9. narozeniny WEDOS aneb …

[gtranslate]

Máme za sebou další úspěšný rok růstu, vývoje a realizace mnoha nápadů, které posunuly nejen nás, ale i český internet opět o kus dál. Se super kolektivem pracujeme na tolika projektech naráz, že nám občas přijde, že se vůbec neposouváme, ale pokrok je prostě vidět.

Datacentra

Od minulých narozenin jsme výrazně pohnuli s modernizací našeho prvního datacentra DC1 a druhé DC2 je prakticky hotové. Dokonce jsme v DC2 měli už naplánované Dny otevřených dveří na 13. září, ale bohužel se to zaseklo na papírování. Navíc nastal čas připravit se na DC3 🙂

Datacentrum WEDOS 1 “Bunkr”

Naše první datacentrum prošlo mnoha úpravami, ovšem žádná nebyla tak zásadní jako modernizace 2018/2019.  Její první část už máme za sebou. Došlo ke kompletnímu předělání první větve s elektrikou. Ta byla výrazně posílena a z klasických kabelů se přešlo na přípojnicový systém. Ten zajišťuje maximální požární ochranu, větší robustnost elektrické sítě a také snadnější manipulaci díky zásuvkám, které si můžeme umístit, kde chceme. První větev je umístěna pod stropem.

Druhou elektrickou větev budou naši elektrikáři dělat až dokončí práce na DC2.  Ta povede pod podlahou a zajistí lepší redundanci. Původně se měla dělat už v tomto roce, ale nestíháme.

Dále jsme dokončili modernizaci našeho freecoolingu, který míchá studený vzduch z venku s teplým uvnitř serverovny. Ten nám slouží už od roku 2013. Každý rok šetří peníze za elektřinu, protože na rozdíl od klimatizací všechen ohřátý vzduch nemusíme foukat ven. Další jeho obrovskou výhodou je možnost výrazně zvýšit tlak vzduchu, takže dokážeme uchladit více náročných serverů v jednom racku, čímž šetříme místo, anebo i servery, které nejdou uchladit klasickými větráčky. Prodlužuje také životnost serverů a jejich komponentů, protože dokáže udržovat v datovém sálu stálou teplotu s přesností na 0,1 stupňů Celsia.

Tento rok jsme freecooling zásadně rozšířili. Takže zabírá téměř 1/3 datového sálu.

Takto vypadal freecooling v roce 2015

Průduchy byly protaženy až k rackům a celá technologie bude uzavřena do samostatné místnosti.

Původní freecooling vidíte napravo. Vše bylo zvětšeno a zvýšen výkon. Před modernizací míchal průměrně 30.000 m3 za hodinu. Nově jede na 50.000 m3 za hodinu.

Celá technologie byla tak velká, že se musela přesunout i do vedlejší místnosti, kterou jsme dříve používali pro vývoj a výzkum. Teď velkou část zabírá freecooling. Dále jsou v ní umístěné nové rozvaděče, jedna klimatizace a nové UPS pro první trasu.

Datacentrum WEDOS 2 “Trezor”

Druhé datacentrum jsme už chtěli teď v září otvírat. Bohužel čekáme na vyřízení pár posledních formalit.

Už od začátku je DC2 stavěno výhradně jako privátní datacentrum pouze pro naše vlastní servery s technologiemi. Vše je přizpůsobeno na olejové chlazení, tedy že servery a další technologie budou ponořeny v olejové lázni, ze které bude teplo odvádět vodní okruh a přes řadu výměníků až do městského bazénu. Tuto technologii už máme odzkoušenou a jde pouze o to, jak jí vhodně nasadit. Ale v takovém rozsahu se jedná o celosvětově unikátní řešení, které jinde nenajdete…

Zároveň probíhá i proce certifikace od Uptime Institute. Cílíme na nejvyšší “zlatý” TIER IV Operational Sustainability od Uptime Institute. S odstupem času a po desítkách úprav v dokumentaci už chápeme, proč jej nikdo jiný v ČR nemá 🙂 Ale nám za to stojí, už jen pro ten pocit, že jsme všechno dotáhli k nejvyšší možné dokonalosti 😉

Co se týká práce uvnitř, tak všechno už je hotové. Teče nám tam voda, záchody fungují a samozřejmě máme 100 Gbps internet 🙂 Nové datacentrum má 3 různé přípojky do internetu našimi vlastními optickými trasami. Každá trasa přichází z jiné lokality a jinou stranou vstupuje i do budovy. Prostě dbáme na všechno.

