Betonování vyhřívaného parkoviště u DC2 aneb jak si ulehčit práci a zužitkovat odpadní teplo

[gtranslate]

Naše druhé datacentrum DC2, které pracovně nazýváme “Bunkr”, už je v podstatě dokončené. Uvnitř probíhají spíše minoritní stavební úpravy spojené s přípravou budovy pro běžný provoz. Od kolaudace nás dělí jen papíry, na které čekáme.

(R)evoluční datacentrum

Datacentrum WEDOS 2 je už od základů konstruováno, aby v něm mohlo být více jak 10 tisíc serverů chlazeno ve velkých olejových vanách. Olej na rozdíl od vzduchu odvádí teplo o dost lépe a umožňuje v podstatě úplně novou úroveň chlazení hardware, která je se vzduchem nesrovnatelná.

Od roku 2013, kdy jsme se začali chlazení olejem vážně zabývat, jsme kromě odlepujících se nálepek nenarazili na žádnou podstatnou nevýhodu. Serverové komponenty mají delší životnost, menší poruchovost a vydrží i o dost větší teploty. Neznáme poruchy. A teploty? Otestováno máme 58 stupňů teplý olej.

Navíc se s teplem dá dále pracovat. O odvod tepla z olejové vany se stará vodní okruh, kterým jej přes výměníky dokážeme transportovat i na větší vzdálenost.

Teplo “v tekuté podobě” s teplotou přes 40 stupňů je dobře využitelné. Na ohřev užitkové vody, na vytápění nebo ohřev koupaliště. Přenést desítky kilowatt tepla prostřednictvím vody je relativně snadné a stačí na to poměrně malé potrubí. V našem případě jde o trubky do 110 mm průměru  a zvládneme tím uchladit plánovaných 300 kilowatt každou hodinu.  Pokud budete servery chladit vzduchem, tak většina serverů a komponent (například pevné disky) mají problémy při teplotách okolo 30-33 stupňů  (čest výjimkám s certifikací například na 40). A odvést 300 kilowatt tepla vzduchem může znamenat stovky tisíc m3 vzduchu každou hodinu a na to potřebujete potrubí o průměru několika metrů (a ne mm jako u vody/oleje).

Abychom tento koncept dokázali, tak jsme se rozhodli teplo z DC2 odvádět do městského bazénu – venkovnímu koupališti, který jej celoročně využije. Samozřejmě pro nějakou měřitelnou efektivitu vám budeme muset nejdříve pár tisíc serverů pronajmout 🙂

Než zaplníme tisíce serverů…

Spuštění DC2 už raději neplánujeme, protože se  nám protáhla jak stavba, tak i papírování okolo. Ale to je asi vždy, když budujete něco tak ohromného a technologicky unikátního. Na druhou stranu snad už máme hotovo, takže příští rok určitě začne testovací provoz.

Testovací provoz s pár set servery s teplotou v městském bazénu moc neudělá, a proto máme připravené nejdříve dvě menší testovací fáze.

Kanceláře a konferenční místnost mají podlahové a stěnové topení. To je napojené na výměník z datového sálu. Jsou to stovky a stovky metrů trubek v podlaze a ve stěnách. Dokážeme tak, že se dá vytopit budova s pár desítkami serverů, aniž by bylo nutné řešit šachty a nějaké rozvody vzduchu. Teplým vzduchem už vytápíme DC1, ale má to řadu nevýhod (samozřejmě ve srovnání s kapalinovým chlazením).

Další využití odpadního tepla je právě vyhřívané parkoviště, které jsme nyní dokončili. V zimě tím ulehčíme kolegům údržbu a v chladných měsících se zbavíme odpadního tepla. Získáme také zajímavá čísla do budoucna. Třeba zjistíme, že by chodníky anebo silnice ve městech dokázala olejová datacentra, jako to naše, udržet bez sněhu a náledí.

Betonování vyhřívaného parkoviště

A jak se staví takové testovací parkoviště s chladícím okruhem pro teplo olejem chlazených serverů? No v podstatě podobně jako podlahové topení. Potřebujete jen 2 km trubek a betonářskou ocel.

Ze střechy serverovny se ani nechce věřit, že to je přes 2 km trubek 🙂

Následně topenáři celý okruh natlakovali vzduchem, aby se ujistili, že nikde není díra. Když si byli jistí, že je vše připravené, tak jsme objednali 8 “míchaček” s betonem C30/37 xf4 (a dodatečnými vlákny) a betonáři začali s betonováním.

A ještě pohled ze střechy serverovny na betonáře.

Po skončení betonáři počkali, než beton začne tuhnout, aby jej mohli srovnat a zbrousit a také nařezat (udělat dilatační čáry). Bez toho by hrozilo, že v budoucnu popraská. Čas běží a tak se dělá i v noci.

Druhý den beton vypadal takto:

Ještě přidáme fotky s hotovými dilatačními spárami.

Nyní bude beton měsíc nebo déle (vzhledem k nízkým teplotám) zrát a následně budou dilatační spáry zaplněné pružnou spárovací hmotou a celý povrch bude na jaře ještě dobroušen a natřen pryskyřicí.

Po delší době tak za sebou máme další větší akci. Už nám to betonování pomalu chybělo 🙂

Ještě budeme betonovat druhé parkoviště a základy pro oplocení. Vzhledem k tomu, aby to bylo provedeno v co nejvyšší kvalitě, tak budeme asi pokračovat na konci zimy.

Už se pomalu blížíme k tomu, že jsme na stavbě spotřebovali 2.000 m3 betonu.

Teď už jen stačí namalovat správné značení a kolegové budou mít kde parkovat. Své parkovací místo bude mít i firemní elektromobil.

Mimochodem pokud byste zde také chtěli jednou parkovat, tak stále hledáme další kolegy 😉