do kontextu WEDOS Internet, a.s.

  • Aktivní komunita
  • Jednoduchost ovládání
  • Správa rolí
  • Pluginy

WordPress je nejpoužívanější redakční systém na celém světě využívající společného jádra. Všeobecná známost kódu pak láká nepřeberné množství útočníků, kteří tuto popularitu využívají k různým účelům od zneužití a krádeže dat až po legraci. Jedinou nevýhodou tak může být paradoxně bezpečnost a bezpečností chyby, které se snažíme minimalizovat.

Aktivní Komunita

Kolem WordPressu se sdružuje rozsáhlá komunita, která zajišťuje pravidelné aktualizace, vývoj a překlady. K dispozici je také nepřeberné množství pluginů, šablon, atd. Z toho důvodu je WordPress jednoduchým a přesto výkonným a všestranným nástrojem pro tvorbu webu.

Jednoduchost ovládání

Jedním z nesporných výhod webových stránek běžících na WordPress je jednoduchost ovládání. Ať už jde o výchozí klasický editor, který je momentálně v páté verzi WordPressu nahrazen nadějným editorem Gutenberg nebo v našem případě pluginem Elementor. V obou případech se jedná o jednoduché a intuitivní editory.

I když nový editor Gutenberg doznal nových funkcionalit a je vyvíjen přímo komunitou WordPress, my jsme potřebovali do našich stránek dostat složitější obsah s vícero možností nastavení, které nám Gutenberg zkrátka neumožní, respektive v okamžiku přípravy našich stránek to Gutenberg neumožnil. Rozhodně se však bude jednat o editor, který bude dostačující pro většinu uživatelů. V našem případě jsme tak i v kooperaci s našimi programátory dali přednost Elementoru, i když se jedná o plugin třetích stran. Důvody pro byly následující. Placená verze tohoto pluginu přináší plnou podporu ze strany vývojářů Elementoru, nejnovější verzi s ohledem na možná bezpečnostní rizika, širokou paletu možností a nastavení a v neposlední řadě také poměrně jednoduchou implementaci vlastních pluginů ve spojení s prvky Elementoru přesně tak, jak potřebujeme.

Dlouho, předlouho jsme řešili vzhled. Nebudete věřit kolik jsme vyzkoušeli různých šablon a editorů. Jednou nám nešlo to, podruhé něco jiného. Jednou to bylo pomalé pro klienty, jindy pro administrátory. Prostě horor. Věnovali jsme tomu hrozně času a pořád to nebylo to správné. Žádná šablona nebyla ideální. Nakonec jsme si řekli, že uděláme web co nejjednodušší a od začátku a na to se skutečně nejvíce hodil Elementor. Základní, prázdná stránka a do ní jsme vkládali jednotlivé bloky. Tím jsme si poskládali návrh stránky sami a kdykoliv ho můžeme upravit. Ideální řešení. Není nutné nic od dalších třetích stran.

Správa rolí

Další obrovskou výhodou je již funkční správa rolí, kterou jsme potřebovali s ohledem na programátory, správce a redaktory. Není žádoucí, aby redaktor měl stejná práva jako správce Wodpressu, když bude na stránkách vytvářet pouze články a nebo je překládat do příslušné jazykové mutace. To zefektivňuje školení, ale také do jisté míry eliminuje bezpečnostní rizika.   

Pluginy

Na našich WordPress webech se snažíme využívat minimální počet pluginů třetích stran. Je to z jedné strany z bezpečnostních důvodů, protože tím minimalizujeme zneužití chyb v pluginech třetích stran a navíc máme na určité pluginy velmi specifické požadavky, které žádný z veřejně dostupných pluginů nepokrývá.

Máme vyrobené vlastní pluginy a poměrně jednoduše jsme schopni si jakýkoliv plugin doprogramovat. V současnosti využíváme např. vlastní plugin pro ověřování dostupnosti doménových názvů na registrech domén, pro výpočet cen služeb podle našich interních ceníků nebo pro registraci webových PUSH notifikací.

Na počátku panovala obava, že psaní pluginů bude velmi náročné, ale po napsání prvního pluginu jsme si ověřili, že to je strašně jednoduché a nic nám nebrání v dalším rozvoji.

Bezpečnost

Bezpečnost ať již samotného WordPressu, či nebezpečí závislosti na konkrétním vývojáři pluginů a nebo připravenost naší IDS/IPS ochrany se řešila ještě daleko dříve, než jsme se pro WordPress rozhodli.

