Připravili jsme pro vás WEDOS Status

[gtranslate]

V rámci zlepšení komunikace a zpřehlednění stavu služeb jsme pro vás připravili nový projekt – WEDOS Status. Jedná se o přehledné rozhraní, kde najdete postupně stav všech našich služeb a informace k nim.

Doposud jsme o problémech a odstávkách informovali prostřednictvím sociálních sítí, zákaznické administrace, help.wedos.cz, push notifikace a emailů. Každá forma upozornění má své výhody ale i nevýhody. Nic není a nebylo optimální, a tak jsme přišli s novým řešením.

  • Sociální sítě – Náš hlavní účet na Facebook a Twitter využíváme pro upozornění jen ve výjimečných případech. Ne každý ve firmě má k těmto účtům přístup. Dále máme automatické účty se statusy, kam se posílají problémy na serverech. Sem se posílají informace automaticky.
  • Zákaznická administrace – Dáváme sem varování o problémech, odstávkách, omezeních atd. Na hlavní stránce najdete i sekci Odstávky, poruchy a změny.
  • help.wedos.cz – Nás komunitní web jsme zatím k podobným hlášením moc nepoužili. Patří sem spíše společné problémy, které má více zákazníků. V případě potřeby vlákno náš moderátor připne nahoru a průběžně informujeme.
  • push notifikace – Push notifikace jsou skvělé, protože informace o problému dorazí až k vám. Dokážeme je rozeslat všem téměř okamžitě. Nevýhodu je, že nemohou nést moc informací a většina zařízení je nearchivuje.
  • emaily – emaily jsou hlavní komunikační nástroj. Využíváme je hlavně k upozornění na plánované odstávky a pokud je zasažena jen určitá skupina zákazníků. Problém je jejich omezené rozesílání. Upozornit všechny naše zákazníky může trvat hodiny. Většinu odstávek rozesíláme i několik dní, abychom nezahltili mailservery příjemce. Nechceme skončil na blacklistech.

WEDOS Status

WEDOS Status v podstatě řeší většinu nevýhod výše uvedených forem komunikace.

  • Je mimo naši infrastrukturu, takže i když se k nám nedostanete (blokace směrem k nám) budete vědět co se děje.
  • Služba je zcela nezávislá na zařízení anebo třetích stranách. Je to jednoduchá HTML stránka. Zvažujeme i AMP verzi.

  • Ze služby WEDOS Status snadno uděláme různé výstupy. V plánu je například RSS anebo e-mail nebo push notifikace. Tím informace dostaneme přímo k vám. Detaily ještě přineseme.
  • Do služby jsou posílána data automaticky, poloautomaticky (vyžaduje aktivní krok nějakého našeho pracovníka k doplnění informací) i manuálně. U důležitých věcí jako je třeba restart serveru uvidíte problém téměř okamžitě, u komplikovanějších zase můžeme ručně vložit informaci o stavu řešení anebo odkaz na více informací.

  • Všechny změny stavu jsou zalogovány a archivovány. V současné době máme registr odstávek a výpadků pro interní užití. Zprávy však vkládají technici ručně nebo sou vložena interním monitoringem. WEDOS Status bude logovat a evidovat naprosto vše.

Práce s komplexními daty. Naše detekce problémů je postavena nejen na monitoringu služeb, které jedou na fyzickém serveru, ale i monitorování dostupnosti jednotlivých webových stránek. Díky tomu můžeme odhalit problém dříve, než je nutné například restartovat server. Již delší dobu (několik měsíců) monitorujeme  všechny webové stránky, které u nás hostují a detailně monitorujeme i všechny virtuální servery apod. O tyto data se s vámi prostřednictvím WEDOS Status postupně podělíme. Jinými slovy sami se přesvědčíte o tom ,že nejste na “přetíženém serveru”. V posledních měsících však zátěž rozkládáme a nemělo by docházet k žádným excesům.

Práce s chytrými daty. Denně zpracováváme 600 – 700 GB dat ze všech serverů a zařízení. Tato data využíváme k detekci problémů, analýze chyb a vylepšování služeb. Ukázku výstupu můžete najít například v článku Jak rychlé jsou weby u WEDOS anebo kolik zobrazení má nejnavštěvovanější web na NoLimit?  WEDOS Status je připraven pro napojení na tato data. Do budoucna se tak budete moc například podívat kolik bylo úspěšných/neúspěšných aktualizací WordPress, jaké pluginy u nás zákazníci aktivně využívají, sledovat aktivitu ochran apod.

Závěr

Službu WEDOS Status jsme měli v plánu již delší dobu. Sbírali jsme od vás nápady a podněty a tohle je výsledek, vlastně spíše jen začátek. Jak vidíte, máme s ní opravdu velké plány.

status.wedos.hosting