Co dále s naším datacentrem?

[gtranslate]

Jistě jste si všimli, že jsme se dostali do malého skluzu v našem harmonogramu a v posledních dnech se v datacentru ani na webu nic neměnilo. Co nás tedy čeká v dalších dnech a kde je problém?

V pondělí 13.9.2010 spustíme revoluční nabídku webhostingu a registrace domén. Startovací nabídka bude za podmínek, které se jen tak neopakují a v ČR ještě nikdo nic podobného nenabídl.

Část služeb již pojede z našeho datacentra, po naší konektivitě a z našich serverů (zatím DELL, ale jakmile dorazí FUJITSU, tak budeme mít FUJITSU na všechno – od rackových skříní přes routery až po výkonné servery pro VPS až po disková pole). Vzhledem k tomu, že v první fázi budeme provozovat v našem datacentru WEDOS jen “pár serverů”, tak pojedou jen z UPS, která by měla utáhnout desítky serverů cca 2 hodiny. Naše datacentrum je cca 3km od největší jihočeské rozvodny, a tak delší výpadek (může samozřejmě nastat) je velice nepravděpodobný. Tuto nejistotu zohledníme v ceně nabízených služeb.

Stavba datacentra se nám malinko opozdila, protože čekáme na montáž SHZ (plynového hašení s plynem FM200 do našeho datacentra WEDOS). Jakmile bude tato montáž dokončena, tak přijdou na řadu klimatizace (již jsou na místě a chybí jen zapojit potrubí a nainstalovat jednotky na střechu), velká UPS (minimálně pro tisíc serverů) a motorgenerátor. Další kroky budou následovat (druhá a další UPS v konfiguraci n+1), velký motorgenerátor a další UPS a druhý velký motorgenerátor…

Jakmile bude hašení (musíme čekat, protože je to velký zásah do prostorů jak pod podlahou, tak nad podlahou), tak přivezeme rackové skříně FUJITSU (mimochodem moc hezké a především neuvěřitelně praktické a funkční) a začneme nabízet VPS a serverhostingové služby. Nabídku serverhostingových služeb zveřejníme také v pondělí 13.9.2010. Naše nabídka VPS, dedikovaných serverů značky FUJITSU bude natolik zajímavá, že se vám vyplatí počkat s objednávkou služeb u nás. Uvidíte již za pár hodin.

O něco málo později spustíme serverhousing, protože tam ještě budeme řešit zabezpečení datacentra a přístupový systém pro zákazníky. Nabídka bude také zveřejněna 13.9.2010.

Současné zpoždění je tedy díky čekání na montáž na SHZ a ještě čekáme na navýšení příkonu od jedné nejmenované energetické společnosti. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli, že uděláme (pro maximální urychlení) mezikrok a nainstalujeme na přelomu září a října menší motorgenerátor, který utáhne cca 1000 serverů (a k tomu odpovídající chlazení). Velký motorgenerátor bude umístěn za budovou a musí být dostatečně odhlučněn a vzhledem ke své hmotnosti musí být také kvalitně uložen a též potřebujeme k jeho spuštění povolení a otestování od hygieniků. Z tohoto důvodu bude později než jsme v původních plánech předpokládali, a proto pořídíme dočasné a menší řešení, které bude pro start služeb a pro cca první rok provozu dostačující.

Další kroky zveřejníme zase třeba příště. Věříme, že budete příjemně překvapeni.