I přes omezení jedeme dál – nové racky, nový motorgenerátor, nové výzvy

[gtranslate]

Většina z nás by se už ráda zase vrátila do kanceláří, ale vedení se rozhodlo, že ještě nějaký čas budeme muset pracovat z domova. Tedy alespoň část z nás. V našich datacentrech je stále rušno, přeci nejsme jen poskytovatelé hostingových služeb 😉

WEDOS není jen hosting

Společnost WEDOS je největším poskytovatelem webhostingu. Za tím vším je však rozsáhlá infrastruktura, která přesahuje naše hostingové služby. Staráme se nejen o naše datacentra, ale například i o kilometry našich vlastních optických tras. Pokud vše půjde podle plánu, tak do pár let naše optické trasy překročí hranice Hluboké Nad Vltavou. Plánované třetí datacentrum totiž možná nebude tak obyčejné, jak jsme ho popisovali v představení 😉

Kolegové, kteří mají na starosti sítě a technologie, měli rušný týden. Spousta subjektů ať už státních anebo soukromých přechází na homeoffice a chtěli po nás pomoc. To co je pro nás denní rutinou, pro ně bylo něco nepředstavitelného.  Popravdě celé nám to také ukázalo, jak moc je potřeba službu jako WEDOS CD, kterou již brzy spustíme v testovacím provozu.

Připojovali jsme i nová místa k Internetu. Rozhodně nevšedním zážitkem bylo například připojit kostel, aby jej mohli lidé navštívit online a sledovat bohoslužby pana faráře.

Zátěžovou zkoušku také podstoupila naše wi-fi síť, kterou městu poskytujeme zdarma.

Nenudíme se ani dnes. V noci (6.4.2020) proběhla výměna páteřního routeru. Jednoho ze dvou. Jeden má drobnou HW poruchu a tak byla potřeba výměna. Byl to kus za kus. Je to router Arista se 100Gbps porty.

Mimochodem jedná se o jeden z nejúžasnějších kousků technologie v naší síti. Chytré switche Arista 7280QR-C36, které používáme jako hraniční “routery”, zvládnou až 4,32 Tb přenesených dat za vteřinu anebo 1,44 miliard paketů za vteřinu. Díky tomu si můžeme být jistí, že je nepřetíží ani velmi silné DDoS útoky.

Tento switch váží 9,7 Kg a v největší zátěži má příkon až 499W. Běžně se pohybujeme kolem 324W.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme si je vybrali byl EOS (Extensible Operating System). Ten je postaven na jádře Linuxu. EOS je součástí všech produktů společnosti Arista. EOS tak může využívat všechny běžné nástroje Linuxu, což je přesně to, co potřebujeme pro naše vlastní řešení.

Aristy mají neskutečně nízkou odezvu. I kvůli tomu si je vybrala například největší americká opční burza Lehman Brothers anebo RBC Capital Markets. Významná část zákazníků Arista jsou právě velký firmy z Wall Street.

Dorazily racky

Z Hewlett Packard Enterprise nám dorazilo 8 nových racků pro DC1. Už nám pomalu dochází místo, kam montovat nové servery. Celkem v DC1 tak bude 50 racků, což ještě nebude finální počet. Prozatím jsme je “uklidili” do DC2.

Původně jsme počítali, že nám vystačí na 3 – 5 let. Do DC2 totiž ihned po kolaudaci začneme přesouvat služby náročné na hardwarové kapacity (WMS, WEDOS Cloud, VPS ON), takže se kapacita uvolní a nebude třeba přidávat tak rychle nové servery v DC1. Přeci jen servery v olejové lázni podávají lepší výkon při menší spotřebě, tak proč toho nevyužít.

Jenomže pak do toho vstoupila služba WEDOS CD, která toho umí o dost více než se plánovalo a není prakticky nikdo, kdo by řekl, že by se mu nehodila. To nás dovedlo k myšlence přehodnotit plán verze zdarma. Pokud bychom šli touto cestou naplno, tak pro první fázi expanze budeme potřebovat 21 úložišť HPE Cloudline CL5800 Gen9 s kapacitou o celkové kapacitě 2100x 10 TB HDD. Vzhledem k tomu, že jsou to 4U servery, tak to už pár racků zabere.

