Přišel čas vylepšit WEDOS NoLimit a dostat jej na vrchol sdílených webhostingů!

[gtranslate]

Náš sdílený webhosting NoLimit je nejoblíbenějším a nejrozšířenějším webhostingem v České republice. Za osm a půl roku od spuštění služby bylo objednáno téměř 174 tisíc služeb a z toho zhruba 104 tisíc je aktivních. Celkově nám na webhostingu NoLimit hostuje cca 140 tisíc aktivních domén.

Osm a půl roku je opravdu dlouhá doba pro internetovou službu. Je vidět, že v roce 2010 jsme měli odhad a přišli s přelomovou službou, ale doba se posunula. Rozhodli jsme se proto, udělat další velký a důležitý krok. Navýšíme parametry služby podle aktuálních požadavků moderních webů současnosti, včetně započítání rezervy pro další budoucnost.

Web roku 2010 a web roku 2019

Weby od roku 2010, pro které byl NoLimit původně určen, udělaly obrovský skok. Už tolik nefrčí dělat si vlastní vymazlené řešení na míru, vše optimalizovat a šetřit výkon jak na straně serveru, tak i návštěvníka. Místo toho se doslova všude používá univerzální řešení, nejčastěji WordPress, často bez jakékoliv optimalizace. 

Weby už nedělají programátoři, ale běžní uživatelé, kterým nevadí, že neví jak jejich redakční systém vlastně funguje, co dělá anebo kdo je autorem kódu.

Dalším velkým rozdílem je průměrná velikost webu. V roce 2010 měly weby desítky megabajtů, dnes už jsou to stovky. Výjimkou nejsou weby, které mají desítky nebo stovky GB dat. Už se nebere tolik ohled na datové limity návštěvníků. Používají se náročné šablony, fotky přímo z mobilu ve velkém rozlišení, případně redakční systém vezme nahranou fotku ve vysokém rozlišení a udělá z ní několik menších. Ta velká tam přitom zůstane. Průměrná velikost titulní stránky už není dřívějších několik desítek KB, ale dnes již běžně několik MB. Běžně i vidíme weby, které mají titulní stránku několik desítek MB, což je určitě špatně :-), ale pokud to majitelům webů vyhovuje, tak to neřešíme.

Abychom mohli i nadále nabízet vysoký výkon a neomezený prostor na značkových SSD (případně NVMe) discích musíme nepatrně pohnout s cenou, protože průměrná velikost webu prostě jde nahoru rychleji, než padá cena disků.

Rozhodli jsme, že všem našim zákazníkům budeme také radit a pomáhat s WordPressem. Sami jsme začali tento redakční systém používat pro naše weby a máme několik specialistů, kteří umí všechna ta kouzla a čáry, které váš redakční systém zrychlí o desítky procent. 

Starý NoLimit vs. Nový NoLimit aneb LAMP vs. Cloud

Postupně budeme migrovat všechny starší sdílené webhostingy na nové cloudové řešení, které jede na výkonných severech v serverových skříních HPE Moonshot. Je to nejmodernější, co se nyní asi používá…

Velmi malá část původních webů na webhostingu NoLimit stále jede na serverech s úspornými procesory a běžnými HDD, největší část na SSD ale s pomalejšími procesory. A to vše na našem původním řešení.

To vše musíme přesunout a sjednotit. Teprve potom budeme moct nasadit hromadně nové technologie, které se testují na nových webhostinzích NoLimit – jako jsou třeba proxy servery, které odbavují kompletní statický provoz. Migraci jsme chtěli udělat již v zimě, ale chceme to udělat pořádně a tak to stále ještě připravujeme.

Ukázka nasazení proxy serveru pro velice vytížený web na WordPress. Modře je počet požadavků, které musel odbavovat webhosting a červeně proxy server. Test byl proveden mezi 19:00 a 23:30. Jednalo se o hodně navštěvovaný velký český eshop s obratem cca 1,5 miliardy korun a fungující na klasickém sdíleném webhostingu NoLimit. Ano, i takové weby využívají náš webhosting NoLimit.

