Otevřený dopis vládě aneb energetická chudoba se blíží

[gtranslate]

Vážený pane premiére, vážená vládo,

dovolte abych napsal svůj názor formou otevřeného dopisu.

Pane premiére, víte, že jsme se předloni potkali při Vaší návštěvě u nás ve firmě. Letos v lednu jsem Vám psal dopis, kde jsem psal, že jsem rád, že říkáte a děláte i nepopulární věci. Bohužel s odstupem několika měsíců, zřejmě s blížícími se volbami, to vidím trochu jinak. Je nutné nepolitikařit, ale věci řešit. Je nutné řešit aktuální problémy akutně a otevřeně vůči lidem.

Minulý týden jsme se potkali znovu a to už jsem si neodpustil nějakou kritiku, ale zároveň jsem se snažil Vám vysvětlit svůj osobní pohled na věc. Jsem velmi rád, že jsem měl tu příležitost Vám to sdělit. Mezitím se událo několik zásadních okolností, zejména na trhu s energiemi, a tak reaguji ještě písemně.

Ceny energií – aktuální problém

Začnu tou nejaktuálnější problematikou a to jsou ceny energií. Jsem přesvědčen, že pokud situaci nedokážete vyřešit v řádu týdnů, tak už ji asi ani řešit nemusíte. Nějaké zprávy o tom, že budete jednat a že to bude vyřešené nejdříve příští rok (nebo na příští zimu) jsou prakticky zbytečné a nemusíte tím ztrácet čas. To už nebude důvod to řešit. Situace nesnese odkladu.

Do aktuální situace se nedostali lidé a ani firmy svojí vinou. Musím uznat, že ani jako současná vláda za to nemůžete. Musíte to nyní ale řešit. Podobnou situaci nepředpokládal ani ten největší pesimista a v historii nikdy nic podobného nebylo. Situace je extrémně vážná a nikdo ji nedokáže zcela správně, jednoduše a rychle vyřešit. Největší možnosti máte v rukou nyní vy. Jednak jsme jednou z nejzasaženějších zemí, jednak předsedáte EU. Zároveň Vás považuji za slušného člověka, který svoji funkci nebere jako „koryto“, ale moc dobře víte, že jste tady pro lidi. Jsem přesvědčen, že jste správný premiér a věřím, že to vyřešíte. Svým způsobem máte šanci se zapsat do dějin.

Nepokoušejte se o nějaké dotace, záchrany a nebo dlouhodobé regulace formou zastropování. Jak třeba uděláte zastropování? Jak určíte cenu v celé EU? Budou ji dodržovat všichni? Pro jeden stát bude výhodná a pro jiný méně (ať z pohledu výrobních, nebo životních nákladů). Všichni ekonomové vědí, že tohle nikam dlouhodobě nevede a tyto umělé zásahy do trhu jsou jedny z příčin současné ekonomické krize, která způsobí nejen chudobu, ale zřejmě rozpad EU. Pokud to rychle nevyřešíte, tak to skončí defenestrací politiků, kteří nebudou situaci řešit – pokud to nebudou řešit hned teď, rychle a správně. Je zbytečné řešit volby, které budou příští měsíc. Tohle je aktuální situace, která nesnese odkladu a měsíční odklad kvůli volební kampani je pro tuhle republiku kritický.

Ano, do této situace jste přišli vládnout a nesete následky předchozích vlád, a to nejen těch českých, ale celé evropské reprezentace. Jenže pokud jste chtěli vládnout, tak musíte být připraveni i na to, že bude nutné řešit takové situace. Přišli jste k tomu nevině, ale musíte to vyřešit. Na místo premiéra se najde hodně dalších zájemců, ale pochybuji, že budou vhodnější. Otázka je, zda to ustojí celá vláda, protože už i pivo se (opět) zdražuje, a jak se říká – zdražení piva je předzvěstí pádu vlády. To bych určitě nechtěl, protože poslední, co nyní potřebujeme, je výměna vlády a politickou nejistotu. Potřebujeme silnou a nepopulistickou vládu, která jasně a rázně bude situaci řešit.

