Datacentrum WEDOS 3 “kravín” – první virtuální pohled

[gtranslate]

Rok 2020 je pro nás zatím velice akční. Těsně před dokončením je hned několik služeb (WMS, WEDOS Cloud), další se připravují na beta testy anebo už testují (WEDOS CD, WEDOS WebSite). Ještě že jsme minulý rok nabrali 5 nových kolegů a v únoru přibudou další 🙂 Pohnuli jsme však i s projektem našeho třetího datacentra. Vzhledem k tomu, že bude mít šikmé střechy a bude na vsi, tak mu říkáme “kravín” 🙂

Úmysl vybudovat Datacentrum WEDOS 3 (DC3)  jsme vám odhalili v červenci 2019 v článku Blízká budoucnost aneb co nás teď čeká. Od té doby už máme oficiální projektovou dokumentaci a  do konce února chceme mít zažádáno o všechna potřebná povolení.

Proč potřebujeme třetí datacentrum

WEDOS DC3 potřebujeme hlavně jako prostor pro disková úložiště a konvenční servery. Budoucnost stále vidíme v oleji. Chlazení olejem dává smysl jak ekonomicky, tak i ekologicky. Nemusíme si přitom hrát na nějakou zelenou firmu. Servery se chladí nesrovnatelně efektivněji a vyprodukované teplo snadno transportujete někam, kde jej využijí. V našem případě je to městský bazén, ovšem nebyl by problém vytápět domácnosti a to zcela zdarma. Pro datacentra je teplo odpad, kterého se musí co možná nejefektivněji zbavit.

Chladit olejem se však zatím nedá všechno. Velkým problémem jsou klasické pevné disky. Když do nich nateče olej, tak je konec. Věřte nám provedli jsme řadu pokusů s fatálními následky pro nejeden pevný disk. Existují heliové disky, které v oleji fungují, ale hledáme komplexní řešení.

Když jsme zjistili, že je olej pro točivé disky slepá ulička, tak jsme se rozhodli pro SSD, které každý rok mají větší a větší kapacitu. Jenomže zájem o levný prostor pro ukládání dat tu je a hodně velký. Tyto požadavky SSD nedokážou (zatím) naplnit. Navíc poměr cena a výkon zatím není takový.

V minulém roce padlo rozhodnutí, že si pořídíme pro naše data a data našich zákazníků úložiště HPE Cloudline CL5800 Gen9 Server. Máme variantu vybavenou dvěma procesory Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2680 v4 s frekvencí 2,4 GHz. Jedná se o čtrnácti jádrové procesory s 2 vlákny na jádro. Celkem tak celé úložiště má 56 vláken procesorů a skromných 512 GB RAM, ale může mít až 4x tolik.

Celkem se dá do tohoto úložiště (o velikosti 4U) dát 100 HDD. V našem případě to budou 10 TB disky od Intelu, s kterými máme velmi dobré zkušenosti. Kapacita jednoho takovéhoto úložiště bude 1 PB.  Dají se tam dát i disky 14 TB, ale cenově nevychází tak dobře. Takže do jednoho racku dáte až 10-14 PB dat včetně switchů. To je hustota, co 🙂 ?

Podle aktuální poptávky těchto úložišť plánujeme pořídit tento rok několik, což zvládne pojmout ještě naše DC1. Jestliže jich ale bude potřeba desítky, tak už to bude chtít první datacentrum v DC3…

WEDOS DC3 bude komplex více datacenter

V jednom z předchozích článků jsme vám prozradili že DC3 bude více datacenter na jednom místě. Celkem se v projektu zatím počítá se dvěma, dále dvěma administrativní budovami a skladovací halou na reklamní předměty pro zákazníky a především na náhradní díly.

Budovy mají téměř 37 metrů na délku, 13,5 metrů na šířku a jsou s výjimkou skladu dvoupatrové. Vše bude z železobetonu.

Kancelářská budova je zatím navržená tak, aby v každém patře mohlo pohodlně pracovat až 170 lidí. Prozatím nevíme jestli prostory využijeme kompletně anebo část pronajmeme třeba VIP zákazníkům.

Napadlo nás že bychom třeba mohli poskytnout kanceláře zdarma našim affiliate partnerům. Pro některé už je to celkem slušný příjem, mají vlastní týmy, a pokud by takto dokázali prodávat třeba 10x více, tak by nám to vůbec nevadilo, právě naopak 🙂

Možná to nabídneme jako nějaké co-workingové centrum. Možná to nabídneme nějakým startupům,  které tím budeme chtít podpořit.

V samotné budově datacentra počítáme s využitím obou pater pro servery. Celkem cca 2x 400 metrů čtverečních samotná serverovna v každé budově. Prozatím žádné speciální úpravy v plánu nejsou, ale pokud by bylo potřeba pro storage servery nějaké zvláštní řešení nebude to pro nás problém.

Na celý areál máme připraveno téměř 11.000 metrů čtverečních pozemku, který je nejen s dostatečným příkonem elektřiny (na rohu pozemku je VN a budeme mít 2 vlastní trafostanice). Na pozemku jsou i  optické kabely, páteřní síť Cetin a o kus dál jsou kabely ČD Telematika. Na pozemku jsou i další inženýrské sítě. Další výhodou vynikající dopravní dostupnost, která se do budoucna ještě zlepší. Až bude dávat smysl využití sluneční energie, tak můžeme využít plochu k tomuto účelu…

Závěr

Takto zatím virtuálně vypadá naše DC3. Máme připravenou projektovou dokumentaci. Dnes proběhla poslední porada  a  chceme požádat o o všechna povolení a pokud všechno půjde podle plánu, tak se stavbou začneme již brzy. Ideálně do léta. I tentokrát máme v plánu vás o všem informovat a přinést vám aktuální fotky a videa přímo ze stavby.