Na nových serverech používáme výhradně NVMe disky a velmi rychlé procesory. Každý server je připojený 2 x 10 Gbps (namísto původních 1 Gbps) a vše je postavené na kontejnerech (kubernetes).

Jen pro zajímavost nejnáročnější NoLimit na klasickém řešení utáhly vyšší desítky tisíc přístupů za hodinu. Rekordman, který svůj web opravdu měl vytuněný, dal přes sto tisíc přístupů za hodinu na běžném NoLimit. Měl svůj web velmi dobře optimalizovaný a uměl z našeho NoLimit vytáhnout maximum a to v rámci dodržení všech podmínek.

Na druhou stranu najdeme i “rekordmany”, kteří mají problém i se stovkami návštěvníků za hodinu, protože optimalizace jim nic neříká…

Naproti tomu rekordmani na cloudovém řešením na serverech HPE Moonshot s 3,4 Ghz procesory, NVMe disky a proxy servery už dosahují vyšší stovky tisíc přístupů za hodinu. Je to prostě řešení budoucnosti, které navíc stále vylepšujeme.

Nepopíráme, že jsme se s novým řešením trochu trápili. Bylo toho poměrně dost, ale služba nyní funguje vynikajícím způsobem. Máme tam prakticky několik měsíců 100% dostupnost a velmi vysoký výkon. Databáze fungují v režimu master-slave. Máme tam nové ochrany, kde kromě původní DDoS ochrany a IDS/IPS ochrany, máme další nové filtrace. Jdeme dopředu. Pořád.

Samotná služba webhostingu NoLimit je technologicky také zcela někde jinde, než byla v roce 2010, kdy jsme ji začali nabízet. Tehdy to byla poměrně jednoduchá služba. Na jednom serveru fungoval web, na druhém databáze a potom jsme měli sdílený mailserver. Dnes je prakticky všechno jinak.

Celá síť je postavená na technologii 100 Gbps, kterou žádný jiný klasický hosting v ČR aktuálně nemá. Za 100 Gbps routery jsou různé DDoS filtry, kterým jsme věnovali několik let vývoje a dokážeme úspěšně filtrovat desítky Gbps datového toku. Dále máme u webhostingu IDS/IPS ochranu, která na trhu také není zcela běžná (ačkoliv hodně firem tvrdí, že podobné ochrany mají 🙂 ). Současné s tím máme další úrovně filtrací a blokací, které neustále vylepšujeme.

Začátkem roku 2017 jsme začali testovat 100 Gbps switche a routery, z kterých jsme pak vybrali finálně ty, které nejlépe odpovídali našim požadavkům.

Naše ochrany fungují. Stačí si to například vyzkoušet pomocí pluginů jako je Wordfence, kde u nás vidíte, že téměř žádný útok neprojde na váš web. Porovnejte si to s výsledky jinde…

Nový webhosting má předsazené proxy servery, které zajišťují vyšší výkon a cachování statického obsahu a tím rychlejší načítání všech služeb. Za proxy servery jsou PHP servery, které zpracovávají čistě PHP procesy. K tomu máme databázové servery, které jsou provozované duálně v režimu master-slave (takže existují 2 kopie databázových dat).

Vše funguje jako kontejnery a je ovládané pomocí Kubernetes. Díky tomu je vše velmi snadno škálovatelné dle potřeby. Výkonu je dostatek, protože všude používáme velmi rychlé procesory a vše je interně propojeno 2x 10 Gbps. Používáme distribuované síťové úložiště na nejrychlejších profesionálních (a značkových) serverových NVMe discích.

A tak by šlo pokračovat… Vedle toho máme mailservery, kde jsme přidali vynikající antispamové řešení. Od jeho nasazení si nikdo nestěžuje. U domén máme DNSSEC. Pořád jdeme dopředu… Dnes tedy nabízíme zcela jiné technické řešení a to s mnohonásobně vyšším výkonem…

Dnes si můžete objednat samostatný webhosting pro domény III. řádu a rozdělit tak výkon, zátěž a vylepšit dostupnost svých služeb. Můžete si udělat vývojové prostředí a další a další možnosti. 