Nevím, zda si kdokoliv ve vládě uvědomuje, co se stalo na trhu s energiemi za poslední rok, poslední měsíce a poslední dny. Pokud před necelými 100 lety byl černý pátek na burzách, tak tohle to dokonale překoná. To si, prosím, zapamatujte. O tomhle se budou učit děti, ale mezitím tady zavládne chudoba, populismus a vládnout bude extrémismus. Možná to vyvrcholí 3. světovou válkou. Nevím, ale pokud nedokážete situaci řešit ráznými (a rychlými) kroky, tak tady budete mít hladové lidi, kteří nebudou mít kde pracovat a zavládne tady hyperinflace. Zapomeňte, že řídíte zaoceánský parník. Nyní k tomu musíte přikročit mnohem rázněji. Parník má díru a potápí se a máte poslední šanci něco udělat.

Všiml jsem si, že v posledních dnech se problematice energií věnujete velmi intenzivně, ale ta situace je tak mimořádně kritická, že všechno ostatní musí jít stranou. Vidím, že v posledních hodinách máte různá vystoupení k tématu a jsem rád, že upozorňujete na extrémní situaci. Přijde mi, že mnohem otevřeněji upozorňujete na mimořádnost situace, ale přesto si myslím, že je to stále nedostatečné a je nutné i směřovat k nějakému rychlému řešení (byť dočasnému).

Dopady ceny energií na domácnosti a firmy a na celou společnost

Máte představu kolik domácností je nyní například navázáno na spotové ceny elektřiny? Hovoří se o 5 až 10 procentech. Rovnou jim tam pošlete exekutora. Žádné vaše sociální dávky to nevyřeší. Můžete se dohadovat s opozicí o tom, že dáte 5 nebo 11 tisíc, ale to při současných cenách znamená pro takové domácnosti pomoc na jednotky dní. Potom se stanou neplatiči, protože nejsou schopni platit 20x větší účty za elektřinu, než například před rokem nebo dvěma. Ano, 20 krát – to není chyba v číslech. To je realita. Kolik domácností dokáže platit za energie 50-70 tisíc měsíčně namísto stávajících průměrných 4 tisíc.

Víte, kolik firem nebo obcí je v podobné situaci? Víte o tom, že jakékoliv fixace mohou dopadnout nakonec stejně? Dokážete si představit to, jaké to bude mít dopady na firmy? Tohle je situace, která se nedá naplánovat a řešit jinak než zavřením nebo extrémním zdražením. Víte, jaké to bude mít dopady? Ještě větší inflace, dluhy a krachy firem a následná nezaměstnanost. Minulý týden jsem říkal, že 10% lidí bude nezaměstnaných a 20% lidí bude mít doslova hlad. S odstupem necelého týdne, pokud situaci nevyřešíte obratem, si dovolím tvrdit, že těch nezaměstnaných bude mnohem více a hladových také. Nevěříte? Myslíte si, že domácnosti nebo firmy budou schopny platit energie, jejichž ceny rostou rychleji, než stačíte klikat na klávesnici?

Tímhle vším se blížíme k devastaci současného uspořádání, k devastaci lidských hodnot a rozpadu současné civilizace. Minimálně té evropské, zejména pokud jde o EU. Vrátíme se o 150 let zpět a budeme svítit petrolejkami, zavřeme průmysl a vypneme ledničky. Nevím, zda budete spoléhat jen a pouze na řešení z EU nebo stále budete hledat pouze řešení v rámci celé EU, ale již od počátku letošního roku to několik států řeší vlastními kroky. Tím se jakýkoliv smysluplný společný krok velmi komplikuje a postupně postrádá smysl. Některé státy ceny zastropovaly již dávno a nyní mají obrovskou konkurenční výhodu a nyní ani nepociťují tlak k tomu, aby situaci musely řešit. Ve výsledku každý stát bude bojovat sám za sebe. Jste premiérem ČR a přesto, že jsem velkým příznivcem EU (zejména jako volného trhu a pohybu osob, ale už ne regulací), tak se domnívám, že celoevropská dohoda bude pomalá a nefunkční.

Ceny energií zlikvidují český průmysl. Pokud část států v EU ceny řeší, tak ČR bude se svým průmyslem zcela mimo. Nekonkurenceschopná země. Asi víte, že před 2 lety stála elektřina 20 krát méně, než dnes. Víte o tom, že před rokem stála 8-10x méně než dnes? Víte o tom, že před 2 měsíci stále 3x méně než dnes? Myslíte si, že tohle firmy ustojí? Ustojí to průmysl? Ustojí to potom domácnosti, až se to na ně všechno přenese? Zdražení, nezaměstnanost i náklady na energie.


