Akciový (IPO) šok – shrnutí prvního kola veřejné nabídky

[gtranslate]

V uplynulých dnech jsme byli překvapeni zájmem o naše akcie. Očekávali jsme velký zájem, ale stejně přišlo překvapení, které nikdo nečekal. 

Veřejný úpis akcií (IPO) v prvním kole bude ukončen!

Stále přijímáme objednávky, ale v pondělí budou asi ráno ukončeny. Dnes v 15:30 máme na účtě 2.983.900 korun. Je tedy velmi pravděpodobné, že jsou nějaké finanční prostředky na cestě mezi bankami a bude to v pondělí ráno celé vyřízené. Nemá smysl, abychom přijímali další objednávky. Nejde tedy většinou o žádné fiktivní objednávky. Počkáme slíbených 5 dní a potom přijdou na řadu objednávky namísto stornovaných a zbytek prostředků vrátíme, protože již nyní je jasné, že bude zaplaceno více než upisovaná částka.

AKTUALIZACE: 4. 8. 2012 v 16:00 Aktuálně není možné objednat žádné akcie. V souladu s podmínkami jsme zastavili příjem nových objednávek, protože na bankovním účtě již máme sumu vyšší než je suma úpisu. Jakmile dorazí po víkendu další platby, tak se spárují a potom přeplatky vrátíme. Děkujeme za důvěru a za zájem. Přemýšlíme nad způsobem jak částečně vyjít vstříc zájemcům na které se nedostalo. 

Omluva, tedy pokud se máme vůbec za co omlouvat

Úvodem se omlouváme všem, na které se nedostalo. Je nám to líto. Dělali jsme to pro lidi, dělali jsme to pro naše zákazníky a dělali jsme vše proto, aby se dostalo na všechny…

Hledali jsme způsob, jak uspokojit co nejvíce zájemců, a i proto jsme zcela neveřejně připravili omezení například v tom, že jsme dali “klikátko” plus jedna akcie (každý tedy musel naklikat celý objem objednávky po jednom kusu). Chtěli jsme předejít přetížení systému a chtěli jsme se vyhnout technickým problémům, a tak jsme udělali předregistraci kontaktů den předem. Informovali jsme primárně v naší komunitě (mezi našimi zákazníky a čtenáři našeho webu a našimi fanoušky na Facebooku).

Mohli jsme udělat něco víc? Po bitvě je každý generál, ale tohle nikdo z nás nečekal. Nikdo. Ani ten největší optimista.

Naše pocity

Šok a zároveň příjemné překvapení. 

Nemá smysl hledat jiná slova. Tohle nikdo nečekal. Příjemné překvapení je v tom, že nám věříte.

Co bude s nevyřizenými objednávkami

Pokud jste objednali a akcie jsou pro vás rezervovány, máte 5 dní ode dne objednání na to, aby byla platba připsána na náš účet. Tedy pokud jste objednali 3.8., je vaše objednávka platná do úterý 7.8.2012 23:59:59. Po tomto okamžiku je nezaplacená objednávka stornována a rezervace zrušena.

Pokud jste objednali až později, kdy už žádné volné nerezervované akcie nebyly, můžete stále zaplatit. Stále platí, že musíte zaplatit do 5 dní od objednání, jinak je objednávka zrušena. Po přijetí platby budete zařazeni do seznamu čekatelů na uvolnění nezaplacených rezervací. Pro uspokojování objednávek těchto čekatelů je rozhodující datum a čas objednání (nikoliv zaplacení). U zaplacené čekající objednávky uvidíte vaše aktuální pořadí v tomto seznamu (je to seznam zaplacených čekajících objednávek seřazený dle data a času objednání vzestupně).

