Hluboká byla na hodinu bez proudu, až na WEDOS

[gtranslate]

Dnes po čtvrté hodině odpoledne vypadl v Hluboké proud. Délka výpadku byla něco málo přes hodinu. Zatímco sousedi vycházeli z baráků ujistit se, že to není jen u nich, tak většina z nás si ničeho nevšimla. Na výpadek upozornil jen email v poště a hluk motorgenerátorů.

V prvním datacentru DC1 máme celkem 3 motorgenerátory. Utáhnout celé datacentrum však zvládne každý zcela samostatně. Další jsou jako záloha.

Všechny jsou technicky stavěny na nepřetržitý provoz. Na rozdíl od běžné konstrukce pro záložní generátor používáme ty konstruované například pro lodě anebo vzdálené výzkumné stanice, kde není elektrické vedení. Mimochodem v druhém datacentru DC2 bude takovýchto motorgenerátorů celkem 5 🙂 Nainstalované jsou nyní již 4.

Každý z nich opět zvládne 100% zátěže. Takže celý provoz je několikrát zálohován v každém datacentru.

Za zajímavost stojí i to, že naše generátory jsou z jiných komponent a různých velikostí, abychom předešli případné vadné sérii apod. Další zajímavostí je to, že v druhém datacentru jsou 3 uvnitř a 2 na střeše. A určitě nevíte o tom, že ty uvnitř jsou řešeny tak, že každý je chlazen odlišně (jeden má vlastní klimatizaci, druhý má chlazení na střeše a třetí je chlazen kapalinovým okruhem).

Každý z motorgenerátorů má zásobu nafty na 12 hodin budoucího plného provozu. Takže každé datacentrum vydrží bez doplňování nafty desítky hodin a teprve potom musíme doplňovat.

Motorgenerátory se kontrolují 1x týdně (v pondělí dopoledne), následně se testují 1x týdně jestli fungují. To je vždy ve čtvrtek v 10:00 na minimálně 30 minut. A vrcholem je pravidelná zátěžová zkouška. Ta je 1x za měsíc (první čtvrtek v měsíci v 10:00) a to se pak shodí naostro elektřina a sledujeme zda vše funguje jak má a test trvá 30 až 45 minut.

Věřte nebo ne, ale je rozdíl testovat generátory jen zda nastartují a jsou bez zátěže a se zátěží. Ten ostrý test odhalí jakoukoliv drobnost a nedostatek. Jednou jsme našli problémy na UPS, jindy v sekvenci přepínání napájení. Jindy vidíme, že dojde k poklesu chlazení. Tento ostrý test je velmi ojedinělý a většina datacenter nic podobného nedělá a už vůbec ne pravidelně každý měsíc.

Všechny generátory mají vzdálenu správu a ovládání a kontrolu. Takže máme online přehled o jejich stavu, provozu a provozních hodnotách.

Samozřejmě generátory napájejí nejen servery, ale i baterie UPS a chlazení.

Příště třeba uvedeme další detaily nebo další detaily o napájení. Třeba zajímavé je to, že každé datacentrum má 2 napájecí větve a každá je složena z komponent od jiného výrobce. Abychom zase předešli výrobní vadě… 🙂 Ale o tom až zase příště.

Znáte podobné řešení někde jinde? Byli jsme se podívat i na JE Temelín a nemáme se za co stydět 🙂