Vezměte si to z pohledu státního rozpočtu. Pokud byste měli meziročně nárůst některých výdajů státu desetinásobně (a meziměsíčně například 3x), tak to také nezvládnete. Pokud domácnostem hrozí to, že se jim zdražilo nejen jídlo, hypotéky a nájmy a běžný provoz domácnosti, ale najednou jim vyskočí náklady na energie (například) z 7% celkových příjmů na 140% příjmů celé domácnosti, tak jistě vidíte, že domácnosti nemohou přežít. Pokud domácnosti nyní platí za energie například průměrné necelé 4 tisíce a mají průměrné čisté příjmy 55 tisíc (vycházím z oficiálních statistik a na to většina domácností samozřejmě nedosáhne) a nyní (nebo například za rok) se jim zdraží energie na 60 nebo 70 tisíc měsíčně, tak to nemají z čeho zaplatit. A to vidíte, že jim nezbylo na jídlo, nájem (nebo hypotéku) nebo třeba oblečení. Co budou dělat? Vaše sociální dávky nepomohou. To nezachráníte.

Podobné to máte u firem. Pokud průměrná firma měla doposud roční náklady na energie 3% z celkových nákladů a nyní to postupně vyrostlo během roku na 30% a najednou meziměsíčně na 60 nebo 70%, tak jistě vidíte, že firma nemá na nákup surovin. Myslíte si, že jim zbylo ještě na mzdy? Nemyslím si. Co mohou dělat? Mohou zdražit, ale to znamená o desítky procent (jen měsíčně tedy o 30-40%) a je otázkou, kdo si takový produkt vůbec koupí. Nechávám stranou to, že vám to udělá mnohonásobně větší inflaci. Druhou možností je firmu zavřít a propustit lidi. A to se nebavíme o nějakých extrémně energeticky náročných provozech, ale o jakékoliv průměrné firmě, která dříve nebo později podobné ceny energií získá (pokud nezakročíte). Je jasné, že tohle bude mít dopady na jakékoliv odvětví. Hyperinflace bude krátkodobá a potom se to celé zhroutí a jaký to bude mít dopad nikdo nevíme… Nic podobného v historii nebylo. Ještě větší inflace a budete škrtat nuly? Stagflace? Nevím, ale v každém případě morální rozklad a ekonomický rozpad společnosti.

ČEZ a (jeho) budoucnost


Je „fajn“, že tady vládne republice ČEZ. Ne vláda. Víte, že se to říká jako vtip? Je krásná představa, že monopolní (nebo oligopolní) firma bude mít zisky v desítkách miliard korun (a hrubý zisk polovinu svého obratu) a vy si plánujete, že do státního rozpočtu přijde například 30 až 50 miliard korun ročně na daních a na dividendách. Zachráníte napáchané škody? Myslíte si, že s tím není potřeba něco dělat? Stačí si spočítat, kolik by stálo vykoupení akcií. I s velkým příplatkem se to vyplatí. Státní rozpočet to vyjde mnohonásobně levněji. Stejně tak další možné kroky jsou výhodnější než to, co tady hrozí a kam se to řítí. Pokud si kdokoliv myslí, že současné ceny energií český průmysl ustojí, tak se plete. Myslíte si, že to ustojí domácnosti, až se ty ceny tam přenesou? Ani lidé z vlády by to nedokázali ustát. Dvacetinásobné zdražení (navíc během tak krátké doby) je neúnosné pro všechny.

Ať přemýšlím tak, nebo tak, mám pocit, že se vyplatí vykoupit akcie ČEZ. Bavíme se o cca 200 miliardách. Jen pro představu ukáži výpočet: Je 537 989 759 akcií ČEZ. Stát nevlastní 30,22% a cena je 948,5 korun za jednu akcii. Tak i při prémii (za určitou formu vyvlastnění) ve výši například 30% je to 200,5 miliard (537989759×0,3022×948,5×1,3 je to 200 469 891 899 Kč). Takže rovných 30% navíc a je to 200,5 miliard.
Poznámka: výpočet byl aktualizován dne 4. října dle aktuální ceny akcií. Před několika dny bylo v článku 223 miliard.

