Jak jsme se vypravili bojovat za svobodu nejen internetu – paragraf 7b je třeba změnit!

[gtranslate]

Začalo to návštěvou z policejního prezídia, která nám velice krásně názorně sdělila, že v tichosti prošel paragraf §7b, který umožňuje policii vypnout jakýkoliv web nebo server anebo jinou obdobnou službu až na 90 dnů. Bez souhlasu soudu, státního zástupce a to zcela beztrestně a bez následků. Nevěřili jsme tomu, že něco takového je v demokratické zemi vůbec možné. Mohli jsme sklopit zrak a smířit se s tím, ale my jsme se rozhodli ozvat. Začalo to článkem Chcete zničit konkurenci? České zákony jsou tu pro vás!.

Krátký souhrn než začneme

Článek Chcete zničit konkurenci? České zákony jsou tu pro vás! jsme vydali 19. 2. 2019. Překvapilo nás, kolik z vás se rozhodlo jej sdílet a podpořit svobodu nejen internetu, o které by měl rozhodovat pouze nezávislí soud a státní zástupce. Moc vám za to děkujeme. Děkujeme také novinářům, kteří se této nelehké problematice rozhodli věnovat.

Samozřejmě přišlo i mnoho negativních reakcí zvláště od lidí, kteří se snažili
paragraf §7b obhajovat. Proto jsme se rozhodli často používané argumenty vyvrátit v článku Nazvěme to třeba “lex WEDOS”, který vyšel 27. 2. 2019. Zároveň v něm navrhujeme několik úprav sporných částí paragrafu §7b. Chtěli jsme ukázat, že to jde i demokraticky.

Čím více jsme se zabývali paragrafem §7b a událostmi kolem něj, tím více absurdnější nám přišel. Dokonce jsme zjistili, že mírnější a hlavně logičtější postupy mají i v Rusku.  Více se dozvíte v našem článku z 4. 3. 2019 Mluvili jsme o tom s Andreiem. Situace se blíží té v Rusku….

Netušili jsme, jak téma odposlechů internetové komunikace, vydání dat a vypínání služeb z právního hlediska je i pro mnoho odborníků matoucí. Rozhodli jsme se proto sepsat všechny paragrafy, které s tímto souvisí a jak jsou v praxi využívány a srovnat je s novým §7b.  Článek Pomáhat a chránit? Vypneme vám web. Značka: Spěchá vyšel 5. 3.2019 a  byl určen pro každého, koho se toto téma dotýká, zajímá se o něj a chce se dozvědět něco ze zákulisí.

Ozvat se nestačilo, rozhodli jsme se bojovat

Nechtěli jsme z toho dělat politické téma, protože tohle není o politice a jedné straně, ale základních svobodách celé naší společnosti. Nakonec celou věc zatím řešíme aktivně s jednou politickou stranou.

Nejvíce odnesla nový paragraf §7b Pirátská Strana, která má právě svobodu internetu jako jeden ze svých hlavních cílů. To jim bylo také v nespočtu diskuzí vyčteno, protože navíc hlasovali pro přijetí.

Nutno podotknout, že tento paragraf byl součástí rozsáhlých změn Novely trestního zákoníku. Navíc v důvodové zprávě, proč pro něj hlasovat, byli tak trochu uvedeni v omyl například tím, že obdobně to mají upravené v zákonech na Slovensku, což není pravda. Tam přijali jen to, co po nás EU chtěla – v případě trestní činnosti lze uložit povinnost vytvořit zálohu dat a vydat je až na žádost státního zástupce anebo soudu. Rozhodně žádné vypínání bez souhlasu soudu.

Na druhou stranu pokud my občané si musíme důsledně přečíst a pochopit všechny smlouvy co podepisujeme, jinak si můžeme zničit život, mohli by všichni poslanci číst a chápat vše pro co hlasují. Jinak se nám demokracie ze dne na den může proměnit v něco, co tu už bylo anebo v něco ještě horšího.

Jako první se problémový paragraf Piráti také rozhodli řešit. Nejprve se ozval pan poslanec Ferjenčík přes sociální sítě s možností setkání v červenci. Následně nás kontaktoval na konci února přes formulář s možností se setkat v druhé polovině března. Minulý týden nás kontaktoval ještě pan David Wagner (asistent poslanců Profant a Peksa) a nabídl setkání prakticky obratem. S tím, že během setkání  bychom mohli projednat problematický paragraf §7b se zástupci Pirátské strany.

Na to jsme přistoupili, protože pro zachováni svobody je potřeba bojovat stále. Ať to zní dnes jako klišé, tak je to pravda.

Výprava za Piráty

V pondělí (11. 3. 2019) jsme vyrazili do Prahy. Cestou jsme si shrnuli aktuální události a kde se co psalo. V současné době je na internetu hodně dezinformací a to i “právních”.

Zaparkovali jsme v Motole a vyrazili metrem na zastávku Malostranská. Google nás pak navedl k Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Mimochodem cestou jsme si uvědomili, že nám bylo řečeno, že privátní přednášku z Policejního prezídia, jak odteď musíme vypínat služby anebo vydávat data, dostal zřejmě také český  Google. Nebo se tak domníváme. O nikom dalším nevíme.

