Novinky u WEDOS (Release #20200311)

[gtranslate]

Naši vývojáři neustále vylepšují náš systém. Většina aktualizací přináší zákazníkům jen drobné změny, proto o nich nepíšeme. Dnešní aktualizace však byla zaměřena na časté připomínky, které nám od vás chodí a vylepšení uživatelské přívětivosti.

Vylepšení blokace zákaznického účtu z důvodu opakovaného zadání špatného hesla

Zákaznická administrace je opatřena řadou bezpečnostních prvků, které mají případnému útočníkovi zabránit se do ní dostat.

Proti takzvanému útoku hrubou silou, kdy se útočník snaží zkoušet různá hesla, se bráníme zablokováním jakéhokoliv přístupu na 1 hodinu. Jedná se o běžný a ve světe rozšířený postup, který se používá v podstatě už desítky let.

Na základě mnoha zpětných reakcí od našich zákazníků, jsme upravili tento postup následovně:

  • Nejdříve máte možnost zadat 5x heslo běžným způsobem.
  • Po pěti neúspěšných pokusech se objeví re-captcha, kterou je třeba vyplnit jako součást přihlášení.
  • Pokud dojde k dalším 8 neúspěšným pokusům, je účet zablokován.
  • Odblokování je možné provést přes e-mail anebo SMS.

Pro odblokování už tak není nutné kontaktovat zákaznickou podporu.

Přidány možnosti pro zasílání informací o přihlášení

Jak jistě víte, tak pokaždé když se přihlásíte do zákaznické administrace, tak vám dorazí informační e-mail. Tato nedávno přidaná novinka, která vás má upozornit na zneužití vašeho zákaznického účtu, se však stala pro mnohé trochu otravnou. Proto naši vývojáři přidali několik pravidel, za jakých okolností se má varovný e-mail poslat.

Posílání upozornění má celkem tři módy:

  • Vypnuto – Nic vám nechodí
  • Zapnuto
    • Při každém přihlášení – Chodí vám informace o každém přihlášení.
    • Poprvé v rámci otevřeného prohlížeče (upozornit pouze jednou) – Pokud budete mít otevřený prohlížeč a přihlásíte se přes něj opakovaně, tak upozornění dostanete jen u prvního přihlášení.
  • Pouze důležité
    • Pokud byla provedena nějaká změna od posledního přihlášení – Informační e-mail dorazí, jen když došlo k přihlášení z jiného prohlížeče anebo IP adresy oproti předchozímu přihlášení.
    • Nové přihlášení v rámci celé historie přihlášení – Informační e-mail bude odeslán, jen pokud zjistíme, že se přihlásíte z úplně nové IP adresy anebo novým prohlížečem, který jste doposud nikdy nepoužili.

Provést změnu nastavení můžete v sekci Zákazník – Zabezpečení účtu.

Pokud používáte push notifikace, tak si nově můžete nechat posílat informace o přihlášení i na mobilní telefon anebo skrz prohlížeč.

Do administrace přidána drobečková navigace

Naši zákaznickou administraci jsme stavěli s cílem, aby umožňovala všechno, a každý si v ní mohl vše nastavit sám. Za ty roky nám však trochu narostla. Pro snadnější “přeskakování” jsme proto přidali drobečkovou navigaci. 

Nová příplatková služba pro WMS

Naše nová služba WMS vám umožňuje provozovat i velmi náročné projekty a přitom nepotřebujete znalosti serverové administrace. V podstatě stačí stejné znalosti jako pro sdílený webhosting NoLimit.

Je to hlavně díky tomu, že všechen hardware je vyhrazen jen pro vás. U WMS si kupujete skutečný kus fyzického serveru. Až služba přejde z testovacího provozu na ostrý, tak bude možné objednat úplně celý fyzický server jen pro vás.

Ovšem není to jen díky vyhrazenému hardware. Před samotným WMS je ještě jeden fyzický server, který odbavuje část požadavků neskutečně rychle. Nazývá se proxy server a u webhostingu jej můžete využívat zcela zdarma. Pokud máte správně nastavenou cache u webu, tak dokáže odbavit většinu požadavků.

Zatímco u webů na NoLimit návštěvnost jen zřídka překročí 100 tisíc za den, tak u WMS to bude zcela běžné. WMS jsou připravené i na návštěvnost o řád vyšší.  Jen pro představu. Všechny naše weby s výjimkou administrace, tj. všechny jazykové mutace wedos.cz, komunitní web s téměř 7 tisíci uživateli i tento blog, vše na WordPress, jede na 2 fCPU WMS 🙂

WMS tedy budou vytěžovat proxy server daleko více. Proto jsme se rozhodli, že v základu bude 5 milionů požadavků na proxy server za měsíc, což by většině webů mělo daleko daleko daleko …. daleko stačit 🙂

Pokud budete chtít provozovat weby s milionovou návštěvností a využívat pomoc od našeho proxy serveru, tak pro vás máme příplatkovou službu 1 milion požadavků navíc měsíčně za 27 Kč bez DPH. Nakoupit si jich můžete kolik potřebujte.

Samozřejmě využívat náš proxy server není nutné. WMS je dostatečně silné, aby utáhlo opravdu velké projekty.

Závěr

Mimo tyto úpravy proběhla řada dalších vylepšení, které nejsou tak viditelné. Jedná se spíše o maličkosti v administraci, u objednávek odladění nedostatků atd. Hodně se toho děje na pozadí. Vývoj některých funkcionalit trvá měsíce a systém se na to musí připravit.

Pokud by se vám něco líbilo, máte námět na zlepšení anebo něco nefunguje, tak jak by mělo, tak nám napište. Hodně vývoje a pokroku jsme dosáhli jen díky zpětné vazbě od vás našich zákazníků 🙂