To mohou vyplacení akcionáři žalovat, koho chtějí… Stát nevyhodí 200,5 miliard, ale koupíte si majetek, budete mít nějakou dividendu a budete moci relativně svobodně řešit aktuální situaci. Výroba elektrické energie je natolik strategická, že většina by měla být v rukou a pod kontrolou státu. Přesně tím předejdete podobným situacím. Jako jeden z největších vývozců elektrické energie na světě budete kontrolovat výrobu a i distribuci (aktuálně ČEPS). Dává to logiku. Ano, stát není nejefektivnější správce aktiv, ale nyní jinou možnost nemáte… Možná firmu potom (nyní jde o čas) rozdělíte a obchodní část dáte opět na burzu a máte to z velké části zpět. Potom budete vlastníkem většiny zdrojů elektrické energie a přenosové soustavy a na trhu budou pouze obchodní firmy, které budou řešit prodej zákazníkům. Připouštím, že se možná pletu, ale na nic lepšího jsem nepřišel.


Klidně si na to vezměte dluhopisy nebo půjčte u bank, ale vyřešte to. Všichni voliči vám to schválí a odpustí, ale musíte jim říct pravdu. Schválí vám to, protože jinak skončí pod mostem. Tolik mostů ale v ČR nemáme. Možná přijdete na jiný, lepší scénář v EU, ale nevěřím tomu. EU je na tohle nefunkční a pomalá struktura a velké státy mají na současné situaci velký podíl.

Hlavně nevymýšlejte nějaké scénáře, že akcie nevykoupíte a že budete nyní z dividend z firmy ČEZ platit sociální systém nebo nějak dorovnávat zastropování energií. Na to nestačí dividenda žádné firmy. Nedělejte si iluze, že z nemorálně vysokých zisků budete budovat další jaderné elektrárny. To jsou scestné úvahy a tu energii nikdo ani nebude potřebovat.

Pokud chcete zabránit kolapsu průmyslu a domácností, tak musíte jít asi touhle cestou. Nějaké zastropování cen můžete udělat (stejně jako jiné státy) okamžitě a dočasně, dokud situaci nevyřešíte podobným krokem. Odkup 30,22% akcií ČEZu od ostatních akcionářů skutečně vychází na „pouhých“ 200,5 miliard, a to i za předpokladu, že jim dáte 30% prémii k aktuální tržní ceně. To jsou drobné ve srovnání s tím, když tady budete chtít řešit sociální dopady hladovějících lidí a nezaměstnaných lidí. Náklady na chudobu, nezaměstnanost a řešení totálního rozkladu české společnosti nebudou 200,5 miliard, ale o několik nul vyšší.

Výhody takového řešení

Víte, co takovým řešením získáte? Mimořádnou konkurenční výhodu pro české montovny. Přiznejme si to. Nejsme technologický lídr nebo nějaký tygr, ale přiznejme si to, že jsme prostě obyčejná výrobna a montovna Evropy a těžíme z toho, že máme blízko do západní Evropy a jsme součástí EU. Tohle se s cenou takových energií změní a montovny u nás skončí. Lidé budou bez práce, bude to mít dopad na další oblasti (služby, obchod, investice). Ano, pojďme z sebe udělat technologického lídra a tygra a pojďme podporovat tento směr, ale k tomu musíte mít funkční ten současný základ, a pokud to nyní zkolabuje, tak se vracíme o 150 let zpět. Dejte si k tomu k volbám heslo – zpátky na stromy. Upřímně řečeno si myslím, že stoupne počet sebevražd, protože to ekonomicky lidem nevyjde. Ani domácnostem a ani firmám. Lidé tady něco budují desítky let a najednou se to zhroutí. Tohle žádné sociální dávky nezachrání.

Závěr k cenám elektřiny

Další problémy jsou již drobnosti a možná za pár týdnů nebudou nikoho zajímat, protože česká společnost bude v naprostém rozkladu. Nebudeme mít chudé Vánoce, ale nejčastějším vánočním dárkem bude výpověď z práce, protože současné ceny energií zasáhnou prakticky všechny firmy, zdraží se prakticky úplně všechno (a zároveň to nebudeme mít kdo koupit) a současné inflaci se budeme smát a budeme na ni rádi vzpomínat…

