Beta test WMS – neskutečný výkon pro každého

[gtranslate]

Jak by se vám líbilo mít jen pro sebe (a svůj web) výkon celého fyzického serveru (anebo i několika fyzických serverů současně) a přitom se nemuset starat o správu serveru? Pokud zvládnete práci s našim sdíleným webhostingem NoLimit, tak Vám nic nebrání využít plný potenciál naší nové služby WMS, která právě tohle umí.

Je to tady! Konečně přichází dlouho slibovaná služba WMS (Webhosting Managed Server nebo třeba WEDOS Managed Server). Původně jsme chtěli testovat ještě o měsíc dříve, ale kolegové se rozhodli vše dotáhnout do konce. Současná verze je tak v podstatě už konečná a připravená k nasazení. Samozřejmě bez slibovaného beta testu to ale nespustíme 🙂

Co WMS umí

WMS je služba, která vám dává k dispozici jednoduché rozhraní pro vytváření neomezeného množství vlastních webhostingů NoLimit. K nim máte administrátorská práva, takže u nich můžete měnit individuální parametry a konfiguraci, jak se vám zlíbí.  To je vše 🙂

Pokud vám vyhovuje konfigurace NoLimit, nemusíte měnit nic. Prostě si vytvoříte webhosting s přednastavenými parametry, které odpovídají stávajícím NoLimit. Všechna nastavení  již vytvořených webhostingů jsme se pokusili zachovat (emaily, ftp atd.). Přechod z NoLimit na WMS tak pro vás bude naprosto banální záležitostí.

Samozřejmě jestli máte s konfigurací webserveru zkušenosti, tak dostanete k dispozici řadu možností, jak upravit jeho chování. Dále  budete moci ovlivnit i chování našeho proxy serveru. Prozatím jej pro jednotlivé hostingy lze vypínat a zapínat. Velmi brzo přibude i slibované SSH, abyste své aplikace mohli aktivně spravovat 🙂

Tím to však nekončí. Vzhledem k tomu, že výkon WMS bude vyhrazený jen pro vás, tak budete mít naprostou kontrolu nad přidělenými hardwarovými prostředky a to včetně rozdělení výkonu procesoru na jednotlivá PHP vlákna.

K WMS prodáváme pouze fyzické CPU (s frekvencí 3,5-3,7 GHz dle modelu). Žádné virtuální, sdílené, agregované, přeprodávané atd. Výkon i cena je tak na úplně jiné úrovni.

Jen pro demonstraci o jakém výkonu tady mluvíme. Všechny nové weby WEDOS (wedos.cz, wedos.eu, wedos.com, wedos.pl, wedos.su, blog.wedos.cz, kb.wedos.com, help.wedos.cz a pár dalších zatím neveřejných) utáhne méně než 1/8 fyzického serveru WMS, resp. konfigurace (1x fyzické CPU, 8 GB RAM, 80 GB SSD) A pozor! To vše je připraveno na nárazový provoz, protože když rozjedeme velké slevové akce,  tak dorazí přes 100 tisíc newsletterů anebo jsme hned pod útokem, který na nás někdo záměrně pošle.

WMS testujeme již několik měsíců nejen na našem webu, ale i na ostrém e-shopu s miliardovým obratem. Tam existují oddělené weby s různými parametry (zapnutá/vypnutá proxy pro vybrané služby, dlouhé/krátké doby běhy skriptu, mnoho/málo PHP procesů, různá další individuální nastavení, včetně limitace na IP adresy) a dokáže to tak obsloužit stovky a tisíce objednávek za den, řešit kompletně administraci a přístupy z celé firmy, stejně tak tam najdete i možnost importů a exportů cen od dodavatelů a odběratelů. A to vše tak, aby se to nikdy vzájemně neovlivnilo. Tento e-shop má k dispozici celý server, ale v reálu využívá ve špičce do 15% výkonu. Je tam tedy rezerva na jakékoliv reklamní kampaně nebo různé útoky.

