Končíme s českým fotbalem, jeho stav škodí naší značce

[gtranslate]

Dnes pro vás máme důležité sdělení…

Krátké shrnutí

S lítostí oznamujeme, že jsme se rozhodli ukončit jakékoliv aktivity související s českým fotbalem. V posledních týdnech cítíme, že naše značka je silně poškozována mnoha kauzami a zákulisními machinacemi v pozadí českého fotbalu.

Dlouhou dobu jsme se pozadím českého fotbalu nijak nezabývali, protože se nás to přímo netýkalo. Reklama na dresech a stadiónu fungovala dobře a plnila naše očekávání. Jenže jsme již zachytili první indície, že to celé poškozuje naši značku, a tak musíme začít jednat…

V našem podnikaní je i sebemenší chyba velmi drahá. Momentálně do našich datacenter směřuje více než pětina českých webů, což je více než u dalších tří konkurentů dohromady. Nebylo jednoduché toho dosáhnout. Zákazníci očekávají, že jejich služby pojedou non-stop bez výpadků. Jakákoliv bezpečnostní chyba může kompletně zničit vaši reputaci na celé roky. Důvěra je to nejdůležitější, co máme. Zákazníci od vás očekávají, že ochráníte jejich data nejen před nástrahami internetu, ale i před zlovůlí státního aparátu. My musíme být čistí. Nikdo o nás nesmí pochybovat. Musí nám věřit. Jak by pak u nás mohli mít svá kritická data…

Ve fotbale se dlouhodobě dějí věci, se kterými nesouhlasíme. Domníváme se, že pro žádnou firmu, která si zakládá na dobré pověsti, není možné jakkoliv podporovat český fotbal, který je ve stadiu morálního rozkladu. Doufáme, že jsme to poznali ještě včas a můžeme odejít s čistým svědomím a minimálními ztrátami na důvěře.

PS: Naše současné reklamy na dresech ponecháme a závazky klubům řádně uhradíme. Chtěli jsme naše reklamy nechat na protest upravit (pomoct s propagací změn v českém fotbale). Zaznělo, že pokud to uděláme, tak klubu s takovouto upravenou reklamou na dresu, hrozí například kontumační prohra, protože jde o poškozování dobrého jména českého fotbalu. Věříme, že se s kluby dohodneme, že tam naši reklamu na zbytek sezony přeškrtnou nebo ji nahradí textem, který bude podporovat očistu českého fotbalu. Všem je jasné, že stávající jméno fotbalu nejde poškodit…

Spolky a organizace, které věří ve změnu

Otevřený dopis českému fotbalu

Zavolejte nám, až ten fotbal přeinstalujete. Do té doby si ho plaťte sami.

Vážený český fotbale,

postupem času pozorujeme nejen my časté problémy, které vedou ke klíčovým selháním tvého systému. Pokud bys byl program běžící na našich serverech, chodila by nám varování o poškozených souborech (corrupted files) a byla by jen otázka času, kdy se staneš pro své uživatele zcela nepoužitelným v důsledku mnoha kritických chyb vedoucích až k fatálnímu selhání systému, z kterého se už nikdy nezotavíš.

Jistě, jednou za čas tě možná někdo restartuje. Zkusí obnovit nějaký ten poškozený soubor nebo možná přijde s nějakou aktualizací, která tě jen na oko pro uživatele udělá použitelnějším. Jenomže ta varování chodí pořád dál a dál. A jsou stále naléhavější.

Jsme jedna z nejúspěšnějších českých IT firem. Na naše servery směřuje jedna pětina celého českého internetu. S řešením náročných problémů máme své, těžce vydobyté, zkušenosti. Postavili jsme se ke všem výzvám vždy čelem a to v on-line i off-line světě. Víme, co potřebuješ a chceme ti pomoc, protože i pro nás jsi důležitý. Investovali jsme do podpory českého sportu už osmimístnou částku a právě do tebe, český fotbale, převážnou část.

Pokud bys byl na našich serverech v tomto stavu, tak to, co potřebuješ, je kompletně přeinstalovat. Potřebuješ nový operační systém, který odpovídá aktuálním požadavkům tvých uživatelů, je dostatečně rychlý, dá se dobře škálovat a hlavně je otevřený, aby každý mohl vidět, co jsi zač. Vzhledem k tomu v jakém stavu se nacházíš, důrazně doporučujeme vyměnit všechny, kdo se o tebe doposud starali. Zvaž také moderní a dobře fungující trendy vstupu otevřené komunity. Ve světě IT není nic lepšího než zapálená a motivovaná komunita, která udržuje program vždy aktuální, moderní a odolný proti všem nástrahám internetu. Takové řešení je svým způsobem pokročilejší formou demokracie.

Český fotbale, pomohl jsi nám vyrůst. Chtěli bychom tě i nadále podporovat, ale naše reklama na dresech fotbalistů začíná mít v poslední době velmi hořkou příchuť. Začínáme dokonce pociťovat, že naší značce ubližuješ…

Nebyli bychom tam kde jsme, pokud bychom se neuměli postavit na odpor a udělat velké a především správné rozhodnutí. Možná přišel čas …

Jsme generální partner FC Zbrojovka Brno a hlavní partner SK Dynamo České Budějovice a zároveň jako IT firma, která několik let podporovala amatérské sportovce například rozdáváním několika stovek sad dresů. Nyní jsme se po dlouhém uvažovaní rozhodli, že za současného stavu nebudeme špatně fungující fotbal v České republice nadále finančně podporovat.

Do velkého fotbalu jsme vstoupili v minulé sezoně. Byli jsme doslova nadšeni ze zásahu reklamy. V této sezóně jsme tak chtěli pokračovat a domluvili partnerství hned u dvou prvoligových klubů. Reklamu na fotbale jsme vyhodnotili dokonce za mnohem účinnější než on-line reklamu, na které jsme vyrostli.

