Co je to serverovna?

[gtranslate]

Serverovna či datacentrum je speciální technologická místnost, určená k umístění serverů a dalších zařízení v klimatizovaném prostředí, s kvalitním a rychlým připojením do sítě Internet a zálohovaným napájením. Cílem je zajistit nepřetržitý provoz.

K čemu taková serverovna slouží a proč je nezbytná? V dnešní době e-shopů a on-line transakcí je nemyslitelné, aby měly některé WWW stránky na Internetu výpadky. Předpokládáte, že např. váš internetbanking poběží ve dne v noci, budete moci kdykoliv použít svou platební kartu, kdykoliv si objednáte letenku či zarezervujete místo na sportovním utkání. Za tím vším stojí servery (specializované počítače), které musí nepřetržitě fungovat, nic je nesmí rušit z práce a musí být jako “v bavlnce”.

Na první pohled se může stát, že to je jednoduché. Koupíme si server, zapojíme ho do elektrické zásuvky, do Internetu a je to. Ale to zdaleka nestačí, nepřetržitý bezproblémový provoz je věda.

Co musí obsahovat kvalitní serverovna?

  1. Čisté bezprašné prostředí – jakékoliv nečistoty serverům škodí, zanáší se do nich nečistoty (podívejte se do svého domácího počítače, kolik v něm máte prachu). Nečistoty výrazně snižují životnost zařízení.
     
  2. Elektrické napájení – nesmí vám vadit výpadek elektřiny z elektrárny. Musíte tedy mít UPS (nepřerušitelné zdroje napájení), které méně než za milisekundu od výpadku začnou dodávat energii ze zálohy, avšak nedokáží záložní energii dodávat příliš dlouho (většinou desítky minut). Proto musíte mít dále dieselové agregáty (generátory), kterým trvá trochu déle než nastartují a začnou dodávat energii (v řádech minut), ale dokud mají zásobu nafty, mohou jet nepřetržitě. A samozřejmě je potřeba mít dostatečnou přípojku od elektrárny (datacentra spotřebují opravdu hodně energie), kvalitní rozvody, příslušné výkonné a spolehlivé jističe atd.
     
  3. Kvalitní připojení do sítě Internet. Toto připojení musí být velmi rychlé. Také musí být co nejkvalitnější (co nejkratší odezva do zbytku sítě Internet), k tomu vám ADSL či připojení přes kabelovou televizi nestačí. Připojení také musí být redundantní, tj. musíte počítat s možností poruchy a mít alespoň jedno další záložní připojení, které se musí v případě výpadku prvního okamžitě přepnout. Musíte také počítat s poruchou síťových zařízení – ty také musíte mít nejlépe ve dvojicích.
     
  4. Klimatizace. Servery a další zařízení přemění značné množství elektrické energie na teplo. Je ho opravdu hodně a musíte se ho zbavit, jinak vám teplota v serverovně během pár minut stoupne o jednotky či desítky stupňů Celsia a pak nastane smrt všech zařízení. Musíte tedy mít klimatizace, správně s jejich pomocí odvádět teplý vzduch z místnosti a vracet do ní vzduch studený.
     
  5. Zdvojená podlaha. Po serverovně je nutné vést stovky či tisíce kabelů (napájení, počítačová síť aj.). Ty se určitě nemohou válet po zemi. Proto se v serverovnách dělá tzv. zdvojená podlaha, v jejíchž útrobách (do kterých se snadno dostanete zdvižením podlahové desky) se nachází veškerá vedení. Kabely lze organizovat s použitím různých kabelových roštů a lišt.
     
  6. Hašení. Když v serverovně vypukne požár, je to katastrofa. Kupodivu největší škody nespočívají ve zničení zařízení, ale ve ztrátě dat, která byla na těchto zařízení uložena. Zde nečekejte jen obyčejné ruční hasicí přístroje, na to se musí jinak. Musíte použít tzv. stabilní hasicí zařízení – velké tlakové nádoby, obsahující speciální hasicí plyn, a z nich vedoucí trubky po celém datacentru. V případě požáru se prostor zaplní hasicím plynem, který udusí všechny plameny, přitom ale nijak nepoškodí zařízení.
     
  7. Zabezpečení objektu. Po serverovně se vám nesmí pohybovat cizí lidé. Musíte zařídit fyzickou ostrahu objektu, dohledové kamery, přístupové systémy, evidenci příchodů a odchodů osob aj.

A co když na vlastní serverovnu nemám peníze?

Serverovna samozřejmě není levná záležitost. Na její vybudování si připravte miliony až stovky milionů. Tím to zdaleka nekončí – musíte platit elektrickou energii (jedna z nejdražších položek), kvalifikovaný personál, údržbu, revize. opravy aj.

Pokud máte svůj jeden server a chcete si ho připojit k Internetu, nemusíte se hned pouštět do budování své vlastní serverovny. Datacentra fungují i na komerčním principu – v některé serverovně si pronajmete místo pro váš počítač, připojí vám ho do elektrické sítě, do Internetu a zajistí kvalitu prostředí.

Jiné serverovny jsou privátní – např. firmy typu Microsoft či Google mají po celém světě desítky obřích datacenter pouze pro své potřeby a nikdo cizí se do nich nikdy nedostane.

Foto