Nové verze PHP 7.2 a 7.3 na NoLimit

[gtranslate]

Doposud jsme nasazovali nové verze PHP poměrně rychle, ale verze PHP 7.2 se nám trochu protáhla. Od konce roku 2017 jsme přešli na kompletně novou infrastrukturu. Všechny služby jedou na našem vlastním cloudovém řešení postaveném na výkonných HPE Moonshot, v kterých máme servery s 3,7 Ghz procesory a NVMe SSD. Servery HPE Moonshot jsou určené pro provoz rozsáhlých cloudových služeb a je to znát 😉

Bylo nutné spoustu věcí ladit a vypořádat se i s mnoha nečekanými komplikacemi. I přes dlouhé testování jsme narazili na různé situace.  Nasazení PHP 7.2, tak bohužel ustoupilo do pozadí. Hodně nás to zabrzdilo ve vývoji nových služeb a zlepšování těch stávajících. 

Mimochodem server HPE Moonshot zabere 4 a 1/3 U v racku a vejde se jich do racku až 10. A každý takový box má výkon a parametry jako celý rack serverů, které jsme používali doposud. Takže je tam cca 10x větší hustota z hlediska plochy. Uznejte sami, že to je pěkně výkonná hračka. U nás už jich máme  16. Postupně tam chceme přemigrovat všechny starší služby.

Když už nasazujeme, tak pořádně

Nasadit PHP 7.2 by nebylo až tak komplikované, ale máme ve zvyku věci dělat pořádně. Proto se snažíme systém a procesy připravit tak, aby do budoucna šlo vše rychleji. Naše divize webhostingu a mailserveru tak připravila řešení, které nám umožní nasazovat nové verze PHP prakticky ihned po vydání. Samozřejmě po důkladném otestování 😉

Nové webhostingy NoLimit využívají další rozsáhlé navazující technologie, které jsou dosti složité a jedna maličká chybička může způsobit velké komplikace.

Na druhou stranu tyto nové technologie za to jednoznačně stojí a posouvají NoLimit daleko před konkurenci. Jmenovitě třeba náš proxy server, který zcela zdarma cachuje obsah. Pokud s ním vaše skripty umí pracovat, tak váš NoLimit zvládne daleko větší návštěvnost. Máme zákazníky, kteří překročí i  100 tisíc návštěv za den. Přeci jen stejné řešení používá Yahoo!, což je 8. nejnavštěvovanější web na světě*. Když dokáže cachovat miliardovou návštěvnost, tak těch vašich pár desítek hravě zvládne 😉

Menší ukázka toho, jak po zapnutí cachování ulevil webhostingu náš proxy server. Modře je počet požadavků, které musel odbavovat hosting a červeně proxy server. Test byl proveden mezi 19:00 a 23:30. Jednalo se o hodně navštěvovaný velký český eshop s obratem cca 1,5 miliardy korun a fungující na klasickém sdíleném webhostingu NoLimit. Ano, i takové weby fungují na našem webhostingu NoLimit.

Ale vraťme se zpět k PHP. U vybraných serverů jsme na NoLimit nasadili PHP 7.2 a 7.3 pro testovací účely začátkem ledna. Tyto verze se však nezobrazovaly v zákaznické administraci. Pro jednotlivé hostingy jsme je zapínali ručně. Máme své zkušené testery, kteří nám pomáhají nejen testovat, ale i odlaďovat služby tak, aby na nich například perfektně fungovaly nejoblíbenější redakční systémy.

Po úspěšném otestování jsme 16. ledna přidali možnost volby PHP 7.2 a 7.3 do naší zákaznické administrace pro všechny.

V současné době můžete na našem sdíleném webhostingu používat následující verze PHP:

  • 5.3.29 (podpora skončila 14. srpna 2014)
  • 5.4.45 (podpora skončila 3. září 2015)
  • 5.5.38 (podpora skončila 21. července 2016)
  • 5.6.40 (podpora skončila 31. prosince 2018)
  • 7.0.33 (podpora skončila 3. prosince 2018)
  • 7.1.26 (podporována až do 1. prosince 2019)
  • 7.2.14 (podporována až do 30. listopadu 2020)
  • 7.3.1 (podporována až do 6. prosince 2021)

Upozorňujeme, že pro PHP 5.6 a starší verze už nevychází aktualizace a to ani bezpečnostní. Měli byste vaše skripty přepsat, aby podporovaly ideálně poslední aktivní verzi.

Jaké novinky čekají NoLimit teď

Především máme v plánu všechny zákazníky přesunout na nové HPE Moonshot do cloudu. Vše je tam rychlejší a můžete využívat nejnovější technologie jako je například už výše zmiňovaný proxy server.  Konkrétní datum zatím není stanoveno, ale bude to již brzy. Všichni zákazníci, kterých se to týká o tom budou informováni emailem.

S přechodem na HPE Moonshot bude k dispozici krom většího výkonu i více serverových prostředků. U varianty NoLimit Extra tak máme v plánu navýšit některé limity a to hned na dvojnásobek. HPE Moonshot už si poradí i s náročnými CMS a eshopovými řešeními, které však vyžadují pro určité úkony třeba 512 MB paměti.  Proč ne…

Kdo bude potřebovat ještě více anebo nechce sdílený výkon, tak pro ty máme v plánu službu WMS.

WMS (Webhosting Managed Server) – Představení konceptu služby

S migrací na HPE Moonshoty a napojení všech webhostingů NoLimit na nové technické prvky budeme schopni začít filtrovat zbytečný a nebezpečný provoz i u webů využívající HTTPS. Naše IPS/IDS ochrana se postará o většinu robotů, kteří přetěžují váš web anebo se v něm snaží najít bezpečnostní díry. Dále využíváme rozsáhlé a hodně drahé databáze všech objevených zranitelností většiny CMS a e-Commerce řešení. Pokud naše IPS/IDS ochrana jede, tak nikdo u vás tyto zranitelnosti nezneužije. Nemusíte tak nonstop sedět u počítače a vše okamžitě aktualizovat. Máte čas si třeba v klidu užít dovolenou 😉

Rozhodli jsme se, že spustíme i služby VIP. Detaily se dozvíte již brzo.

O těchto novinkách jste věděli z našich předchozích článků, ale máme tu pro vás ještě něco dalšího 😉

V současné době vyvíjíme monitorovací a diagnostický systém pro vaše weby. Bude schopen nejen hlídat váš web na internetu, ale také najde většinu běžných chyb, které  zpomalují například WordPress.

Připravujeme nový web s návody a možností pokládání konkrétních otázek kolem našich  služeb a provozu různých CMS, abychom všem klientům mohli pomáhat mnohem lépe a efektivněji, než doposud.

Připravujeme i možnost omezení  provozu IP pomocí různých  filtrací podle zemí nebo světadílů. O tom zase příště…