Samozřejmě v datovém sále je ještě hodně práce, zvláště s taháním a zapojováním elektických kabelů. Mimochodem elektrické kabely jsou nehořlavé, samozhášecí a jsou cca 5x dražší, než běžné kabely. Celé datacentrum je stavěné tak, aby v případě požáru jakékoliv části fungovalo ještě 90 minut.

Řešíme i takové detaily, že máme nehořlavá světla bez plastů. Jsou nerezová, mají skleněný kryt… Nehledíme na design, ale na funkčnost.

Na jeden z regálů už byla umístěna olejová vana v4.3, kterou jsme vám představili v březnu 2019. Zátěžové testy proběhly v dubnu 2019 úspěšně.

Začátkem srpna jsem přivezli do DC2 první dva testovací Moonshoty. Umístili jsme je do olejové vany, abychom zjistili jak se s nimi bude dát manipulovat, kolik kde je místa pro ruce a kam ve finále dát výstupy. Na základě těchto poznatků bude vyrobena olejová vana v4.4.

Na fotkách níže uvidíte celý proces stěhování a první testování.

Téměř hotový už máme konferenční sál, kde budeme pravidelně pořádat různé akce, školení a konference. Základem je velké plátno s kvalitním projektorem, dobré ozvučení, odhlučněný strop a multimediální centrum, které dá přednášejícímu všechny potřebné nástroje, aby jeho přednáška mohla být nezapomenutelným zážitkem.

Vše je přizpůsobeno i pro pořizování záznamu a online streamování. K dispozici budou v podstatě 3 záběry kamer. Jedna bude zabírat přednášejícího s plátnem, druhá bude blíže a zabírat větší množství prostoru ze strany, například pro panelové diskuze, a třetí je samotná prezentace. Při online streamování tak budete moct přepínat mezi kamerami, tak jak vám to bude vyhovovat.

Datacentrum WEDOS 3 “???”

Že se chystáme začít řešit třetí datacentrum víme už delší dobu a v střednědobém plánu se s ním počítá. Máme k němu už zakoupený i ideální pozemek s velikostí přes 1 hektar. DC1 se pomalu zaplňuje. Vejde se tam necelých 70 racků, ale plánujeme tam umístit reálně 52 a to z důvodu zachování prostoru pro případné nové technologie.

Do DC2 se sice vejde 10.800 fyzických serverů, ale všechny budou v serverových skříních HPE Moonshot a pěkně naložené v oleji. Což je značně omezující. Například pokud bychom zase za zlomek ceny sehnali větší množství běžných serverů za dobrou cenu, jako se nám to povedlo u 254 kusů ProLiant DL320e Gen8 v2. Ty teď pronajímáme za bezkonkurenční ceny.  Věříme že za takové super ceny bychom zvládli pronajmout i 5x tolik dedikovaných serverů. Jenomže je nemáme kam dát.

Stejně tak k našemu WEDOS Cloud připravujeme nové úložiště, kde si levně budete moct koupit prostor. Momentálně testujeme specializovaný server HPE Cloudline CL5800 Gen9 s 512 GB RAM a 100 disky o velikosti 10 TB každý, tj. 1 PB levného úložného prostoru pro vás 🙂 No a ten utopit nemůžeme. Točivým diskům olej nevyhovuje 🙂

Pokud chceme nabízet cloud s obřím úložištěm, vysokou dostupností a individuálními SLA, tak potřebujeme mít v nabídce alespoň dvě lokality se servery jako HPE Cloudline CL5800. To je důvod proč potřebujeme DC3.

