Jsou domény moc drahé? Potřebujete oddělit obsah pomocí subdomén? NoLimit je tu pro vás!

[gtranslate]

Tento měsíc jsme spustili takové “menší” rozšíření pro náš webhosting NoLimit, které vám umožní například zvýšit bezpečnost anebo rozložit zátěž vašeho internetového projektu.

Doposud jste mohli náš webhosting NoLimit využívat jen pro domény druhého řádu (například wedos.cz, pojisteni.cz, wedos.online atd.). Což je značně omezující, protože dnes je běžné využívat jednu doménu, prostřednictvím subdomén (domén 3. řádu), pro více projektů, rozdělení služeb anebo i rozložení zátěže.

Tohle vše už umí i náš NoLimit. Pro každou subdoménu si můžete pořídit samostatný NoLimit, individuálně jej nastavit v administraci a použít pro specifický účel. Přitom  můžete například  i sdílet společnou databázi.

Doposud jste to mohli dělat přes soubor .htaccess, ale některé redakční systémy s tím měly problémy a zároveň to nebylo úplně bezpečné a optimální řešení. Nemluvě o tom, že se pořád jednalo o jeden hosting a tím jste měli jen jeden společný (a sdílený) výkon a společný počet PHP procesů. Nyní to můžete mít celé zcela oddělené.

Již dříve jsme se rozhodli připravit novou službu WMS (o té zase příště), ale vše šlo strašně pomalu. WMS sice již brzo pustíme na veřejné testy, ale mezitím jsme  sami přešli s našimi weby na WordPress. Našemu webhostingu věříme, a tak naše  weby provozujeme na klasickém sdíleném webhostingu, stejně jako zákazníky. Vzhledem k několika novým webům  (nové jazykové mutace, blog, nový web pro podporu…) na WordPressu  jsme  sami hledali optimální provozní řešení. Z tohoto důvodu jsme potřebovali hosting na doménách třetího řádu. Vyvinuli jsme si to tedy nejprve celé řešení čistě pro naše potřeby a nyní to nabízíme i klientům.

Využití pro rozdělení obsahu

Subdomény využíváme hlavně pro rozdělení obsahu. Třeba náš blog jede na blog.wedos.cz, hlavní obsah pro české návštěvníky najdete na www.wedos.cz a proces objednávání domén řešíme přes order.wedos.cz. Jedná se vlastně o tři oddělené weby. Každý má individuální nastavení, navzájem do sebe nezasahují a provozně se neovlivňují. 

Můžete tak mít 3x tolik nezávislých PHP procesů, jeden web se zapnutým cachováním přes náš proxy server a jiný bez toho. Jeden může obsahovat i více dalších domén a další nemusí. Nic z toho neovlivňuje redakční systémy a různé CMS.

Využití pro zvýšení bezpečnosti

Pokud máte například na míru dělaný e-shop za stovky tisíc a chtěli byste k němu přidat blog, kam máte v úmyslu přispívat jen občas, tak zvolíte třeba oblíbený open source WordPress, který je zdarma. Z naší administrace lze nainstalovat na jedno kliknutí.

Jenomže když dáte nový blog na společný webhosting, tak nevhodným zacházením můžete způsobit znefunkčnění celého vašeho eshopu. Navíc je zde i bezpečnostní riziko napadení, pokud podceníte bezpečnost (slabé heslo, nepoužívání bezpečnostního pluginu, zapomenutá aktualizace atd.).

Nyní stačí pořídit si další NoLimit pro subdoménu, třeba blog.váš-e-shop.cz. Jak e-shop, tak i blog budou od sebe oddělené. Pokud by došlo k nějaké chybě tak jeden neovlivní ten druhý.

Tím to však nekončí. Pro váš internetový projekt můžete třeba oddělit administraci na samostatnou subdoménu a přitom využívat společnou databázi. NoLimit pro administraci si pak můžete nastavit tak, aby byl o dost odolnější proti útokům. Databázi mohou používat společnou, jen si vytvoříte dalšího uživatele s omezenými právy.

Dokonce si můžete udělat skript, který bude databáze mezi hostingy zálohovat. Představivosti se meze nekladou.

Samozřejmě si můžete udělat například samostatný web admin.vaše-doména a tam mít přístup do administrace vašich služeb, vašeho e-shopu apod. To vše důkladně omezené pro přístup na IP adresy apod. 

Jeden z velkých českých e-shopů s obratem přes 1,5 miliardy  korun, který mimochodem hostuje na našem webhostingu, si udělal i samostatný hosting pro importy a exporty (mezi jejich dodavateli a jejich odběrateli). Vše je zase omezené na IP adresy, jsou tam další formy zabezpečení a nic z toho neovlivňuje a nezatěžuje hlavní web, na který chodí desítky tisíc návštěvníků denně.  