Pozor – v tomto seznamu čekatelů se můžete průběžně pohybovat nahoru i dolů. Pokud jiný zájemce, který objednal dříve než vy, zaplatí, je umístěn do seznamu před vás na příslušnou pozici a vy se posouváte na další pozici. Naopak pokud je nějaká objednávka s rezervací zákazníkem předčasně stornována nebo není zaplacena do termínu splatnosti (k tomu dojde poprvé ve středu 8.8.2012), začnou se uspokojovat objednávky ze začátku seznamu čekatelů a vy se posouváte dopředu.

Přijaté platby za objednávky, které nebyly realizovány (platba přišla po splatnosti, na objednávku se nedostalo volných akcií), budou vráceny do 7 dní od ukončení úpisu na účet odesílatele. Tyto platby nelze využít žádným jiným způsobem.

Vývoj veřejné nabídky akcií a našeho Věrnostního akciového programu

Zkusili jsme skutečně průlomové a jedinečné řešení, které doposud nikdo v ČR neudělal. Je zajímavé, že se o tom tak málo píše, a že to některá média vůbec nepostřehla (asi si tam neplatíme reklamu 🙂 ) a věnují se zprávám z IT, které jsou spíše k smíchu.

  • První myšlenky vznikly před cca rokem (asi pod vlivem teplých letních paprsků). Každý si “klepal na hlavu” a říkal, že to nemá šanci na úspěch.
  • První veřejná informace byla na Dnech otevřených dveří loni na podzim.
  • V zimě jsme začali přípravy s notářem, který tomu také nevěřil a jen potvrdil, že nikdo podobný způsob nedělal.
  • V průběhu jara jsme finišovali přípravy. Udělalo se mnoho jednání, dokumentů, notářských zápisů. Projednalo se to na “všech frontách”, včetně soudu. Studovali se zákony a hledali jsme, jak to nejlépe celé udělat. 
  • Ještě při přípravách na konci června jsme měli obavy, že se nepodaří upsat téměř nic a že zájem nebude. Dali jsme si lhůtu 14 dní a po lhůtě upíše (do té doby jediný) současný akcionář celou částku, abychom nemuseli měnit stanovy apod.
  • Na počátku prázdnin bylo vše připraveno, dokončeno, a tak jsme začali psát sérii článků o našem záměru. 
  • První ohlasy nás překvapily. Ozvalo se strašně moc zájemců. Několik zájemců bylo takových, že chtěli koupit vše (nakonec byli 3). Všem jsme vysvětlovali, že o podobnou “spolupráci” nemáme zájem a že tudy cesta nevede. Odhadovali jsme, že se podaří upsat část (řádově 20%) v průběhu lhůty 14 dní.
  • Spolu s dalšími články se náš optimismus zvyšoval. Čekali jsme, že během 14 dní upíšeme většinu, ale určitě ne všechno.
  • Původně jsme měli připravený objednávkový systém a chtěli jsme vše spustit již v červenci, ale zájem lidí se zvyšoval a chtěli jsme se vyhnout problémům, a tak jsme celý objednávkový systém upravili. Cca kolem 20. července jsme viděli, že se upíše většina, ale v poklidném tempu.
  • Upravovali jsme objednávkový systém, aby zvládl nápor. Snížili jsme propagaci celé akce. Dokonce jsme neodpověděli na některé věci třeba na Facebooku, nedali jsme tam ani slíbený videorozhovor, který dáme dodatečně. Omezili jsme i reklamu na WebTrhu.
  • Požádali jsme zájemce, aby nám posílali svoje kontakty a představy o množství. Bylo jasné, že se upíše všechno, ale bez nervů a v pohodě.
  • Spustili jsme registrace kontaktů a viděli jsme zvýšenou aktivitu na našem webu. Naše poslední odhady byly, že se upíše všechno, ale za několik dní. Nikdo nikdy neřekl a nikdy nikoho nenapadlo, že by to bylo méně než několik dní.
  • Akce spuštěna v 19:00 a v 19:52 zarezervováno vše…
  • Co dál s naším Věrnostním akciovým programem? Nevíme. Máme hodně myšlenek k přemýšlení. V každém případě takhle vidíme, že naše (nyní již společná) firma má obrovskou budoucnost. Podobným způsobem lze získat věrné zákazníky a zároveň lze financovat dramaticky rychlý rozvoj.