DC3 ale není plánováno jako DC2 pro certifikaci TIER IV. Potřebujeme normální datacentrum, kde vše bude redundantní a zálohované. Nebudeme však například řešit protipožární dveře s 90 minutovou odolností, které se velmi špatně shání a celou stavbu značně prodražují. Místo toho prostě seženeme běžné protipožární dveře s 30 minutovou odolností. Takovýchto věcí, které si potřebujete nechat udělat na zakázku a umí to často jen pár firem na světě, je pro TIER IV spousty. Dodací doby jsou dlouhé a ceny úplně někde jinde. DC3 tedy postavíme na základně našich zkušeností s TIER IV. Kde to půjde tam je uplatníme, ale nebudeme to tentokrát přehánět 🙂

V DC3 také zvažujeme nabízet serverhousing hlavně pro jihočeské firmy, ale zájemce už teď máme i z Prahy. Některé firmy chtějí část infrastruktury mít mimo hlavní město.

Co se týká konkrétních kroků, které jsme pro stavbu DC3 už učinili, tak krom pozemku probíhá příprava projektové dokumentace. O stavební povolení zažádáme jakmile bude dokončena.

Technologie

Technologický pokrok je v IT neúprosný ať už se jedná o hardware anebo software. Pokud nedáte nějaké technologii šanci, tak zjistíte, že jste na druhé koleji a nemusí být jednoduché konkurenci dohnat. Proto dáváme šanci všemu zajímavému. Zvláště některé “podpultovky” mohou být velice fascinující 😉

Konektivita

Když jsme se zajímali kolik by nás stálo zafukování optických kabelů mezi DC1 a DC2, tak nakonec nás nepřekvapila cena, ale že je problém někoho sehnat. Všichni měli moc práce a popravdě s tou cenou to také nebyla žádná sláva. Rozhodli jsme se tak půjčit si vybavení a prostě si kabely zafouknout sami.

Již předtím jsme si vykopali různé trasy, různými lokalitami a položili jsme několik chrániček a mikrotrubiček, abychom do budoucna nebyli limitováni.

V současné době tak DC2 využívá konektivitu z DC1. Jakmile se však připojí k našim dodavatelům, což bude v průběhu září,  bude moct DC1 využívat i konektivitu z DC2. Prostě jsme si vytvořili další zálohu našich záloh.

Celkem máme následující linky od dodavatelů:

  • 100 Gbps od CETIN přes Písek
  • 100 Gbps od CETIN přes Tábor
  • 100 Gbps od ČDT přes Havlíčkův Brod

Vše končí na různých místech v Praze a tam máme přípojky do internetu:

  • 100 Gbps od Cogent
  • 100 Gbps od Telia
  • 100 Gbs od Kaora
  • 100 Gbps od Kaora v jiné lokalitě
  • 10 Gbps od Telia
  • 10 Gbps od ČDT

V tomto směru jsme nejlépe připojené soukromé datacentrum a zcela jednoznačně nejrychleji připojený hosting.

Dbáme také na robustnost interní sítě. Většina NoLimit (zřízených od podzimu 2017) dále všechny služby VPS ON, WEDOS Cloud a WMS jsou zřizovány na fyzických serverech s konektivitou 2x 10 Gbps.

Páteřní  síť máme plně redundantní a i naše DDoS ochrany jsou redundnantní. Páteř je postavena na 100 Gbps prvcích  a potom jednotlivé segmenty sítě jsou postaveny na násobcích 40 Gbps.

Ochrany DDoS, IPS/IDS a WEDOS honeypot

Jak jistě víte naši infrastrukturu a vaše projekty chrání naše vlastní robustní DDoS ochrana, do které jsme investovali miliony korun a její údržba, vývoj, zlepšování a rozšiřování nás nějaký ten milion ročně i stojí. Ale vyplatí se. V kombinaci se několikanásobnou 100 Gbps konektivitou vydrží opravdu hodně. Od minulých narozenin byl útok, který jsme filtrovali, o síle 37 Gbps a trval 4 minuty a směřoval na VPS jednoho našeho zákazníka.

