Co se děje v trávě? Tedy ve WEDOS

[gtranslate]

Chcete vědět co se u nás děje? Tak si přečtěte náš report.

Dlouho jsme nic nepsali o tom, co je u nás nového.

Co je nového?

Růst

Překročili jsme hranici 95.000 aktivních domén. Stali jsme se 2. největším českým registrátorem domén .eu (a celkově 36. největší na světě), poskočili jsme zase o 1 stupínek v ČR a už u nás bude brzo 7% všech českých domén.

Za poslední měsíc přírůstek přes 6.717 domén, 1.878 webhostingů, několik stovek nových VPS a WEDOS Disků. Chceme však růst rychleji. Poradíte nám jak na to?

Chystáme novinky a vylepšení, ale chceme být ještě rychlejší v růstu.

Novinky

Bylo spuštěno několik menších i větších novinek:

  • WEDOS Disk – zprovozněny hromadné akce (změna údajů odběratele, přesun mezi účty). Bohužel nám vypadla jednotlivá změna účtu, bude brzy.
  • Zákazníci mají barevně odlišenu blížící se expiraci v administraci
  • Chat zvuky – klient si může zapnout zvuky v okně konverzace – krátký zvuk při příchodu zprávy.
  • Client .wedos.com – v detailu každé služby přibyly 2 ikonky – pro přímé otevření chatu a pro přímé otevření kontaktního formuláře (v obou případech se předvyplní předmět názvem a číslem služby).
  • Client – v záložce “zákazník” mají zákazníci k dispozici historii e-mailové komunikace a chatu (vidí komunikaci, při které byly autorizováni, tj. e-mail nebo chat je přímo svázán s jejich zákaznickým účtem). Neuvidí zde komunikaci, při níž autorizování nebyli.
  • Miniweb – editace stránky se otevírá v novém okně s úspornějším designem bez menu (jako okno operátora chatu)
  • Při zrušení rozšíření se automaticky stornuje i případná doplatková faktura, pokud nebyla zaplacena. Tak může klient snadno zrušit příplatkovou službu ve “zkušebním období”.
  • DNS – když se zadává hodnota záznamu s tečkou na konci, už to nepíše chybu ale tu tečku to prostě odstraníDiagnostika – analyzuje a kontroluje také AAAA záznamy, opraveny různé bugy
  • gTLD domény – lze je také převádět mezi účty pomocí autorizačního hesla
  • Fakturace – v dokladech se nově také uvádí výčet aktivních příplatkových služeb
  • Fakturace – faktury jsou podepsány elektronickým podpisem (certifikátem)

Spustili jsme také…

Spustili jsme nový DNS server v další lokalitě. Opět jsme zase o krok vpřed z hlediska bezpečnosti.

Předělali jsme systém na mailserveru a nyní budeme rozkládat zátěž mailserveru a tím předejdeme problémům s webmailem.

Přidali jsme několik desítek serverů, další disková pole. Rosteme. Podívejte se na to, jak to u nás vypadalo na konci prázdnin.

Na čem pracujeme?

Aktuálně pracujeme na spuštění druhé optické trasy 10 Gbps do Prahy, která bude přes jiného dodavatele. Se stávajícím není problém, ale chceme dosáhnout nezávislosti a tím opět posunout kvalitu našich služeb o krok dále. Trasa by neměla končit na SITELu (omlouváme se za starý název 🙂 jako naše primární a neměla by mít nikde souběh se stávajícím řešením.

Chystáme překlad našeho webu do angličtiny. Chceme naše služby nabízet do zahraničí. Aktuálně máme ze zahraničí (mimo ČR a SR) stovky klientů, kteří si naše služby našli a objednali a zaplatili v české verzi. To je fantastický úspěch.

Testujeme administraci pro akcionáře (plus další záležitosti s tím související). Trochu jsme se opozdili, ale už to bude…

Připravujeme nějaké změny v hardwaru, testujeme nové servery a jednáme s několika dodavateli. Změnili jsme virtualizační servery na novější verzi, stejně tak blade servery máme s novými procesory. Vše je úspornější…

Na web chceme dát telefon a kontaktní formulář na “knihu přání a stížností”. Vždy se spojíte s nejvyšším vedením společnosti. Chceme být o krok blíže naším klientům.

Co chystáme dál?

V listopadu přidáme další UPS. Opět velikost 120 KVA, ale tentokrát jedno z nejmodernějších řešení. Je to mimořádně úsporné řešení. Detaily přineseme v samostatném článku.

