Datacentrum v květnu 2011

[gtranslate]

Co je nového v našem datacentru, na čem právě pracujeme a co plánujeme? Vše se točí zejména okolo chlazení a přípravě nové 10 Gbps páteřní sítě.

Delší dobu se v samotném datacentru nic zajímavého nedělo, věnovali jsme se zejména našim hostingovým službám. Nyní zde pár novinek máme.

Hardware

Prozatím jsme si stále vystačili se 2 rackovými skříněmi – serverovna tak stále vypadá velmi prázdně a chudě. Tyto skříně jsou už však nyní zcela zaplněné. Proto během tohoto měsíce pořídíme další cca 4 skříně a mnoho nového hardware od Fujitsu.

Elektro

Nedávno se nám podařilo dokončit úpravy elektrického napájení, na nějaký čas máme dostatečné kapacity. Při současné elektrické zátěži má zcela nudící se UPS zásoby energie na několik hodin, generátor má zásoby paliva na několik dní.

Za 8 měsíců provozu naší serverovny došlo jen k jednomu skutečnému výpadku elektřiny od EONu v délce 1 hodiny. Jinak generátor běžel pouze při pravidelných testech, které provádíme jednou týdně, a pak zejména preventivně při našich úpravách elektroinstalace a různých pokusech.

Konektivita

V polovině dubna jsme konečně navýšili i druhou optickou trasu na 1 Gbps, a tak máme plně redundantní konektivitu o této kapacitě.

V současné době běží přípravy na upgrade jedné trasy na 10 GbpsTelefónica O2 již do své ústředny v naší budově nainstalovala potřebné optické zařízení, 10 Gbps linku do Prahy nám zprovozní během několika dní až týdnů. Současně s tím se připravujeme i my – vybrali jsme potřebné routery a switche a v květnu budeme intenzivně testovat. Samozřejmě o tom všem přineseme podrobnější informace, recenze a naše testy. Výsledkem by mělo být to, že v červnu bude naše páteřní síť plně na 10 Gbps ethernetu.

Paralelně běží přípravy i na druhou 10 Gbps trasu, kterou nám zajistí ČD-Telematika. To se však neobejde bez stavebních prací a instalace několika kilometrů optických kabelů.

Chlazení

Nejvíce se toho děje asi kolem chlazení. V serverovně je sice již půl roku nastěhováno několik klimatizačních jednotek, ale doteď byly vypnuté. Až do poloviny dubna nám plně dostačoval přímý freecooling – tedy chlazení přímým vháněním studeného vzduchu zvenku a odvod teplého vzduchu ven.

Stoupající teploty nás však donutily jednu klimatizační jednotku zapojit. K tomu bylo nutno za naši budovu na “zahrádku” umístit venkovní klimatizační jednotky. To je jejich dočasné umístění. Finální řešení bude takové, že venkovní jednotky budou umístěny na střechu. K tomu je však potřeba udělat ještě nějaké stavební úpravy – vyrobit a namontovat speciální nosnou konstrukci a připravit odhlučnění.

Jedna zapojená klimatizační jednotka nám však zatím zcela postačuje. Zatím jsme ji využili jen během jednoho teplého víkendu. Jinak stále chladíme freecoolingem. Budova velmi dobře akumuluje chlad i teplo, a tak se nám přes noc vždy vychladí a přes den si s nashromážděným chladem vystačíme. To platí dokud venkovní teploty nepřekročí cca 18-20 stupňů. Až bude dlouhodoběji více jak 18 stupňů, klimatizaci spustíme – ale opět to bude stačit jen na pár hodin denně. V noci opět postačí freecooling.

A proč s klimatizací tak “šetříme”? Je to velký “žrout” elektrické energie. Při provozu na poloviční výkon si bere proud cca 3x 40 A, nejvíce energie spotřebují kompresory – to je na chlazení to nejnákladnější. Takže čím méně klimatizace běží, tím lépe.

Z toho důvodu se také intenzivně pracuje na rozšíření freecoolingu. Když se vše podaří podle našich plánů, tak v chladných měsících roku klimatizaci potřebovat nebudeme i při úplném zaplnění serverovny technologiemi.

Foto