Průběh

Vzhledem k tomu, že jsme oznámili, že úpis bude spuštěn tento týden, tak již v průběhu týdne bylo vidět, že je zvýšený zájem a zvýšená aktivita na našich stránkách.

Ve středu jsme oznámili, že je zahájena registrace akcionářů, kterou využilo cca 300 zájemců. Zároveň jsme oznámili, že úpis začne v následujících dnech. Již včera byla na našem webu taková aktivita, že tam mnoho zájemců obnovovalo náš web a čekalo zda nebude někde nějaký formulář pro objednávku. Dokonce se stala situace, že jsme kolem 18. hodiny prováděli veřejný test (bez omezení našich IP adres) a jen na několik sekund jsme měli objednávku veřejně a hned tam dva zájemci udělali objednávku.

Několik málo minut předem jsme poslali hromadnou SMS všem zájemcům, kteří se nám ozvali na základě našich článků. Stejně tak jsme jim poslali e-mail.

Těsně před 19. hodinou jsme zveřejnili článek a od té doby na našem webu a v administraci začalo šílenství, které vyvrcholilo v 19:00.

Nečekali jsme takový nápor. Někteří zájemci měli pod jedním přihlašovacím jménem přihlášeno současně několik PC (i IP adres z různých míst) a několik lidí klikalo objednávky současně. 

Po opadnutí prvního náporu (po cca 20 minutách) jsme vše dali na sociální sítě. 

Původně plánovaný mail, kterým jsme chtěli upozornit všechny naše zákazníky (tedy i takové, ktěří o akci nevěděli), jsme nakonec neposlali. Chtěli jsme ho poslat po spuštění úpisu a opadnutí prvotního zájmu.

Statistická čísla

Pár statistických čísel:

  • Největší upsaná suma jedním zájemcem je 500.000 korun, další vysokou sumou je 200.000.
  • Průměrná investovaná suma jedním zájemcem je 8.845 korun.
  • Celkem se prvního kola úpisu zúčastnilo aktivně téměř 400 zájemců.
  • Úspěšných v prvním kole je něco málo přes 300 (to tedy znamená, že máme cca 300 nových akcionářů).
  • V naprosté většině se jedná o naše zákazníky a jedinou výjimkou je snad zájemce, který investoval uvedených 200.000 korun, který je však také z IT oboru.
  • Úpisu se zúčastnilo 19,4% firem a 80,6% fyzických osob, což pravděpodobně souvisí i s tím, že fyzické osoby mají příznivější daňové záležitosti ohledně vlastnictví akcií. Navíc v našem věrnostním programu to nerozlišujeme.
  • Nedostalo se na několik stovek zklamaných zájemců (a to jsme ani neinformovali naše klienty hromadným e-mailem, jak jsme původně chtěli, protože to nemělo smysl), a tak předpokládáme, že počet zájemců, na které se nedostalo je výrazně vyšší. Pokud bychom rozeslali informační e-mail, tak by zájemců bylo (odhadem) několik tisíc.
  • Vyprodáno (zarezervováno) bylo za necelých 52 minut.
  • Průměrně přišlo v prvních minutách více než 1 objednávka za sekundu.
  • Za 15 hodin od spuštění bylo zaplaceno již 2,953.300,-Kč (neuvěřitelné číslo za tak krátkou dobu).

Hodnocení

Z našeho pohledu první kolo překonalo všechna naše očekávání a znovu opakujeme, že tohle nás nenapadlo ani v tom nejlepším snu. Děkujeme za důvěru.