WordPress vyšel jako nejvhodnější kandidát i z pohledu IDS/IPS ochrany. Již několik let se učíme filtrovat útoky na Vaše stránky, které jsou z 75% postaveny právě na WordPressu. Naše IDS/IPS ochrana s tím má tedy bohaté zkušenost a každý den si naše IDS/IPS ochrana stahuje informace o nových zranitelnostech a implementuje je do svých filtrů. WordPressů u nás funguje mnoho a mnoho desítek tisíc a tak o jejich zabezpečení něco víme.

Bezpečnost samotného WordPressu je z velké části zajištěna hlavními vývojáři a také tím, že celý systém je open-source a díky silné komunitě se na chyby přijde relativně rychle.

Co nejvíce jsme se omezili pouze na jádro WordPressu, které si přizpůsobujeme našim potřebám. Využití pluginu třetích stran sice existuje, ale je minimální. A s tím souvisí i problém závislosti na konkrétním externím vývojáři pluginů.

K celkovému zabezpečení WordPressu používáme nejen základní věci jako omezení pomocí pravidel v .htaccess, ale využíváme i možnosti, které nabízí administrace webhostingu. Např. blokace všech FTP účtů a jejich odemykání pouze v případě potřeby nebo používáme jiného uživatele databáze s omezenými právy.

Snažíme se tedy bezpečnost aplikace řešit komplexně a využívat i to, co nám (i Vám) nabízí webhosting NoLimit již v základu.

WordPress a NoLimit

Všechny naše jazykové mutace WEDOS stránek fungují na zcela obyčejném webhostingu NoLimit, respektive na připravované demoverzi služby WMS (Webhosting Managed Server). Webové stránky WEDOS jsou tak provozovány na stejných serverech, na jakých jsou provozovány weby našich zákazníků, kteří mají webhosting NoLimit. Jsou zde některé úpravy, mezi které patří například vytvoření samotného webhostingu pro subdoménu, úprava jednotlivých parametrů včetně Vámi žádaných php procesů či vyhrazený server nebo jeho část. Na tohle a mnohem více se pak můžete těšit ve službě WMS. O tom ale zas v jiném článku.

Protože WordPress a NoLimit k sobě zkrátka patří, chystáme pro Vás také zcela novou službu s prozatímním názvem “WB” (WEDOS Builder nebo Website Builder), která poběží jak jinak než na webhostingu NoLimit s podporou WordPress. Bude se jednat o takzvaný webpage builder, kde bude možné stránky tvořit pouze vyplňováním textu a vkládáním jednotlivých prvků přímo do stránek. Odpadne Vám tak starost instalace jakéhokoliv redakčního systému či dokonce programování stránek a vy se tak můžete zabývat čistě jen obsahem a grafickou podobou. Služba bude určena pro méně náročné klienty, kteří touží po webové vizitce a nemají znalosti na kódování stránek a nebo se jejich tvorbou zkrátka nechtějí zabývat. Vše bude založené na WordPressu, který upravíme přesně na naše potřeby.

Závěr

I přes počáteční nevoli většiny kolegů z firmy se postupně ukazuje, že WordPress je vynikající řešení, pro naše účely plně dostačující, s velmi jednoduchou ovladatelností a možností rychle reagovat na Vaše podněty téměř v reálném čase. Díky editoru zvládne úpravu prakticky kdokoliv a nepotřebuje k tomu nějaká školení nebo znalosti. Protože využíváme skutečně jen jádro WordPressu s minimem pluginů a základní šablonou, tak jsme také schopni mnohem rychleji reagovat na nové trendy a stránky připravit  na nové trhy. Tak tomu bylo v případě slovenských, polských a nyní dokonce ruských stránek. A to nás čekají ještě další (německé, ukrajinské, francouzské, španělské). WordPress používáme také pro náš blog.wedos.cz a pracujeme i na vhodném WordPress řešení pro fórum. Na blog.wedos.cz jsme dali úplně tu nejzákladnější šablonu bez dalších úprav. Tvrdíme, že vzhled není podstatný, ale jde o obsah. Vše navíc na klasickém hostingu NoLimit. Takže sami jdeme příkladem.

V budoucnu popíšeme další a další detaily okolo fungování WordPressu u WEDOS, respektive využití WordPressu pro naše vlastní webové stránky.