Udělali jsme rychlou fotku, abychom měli co dát k dnešnímu článku a vyrazili do budovy poslaneckých kanceláří.

Na vrátnici si nás vyzvedl pan David Wagner, který nás přivítal a odvedl do kanceláře, kde už na nás čekala celá delegace. Se všemi jsme se seznámili a mohla začít diskuze.

Ze začátku nám přišli Piráti trochu odměření. Vnitřně asi doufali, že nový paragraf §7b nebude takový problém, jak jej popisujeme v článcích. Po pár minutách ale pochopili, že to problém opravdu je a velký. Přiznali nám, že mají i vlastní právní rozbor, který naši verzi potvrdil.

Jakmile se změnila atmosféra z “možná to nebude tak špatné, jak tvrdíte” na “fajn je to průser, pojďme s tím něco udělat”, tak jsme cítili snahu s tím něco opravdu dělat. Hlavně nás ale detailně vyslechli. Neměli moc ponětí jak to vlastně u hostingových společností chodí a jaká je reálná praxe. Rádi jsme jim vše do detailů vysvětlili a navrhli i možné úpravy, například podle Slovenska.

Část Pirátů musela odejít na jednání jejich republikového výboru. Zůstali tam čtyři členové, z nichž převážně jednal pan David Wagner a pan Ondřej Profant. Atmosféra se ještě více uvolnila. Bylo znát, že celou situaci berou velice vážně a už mají i konkrétní nápady, jak to řešit. Jinými slovy už nad tím asi dříve přemýšleli a teď nás seznámili s jejich plánovaným postupem, který by určitě teď pomohl.

Ceníme si snahu Pirátské strany o záchranu demokratických principů České republiky a věříme, že nezůstane jen u slov.

Domluvili jsme se, že z naší strany musíme dodat podklady, na základě kterých budou moct vypracovat argumenty pro omezení policie vypínat bez následků každý web. Místo toho bude policie omezena jen na závažnou trestnou činnost a do 48 hodin si budou muset zpětně vyžádat povolení od státního zástupce anebo soudu. Prostě pokud někomu z vás nezákonně vypnou web, tak to bude maximálně na 2 dny, což se ještě dá přežít. Určitě by byla lepší předchozí právní úprava a tedy ta obdobná, jako na Slovensku = bez předchozího souhlasu soudu (výjimečně státního zástupce) policisté sami nemohou vypínat nic. V této situaci jsme rádi za cokoliv.

Podklady jsme během dnešního dne poslali poslancům, včetně anonymizovaných požadavků Policie ČR z poslední doby, kde dokládáme, že nejde o jeden náhodný přešlap, ale o mnoho různých problémů. Proto považujeme naše obavy za důvodné.

Naproti tomu, když vám teď bezdůvodně vypnou eshop na 3 měsíce, tak končíte. Vypadnete z vyhledávačů, nebudete mít objednávky, nebudete mít z čeho platit zaměstnancům, dodavatelům,  a pokud máte úvěr, za který ručíte majetkem, tak můžete jít doslova skočit z mostu…

Doplnění v 16:00 dne 12. března 2019:

Pirátská strana vydala dnes prohlášení k celé věci.

Seznam zprávy

Celá kauza kolem paragrafu §7b nezůstala bez povšimnutí jedné z největších internetových televizí Seznam. Paní Eliška Kolomazníková uháněla našeho šéfa už minulý týden. Když se snažila zjistit více o §7b, tak se jí k tomu nikdo nechtěl vyjadřovat – ani právníci ani poslanci. Což v každém investigativním novináři vzbudí ještě větší zájem.

Domluvili jsme si proto natáčení hned po setkání s Piráty. Výsledek natáčení si můžete prohlédnout ve včerejších (11. 3.2019) Seznam Zprávách zhruba od času 7:30.

idnes.cz

Dnes (12. 3. 2019) vyšel také článek na serveru idnes.cz. Je škoda, že tam byla citována paní magistra, která by skutečně měla asi vrátit diplom z právnické fakulty… Takhle špatně vykládat zákon není možné ani z povahy logiky textu.

Zároveň tam byl citován pan doktor Tomáš Sokol, který nové ustanovení označil za kontroverzní a dal nám za pravdu, že nové ustanovení může v budoucnu umožňovat zneužití. Stejně tak pan doktor Sokol souhlasí s naším názorem, že podle nového ustanovení lze vypnout web až na 90 dní.

Závěr

Pokaždé když jsme napsali další článek, tak jsme si řekli, že už by to stačilo. Že bychom se už mohli zase naplno věnovat naší práci. Psát o nových technologiích a službách na kterých pracujeme. Místo investování desítek hodin, možná i daleko více, se pustit zase do pořádného wedosáckého marketingu. Ale ono to nějak nejde. Máme znalosti problematiky a ostatní z oboru mlčí jakoby se nic nedělo. Nevíme, proč nás nepodpoří…

Ještě jednou děkujeme všem za sdílení informací o nebezpečném paragrafu §7b – musí se o tom dozvědět co nejvíce lidí, novinářům, kteří se nebojí o tom psát a i Pirátům, že nás vyslechli a něco plánují.