Prázdninový to do list aneb na čem teď pracujeme

[gtranslate]

Období prázdnin je charakteristické nižší aktivitou uživatelů na Internetu. U nás to poznáme tím, že klesá nápor na zákaznickou i technickou podporu. Naše statistiky ukazují, že lidé si prostě užívají odpočinek a nesedí tolik u počítačů. Tohoto období vždy využijeme a pohneme se spoustou projektů kupředu, vylepšujeme infrastrukturu a dotáhneme některé resty. Tento rok se  navíc rozhodli Češi začít si užívat dříve a tak červen byl pro nás takový malý červenec 🙂

Pokračuje testování  a budování olejového chlazení

V minulým měsících proběhlo několik dalších testů našeho olejového chlazení. V olejové vaně je 90 serverů a testují se hlavně konstrukční nedostatky samotné vany a co vylepšit. Uprostřed prázdnin se chystáme na dalších 90 serverů.

V červnu jsme testovali i propojení konektivity.

Proběhlo už i testování vnitřního vodního okruhu, který bude odvádět teplo z olejových van do “strojovny”. Tam se pak bude teplo předávat podle potřeby do okruhu vytápění budovy, vytápění parkoviště, vytápění městského  bazénu, chlazení ze studny anebo z nedalekého vodního náhonu pro vodní elektrárnu.

Testy ukázaly, že je nutné provést pár větších úprav přímo na vodním chlazení olejových van. 90 výkonných serverů v plné zátěži dokáže pěkně topit. Chceme plnou redundanci (server chladí 2 nezávislé okruhy), rovnoměrné chlazení všech komponent a dostatečnou rezervu k tomu.

Už teď olejové chlazení překonává vzduch, ale je tam potenciál jít ještě dál. Jednak nevíme co nám budoucnost přinese za technologie, a také se nám líbí že při plném výpadku chlazení, servery naložené v oleji mohou jet desítky minut při plné zátěží bez puštěného vodního okruhu. Zkuste v běžném DC při plném provozu vypnout chlazení na několik desítek minut 🙂

V květnu jsme propojili vodní okruh s areálem koupaliště. V červnu pak probíhaly rychlé výkopové práce. Napojili jsme venkovní okruh na zařízení koupaliště a vše rychle uklidili, aby mohla začít sezóna. Na podzim, po skončení sezony, budou práce pokračovat. Teď nechceme zasahovat do prázdninové koupací sezóny.

Migrace webhostingů na nové servery

Koncem roku 2017 jsme začali zřizovat webhostiny NoLimit na nových serverech s rychlými procesory a NVMe disky. Celé řešení je v postaveno na našem cloudu, takže vše je přehlednější, snadněji se migruje a rozkládá zátěž. Migraci bez výpadků se provádí dokonce automaticky, když detekujeme problémy. Může se tak stát, že když si všimnete, že váš web je pomalejší, protože někdo na serveru dělá neplechu, tak než napíšete na podporu, tak už je ten dotyčný pryč a vše jede bez problémů.

Když se naše cloudové řešení dostatečně otestovalo a odladilo začali jsme přemýšlet o migraci všech zákazníků na nové řešení. Jednalo se o desítky tisíc služeb. Bohužel nové a staré řešení není vůbec kompatibilní, a tak se muselo vymyslet jak to udělat.

Tady došlo k několika zásadním problémům, proč se to několikrát zadrhlo. Jednak vývoj nového řešení šel kupředu. Takže než by se vhodné řešení na migraci udělalo už to nemuselo fungovat. Řešili jsme také nějaké interní úpravy sítě kvůli posílení síťové infrastruktury a čekalo se jaké se vybere finální řešení.

Dále kolegové, kteří to mají na starosti předpokládali, že chceme bezvýpadkovou migraci, protože si zvykli, že vše co jde tak se musí dělat tak, aby to zákazník ideálně ani nepoznal. Museli jsme jim vysvětlit, že v tomto případě si můžeme odstávku hodinku či dvě dovolit. Předpokládáme však, že vše nakonec bude bez odstávky.

No a pak přišel nový hardware, který ve všech ohledech překonal naše stávající řešení. Konkrétně se jedná o úložiště HPE 3PAR StoreServ Storage, které vyniká hlavně stabilitou. HPE u nich slibuje 3 miliony IOPS s odezvou pod 1 ms a garantuje dostupnost dat až neuvěřitelných 99,9999%. Škálovat se dají až na 80 PB / jeden systém.

Ovšem zaznamenali jsme i pár procent zrychlení, když jsme jej nasadili na 49 serverů s ostrými daty zákazníků. Nyní na těchto diskových polích už jedou všechny nové webhostingy NoLimit.

3PAR jsme nasadili na 49 serverů s NoLimit. Průměrná doba zpracovávání PHP skriptu se zkrátila o několik procent.