Vše vylepšujeme a neustále investujeme. Vylepšujeme serverové a síťové komponenty a stavíme i druhé datacentrum, které chceme letos otevřít. Neustále rostoucím nákladům úspěšně odoláváme rostoucím počtem klientů. Jsme nejen největším hostingem v ČR, ale také největším registrátorem domén v ČR. Krok za krokem. Navíc jsme jedinou hostingou firmou v ČR, která má dvě vlastní datacentra. Nemluvě o tom, že jsme firma bez zahraničních vlastníků a zahraničního kapitálu. Čistě česká, která vše buduje v ČR. A bez jakýchkoliv dotací. 🙂

Parametry NoLimit se musí změnit aneb co získáte

V současné době je na novém řešení více jak 25 tisíc webhostingů NoLimit. Většinu tvoří redakční systémy, převážně WordPress. Z monitoringů, logů ale i desítek tisíc požadavků na zákaznickou podporu dlouho víme, že je potřeba některé parametry upravit a něco optimalizovat.

Redakční systémy u WEDOS fungují dobře, ale občas se narazí na limity u pluginů. Například někteří zákazníci potřebují více paměti pro zpracování dat. V současné době je PHP memory_limit 128 MB, to pro běžný blog či magazín bohatě stačí, ale majitelé eshopů na WordPress s WooComerce potřebují více, když importují anebo aktualizují zboží. Proto jsme se rozhodli tento limit v základu všem navýšit na dvojnásobek, tj. 256 MB

Dále jsme narazili na problém s nahráváním většího množství dat přes POST. To dělalo problém při importu dat. Hodnoty PHP upload_max_filesize a PHP post_max_size budou zvednuty na 128 MB, což je také 4x více než teď!

Upravíme dále max_execution_time ze současných 90 sekund na možných 300 sekund. Vše si budete moci navolit individuálně v administraci. Do budoucna chceme výchozí hodnotu nastavit na nižší, zřejmě 10 sekund, což většině webů prospěje. Kdo bude chtít jinou hodnotu, tak si bude moct nastavit až 300 sekund.

Výše uvedené parametry služby navyšujeme o 100%. 

U NoLimit Extra dojde také k navýšení výše uvedených parametrů ze stávajících na dvojnásobek!

A teď pozor, to nejlepší jsme si nechali na konec 😉

Navýšíme počet aliasů, které můžete u webhostingu používat, z 1 na 3. Celkem tak na jednom webhostingu NoLimit budete moci provozovat až 4 weby. Zde tedy službu navyšujeme (vylepšujeme) o 100%. 

Navýšíme také počet souběžně běžících PHP procesů z 5 na 7. Takže technicky váš web utáhne až o 40 % větší návštěvnost.

Další novinkou, kterou připravujeme,  je optimalizace databází pro redakční systémy. U vybraných problémových WordPressů jsme zaznamenali až 17 násobné zrychlení.

NoLimit bude lepší a lepší

V létě dále chceme přidat online access logy a error logy pro všechny. Nyní na nových NoLimit s klasickými logy máme trochu problém, a proto jsme se rozhodli pro zcela nové řešení, které nyní připravujeme a představíme v létě.

Letos chceme přidat i GIT u webhostingu.

Chceme nabídnout i další novinky. Do administrace budeme dávat nějaké výstupy a statistiky ohledně útoků, případně věcí, které filtrujeme. Zároveň budeme nabízet i možnost filtrací přístupů podle zemí. Budete si moci nastavit, že na web se dostanou jen návštěvníci například z Evropy nebo jen z ČR nebo naopak zablokujete celou Čínu.

Nutnost škálovat zákaznickou podporu

Před 5 lety se týkala většina dotazů na zákaznickou podporu stavu služeb a to ať už technického charakteru anebo třeba fakturace. Jen minimum dotazů se týkalo obsahu a nastavení CMS, na kterém služba běží. Maximálně jsme řešili problém s .htaccess. Zákazníci s vlastním řešením věděli, proč jim to neběží, uměli debugovat a sami problém aktivně řešili bez naší pomoci.