Covid byla sranda, kde jsme vyhodili stovky miliard a odnaučili jsme se makat. Zdražení pohonných hmot je ve srovnání se zdražením elektřiny a plynu jen malinkou epizodou. Aby zdražení pohonných hmot mělo stejné dopady, jako nyní zdražení elektřiny a plynu, tak bychom se museli bavit o tom, že by nafta a benzín stály řádově 1500 korun za litr. Elektřina je potřebná pro každého, pro všechny firmy a domácnosti. Má významný podíl na nákladech každé domácnosti a každé firmy. Doposud to bylo několik procent, ale nyní se bavíme o vyšších desítkách procent a více. Ano, je reálné, že náklady na energie budou u některých domácností a firem vyšší než 100% jejich příjmů. Tam už potom není možnost, jak to řešit. Cena pohonných hmot je řešitelná prostřednictvím úspor, mírného navýšení ceny produktů firem. Domácnosti mohou trochu uskromnit své výdaje a současně s tím „více makat“ a vzít si například brigádu. U cen energií, které nemají doposud strop a vyrostly o desetinásobky (tedy tisíce procent) se nedostanete k řešení tím, že budete šetřit nebo čekat na sociální dávky. Ano, můžete šetřit energie, ale ani tak mnohonásobně navýšené účty stejně nebudete nikdy schopen zaplatit. Domácnosti budou odkázané k chudobě, zadlužení a hladu. Nedokážete jim pomoci. Část firem skončí a situaci nepřežije. Vše se díky tomu zdraží a zároveň bude obrovská nezaměstnanost.

Na závěr této uvedené části je nutno poznamenat i to, že cena elektřiny mírně klesla, a to i díky tomu, že jste spolu, s německou stranou, začali situaci řešit, což odradilo některé spekulanty. Nutno přiznat, že ceny jsou stále vysoké a stále jsou likvidační. Pokud bylo možné elektřinu vyrábět (a prodávat) před 2 lety za 35 až 40 EUR (se ziskem pro výrobce a distributora).

Nejistota je nejhorší pro celou ekonomiku. Půjdou ceny nahoru nebo dolů? Nikdo neví. Můžete v této době plánovat? Nemůžete. Firmy vůbec. Nevíte, zda bude cena elektřiny zítra 2000 EUR nebo 20. S tím se nedá plánovat. Před rokem nikoho nenapadlo, že ceny elektřiny vyrostou o tisíce procent. Před půl rokem jsem se kolegů v práci ptal, zda si dokáží představit doma desetinásobné účty za energie. Nikdo si to nedokázal představit. A dnes je to mnohem více. Budeme zachraňovat firmy padlé kvůli cenám elektrické energie? To státní rozpočet nezvládne…

Nemohou plánovat ani domácnosti. Jenže vláda jim dává a dávala (minimálně do minulého týdne) naděje, že nikoho nenecháte padnout. Je to správné? Lidem dáváte falešnou naději, protože ani na tohle nemáte…

Další, ale méně aktuální bolesti – témata k zamyšlení

Vím, že nyní máte jiné starosti, ale dovolím si pokračovat ve svých myšlenkách a dotknu se dalších oblastí, kde vidím další problémy, ale nic z toho se nevyrovná tomu, co se nyní děje na energetickém trhu.

Již na začátku roku jsem Vám psal, že je třeba narovnat prostředí a že se nemohou mít státní zaměstnanci lépe než pracující v soukromém sektoru. Minulý týden jsem si přečetl, že navýšíte platy ve státním sektoru o 10 %. Přidáte i v soukromém? Snížíte daňové zatížení? Bojím se, že naopak. Jenže nevím, zda víte, k čemu to povede…

Psal jsem o tom, že je potřeba trochu narovnat sociální systém. A co vidím nyní? Jen a pouze další sliby o tom, že všem pomůžete a všechny zachráníte. Kde na to chcete brát? Zvednete daně těm pracovitým a zodpovědným. Nakonec zaznívá, že budete pomáhat i s náklady na hypotéku. Lituji toho, že jsem si nikdy žádnou nevzal. Stát by ji za mě třeba solidárně zaplatil.

Psal jsem o tom, že nesouhlasím s dalšími věcmi – například rušením EET. Kritizoval jsem švarcsystém a k tomu podporu živnostníků, či spíše diskriminaci zaměstnanců. A co se děje? Stále výhodnější paušály. Psal jsem o tom, že je nefér pokud firmy platí nemocenskou svým zaměstnancům od prvního dne nemoci. Víte, kolik nás to stálo během covidu?

Nebudu opakovat, co jsem psal v lednu, ale zkusím to rozvést.

Chápu, že jste zdědili státní kasu děravou. Do toho přišla válka na Ukrajině. Inflace. Doslova peklo. Všichni víme, že inflace je pro lidi mnohem vyšší, než co uvádí statistika… Tohle vám nezávidím. Jenže z tohohle vede cesta jedině tvrdou pravdou a tvrdou prací. Je potřeba lidem říct, že doba, která je před námi, bude hrozná a může trvat i několik let.