Po klubech jsme nechtěli nějaké úžasné výsledky. Vždy nám šlo jen o hezký a čistý fotbal. Aby do toho hráči na hřišti dali všechno a fanoušci byli spokojeni. Body nejsou všechno. Krásný fotbal s hrdými fanoušky, to bylo to, co jsme chtěli. Jenomže i když se hráči snaží sebevíc, tak občas jsme měli pocit, že tam je něco špatně…

V říjnu, když došlo k zátahu proti určitým osobám, svitla naděje pro všechny slušné lidi. Věřili jsme, že se to změní. Několik měsíců panovala doslova atmosféra strachu. O korupci ve fotbale se ani nevtipkovalo. Nikdo nevěděl, zda je nebo není v odposleších a zda si pro něho nepřijdou. Po celou dobu většina funkcionářů měla strach, rozhodčí se (kupodivu) ani moc nepletli. Jenže poslední 3-4 kola přinesla několik kontroverzních rozhodnutí. Různé zákroky, „penalty“ a “nepenalty” a VAR doslova „ohnutý“, kam bylo potřeba. Ono se to přeci nějak obhájí… V zahraničí umějí zrušit nesprávně uloženou červenou kartu a v ČR se to „okecá“ a obhájí. Vidíme, že se to vše vrací do starých kolejí a u toho nechceme být.

Fotbal se nemění k lepšímu. Spíše naopak. Kauzy pomalu utichají a situace se vrací k dřívějším postupům. Rozhodčí se občas ošklivě spletou. VAR asi zrovna nevidí to, co zbytek národa. Delegáti jsou lidé, kteří jsou napojeni (nebo dokonce zapleteni) se starými praktikami…

Většině klubů současná situace vyhovuje a všichni na to koukají tak, že pokud chtějí fungovat, tak je potřeba být součástí “té chobotnice”. Jenže ona už to není chobotnice, ale pěkně velká krakatice, která má chapadla od klubů v okresním přeboru, přes okresní výbory a kraje až po prvoligové kluby…

Vidíme, že čistý fotbal tady jen tak nebude. Nevěříme tomu. Je tady několik organizací, které by rády dosáhly změn. Ovšem na tak velké změny by si musely spolu sednout, domluvit spolupráci a rozjet pořádný projekt postavený na tom nejlepším z každé z nich.

Je nutné udělat velký zásah v celém fotbalovém svazu. Nahoře (ústředí), dole (okresy a kluby) i uprostřed (kraje). Je nutné přejít od diplomatických řečí a pseudorozdělování postů k pořádné nekompromisní akci, kterou nikdo nebude moct zpochybnit.

Rádi bychom se mýlili, ale bojíme se, že to se nestane…

Co však můžeme udělat, je odříznout fotbalovou „krakatici“ od našich peněz. Český fotbal už nebudeme finančně podporovat. Necháme doběhnout aktuální smlouvy (jednu máme uzavřenou i na další sezonu). Naše smlouvy a finanční závazky vůči klubům dodržíme v plném rozsahu a to, i když tam případně nebude mít žádnou reklamu. S kluby nyní jednáme o odstranění naší reklamy již v průběhu této sezony nebo o jejím přeškrtnutí. Jednáme o nahrazení našich reklam nějakou formou podpory sdružení bojujících za čistý fotbal. V souladu s našimi smlouvami si to chceme tak trochu vynutit, ale kluby mají obavy, což samozřejmě respektujeme.

Jsme přesvědčeni, že se k nám přidají i další firmy z celé ČR podporující český fotbal. Firmy, které chtějí skutečné změny. Věříme, že nejsme sami, kdo si pokládá otázku, zdali se současným stavem a děním chtějí být spojováni. Pro nás je důvěryhodnost naprostým základem našeho jednání vůči veřejnosti a vůči zákazníkům. Mají u nás svá data. Musí vědět, že s nikým nic „nepečeme“ a nikdo na nás nemá nějaké „páky“.

Doba postcovidová bude mít obrovský dopad na celý fotbal. Možná to několik profesionálních klubů ekonomicky nepřežije. Amatérský a dětský fotbal dopadne ještě hůř. Podle nás bude nutné zrušit část soutěží, protože je nebude mít kdo hrát. On ani nikdo nebude chtít. Lidé si uvědomí, že existuje i jiná zábava než zmanipulovaný fotbal, z kterého nemáte žádnou radost, spíše naopak vztek. Tátové od rodin budou, místo hraní nižších soutěží, raději se svými dětmi. Děti hrát fotbal nebudou, protože existuje hodně jiných možností, jak svůj čas využít. A sport bez diváků? To nikoho nebaví…

Nemusíme ani psát, že pokud nedojde rychle k razantním změnám v celém českém fotbale, tak se situace bude jen zhoršovat a ti špatní získají pocit nedotknutelnosti a to zlo tam zakoření mnohem hlouběji, než si všichni myslíme.

V případě, že se všichni budou bát věci nazývat pravými jmény a všichni si budou hájit své posty, tak se skutečně nic nezmění. Nemusíme dodávat, že nové iniciativy musí přijít se skutečnými programem a ne jen proklamacemi nebo úvahy o tom, kdo bude mít jaké posty.

Tímto vyzýváme další firmy, aby se zamyslely nad dalším působením ve fotbale a to až do doby, než se český fotbal vyčistí. Věříme, že se najdou stejně smýšlející lidé a firmy, kterým na uzdravení českého fotbalu záleží.

Pokud nastanou změny, tak se vrátíme a český fotbal opět rádi podpoříme.

S úctou se loučí,

WEDOS

V Hluboké nad Vltavou dne 23. února 2021