Chceme posílit freecooling tak, aby fungoval i přes léto. Oba kroky vedou k nižším nákladům na provoz.

Potom chceme udělat virtuální prohlídku našeho Datacentra WEDOS.

Uvažujeme o tom, že bychom první prosincový nebo lednový týden udělali malé vánoční nebo novoroční setkání v Hluboké nad Vltavou = popovídat, pojíst a popít. Prostě se seznámit. Dny otevřených dveří chceme udělat na jaře, spolu s valnou hromadou akcionářů a přednáškami.

Chystáme další úpravy a změny v administraci. Chceme zejména zpřehlednit situace, kdy klient má větší množství služeb.

Jednáme o doménách .SK. Tak uvidíme…

Vážně uvažujeme o Datacentru WEDOS II (nebo zda chcete Datacentrum WEDOS 2). Počítáme, kalkulujeme a uvažujeme. Proč, když stávající je prázdné? Ekonomické úspory, obchodní výhody. Ekonomicky to má odostatnění, protože dokážeme v novém datacentru používat zcela nové a revoluční technologie, které v ČR ještě nikdo nepoužívá. Tam se nám potom vyplatí postavit novou budovu. Obchodní opodstatnění je v tom, že bychom měli dvě nezávislé profesionální budovy mimo Prahu, což může být do budoucna poklad. Navíc bychom mohli replikovat data a zálohovat mezi jedním a druhým datacentrem. Vypadá to jako sci-fi, ale uvažujeme nad tím dost intenzivně…

Připravujeme ještě hodně dalších věcí, ale nemůžeme je zde napsat. Pokud máte nápady a návrhy, tak nám napište do diskuze nebo mailem. Předem děkujeme.

Co dalšího se u nás děje?

Jinak pracujeme… a rosteme 🙂 . Náš růst překonává další rekordy a proto je na trhu cítit velká nervozita.

Konkurenční boj houstne. Na jedné straně někdo naším jménem (nebo jménem našich statutárních zástupců) dává různá udání na konkurenční hosting na různé úřady. My se to vždy dozvíme, že nám úřad posílá výsledek šetření. Na druhé straně je mnoho podání na nás. Někdy to jsou malé firmy, jindy to udělá i velká (větší) zoufalá firma. Nikdy jsme však neměli problém.

Dále jsme se setkali s “uplácením” našich zákazníků konkurencí takovým způsobem, že konkurence osloví naše klienty, kterým nabídne jejich služby výhodněji nebo zdarma. A to jen za to, že napíšou o tom, jak odešli od nás…

Jedna konkurence napsala lživý článek o našich problémech na jejich web. Naštěstí (pro ně) to druhý den odstranili. Jiná (významná) konkurence začala spamovat naše zákazníky s nabídkou hostingu na rok zdarma, pokud se přestěhují.

Už tak nějak pravidelně jsou na nás dělané různé DDoS útoky. Zatím nejsilnější měl hodně přes 3 Gbps a trval přes 4 hodiny). Vše zvládáme bez potíží.

Zoufalá konkurence dělá zoufalé činy…

Místo, aby se soustředil každý na své služby, tak dělají takové činy… Potom grafy růstu hostingů v ČR vypadají následujícím způsobem…

Poslali jsme přes 1.000 triček a nyní chystáme zase jiné dárky. Tak uvidíme.

Zajímavosti na závěr

Oslava narozenin WEDOS

Děkujeme za oslavu narozenin a tím i den plný rekordů. Narostli jsme o cca 1,5% za 1 den! 897 plateb jen za jeden den plus další ve dnech následujících. Za jeden jste objednali 315 nových webhostingů, hodně přes 100 VPS a cca 1.300 domén! Fantazie! Takhle to chceme každý den 🙂 Díky!

Intel a WEDOS

Víte o tom, že o nás na jaře napsal Intel případovou studii na svém webu Intel.com? Jsme jedna z mála firem (na světě), která poctivě kupuje úsporné technologie a má jen úsporné procesory.
Při výběru technologií myslíme :-), počítáme a proto jsme úsporní. Nehrajeme si na “zelenou” firmu, ale díky našemu přístupu jsme zelenější, než zelená tráva 🙂

Přečtěte si anglickou verzi případové studie, případně celou případovou studii v kompletním znění (anglicky) nebo českou verzi.