Máme 300 tisíc aktivních registrovaných domén

[gtranslate]

Tak jsme se koukli do statistik a zjistili, že máme registrováno 300.171 aktivních domén. Další velký milník je za námi 🙂

Ve všech službách rosteme. Nejvíce je to ale znát u domén, které si naši zákazníci registrují a převádí k nám od konkurence. Velký vliv na tom má nepochybně to, že domény registrujeme a prodlužujeme za nákupní ceny, přitom si neúčtujeme žádné další poplatky za správu.

Na doménách nevyděláváme

Domény jsme nikdy nebrali jako obchodní artikl, ale jako nezbytnou součást webových prezentací. S tím jsme šli na trh a je to důležitá součást budování naší značky. Že domény nikdy nezdražíme je zaručeno veřejným slibem většinového akcionáře a předsedou představenstva WEDOS Internet, a.s. Josefem Grillem.

Vedení DNS záznamu, přesměrování e-mailové korespondence a dokonce i menší webová prezentace na službu Miniweb je u nás zdarma.

Jaké domény si u nás registrujete

Nejvíce je u nás registrováno .cz domén. Je to z důvodu, že jsem prakticky po 7 let výhradně cílili na český trh. Teprve před pár měsíci jsme postupně začali nenápadně zkoušet slovenský trh prostřednictvím webu wedos.sk. Před pár týdny i polsky trh s wedos.pl. Nijak významně však naše služby v zahraničí zatím nepropagujeme.

Počet registrovaných domén k 23.10.2018 u WEDOS

Jak vidíte .cz domény u nás jasně vedou 🙂 Přidáváme ještě graf bez nich.

Počet registrovaných .cz domén u WEDOS k 23.10.2018

Naši zákazníci si také oblíbili používání .eu domén. Domény .com k nám spíše převádí od konkurence.

K datu psaní tohoto článku (23.10.2018) u nás bylo zaregistrováno celkem 233.551 .cz domén a jsme druhým největším akreditovaným registrátorem našich národních domén. Plánujeme být příští rok prvním 😉 Celkově je u nás registrováno 17,69 % českých domén.

Už od začátku rosteme ze všech akreditovaných registrátorů .cz domén nejrychleji. Velký podíl na tom má určitě cena, ale také naše rozhraní, které umožňuje domény hromadně spravovat. Pokud vám nevyhovuje můžete si udělat vlastní s využitím našeho WAPI.

.cz doména je v Česku nejoblíbenější doménou a velkou zásluhu na tom má jistě i CZ.NIC, který jí spravuje. Nasadil příjemnou cenu 125 Kč/rok, aby si jí mohl dovolit každý. Společně s CZ.NIC pořádáme různé společné akce, které mají zvýšit bezpečnost .cz domén. Například společně propagujeme DNSSEC anebo ověřování kontaktů (od nás můžete vyhrát cenu do 20 tisíc a od CZ.NIC dostanete 16 GB flash disk).

Společně s CZ.NIC propagujeme hlavně DNSSEC. Na většině našich reklamních předmětů tak najdete obě loga. Bezpeční domény u WEDOS 🙂

V minulých letech jsme s CZ.NIC dělali i soutěže o auto, bohužel už se jim do toho moc nechce. Na druhou stranu s námi podporují už druhým rokem jihočeský hokejový tým Motor České Budějovice. Motor hraje sice jen druhou ligu, ale pravidelně má plný a téměř vyprodaný stadion.

Kanaďan David Gillbert a jeho první branka v dresu HC Motor s logem WEDOS a CZ.NIC. Autor fotky: Pavel Kacerovský

Akreditovaným registrátorem .sk domén jsme něco přes rok. První .sk doménu, kterou jsem si přeregistrovali k nám byla wedos.sk.  Stalo se tak 15.9.2017. První zákaznickou doménu jsme zaregistrovali o tři dny později.

V současné době máme pod správou 4.978 .sk domén. To je cca 1,3 % ze všech .sk domén. Za něco málo přes rok to není špatné ne? 🙂

V průměru registruje zhruba 380 .sk domén za měsíc. Výjimkou bylo září, kdy SK.NIC rozjel na dva dny velkou propagační akci k výročí 25. narozenin .sk domény. Během těchto dvou dnů měl  .sk za 2,5 euro na první rok. Využili jsme této příležitosti a našim zákazníkům .sk domény za tuto cenu nabídli. Zaregistrovali jsme pro vás několik stovek .sk domén.

Celkem nás překvapilo, že konkurence této akce nevyžila. Je pravda, že byla trochu na rychlo a museli jsem s SK.NIC řešit na poslední chvíli detaily, ale když máte automatizovaný systém jako my, tak pro vás  není problém podobnou akci rozjet do během chvíle. Daleko více času zabere plánování propagace.

Na slovenský trh se chceme více zaměřit příští rok. Mají tam služby celkem drahé, věříme na Slovensku chybí pořádná konkurence, která ceny “trochu” srazí 😉

Domény .eu prodáváme za 110 Kč/rok, takže jsou velice výhodné pro projekty, kde musíte hledět na cenu. Na první rok je většinou máme navíc v akci s velkou slevou. U .eu domén umíme registrovat i varianty s diakritikou (IDN).

EURid má velmi příznivé podmínky pro zájemce o akreditaci. Neváhali jsme a stali se akreditovaným registrátorem .eu domén jakmile to bylo možné. I proto je u nás 31.738 registrovaných .eu domén. Nedávno nám EURid poslal statistiky, kde je uvedeno, že máme 17,65% podíl v České republice.

EURid pravidelně pořádá různé akce. Například tento rok v dubnu to byla .eu doména na 10 let za 275 Kč.  Spousta z vás akci využila a pořídili jste si novou doménu na opravdu dlouhou dobu 🙂

Domény .com si u nás registrují spíše zákazníci se zahraničí.  Celkem je u nás registrováno 21.604 .com domén.

.com registrujeme přes ASCIO, nejsme tedy akreditovaným registrátorem. Stále zvažujeme vlastní akreditaci. Obecně by se nám nevyplatila, protože jsou s tím spojené celkem vysoké náklady a další starosti. Na druhou stranu bychom mohli poskytnout našim zákazníkům větší pohodlí při řešení komplikovanějších problémů, kde je nutný zásah přímo akreditovaného registrátora. Už máme připravenou žádost na vlastní akreditaci a jen co najdeme vhodný okamžik, tak ji zřejmě podáme.

Zhruba dva roky zpátky jsme si všimli, že poptávka po našich službách roste v Polsku. Vzhledem k zájmu jsme se rozhodli udělat si akreditaci na polské národní domény .pl. Celkem jich u nás je registrováno 1.198. Než dáme alespoň procentu u .pl však ještě chvilku potrvá 🙂 Ale chystáme se tam zaútočit. Dokonce chceme v zimě založit dceřinou společnost v Polsku. Další trhy budou následovat.

Pár zajímavostí

Na konec jsme si pro vás připravili pár statistik.

  • Za 8 let existence WEDOS Internet, a.s. jsme pro vás zaregistrovali celkem 517.062 let a prodloužili 970.521 let.
  • Od konkurence k nám bylo přeregistrováno celkem 183.577 domén.
  • Momentálně je u nás 38.260 zřízených Miniwebů zdarma k doménám.
  • Aktivních domén s diakritikou (IDN) je u nás 387.
  • Celkem chráníme 188.034 domén DNSSEC. To je nejvíce v ČR.
  • 272.051 doménám vedeme DNS záznamy. Také nejvíce v ČR.
  • Na naše WAPI bylo provedeno celkem 1.507.950 požadavků.