S rostoucím počtem webů na redakčních systémech se situace změnila.

Teď je to obráceně. Většina dotazů se týká obsahu, nastavení CMS, problémů s CMS a pluginy v těchto systémech. Zákazníci si nainstalují WordPress a pokud nejsou s jeho fungováním spokojeni, tak se obrací na zákaznickou podporu, často dokonce ani neví, jestli vůbec něco špatně je. Proto jsme museli nad rámec původního konceptu zákaznické podpory vyhradit dva kolegy na pozici CMS specialista, kteří zákazníkům pomáhají s jejich redakčním systémem. S tím jsme původně vůbec nepočítali a je to zcela nad rámec toho, co jsme kdy slíbili.

Je to opravdu velký rozdíl. Než se najde problém ve WordPress, tak to stojí nesrovnatelně více času, než najít chybu v .htaccess.

To vedlo k nutnosti navýšit počet pracovníků zákaznické podpory a držet je zde, ačkoliv už získali dostatek znalostí a zkušeností, aby postoupili třeba na techniky anebo se věnovali vývoji.

Jen pro zajímavost – většina naší firmy se věnuje rozvoji a vývoji nových služeb a vylepšení stávajících. Více, než polovina zaměstnanců neřeší běžný provoz, ale především novinky a vylepšení.

Náklady na lidské zdroje jsou v současnosti druhou nejvyšší položkou u WEDOS a brzo budou zřejmě nejvyšší nákladovou položkou. Průměrné mzdy v ČR vyrostly za poslední roky o 46 % a v IT ještě více. Nestěžujeme si, dobře víme, že bez šikovných lidí se neobejdeme. Bez nich nebude kvalitní podpora a ani žádný vývoj a rozvoj služeb. Aktuálně hledáme již pracovníky mimo ČR a máme celkem 7 pracovníků (z necelých 40) jiné národnosti, než české.

Opět jedna zajímavost. Máme spočítáno, že pokud bychom nabízeli webhosting NoLimit bez jakékoliv zákaznické podpory, tak bychom mohli jeho cenu snížit o více než 10 korun a to na pouhých 15,- Kč/měsíc. Místo toho musíme o 8 Kč cenu navýšit.

Aby to nemuselo být o dost více, tak jsme se rozhodli některé věci automatizovat a další kompletně předělat. Kvalitní zákaznická podpora nejde škálovat do nekonečna.

Například již brzy spustíme naše vlastní diskuzní fórum s pomocí pro zákazníky. “Neveřejný” beta test už teď najdete na help.wedos.cz. Tím, že kvalitně odpovíme na nejčastější otázky snížíme nápor na zákaznickou podporu a navíc vytvoříme velmi kvalitní znalostní bázi pro všechny. Do budoucna zde plánujeme i sekce pro veřejnou diskuzi, výběr článků o novinkách v IT a dokonce tržiště služeb. Nemáme bohužel lidi třeba na poskytnutí správy serverů, ale věříme že spousta našich zákazníků má potřebné znalosti, tak proč nepropojit poptávku a nabídku.

Máme hodně toho, co ještě není zautomatizováno. Třeba obnova ze zálohy. Tu provádí technik po domluvě se zákazníkem. Automatizace, kterou chceme spustit na začátku léta, uvolní technikům ruce, aby se mohli věnovat důležitějším věcem, třeba vývoji. Od nasazení bude automatická obnova ze zálohy zdarma. Uvažujeme i o tom, že by bylo možné si web na kliknutí individuálně celý vyzálohovat těsně předtím, než budete chtít dělat nějaké velké úpravy.

Plánujeme další věci, které můžeme a hodláme vyřešit automatizací a do budoucna to ani jinak nepůjde.

Shrnutí

Vylepšili jsme výrazně náš stávající webhosting NoLimit. Cenu mírně zvedneme, ale službu vylepšujeme o 40 až 100%.  Cenu mírně zvedáme, protože současné weby potřebují jiný produkt, než byl původní NoLimit z roku 2010. Chce to jiné parametry, jinou zákaznickou podporu, jiná nastavení a i jiný přístup ke službě samotné.

