Druhý dodavatel konektivity – Master Internet

[gtranslate]

Po výpadcích našeho dodavatele konektivity – společnosti SuperNetwork – jsme přistoupili k rychlé operaci a během dnešní noci domluvili, propojili a nakonfigurovali v Praze propoj se společností Master Internet.

Po problému s konektivitou, ke kterému došlo 8.11. večer, jsme již nemohli dále čekat na dodání druhé trasy od O2  (a tím spuštění druhého okruhu s nezávislým dodavatelem konektivity).  Během dnešní noci se nám podařilo v rekordním čase propojit s autonomním systémem společnosti Master Internet. Naše síť je tedy nyní propagována do světa (i do NIXu a SIXu) přes SuperNetwork a přes Master Internet, což znamená, že pokud u některého z nich nastane výpadek, bez problémů pojedeme přes druhého. 

Rekordní rychlost realizace (běžně podobné věci trvají týden a více) druhého nezávislého dodavatele byla možná díky obětavosti všech zúčastněných, tj. jak pracovníků firmy Master Internet (spuštění druhé konektivity, konfigurace a testy během noci), SuperNetwork (úpravy stávající konfigurace během noci), tak i pracovníků SITELu (položení druhé kabelové trasy během noci).

Propoj byl realizován do půlnoci, následně by proměřen, nastaven, spuštěn a otestován (vše v čase 00:00-4:00). Nyní se čeká na aktualizaci filtrů u jednotlivých poskytovatelů a tím bude celá “operace” završena a vše bude plně automaticky funkční. Propoj se společností Master Internet byl plánován k realizaci po dodání druhého okruhu od Telefonica O2. Okolnosti nás donutili řešit situaci jinak.

Zatím však mezi naším datacentrem a Prahou existuje pouze jedna trasa, pronajatá od společnosti Telefónica O2, ale ta je naštěstí dosud 100% spolehlivá. Máme objednanou novou druhou nezávislou 1 Gbps trasu, bohužel se to u O2 extrémně vlivem jejich byrokracie protahuje, mělo to být nejpozději v říjnu. Snad to bude během každým dnem, tj.  do poloviny listopadu. Tím se propojíme druhou trasou, čímž se spolehlivost (a zároveň kapacita přípojky) spojení dále zvýší. Již nyní jednáme o další, zcela nezávislé (svým průběhem) trase zakončené v jiné pražské lokalitě, kterou bychom chtěli realizovat během zimy. Současně s tím budeme řešit vstup do NIXu a tam připojení do dvou lokalit (nyní jsme propagování do NIXu jak přes Master Internet, tak i přes SuperNetwork).

Omlouváme se všem za způsobené problémy. O průběhu a vývoji Vás budeme opět informovat.