37 Gbps DDoS útok. Díky 100 Gbps lince v reálném čase detekován, zanalyzován a nasazena filtrace. Cíl to ani nezjistil. Tak vypadá automatizace po 6 letech vývoje.

Útoky jsme zažili i silnější, ale tenhle byl zatím rekordní z hlediska filtrace. Napadený provoz jsme úspěšně filtrovali. Při tak silných útocích se běžně dělá tzv. blackholing a napadená IP adresa se “vymaže” ze světa. U WEDOS to umíme filtrovat 😉

Tento rok nás potrápil jen jeden nový druh DDoS útoku. Tedy potrápil asi není to správné slovo. To by mohla vyprávět spíše konkurence 🙂 Jakmile jsme zjistili o co jde, tak jsme upravili naší DDoS ochranu. Tento nový druh útoku nás zaujal a při jeho zkoumání jsme objevili efektivnější technologii filtrace.

Tato efektivnější technologie je neskutečně jednoduchá a přitom efektivní. S minimálními nároky na server dokáže filtrovat obrovský síťový provoz. Napadlo nás postavit na ní novou ochranu, která bude čerpat data z našeho CML.

CML neboli (centrální monitoring logů) je obří databáze, kam všechny servery posílají své logy. Jsou tam například všechny access logy od každého webu na NoLimit. Jedná se o neskutečně obří množství dat, které však dokážeme v reálném čase zpracovávat, vyhodnocovat a analyzovat.

V CML pak dokážeme najít útočníky, podle určitého vzorce chování a to i ty velice opatrné, kteří dokážou proklouznout přes naší IPS/IDS ochranu. Například divili byste se kolik robotů hádá heslo na WordPress metodou 1 pokus na 1 web za 10 minut. Rozloží si však svou aktivitu napříč více weby anebo IP adresami. Takovýto útok i když trvá týdny, je těžké jen tak identifikovat. Jenomže když máte logy ze 104 tisíc webhostingů, tak zjistíte že ten robot klidně posílá stovky dotazů za hodinu. Jen na logu z 1 fyzického serveru byste to neviděli.

Ze začátku jsme to testovali v malém objemu ručně a odhalili desítky podlých útočníků anebo robotů, co sbírají opatrně marketingová data. Poté jsme přešli na automatiku, kdy skripty hledají specifické chování a plní blacklist. Celkem jsme zjistili, že můžeme blokovat přes 45 % provozu, který naprosto nikomu nechybí a to i po veřejné výzvě, kde se mnoho z vás zapojilo do testování.

Co se týká naší IPS/IDS ochrany, která využívá řadu metod k likvidaci útoků na weby, tak u ní pracujeme na filtraci šifrovaného provozu. To je problém hlavně redakčních systému, kde útočníci zneužívají známe bezpečnostní dírky. Naše IPS/IDS ochrana pokusy o takovéto útoky automaticky blokuje ale ne pokud máte web na HTTPS. Řešení tohoto problému máme a během následujících měsíců nasadíme.

Podobně robustní a kvalitní ochranu jinde nenajdete. Funkčnost poznáte i na běžném webu, který není přetěžován roboty. Dnes již přes 50% všech požadavků směřujících na servery blokujeme. A postupně se ochrana učí blokovat další a další druhy útoků.

Proxy servery

Naše proxy servery výrazně ovlivnili fungování NoLimit. Kdo je umí využít ke cachování, tak může na hostingu za 33 Kč klidně mít web s návštěvností stovek tisíc lidí za den. A ano, takové zákazníky u nás máme.

A ještě přidáme jednoho rekordmana, který zvládl 180 tisíc přístupů za 10 minut.

Počet přístupů během 10 minutových intervalů. Červeně je odbaveno proxy serverem a zeleně webhostingem NoLimit.

Prozatím přístupy přes proxy servery nijak nelimitujeme. Bereme to jako testovací provoz.

