Co to vlastně znamená WEDOS?

[gtranslate]

WEDOS, hrozná zkratka? Ne, do budoucna to bude synonymum pro kvalitní WEbhosting, nejlevnější DOmény a vynikající Serverhosting.

Kde se ta zkratka vzala a proč zrovna WEDOS? Je to skutečně složenina WEbhosting, DOmény, Serverhosting, která vznikla před mnoha a mnoha lety, přesněji v roce 2004, při vymýšlení názvu pro webhostingovou společnost FORPSI (původně pes.cz). Hledal se jednoduchý název, který by byl krátký, zapamatovatelný a hlavně k němu bylo možné zaregistrovat domény ve všech možných koncovkách (plus případné ochranné známky).

Byl to složitý proces. Nejprve se ve firmě, která tehdy měla kolem 35 zaměstnanců, dělala anketa. Potom se různě kombinovalo (a přitom vznikl WEDOS jako umělé slovo – složenina WEbhosting, DOmény, Serverhosting) a nakonec přišel na řadu generátor různých názvů, který rovnou kontroloval volné domény (možná něco podobného nabídneme i v budoucnu u nás). Našlo se několik stovek možných názvů. Po dlouhém, předlouhém uvažovaní se vybral pro původní firmu název FORPSI a WEDOS byl zavrhnut.

Po letech jsme zakládali novou firmu a hledali jsme název. První, na co jsme si vzpomněli, byl WEDOS. Domény byly stále volné, a tak jsme WEDOS použili pro název naší firmy. Domény jsme si zaregistrovali a zařídili ochranné známky. A tak jsme název WEDOS využívali k provozu naší firmy, která se zabývá například prodejem stavebního materiálu přes internet, prodejem pojištění a dalšími aktivitami.

Shodou náhod a okolností firma WEDOS bude nabízet služby, které jsou v jejím názvu, tj. WEbhosting, DOmény, Serverhosting. Nebylo to sice v plánu, ale nyní se ten název náramně hodí. Firma WEDOS byla v pronájmu v budově O2. Bez problémů jsme si žili přes 2 roky. Potom přišlo O2 (zajímavý obrat) a navrhlo ať si budovu koupíme nebo ji koupí někdo jiný. Budovu jsme koupili a přemýšleli jsme co s jejím využitím, protože je to velká budova (2 x 440 m2). Co dělat s protiatomovým krytem? Navíc, který je na páteřní optické trase… Nás nenapadlo nic jiného než: žampiony (tolik jich nesníme), pěstování marihuany (tu nekouříme) nebo skutečně bezpečné datacentrum. Takže jsme se vrátili k tomu, odkud pochází název WEDOS – WEbhosting, DOmény, Serverhosting.