Chudoba bude, střední třída nebude

Chcete udělat výpočet, kolik průměrné rodině zůstane z průměrné výplaty po zaplacení průměrných nákladů?

Vezměte si průměrný plat, na který stejně 60 % lidí nedosáhne, a vezměte si současné náklady a to, co ještě naroste kvůli energiím (jídlo, bydlení, prakticky cokoliv) během následujícího roku… Řekněme, že mají dvě děti a průměrnou hypotéku, což jsou skoro čtyři miliony, a zkuste se dopočítat k tomu, co těmto lidem zbude. Nebudou mít na oblečení, nebudou mít na kroužky pro děti, někdy nebudou mít na kvalitní jídlo. Stejné to bude u důchodců, zvlášť když jsou sami. Kategorie samoživitelek s dětmi je snad zbytečné zmiňovat… Rád předložím detailní kalkulaci nákladů průměrné rodiny.

Říkejte pravdu, lidé potřebují vědět co se děje.

Když se neřekne pravda, tak ti lidé se nebudou snažit s tím něco dělat, nikdy nepůjdou hledat lepší a jistější práci anebo se budou snažit dělat více, aby měli rezervu, ale budou stát s nataženou rukou a čekat, že je vláda nějak zachrání, protože to přece slíbila. Jenže ta vláda je všechny nezachrání.

Jsem přesvědčen, že 20 % lidí bude mít hlad. 10 % lidí přijde o svůj byt, svůj domov, který mají na hypotéku. Co budou dělat? Půjdou do ulic, protože už nemají co ztratit. Nejenže bude na východě válka, ale my budeme mít nepokoje tady a bude revoluce. Beze srandy.

Je potřeba lidem říct pravdu. Ne, slibovat záchranu, protože to ve výsledku všem uškodí. Nikdo se na to nepřipraví a celé to směřuje k pořádné katastrofě. Válku jsem předpověděl před dvěma lety. Nikdo mi nevěřil. Chápu, že před volbami je potřeba slibovat. Jenže tuhle vládu si voliči nevybrali kvůli tomu, že by chtěli další sliby, ale protože chtějí pravdu. Je mi jasné, že je tam tlak ze strany koaličních partnerů, kterým se jejich preference rozplývají rychleji než podzimní mlha na blatech.

Nikdo tady nechce další populisty. Těm 30 %, co je chtějí, stačí ten jeden. Je to pouze jedna zaslepená skupina, která nechce chápat, co se děje. Ostatní ho nechtějí. Je potřeba lidem říct pravdu a připravit je na problémy. To jim pomůže, protože konečně budou mít nějakou jistotu. Že to bude nějakou dobu trvat, že tato situace není na měsíce, ale roky. Základem vyřešení jakéhokoliv problému je připustit si a pochopit pravdu. Ne, žít v iluzi světlých zítřků, kde se někdo postará.

Populismus neporazíte většími sliby, populisté slíbí vždy více

Takovou vládu nikdo z nás nechtěl. Nestaňte se populisty.

Chápu, že máte před sebou volby letos na podzim. Potřebujete udržet Senát, chcete uspět ve městech. Otázkou je: myslíte si, že to vyhrajete populistickými sliby? Na jaře budou prezidentské volby, kde taky chcete úspěch. Máte šanci? Pokud budete slibovat, tak říkám, že jste bez šance…

Lidé si vás zvolili kvůli tomu, že vám důvěřovali. Nechtějí pohádky, sliby a nechtějí populismus. Toho už tady bylo dost v minulých letech a voliči ukázali, že se jim to nelíbí. Pokud budete dělat populistickou politiku, tak stejně profesionální populisty neporazíte. Umí to lépe a mají svůj věrný fanklub, který má vás za ty zlé.

Nedávejte lidem plané naděje, že je všechny zachráníte. Neslibujte jim, že jim budete kompenzovat (současné šílené) ceny elektřiny a plynu. Neslibujte a řešte příčinu a né následky. Neslibujte lidem, že jim pomůžete se splátkami hypoték nebo s navýšením úroků. To je snad více než populismus. To je šílený nápad. Lidé by se měli chovat zodpovědně a nebylo nutné, aby každý hned rok po škole měl vlastní bydlení. Mít to, co chci, by mělo být výsledkem zasloužené práce, a ne nárokem, protože to mají ostatní nebo že jsou zrovna levné úroky. Lidé bez zkušeností si nedokázali představit, že mohou někdy úroky vzrůst a že ceny nemovitostí klesnou a že taky mohou přijít o práci. To všechno nastalo nebo nastane. Úroky vzrostly. Ceny nemovitostí klesnou a banky budou chtít dozajistit (nebo doplatit) jistinu. Nikdo, z těch, co si braly hypotéky na 90% nadhodnocených nemovitostí, na to nebude mít. Lidé přijdou o práci, protože náklady firem extrémně rostou. Nejde jen o energie a suroviny, ale i o lidskou práci, kdy firmy musí doslova bojovat a konkurovat si se státem (o zaměstnance)…

