OBRAZEM: Montáž hasicího zařízení (SHZ)

[gtranslate]

V tomto týdnu probíhá montáž SHZ, tedy stabilního hasicího zařízení. Jedná se o plně automatický systém, který v případě požáru během okamžiku zaplní celý prostor speciálním plynem FM200 a vše uhasí.

Hasicí zařízení v našem objektu se skládá (bude skládat) z těchto částí:

  • 2 ústředny, které vše řídí – zpracovávají informace od detektorů, vysílají signály k hašení atd.
  • náplně s hasivem (“bomby”) – pod velkým tlakem je v nich umístěn hasicí plyn FM200, který prostor uhasí, ale nepoškozuje žádné elektronické zařízení ani není škodlivý pro člověka
  • trubky s tryskami, které rozvádí plny do prostoru
  • detektory – obyčejné detektory reagující na požár či kouř
  • nasávací detektory – lepší detektory, které aktivně z celého prostoru nasávají vzduch, a tak dokážou výrazně rychleji zjistit, že se někde objevil kouř

Zásadní výhoda nasávacích detektorů je v tom, že nemusí “čekat”, až přímo k nim doputuje kouř, protože takový detektor má po celé místnosti nataženou trubku, v níž jsou otvory, kterými se nasává vzduch, a tak se kouř zjistí dříve. Toto nasávání je umístěno pod podlahou i nad podlahou. A na konci je zařízení, které detekuje ošklivé věci v nasátém vzduchu.

Na fotkách též můžete vidět krátké “odbočky” z nasávacího potrubí. Ty jsou určeny do budoucna k nasávání z uzavřených studených uliček.

Jakmile ústředna zjistí ze 2 nezávislých detektorů nějaký problém, začíná předpoplach (několik minut, kdy má čas obsluha pro zásah či jiné řešení) a pak dochází k samotnému hašení, kdy se uvolní obsah lahví a ten se během několik sekund vypustí, zaplní celý hašený prostor a vše uhasí.

Více jsme psali ve článku Jak se hasí datacentrum

Stav ke dni 1.10.2010

Montáž celého zařízení je hotova, chybí už jen pár drobných nedodělků, celkové nakonfigurování a otestování systému, zaškolení a je hotovo.

Foto