No uvidíme, tohle bude ještě výzva.

Poslední motorgenerátor je na cestě

V březnu nám náš dodavatel dokončil poslední motorgenerátor z celkových sedmi, které jsem si objednali. Je postavený na míru pro DC1.

Největší problém byl sehnat řidiče, který by jej dovezl v této době do ČR. Naštěstí se podařilo. Dnes dorazil na Hlubokou.

Každý z motorgenerátorů přitom musí samostatně v případě výpadku proudu utáhnout kompletně celé datacentrum. Navíc Hluboká Nad Vltavou je velice tiché město, takže jsme požadovali maximální možné odhlučnění, což bylo konstrukčně vhledem k omezenému prostoru naší zahrádky náročné.

Pohled do historie naší zahrádky aneb “škatulata škatulata hejbejte se” s motorgenerátory

Za DC1 máme malou zahrádku, kde není moc prostoru a dlouhou dobu tam byl jen jeden motorgenerátor KIPOR KDC200ST3 o výkonu 200 kVA. Našemu úspornému datacentru s pár racky to stačilo. Zde jedna historická fotka doplňování nafty z roku 2014.

 

Jak vidíte, naše zahrádka byla v létě spíše takový prales, kam jsme chodili relaxovat. Vedle má soused vinici….

Náš růst však překonal všechna naše očekávání a začalo se plánovat druhé datacentrum. Vzhledem k tomu, že jsme pro něj chtěli akreditaci TIER IV, tak bylo nutné na to myslet už při návrhu infrastruktury. Nakonec jsme si řekli, že když už budeme kupovat 5 motorgenerátorů pro DC2, tak proč rovnou nepořídit i 2 zcela nové pro DC1 a připravit jej rovnou už na maximální zátěž.

V roce 2016 se tak začalo s přestavbou zahrádky. Bylo třeba udělat místo nejen pro motorgenerátory, ale i novou trafostanici. Klimatizace jsme přesunuli na střechu.

V roce 2017 už byla zahrádka připravená a začalo se se stavbou trafostanice.

V roce 2018 jsme trafostanici spustili. Zároveň byla dokončena protipožární zeď, která rozdělila dvůr na dvě části. Vše je odděleno protipožárně. Díky tomu v případě požáru jeden motorgenerátor bude moct v případě potřeby stále běžet.

V tomto roce jsme sem také dočasně umístili 4,5 tuny vážící venkovní motorgenerátor o výkonu 330 kVA určený pro DC2. Díky tomu jsme zajistili redundanci napájení v případě dlouhodobého výpadku proudu.

Na podzim roku 2018 se 330 kVA motorgenerátor stěhoval přes zeď k 200 kVA kolegovi. Potřebovali jsme uvolnit místo pro odhlučněný 550 kVA, který nám tehdy dorazil.

Tento 550 kVA motorgenerátor už zůstane za DC1 natrvalo. Je o dost větší a těžší, protože obsahuje technologie na pohlcování hluku.

Potřebovali jsme jej umístit co nejdříve, abychom mohli začít s dalším úpravami. Hned vedle něj jsme postavili konstrukci, která bude držet klimatizace. Dali jsme je na ležato. Důvodem bylo mírné zvýšení efektivity a hlavně snížení hluku. Hluboká Nad Vltavou je velmi tiché městečko 🙂

Toto je výsledná konstrukce. Ačkoliv za rok se o většinu chlazení postará freecooling, tak ve velmi teplých dnech se bez klimatizací neobejdeme. Pořád jste po nás chtěli větší a větší výkon, tak jsme přešli na velmi výkonné procesory, které se ale umí i pořádně zahřát 🙂

A co bude dál? 330 kVA motorgenerátor čeká cesta k DC2, kde je jeho místo. Žlutý 220 kVA je na prodej.

Nebojte…, chystáme další a další novinky. Pořád pracujeme.