Proč neřeknete lidem pravdu? Jděte makat. Šetřete a nespoléhejte na stát. Vláda, stát musí vyřešit nesmyslné ceny energií a zbytek si musí vyřešit každý sám

Poslední týdny to bylo o dovolených. Všechno je vyprodáno. A stejní lidé si půjdou pro dávky. Stejní lidé si brali před rokem hypotéku na 90 % hodnoty extrémně předražené nemovitosti a ještě se předháněli, kdo dá víc. Stejní lidé nyní nebudou mít na jídlo a nebudou mít na běžné náklady, protože jim ještě zdraží energie na topení.

Myslíte si, že běžná populace bude mít (při současných mzdách) na rohlíky za 7 nebo 10 korun? Přijde to někomu nereálné? Tak si vezměte rostoucí náklady za elektřinu a další položky… Naprosto reálné.


Mám pokračovat? Je mi jasné, že na to nemáte čas, ale zkusím upozornit ještě na pár věcí.

Nechte, vláda jako celek, populistických kroků.

Chápu, že některé politické strany před volbami mohou být v krizi a některé jsou na hranici volitelnosti. Nesnižte se jako vláda k tomu, že budete slibovat nesplnitelné.

Budeme sanovat firmám jejich dluhy, když jim skočí úroky z 2 % na 9 % a víc…?

Budeme taky platit hypotéky a půjčky? Co asi udělají lidé, pokud nic nedostanou a ti před nimi, ano? Kde stát vezme na podporu 10 % (a víc) nezaměstnaných? Jak tohle mohlo někoho vůbec napadnou…

Spravedlivé prostředí pro všechny

Zatočte s diskriminací zaměstnanců anebo legalizujte švarc systém. Víte, jaké jsou náklady “práce” v téhle zemi na zaměstnance? Víte to? Víte, kolik dostane zaměstnanec čistého na výplatě a kolik živnostník (při stejných nákladech)? Je to spravedlivé? Myslím si, že nikdo z vás nemá představu. Ve vládě vám chybí lidé z praxe, lidé, kteří něco dokázali a vybudovali.

Tušíte i to, že firmy platí zaměstnancům 4 týdny mzdu během dovolené a přitom tento pracovník nepracuje a nic firmě nepřináší? Tušíte, že díky zcela pokřivenému trhu práce se nyní běžně nabízí 5 nebo 6 týdnů dovolené? To vše firmy platí. Víte, že firma platí nemocného zaměstnance od prvního dne nemoci, a to první 2 týdny (což je nejčastější situace)? Ano, je to jen 60 % mzdy, ale když ten zaměstnanec nic nevykonává, tak to firmu stojí peníze… A tohle všechno u živnostníků a lidí pracujících na živnostenský list odpadá.

Kolik znáte živnostníků, kteří platí nějaké vyšší daně? Jsou to jednotky procent. Zaměstnanci a firmy, které je zaměstnávají, je musejí platit ve 100 % případů. Vaše paušály jen pro živnostníky jsou pro ekonomiku zlo. Ten nepoměr mezi náklady na zaměstnance a náklady na lidi pracující (nezákonně) na živnostenský list jsou velmi zásadní. Víte o tom, že všichni živnostníci dohromady zaplatí cca 20x (v posledních letech 14x až 34x) méně na daních, než zaměstnanci a přitom je živnostníků jen 3,7x méně? Pokud se nepletu, tak to vychází tak, že je cca 5,5x výhodnější být živnostníkem, než zaměstnancem…

Tady vám udělám krásné porovnání. Vezmeme modelovou situaci, kdy firma má náklady na zaměstnance 100 tisíc měsíčně a situaci, kdy živnostník (velmi často pracující na švarc systém) má obrat 100 tisíc měsíčně.

Firma tedy má náklady 100 tisíc měsíčně v obou případech.

