Budoucnost nejen zálohování dat patří velkým úložištím aneb kam s petabajty dat zákazníků

[gtranslate]

Tento rok doháníme postupně spousty restů. Dlouho očekávaná služba WMS už je intenzivně testována desítkami beta testerů, spustili jsme také uzavřený beta test WEDOS Cloud, DC2 je už dokončeno a postupně začínáme s přípravami na první testy infrastruktury. Jedna velká věc nám však ještě stále chybí a tou je připravit nové úložiště.

Spousta prostoru pro další disky VPS ON, WMS i WEDOS Cloud

Při spuštění VPS ON jsme řekli, že máme v plánu přidat jako příplatkovou službu další disky. Mezi nimi bude i klasický točivý pevný disk určený pro nepřetržitý serverový provoz. Nebude se sice svou rychlostí moct rovnat SSD, ale zato poskytne hodně prostoru za velice příznivé ceny. Rádi bychom srazili cenu za TB pod nějakých 10 dolarů, tj. pod 250 Kč.

Celý systém už mají naši vývojáři dlouho připravený, vše tak vázlo na výběru vhodného hardware, který budeme moct používat několik následujících let.

Konečně máme vhodného kandidáta

Víceméně náhodou se nám podařilo najít úložiště HPE Cloudline CL5800 Gen9 Server, které je mimo běžné katalogy.

Testujeme variantu vybavenou dvěma procesory Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2680 v4 s frekvencí 2,4 GHz. Jedná se o čtrnácti jádrové procesory s 2 vlákny na jádro. Celkem tak celé úložiště má 56 procesorů a skromných 512 GB RAM.

Celkem se dá do tohoto úložiště dát 100 HDD. V našem případě to budou 10 TB disky od Intelu, s kterými máme velmi dobré zkušenosti. Kapacita jednoho takovéhoto úložiště by pak byla 1 PB, což je dobrý základ 🙂

Kolegové provádí benchmarky a další testy, zdali je toto řešení pro nás dostačující.

Zatím je vše na dobré cestě.

Nová úložiště jsou jedním z důvodů, proč půjdeme do DC3

Samozřejmě pro redundantní provoz budeme potřebovat těchto úložišť několik, což pro nás není problém. Předpokládáme, že část zákazníků je bude chtít i pro oddělené zálohování a zde se hodí geograficky vzdálenější oblasti, tedy jiné datacentrum. Máme sice dokončené DC2, ale to je kompletně stavěné pro olejové chlazení. A jak jsme si vyzkoušeli, tak olej zrovna točivým diskům neprospívá 🙂

Naštěstí už jsme začali s přípravami na stavbu DC3. Pozemek už máme. Teď se dokončuje projektová dokumentace, aby se mohlo zahájit stavební řízení. U DC3 neplánujeme žádné speciality, bude to běžné moderní datacentrum.

Bude vylepšený WEDOS Disk?

Bohužel WEDOS disk vylepšovat nebudeme. Tak jak funguje vyhovuje mnoha našim zákazníkům. Je to jednoduchá služba, kterou používají tisíce lidí a většina na ní nechce nic měnit.

Místo toho připravujeme službu novou, která se přiblíží současným požadavkům tomu, čemu se dnes běžně říká cloudové úložiště. Tedy místo kam můžete pohodlně ukládat soubory, sdílet je, otvírat a pracovat s nimi online. K dispozici bude i software pro Windows, Linux,  macOS a také aplikace pro mobilní telefony. To však ještě chvilku potrvá, ale už je ve vývoji 😉