Podle nás nemá cenu se trápit. Prostě webhosting NoLimit předěláme (upgradujeme všem) na sdílený webhosting, který je určený pro dnešní dobu. Bohužel dnešní doba je náročnější, takže cenu nepatrně navýšíme. Za 8 let o 8 korun, s tím že dostanete výrazně lepší (prakticky více než dvojnásobné) parametry.  To nám přijde fér.

Mimochodem i tak bude naše služba patřit mezi nejlevnější služby na trhu a přitom z hlediska výkonu nebo nabízených druhů  ochran nebo naší zákaznické podpory 24/7 patříme mezi nejlepší na trhu ;). I díky tomu jsme největším, nejrozšířenějším a nejprodávanějším hostingem v ČR.

Pro stávající zákazníky zůstane cena zachována do 10. června. Následně budou výzvy na prodloužení vystavovány za novou cenu. Kdo chce nyní, tak si může službu prodloužit ještě za starou cenu třeba na 10 let. Stačí si udělat ruční prodloužení v zákaznické administraci. 

Parametry služeb navýšíme hromadně od července 2019. 

Budoucnost patří i jiným službám

V současné době se dokončuje WMS – Webhosting Managed Server nebo WEDOS Managed Server (chcete-li to takhle). Jde o speciální VMS (virtuální managed server), kde si budete moct zakládat jednotlivé webhostingy NoLimit s vlastními parametry.

Nastavit půjde všechno, co běžně dovoluje nejen PHP a MySQL, ale i webserver Apache. Určíte si nejen kolik má mít webhosting prostoru na disku nebo pro databáze. Kolik  výkonu procesoru a kolik paměti. Vyberete si nastavení PHP,  ale také i kolik vláken procesoru má být jakému webu přiděleno. To vše na vyhrazeném výkonu. Žádnou sdílenou variantu nabízet nebudeme, pouze vyhrazený výkon a to až do velikosti vlastního serveru – ano, celý server bude jen váš. S nikým se nebudete dělit. Budete mít všechny výhody webhostingu a možnosti jako na dedikovaném nebo virtuálním serveru. Nebudete se muset o nic starat a to ani o nastavení systémových částí a aktualizace operačního systému. To vše bude v naší režii. Dostanete i SSH přístup. Vyhrazený výkon pro nejnáročnější klienty. Ano, nebude to úplně levná služba, ale pokud hledáte to nejlepší, tak budeme připraveni.

Druhou službu, kterou vyvíjíme, je vlastní forma redakčního systému. Budeme se kompletně starat o vše spojené s hostingem a správou – na vás bude jen vložit svůj obsah.

Jsme také těsně před spuštěním nového WEDOS Cloud a také VIP služeb

Závěr

Můžete nám věřit, že jsme hodně diskutovali o tom, jestli udržet současných 25 Kč i za cenu, že NoLimit zůstane na dnešní dobu jen průměrným sdíleným webhostingem.  To nám však přišlo jako cesta ke stagnaci. Jsme lídrem trhu a nejprodávanějším a největším hostingem a stagnovat určitě nechceme. Zvažovali jsme i ponechat dvě varianty, ale takovou strategii nemáme u žádných služeb.  Poslední roky vymýšlíme úžasné věci, testujeme pokročilé technologie.  Nebojíme se investovat desítky milionů a to jak čas tak i velké peníze do pokroku naší nejrozšířenější služby. Tak proč se teď zastavit? Posuneme NoLimit zase o pořádný krok kupředu.

Jsme zřejmě nejprogresivnější hostingovou firmou na českém trhu. Jdeme dopředu a vše investujeme do rozvoje. Budujeme druhé datacentrum, vylepšujeme stávající. A přitom všem zvládneme bojovat i za svobodu internetu.

Chceme stále nabízet nejlepší službu na trhu, a tak jsme se rozhodli upravit hodně klíčových parametrů, které nám k tomu pomohou.