Zaměstnanec obdrží 57,7 tisíce korun čistého. Zbytek má stát. Přes 42 tisíc. Pokud bych zohlednil to, že firma platí 4 týdny dovolené a jednou za rok je pracovník 10 dní nemocný (třeba kvůli covidu), tak je to ještě o více než 11% horší a pracovník získá 51,7 tisíce korun čistého.

Víte, kolik mají někteří “živnostníci” při stejných nákladech? 77 až 94 tisíc korun měsíčně podle výše paušálu. Za stejnou práci získá o desítky tisíc měsíčně více (20 až 37 tisíc měsíčně). Kolik odvede státu? 7 až 20 tisíc měsíčně. Stát tedy získá 1,8x až 6,5x méně!!!

Buď švarc systém legalizujte, nebo přestaňte diskriminovat zaměstnance.

Tohle není nic proti “živnostníčkům”, kteří mají skutečnou živnost. Chápu i dopady na výši důchodu, ale tady se “bavím” o mladých lidech pracujících na živnostenské listy a dělají práci, která má povahu zaměstnaneckého poměru.

Snižte počet státních zaměstnanců a nenechte je surfovat za zvýšené platy

Chcete ukázku populistických kroků? Můžeme si psát o úřednících… Některé dny tvoří absolutně největší návštěvnost na bulvárních webech. To je jen ukázka, že nemají co dělat. Kdyby bylo zákonné ukázat statistiky návštěvnosti lidí z některých úřadů, tak by se svět divil. E-shopy a bulvár – všechno krásně během pracovní doby. Dám vám malou anonymní ukázku grafů. Myslíte si, že taková skupina lidí potřebuje přidat 10%? Některé dny na „bulvární“ weby ve své pracovní době přistupuje hodně přes 150 tisíc zaměstnanců státu a tráví tam desítky minut až hodiny. To vše ukazují naše čísla. Je to v pořádku? Za to mají 10% navíc. Jak to máme vysvětlovat v soukromé firmě? Jak máme reagovat na požadavky na zvýšení mezd o 10 a víc procent, když se nám mezitím zvýšili náklady na energie o tisíce procent…

Odměna pro zodpovědné a pracovité budou vyšší daně, aby šlo více slibovat

Už nebude stačit to, že jsme ročně zaplatili desítky milionů na daních, ale ještě je potřeba je nyní zvýšit, protože budeme muset pomáhat těm nezodpovědným a nepracovitým. Potrestáme tedy ty zodpovědné a pracovité. Smutný příběh. Ošidil jsem děti o čas se svým otcem a věnoval se firmě. Lidé nechtějí pracovat. Pořád jsem ještě neslyšel, že by někdo chtěl brigádu nebo, že by někdo chtěl pracovat víc hodin nebo někdo sháněl druhou práci… Naopak slyším, že stát pomůže.

Lidé jezdí po dovolených, utrácí peníze a zároveň čekají s nataženou rukou. Místo toho, aby šli makat. Vláda vymýšlí, jak udělá nové daně, jak to zvýhodní živnostníkům a jak bude přispívat na hypotéky a podobné nesmysly. Takže vlastně zodpovědný člověk, který si nebral úvěry a nesmyslné hypotéky na nesmyslně drahé nemovitosti to teď celé zaplatí. Za všechny nezodpovědné, kteří tomu všemu přistupovali absolutně nezodpovědně a teď když se Titanic potápí se stále ještě tančí na palubě. Šílené.

Lidé budou mít hlad. Nebudou mít oporu ve vládě. Sliby je nenakrmí. Lidé půjdou do ulic. Nic jiného jim nezbude.

Děkuji za pozornost.

PS: Možná si řeknete, že nemá smysl naslouchat nějakému Josefovi z Hluboké. Máte pravdu, ale pokud naše malá firma přispěje na státní rozpočet cca jednou dvacetitisícinou, tak si myslím, že náš hlas by měl být slyšet. Přijde mi to až neuvěřitelné, protože jsme malá firmička, ale je to tak. Statistika mluví jasně. Už nyní nás to nutí uvažovat o tom, že část našich aktivit přestěhujeme do zahraničí. Už tam provozujeme část naší infrastruktury a chystáme další. Do konce roku budeme v zahraničí provozovat tisíce serverů a bohužel daně budeme (díky tomu) platit jinde…

V Hluboké nad Vltavou dne 30. srpna 2022, sepsáno v průběhu posledních 10 dní.

Josef Grill, předseda představenstva WEDOS Internet, a.s.