Nová 1Gbps konektivita a IP adresy

[gtranslate]

Včera jsme zapojili novou 1 Gbps trasu jako náhradu za 100 Mbps, získali jsme také nový balík IPv4 adres. Během pár měsíců bude v provozu 10 Gbps.

Konektivita

Naše úplně první datová trasa s rychlostí 100 Mbps, se kterou jsme začínali v září 2010, nám už dlouho nestačila. Včera (13.4.) jsme tuto trasu konečně předělali na 1 Gbps. Nyní tedy máme 2 nezávislé 1 Gbps trasy, každá končí u jiného poskytovatele konektivity v Praze.

Máme tedy plně redundantní konektivitu 1 Gbps. Kterákoliv trasa, kterýkoliv náš hlavní router a kterýkoliv router na druhé straně se může porouchat a pojedeme dál druhou cestou. BGP zajistí automatické přepojení.

Současně s tím běží intenzivní přípravy na první 10 Gbps trasu. Tu máme od Telefónica O2slíbenu již na konec tohoto měsíce, ale pak ještě bude dlouhou dobu trvat než na to připravíme routery, předěláme celou naši páteřní síť na 10 Gbps a vše důkladně otestujeme. Takže 10 Gbps by mohlo být plně v provozu v květnu nebo v červnu.

Paralelně běží přípravy i na druhou 10 Gbps trasu, kterou nám zajistí ČD-Telematika. To se však neobejde bez stavebních prací a instalace několika kilometrů optických kabelů.

Viz. také další grafy přenosů naší sítě.

IPv4 adresy

Od organizace RIPE jsme dostali další balík IPv4 adres, který by nám měl stačit na min. 6 měsíců. Jedná se o adresy 31.31.72.0/21. Náš první rozsah již máme téměř vyčerpán. Co se bude dít, až nám dojde i tento druhý rozsah, těžko předvídat. Možná už žádný další nikdy nedostaneme.