Halíře dělají talíře (nebo i stovky tisíc) aneb proč musíme zavést halířové ceny

[gtranslate]

V prosinci jsme vás v sérii článků seznámili s problematikou zdražení .CZ domén ze strany registru CZ.NIC. Bohužel celá situace má ještě jeden nepříjemný dopad, který jsme museli začít v tomto roce řešit.

Naše prohlášení, že budeme prodávat za nákupní ceny vs realita

Jak jistě víte, prodáváme domény za nákupní ceny. Nemáme na nich žádnou marži ať už se jedná o registraci, prodloužení anebo přeregistraci. Toto je vázáno veřejným příslibem. Žádné skryté poplatky ani manipulace s cenu vám u nás nehrozí.

Dodržování tohoto slibu nás samozřejmě stojí hodně peněz. Nemáme na mysli náklady na hardware, licence, lidskou sílu případně právní služby, když chráníme vaše weby u nás. S tímto jsme počítali a je to součást našich služeb.

Problém nám dělají poplatky za transakce a v souvislosti s .CZ doménou právě halíře.

CZ.NIC totiž cenu navýšil celkem nešikovně na 145 Kč bez DPH, což dělá s DPH 175,45 Kč. Těch 45 halířů jsme vám doposud neúčtovali. Takže vás vyšla doména na 175 Kč. My však CZ.NIC musíme za 1 doménu zaplatit 175,45 Kč. U CZ.NIC nekupujeme domény po jedné, ale zaplatíme za kredit, který nám pak strhávají podle počtu registrací a prodloužení. Vzhledem k tomu, že máme zhruba 234 tisíc .cz domén, tak to ročně dělá něco přes 105 tisíc Kč. Do budoucna to bude více a více…

Minulý rok stála doména 125 Kč bez DPH (151,25 Kč s DPH). Tedy na 25 haléřích bychom prodělali “jen” něco přes 58 tisíc Kč. Brali jsme to jako součást nevratných nákladů a těšili se z růstu.

Bohužel tento rok se to už nějak sešlo. Narostla cena za .CZ domény, náklady na transakce jsou pořád větší, a tak jsme se rozhodli, že už je to moc a nastal čas s tím něco dělat.

S ohledem na výše uvedené jsme se proto rozhodli, že budeme domény prodávat za skutečnou nákupní cenu včetně DPH. Tedy přesně na haléře.

Jen pro zajímavost poplatky za online platby jsou dalších 1-9,1%. Například při platbě přes PayPal jsou poplatky u jedné domény 15,97 Kč. Je možné, že do budoucna tento poplatek budeme muset účtovat, protože prodávat domény za nákupní cenu a prodělávat na každé platbě 9,1% není úplně ideální. Ještě uvidíme.

Co to pro vás znamená?

Pokud využíváte náš zálohový účet, tak se vás změna nijak nedotkne. To samé platí při platbě kartou, PayPal, SuperCash, BitCoin atd.. Vše co jde přes platební brány už bude mít novou cenu zahrnutou.

Jediný koho se změna dotkne, jsou zákazníci platící převodem na účet. Ti nesmí částku nijak zaokrouhlovat. V internetovém bankovnictví je nutné zadat částku včetně halířů. Nebojte se, vaše internetové bankovnictví to určitě umí.

Nejčastější otázky

Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, které nám v souvislosti s halířovými částkami posíláte.

Zaokrouhlil jsem dolů, co mám dělat?

Pokud se vám podařilo zaplatit méně, bude vám zaslána zpráva, že je nutné uhradit doplatek. Ten je nutné uhradit převodem na účet anebo přes platební bránu – zálohový účet k placení doplatků použít bohužel nejde.

Zaokrouhlil jsem nahoru, co mám dělat?

Tohle bude muset vyřešit náš kolega na fakturačním oddělení, který provede takzvané haléřové vyrovnání. Připravte se však na to, že řešení nebude hned, protože k fakturám mají přístup jen vyškolení zaměstnanci, kteří neslouží noční.

Opravdu to nešlo vyřešit jinak?

Bohužel, domény by nás kvůli halířovým rozdílům v DPH stály více jak 100 tisíc ročně. To je velká částka, kterou jsem už nějak museli začít řešit. Vezměte v úvahu, že na poplatcích za online platby (karty, Paypal) čistě za domény zaplatíme ročně dalších téměř milion korun…

Pokud chceme nabízet .CZ domény za nákupní ceny, tak byl tento krok nezbytný.

Moje internetové bankovnictví to neumí, co mám dělat?

Pokud máte s převodem přesné částky u vaší banky problém, doporučujeme využít náš zálohový účet. Na něj převeďte částku vyšší a pak z něj výzvu k úhradě zaplaťte. Výhodou zálohového účtu také je, že pokud u nás máte více služeb, tak ušetříte za poplatky u vaší banky. Platba ze zálohového účtu je také nejrychlejší. Pokud najdete ideální volnou doménu, tak si jí zaregistrujete okamžitě – bez čekání na platební brány.