Předpokládáme, že první kolo účel splnilo. Zájem byl obrovský a podchytili jsme naše zákazníky, kteří nám důvěřují a ktěří s námi chtějí spolupracovat i do budoucna a to bylo hlavním účelem.

Nikdo akcie neskoupil jako celek a zároveň nejde o investory nebo konkurenty, ale o naše zákazníky (snad až na výjimku). 

Ten kdo nakoupil a chtěl získat slevy, tak je získá. Ten kdo to bere jako investici, tak se mu zřejmě již nyní zhodnotila pohádkovým způsobem, protože poptávka je nyní výrazně větší než nabídka. Ten kdo to bral jako čekání na dividendu, tak bude muset (tak jak jsme avzovali podle našich prognóz) čekat. V každém případě vidíme, že lze takto firmu posunout dál. Společně dokážeme mnohem více.

Vítáme všechny, kteří se stali našimi akcionáři. Gratulujeme.

Děkujeme všem našim novým akcionářům za projevenou důvěru, gratulujeme k nákupu a nyní věříme, že ze společné spolupráce získáme všichni společný prospěch. Je to zavazující, ale doufáme, že ne svazující pocit. Naše společná aktivita nás nesmí svazovat v našem rozjezdu.

Jen krátká poznámka k vlastnictví akcií a jejich hodnotě. Už jsme si všimli, že se na několika místech objevila spekulace, že někdo má pár akcií a že je prodá se ziskem. Je to samozřejmě jeho právo, ale podle nás mají akcie vyšší ekonomickou hodnotu, než byla stávající prodejní hodnota. Neprodávejte. Navíc podle zájmu, který překvapil všechny z nás, jasně vidíte, že i případná tržní cena je vyšší, než současná hodnota. Neprodávejte. Spolu s růstem naší (nyní již společné) společnosti se bude v hodnotě akcií odrážet i náš případný úspěch nebo neúspěch.

Pokud budete mít jakékoliv dotazy nebo budete chtít poradit nebo pomoci v otázkách vlastnictví akcií, tak se na nás obraťte.

Co dál? 

Co nyní? Cest je hodně:

  • necháme to tak jak to nyní je
  • uděláme další kolo za stejných podmínek
  • uděláme další kolo, ale za jiných podmínek
  • uděláme další kolo, ale prostřednictvím burzy
  • uděláme něco zcela jiného, ale co nyní ani nevíme…

Nechte nás trochu přemýšlet. Děkujeme. Snad něco vymyslíme

Zkusíme něco vymyslet, jak vyřešit současnou situaci, tedy zejména problém s tím, že se na některé zájemce nedostalo. Nemůžeme napsat nějaké rozhodnutí hned. Musíme to promyslet, něco navrhneme a potom to projednáme s našimi stávajícím akcionáři a podle toho se rozhodne.

Hodně zájemců je nyní zklamaných. Hledáme řešení, hledáme způsob jak nikoho nenaštvat. Děláme to pro lidi, děláme to pro naše zákazníky. Jen nás nechte nyní přemýšlet co s tím. 

Očekáváme vaše názory

Budeme rádi, když nám napíšete názory, nápady, připomínky a podněty. Věnujte se tématu – Věrnostnímu akciovému programu, úpisu akcií, nadlimitnímu počtu zájemců a případně i jak “z toho ven”. Napište nám přes kontaktní formulář. Děkujeme.

Napište nám:

  • jak máme situaci řešit…
  • jak to máme udělat příště…
  • proč jste investovali do naší firmy a proč jste se zúčastnili Věrnostního akciového programu
  • proč jste chtěli investovat (a nedostalo se na vás), co bylo rozhodující (sleva, dividenda, možné zhodnocení akcií, pocit ze společného úspěchu)
  • zda má náš program smysl…
  • případně další a další nápady a názory

Omlouváme se, ale možná nebude v našich silách reagovat na všechny podněty, ale budeme se tím zabývat.

Předem děkujeme za názory.