WEDOS Anycast DNS, Anycast AntiDDoS, Anycast CDN

Na jaře jsme  začali vážně diskutovat o možnosti spuštění vlastního komplexního  anycast řešení. Kompletně celou technologii už máme a i vyzkoušenou. Dokázali bychom poskytovat jak cachovaní obsahu ve všech lokalitách (přesně jak to umí naše Proxy), tak i ochranu (DDoS, IPS/IDS). Samozřejmě včetně Anycast DNS. Máme spočítáno, že do jedné lokality by nám stačilo dát 45 fyzických serverů.

V první fázi máme v plánu vybrat 4 lokality ve světě, kde servery umístíme.  Pátá lokalita bude u nás na Hluboké. V další fázi by pak přibylo 5 – 10 lokalit podle aktuální poptávky. A do budoucna to mohou být desítky nebo stovky lokalit po celém světě.

V současné době už máme u RIPE vyřešeno vše pro zřízení Anycast DNS. Dostali jsme nový autonomní systém (AS) s novými rozsahy IPv4 a IPv6. Jakmile se nám uvolní trochu ruce s WEDOS Cloud a WMS, tak se pustíme to budování prototypu a začneme testovat veřejně.

Služby

Domény

V únoru jsme se stali největším registrátorem .cz domén a dále pokračujeme v růstu.

Bohužel občas narážíme na problémy u nadnárodních domén, které nedokážeme s našim dodavatelem akutně řešit, což se dotýká našich zákazníků. Navíc nám oznámil, že hodlá zdražit. Proto aktuálně připravujeme vlastní ICANN akreditaci. V tomto ohledu už jsme podnikli první kroky.

Jinak. kromě toho, že rosteme a domény stále registrujeme a prodlužujeme za nákupní ceny, u nás moc novinek není 🙂

NoLimit

Zato u NoLimit došlo k mnoha změnám. Po dlouhé době jsme se rozhodli pořádně navýšit důležité parametry, tak aby opět mohl patřit mezi nejlepší sdílené webhostingy na trhu. I když se jedná dlouhodobě o nejoblíbenější sdílený webhositng na českém trhu, tak už to chtělo po 9 letech vylepšit 😉

memory_limit: 128 MB → 256 MB
max_execution_time: 90 sekund → 300 sekund
PHP upload_max_filesize: 32 MB → 128 MB
PHP post_max_size: 32 MB → 128 MB
Počet aliasů: 1 → 3
Počet PHP procesů: 5 → 7

Pro variantu extra

memory_limit: 256 MB → 512 MB
max_execution_time: 90 sekund → 300 sekund
PHP upload_max_filesize: 128 MB → 256 MB
PHP post_max_size: 128 MB → 256 MB
Počet aliasů: 1 → 3

To jsou samozřejmě jen parametry služby. Ve skutečnosti NoLimit vylepšujeme průběžně.

Například jako jedni z prvních jsme zavedli SSD nejen pro databáze ale i pro obsah. Dokonce i dnes to není úplně běžné.

Od konce roku 2017 se zřizují všechny NoLimit na fyzických serverech s 3,4 Ghz (nově 3,7 GHz)  procesory a NVMe SSD.  Starší se budou stěhovat tento rok.

Postupně jsme zdarma spustili pro NoLimit například DDoS ochranu, IPS/IDS ochranu anebo Proxy servery. A co dokážou Proxy servery jste si můžete přečíst výše.

Tento rok jsme také upravily NoLimit tak, abyste si jej mohli objednat i pro subdoménu.

VPS

Zákazníků na starších VPS a VPS SSD trochu ubylo, protože jsme přestali dělat akce a přestali jsme pronajímat licence Microsoft. Zákazníci buď přechází na naše nové VPS ON, kde jsou rychlejší procesory a disky anebo si volí velmi výhodné dedikované servery za 1000 Kč/měsíc, což je běžná cena za průměrný až lepší VPS.

Tento rok nám VPS ON už konečně dělaly radost 🙂 Všechny technické problémy jsou už vyřešené a služba prostě šlape dobře.

Dedikované servery

U dedikovaných serverů jsme žádné velké úpravy nedělali. V současné době zvažujeme, zdali by byl zájem o nějaké další konfigurace, ale asi se do toho nyní pouštět nebudeme.