Rychlé shrnutí WMS

  • Vyhrazený HW výkon – co si navolíte a koupíte je vaše a jen pouze vaše. Nejde tedy o sdílený webhosting anebo běžné VMS a hlavně nemusíte platit za více CPU jen protože potřebujete pár set GB prostoru.
  • Možnost zakoupení výkonu celého fyzického serveru – v podstatě dedikovaný managed server. Navíc můžete mít jeden fyzický server pro webhosting a jeden fyzický server pro databáze nebo jej využijete jako úložiště.
  • K dispozici máte výkonné proxy servery, kde jsou schopné odbavit klidně celý provoz. Samozřejmě je můžete vypnout anebo zapnout.
  • Možnost zakoupit si specializované WMS – pro webhosting (webserver) a/nebo databáze. Klidně celé fyzické servery.
  • Vytvořené webhostingy jsou oddělené a každý se může chovat jak jej nastavíte. Můžete si nastavit neomezený počet PHP procesů, jakékoliv další parametry. Už žádné chyby a neodbavené požadavky.
  • SSH (na test není k dispozici)
  • Volitelná konfigurace PHP. Potřebujete dobu běhu skriptu několik hodin? Není problém. 
  • E-maily jsou odděleně na našich serverech a nezabírají vám místo ani neberou výkon.
  • Sdílená konektivita 1 Gbps (max. 4 zákazníci na fyzickém serveru).  Do budoucna budete moci mít vyhrazenou konektivitu v řádu jednotek Gbps nebo až 10 Gbps (server je připojen do sítě 2x 10 Gbps)
  • Nemusíte se o nic starat.

Co se plánuje

  • Podpora pro GIT
  • možnost zakoupení  2 a více fyzických serverů (možnost zvolit umístění v různých datacentrech a zakoupení 1 – 10 Gbps vyhrazené konektivity)
  • CDN po celém světě
  • Pokročilá konfigurovatelná ochrana proti útokům prostřednictvím anycast ochrany po celém světě.
  • Výrazné navýšení výkonu díky nové generaci proxy serverů.
  • Testujeme super rychlé databáze pro čtení (při zobrazování stránek se většinou jen čte z DB, u oblíbených redakčních systémů to je až přes 95 % SQL dotazů). Naše databáze totiž jedou z bezpečnostních důvodů v režimu master-slave a nová funkce by vám pro čtení zpřístupnila právě slave.

Beta test

Teď jsme se pochlubili a můžeme přejít k beta testu 🙂

Nějaká striktní pravidla testování nemáme. Potřebujeme najít chyby, případné překážky pro pohodlné používání služby a hlavně získat zpětnou vazbu. Nejedná se o klasické VMS ani jeho obdobu, kterou nabízí konkurence. Z našeho pohledu je to atypická služba, kterou naši zákazníci po nás nejčastěji chtějí – výkonnější NoLimit s možností vlastního (individuálního) nastavení. Nic víc a nic míň.

Samozřejmě, že službu jde využít pro cokoliv dalšího. Můžete to využít nejen pro webserver, ale jako úložiště pro vaše zálohy. Nebo čistě jako databázový server nebo jako kombinaci čehokoliv.

Jak víte, nejsme ani příznivci “balíčkování”, které je tak oblíbené u konkurence. Nikoho nechceme nutit, aby platil tisíce navíc za CPU jen proto, že bude potřebovat 1 TB prostoru na disku. Za to, že umíte optimalizovat své skripty, byste neměli být trestání vyšší cenou 😉

Takže u WMS budou “hejblátka”  a sami si můžete nastavit velikost disku a CPU/RAM. Z toho se pak vypočítá DB. Pokud vám konfigurace databáze nevyhovuje k dispozici bude i expertní nastavení.

V rámci beta testu je limitována velikost SSD na 30 GB. Ceny jsou pouze orientační a mění se, jak si s tím obchodní oddělení hraje a zkouší, jak co bude vypadat 🙂

Jak se stát beta testerem

  • Musíte si přečíst celý tento článek, abyste měli představu o konceptu služby. Není to klasické VPS ani multihosting. Je to nová koncepce, nová služba. 
  • Napište nám ze zákaznické administrace přes kontaktní formulář, že máte zájem testovat.
    • Zkuste nám v krátkosti napsat něco o sobě a jaké máte zkušenosti.
    • Napište nám, co plánujete testovat (testování není omezeno na to, co napíšete, ale chceme mít alespoň představu, kdo co testuje, abychom mohli sledovat zátěž).
  • Jakmile vyhodnotíme Vaši přihlášku, tak Vám pošleme instrukce.

Než Vám odepíšeme, prosíme o strpení. O beta testování je opravdu velký zájem (Děkujeme!) a průběžně se snažíme komunikovat se všemi.