Využití pro statický obsah

Potřebujete šetřit výkon? Tak si založte NoLimit pro subdoménu, kde nebude žádné PHP ani .htaccess. Jen adresáře se statickým obsahem jako jsou obrázky. Na ně pak budete odkazovat z vašeho webu. 

Můžete polemizovat, že u nových webhostingů se o vše automaticky starají proxy servery, ale odděleným hostingem tomu neublížíte.

Využití pro zvýšení výkonu

Máte náročnější web? Tak proč jej nerozdělit pomocí subdomén například podle jazykových mutací?

Můžete si také udělat centrální administraci, přes kterou budete nahrávat a aktualizovat obsah na jednotlivých webech, které budou na subdoménách a přitom pokud bude jeden přetížený, tak neovlivní další. Na každém lze mít až 10 PHP vláken s příplatkovou službou Extra. K databázím jednotlivých hostingů přístup máte.

Rozdělení výkonu je vhodné i pro složitější operace, jako například import anebo zpracování většího objemu dat. Takováto operace může zablokovat PHP vlákno až na několik minut. Přitom jej zrovna budete potřebovat pro návštěvníky. Tím, že všechny náročnější operace budete řešit odděleně (na samostatném hostingu), tak nehrozí že vaši návštěvníci uvidí chybu 503.

Využití pro vývoj a nasazování nových verzí

Můžete mít vývojovou verzi (nazvanou například dev.váš-projekt.cz) a ostrou verzi webu (zákazníkův-projekt.cz). Kliknutím v administraci můžete oba webhostingy přejmenovat a obsah se prohodí. Ještě řešíme, aby se to dalo udělat  v praxi tak, že to bude bez výpadku – nebude se čekat na změny DNS a hlavně následné generování certifikátů pro HTTPS.

Mimochodem připravujeme i možnost verzování u webhostingu a zálohování na jedno kliknutí. Rozhodně jsme neusnuli na vavřínech. Stále na našich službách pracujeme a zlepšujeme je.  😉

Skutečnou sílu domén třetího řádu vypustíte až s WMS

V současné době intenzivně pracujeme na dokončení vývoje nové služby WMS. V samostatném kontejneru je uzavřený webhosting a databáze. Zákazník má k dispozici vyhrazené prostředky. WMS totiž budou jen s vyhrazenými prostředky. Sdílená varianta se v současné době ani neplánuje. Sice to pořádně navýší cenu, ale zato celý výkon bude jen váš a to až na úroveň celého serveru.

V samotném WMS si zřizujete webhostingy podobné NoLimit, ale s parametry jaké budete chtít vy. Vše  je jen na vás. Timeout skriptů klidně několik hodin, PHP vlákna si můžete “nařezat” na desítky slabších atd. Máte plnou kontrolu nad všemi parametry webhostingu. Když to přeženete, tak je tu stále možnost vrácení se do “továrního nastavení” :). Ale nebojte se. Budou přednastavené jako náš NoLimit. Pokročilejší nastavení využít vůbec nemusíte.

Jen pro zajímavost. Umožníme vám běh skriptů třeba 24 hodin nebo využití paměti prostřednictvím PHP až několik GB. Fantazii se meze nekladou. Vše bude vyhrazené jen pro vás. S nikým se o výkon dělit nebudete. 

Právě zde subdomény využijete naplno. K parsování dat poslouží jedno super rychlé PHP vlákno s vysokým memory_limit, na import dat se vám zase bude hodit velmi vysoký max_execution_time, úložiště statických anebo cachovaných souborů se spoustou slabších vláken, super zabezpečená administrace atd. To vše a mnohem více vás čeká u WMS.

Mimochodem bude možné si objednat i několik různých WMS na různých fyzických serverech a tím docílit navýšení dostupnosti. Můžete mít různé domény II. řádu nebo III. řádu na různých WMS. Vzájemně mohou využívat databáze a vzájemně se doplňovat v rozdělení zátěže a balancování provozu. Můžete si objednat slabý WMS s obrovskou databází (třeba desítky GB). Nebo si naopak objednáte WMS s obřími parametry, ale bez databáze. Fantazii se opravdu meze nekladou.  

Závěr

Posunuli jsme naši službu NoLimit zase o krok dál. Tento rok jí čeká ještě několik dalších vylepšení a novinek, ale většina přijde až po migraci NoLimit zřizovaných na starších serverech na nové HPE Moonshot. Ta proběhne postupně. Jedná se o nějakých 80 tisíc webhostingů. Potřebujeme vše sjednotit.