Jinak jsme pro dedikované servery rozjeli testovací VIP/B2B služby. Máme již první zákazníky.

WEDOS Disk

Dlouho opomíjená služba, která nám ale dělá radost. Je jednoduchá a dobře funguje. Zákazníci jí mají rádi hlavně pro svou jednoduchost.

V současné době je nejčastěji využívána pro zálohování WordPress webů přes pluginy.

WMS

WMS už je v podstatě tady. Technicky je připravená ke spuštění a poslední co řešíme, jsou obchodní věci. Jakmile dá vedení svolení, tak se služba spustí ve veřejném beta testu. Nepředpokládáme, že beta testeři narazí na nějaký problém, takže službu otevřeme brzy i ostatním.

Zvažujeme i několikaměsíční období zdarma na vyzkoušení. Zvláště pokud by někdo chtěl srovnat s konkurencí 😉

WEDOS Cloud

U WEDOS Cloud už veřejný beta test probíhá, ovšem čeká jej ještě delší cesta než WMS. Je to náročná a komplexní služba, ovšem s velmi velkým potenciálem. Ocení jí však jen opravdový experti.

WEDOS OnLine

WEDOS OnLine je služba, kterou jsme původně vyvíjeli pro vlastní potřebu. Monitoruje všechy NoLimit na úrovni jednotlivých webů (dostupnost, odezva), u VPS a dedikovaných serverů pak testuje odezvu přes PING, ale může monitorovat další parametry. Jednotlivé služby jsou pak poskládány do skupin podle fyzických serverů, verze PHP, aktualizace atd.

V případě, že například dojde  několika % webů na fyzickém serveru k výraznému zvýšení odezvy, tak technici dostanou informaci a mohou ihned jednat. Dokážeme tak velice rychle odhalit přetížení a to ještě dříve než se zákazníkům začnou objevovat chyby.

Samozřejmě v případě odhalování různých anomálií, které může způsobit verze PHP anebo třeba vadná série HW, je tato služba nedocenitelná.

Veřejná beta verze umí měřit jen dostupnost webu a PING, DNS, emailů (SMTP, POP3, IMAP) a  FTP. S WEDOS OnLine budete mít jistotu, že vše funguje jak má 😉 V dalších dnech budou další novinky a následně službu představíme veřejnosti.

WEDOS Internet, a.s.

A co je nového u nás? Pořád rosteme, řešíme nové výzvy a děláme na spoustě nových fascinujících věcech.

Bohužel ne všechny výzvy jsou příjemné. Tento rok jsme investovali hodně času a úsilí v boji za svobodný internet. Upozornili jsme na problém s paragrafem 7b zákona č. 141/1961 Sb., který dal právo policistům vypnout web až na 90 dnů. Nikdo z konkurence se k nám nepřidal, což bylo velké zklamání. Po sérii článků a podpory vás, našich zákazníků a fanoušků, už nás bylo slyšet natolik, že se o to začali zajímat i novináři.

Dokonce nás pozvali poslanci z Pirátské Strany, abychom jim situaci vysvětlili a řekli o  případném riziku.

Nakonec se ukázalo, že policie opravdu nový zákon používat neumí a jeden z našich zákazníků tak defacto přišel o svůj web. Nebáli jsme se a napsali o tom.

A co jsme nakonec vybojovali? Emailem nám přišel příslib z policejního ředitelství, že instruovali všechny policisty, aby zákon nepoužívali a všechny sporné případy posílali na Útvar zvláštních činností Policejního prezidia Policie ČR, kde jsou k tomu proškoleni pracovníci, kteří problematiku počítačové kriminality řeší na denním pořádku. Součástí příslibu bylo, že dorazí i přes datovou schránku. Ovšem zatím nedorazil …

Podpora

Tento rok jsme se pustili do velkého projektu modernizace naší online podpory. Zhruba 98 % dotazů na zákaznickou podporu tvoří požadavky, které si uživatel může naklikat sám (pošlete mi výzvu k úhradě, kolik stojí služba, jak dlouho trvá zřídit službu, kde najdu … atd.) anebo na stav služby. Odpovědět na tyto otázky půjde přes chytrý způsob vyhledávání, který připravujeme. Ten bude hledat napříč naší znalostní bází, administrací, návody i našim novým helpem.