Takže teď už konečně máme domluvené detaily, dořešenou síť, odzkoušený hardware a hlavně čas provést postupnou migraci 🙂

Vývoj nových služeb

Dále pokračují práce na WEDOS Anycast. První PoP je již funkční a nachází se u nás v Hluboké nad Vltavou ve WEDOS DC1. Testujeme na něm celý koncept anycast a další přiřazené služby jako jsou například pokročilé ochrany. Problémovým IP adresám, na kterých se nachází větší množství počítačů bychom rádi dávali do cesty buď cookies, přesměrování přes JavaScript a pokud to nezabere tak captchu. Od konce minulého roku evidujeme zvýšený nárůst zákeřných útoků, o kterých jsem psali v lednu.

Ostré nasazení bude záležet jak dál půjde testování a vývoj. Čekáme také na úpravu některých open source řešení s jejichž vývojáři jsme v kontaktu.

Další služba, na které se v poklidu prázdnin bude pracovat je WEDOS Apps. Jedná se o SaaS (software jako služba) řešení, které vám umožní z velkého seznamu software vybrat ten, který se vám líbí. Nastavíte parametry a WEDOS Apps pro něj vytvoří VPS ON s ideálním parametry a nainstaluje tam vše potřebné. Naše první testy ukazují, že bychom zřízení VPS i instalaci potřebného software mohli zvládnout v řádech minut.

Služba bude do začátku s měsíční a roční fakturací, ale později si umíme představit i třeba denní fakturaci. To se bude hodit pokud budete potřebovat například na víkend zřídit VPN, herní server anebo sdílené úložiště. V plánu je dokonce i specializovaný server na WordPress. Žádné navýšené  parametry webserveru, aby to vypadalo že je rychlejší, ale opravdu server s moduly na míru dělanými pro WordPress. Už jsme si to vyzkoušeli a stovky tisíc přístupů za minutu nebyly pro čistou instalaci problém.

Vylepšování našeho partnerského progamu

Ačkoliv nám náš partnerský program dělá radost a vyplatili jsme v něm už 19 milionů Kč, tak mu pořád nevěnujeme z naší strany dostatečnou pozornost. To se teď změnilo. Jeden z kolegů dostal wedos.as na starosti a společně s dalším z pojištění.cz teď pracují na tom jak vše posunout dál.

Mají spoustu nápadů a prostor je realizovat. Pokud jste aktivním partnerem v naší provizní síti, tak se rozhodně máte na co těšit.

WEDOS Pay

Dostali jsme se do fáze, kdy už jsou poplatky spojené s platbami poměrně vysoké a vyplatí se nám udělat vlastní řešení. Do seznamu dceřiných společností WEDOS Internet, a.s. tak přibyla WEDOS Pay, s.r.o., která bude službu WEDOS Pay provozovat.

Ze začátku na to půjdeme zlehka. Přes službu pojedou hlavně rychlé bankovní platby. Máme v plánu založit si bankovní účty například na Slovensku, Polsku a dalších zemích, kde máme dostatek zákazníků.

Služba WEDOS Pay pro nás hlavně sníží vysoké náklady spojené s převody přes služby třetích stran a pokud půjde vše podle plánu, tak do vysoké míry eliminuje kurzová rizika, což nám umožní do budoucna lepší ceny hlavně pro zákazníky platící v EUR a USD.

Pro naše zákazníky bude WEDOS Pay sloužit hlavně jako platební brána a jako online peněženka. Odstraní také některé problémy jako je automatické strhávání plateb a umožní třeba denní fakturaci za služby. Jak bylo zmíněno výše, připravujeme řadu SaaS služeb a právě WEDOS Pay bude řešením pro denní účtování.

Akvizice

Ačkoliv pořád nabíráme nové lidi stále jich máme nedostatek. Aktuálně nás je kolem 40, ale klidně bychom přibrali dalších 10 šikovných kolegů, kteří mají chuť vyvíjet nové služby a posouvat stávající dál.

Vzhledem k tomu, že se nám nedaří rozšiřovat náš kolektiv, tak jak bychom si přáli, tak jsou další cestou akvizice. Začali jsme se proto dívat po zajímavých projektech, za kterými jsou šikovní lidé a do kterých bychom mohli obchodně vstoupit. Jsme největší webhosting na českém trhu, máme více jak 280 tisíc zákazníků z celého světa, obrovské technologické zázemí a zkušenosti. Tedy máme co nabídnout 🙂

Aktuálně jsme ve stádiu vyjednávání s dvěma potenciálními zájemci, jejichž produkty by mohly rozšířit naše SaaS portfolio. Ale to zřejmě do konce prázdnin nestihneme. Je to výzva 🙂

Závěr

Popravdě nevíme na čem všem kolegové pracují. Někteří najdou nějakou zajímavou novinku, tu “po taji” zkouší a testují. Pak nám připraví prezentaci a jen koukáme 🙂 Vždy samozřejmě záleží na prioritách a aktuální vytíženosti vývojářů. Zajímavé věci jsme ale schopni realizovat poměrně rychle.