Samozřejmě to nepůjde pokud nevytvoříme robustní databázi všech myslitelných problémů a jak je řešit 🙂  Prozatím jsme čerpali hlavně z dotazů, které zodpovídá naše zákaznická podpora, ale to nestačí. Potřebujeme i řešení problémů nad rámec zákaznické podpory a právě proto vznikl projekt help.wedos.cz. Je na něm už přes 2000 uživatelů,  kteří si navzájem pomáhají a to včetně nás. S helpem však máme daleko větší plány.

Na zákaznické podpoře je “vázáno” velké množství šikovných kolegů, kteří by se daleko více uplatnili ve vývoji jako technici anebo programátoři. Jen místo chatování se potřebují věnovat učení a praktickým činnostem.

Našim cílem je nechat na podpoře jen nezbytné minimum lidí a nabídnout zákazníkům návody a nástroje na všechno, co potřebují.

VIP/B2B

Tento rok jsme začali testovat VIP/B2B služby. S tím jak u nás přibývá dražších služeb roste i zájem o individuální přístup. Prozatím se většina VIP služeb točí kolem dedikovaných serverů, ale počítáme že do budoucna spíše budou převažovat Managed WEDOS Cloud (naklikáme to jak budete potřebovat), Private WEDOS Cloud (všechny fyzické servery budou vyhrazeny jen pro vás) a individuální řešení WMS (rozmístění, návrh infrastruktury).

Celý program zatím testujeme a výsledky rozhodně nejsou špatné. Zákazníci hlavně oceňují individuální přístup a možnosti, které umíme poskytnout.

Marketing

V lednu jsme vám představili náš energetický nápoj WEDOS Energy. Jeho punkový design jste si velmi rychle oblíbili až je pomalu nestíháme posílat. Dodáváme je nejen k našim službám, ale i na různé konference, akce a sportovní utkání. Pomalu se nám vyprazdňují sklady. Naštěstí další kamion je na cestě 🙂

S ostatními dárkovými předměty jsme trochu zaspali. Jedinou novinkou v našem repertoáru je Černé dámské tričko WEDOS s čírem.

Trochu jsme polevili s agresivním marketingem, který nás dostal tam, kde jsme. Budeme si muset sednout a přehodnotit to. Připravujeme dvě super nové služby, které by si rozhodně zasloužily pořádnou propagaci, která si nebude brát servítky s konkurencí. Ostatně nejvíce na tom vždy vydělá zákazník. Hmm co byste říkali kdybychom rozdali 1000 našich WMS s vyhrazeným HW pokud dáte konkurenci, která má jen sdílené (přeprodávané) služby, košem? 😉

Závěr

Máme za sebou díky vám další úspěšný rok. V tom dalším se pokusíme vás opět nezklamat 🙂

Ještě pár statistik na konec:

Počet zaměstnanců 38
Počet chatů 68.499 (-6.819)
   
Počet registrovaných zákazníků 265.922  (+47.652)
   
Domén* 318.116 (+19.932)
NoLimit* 104010 (+3691) + 33.011 dalších domén jako alias
VPS a VPS SSD* 4.653 (-615)
VPS ON* 1.084 (+207)
Dedikovaných serverů* 222 (+70)
WEDOS disků* 11.695 (-93)
  * Pouze aktivní
Datacentra 2 (jedno ve výstavbě)
Racky 30
Fyzických serverů 1500
Klimatizací 2 x 2 ( a k tomu 2 záložní)
Freecooling 1
Generátorů aktuálně 7
   
Spotřebovaná elektřina 130-190 kW každou hodinu
   
Počet dokončených objednávek 211.830 (+6.617) za rok
   
   
Odesláno WEDOS Energy 3960, v úterý dorazí další kamion
Odesláno triček 1780