2 roky poté, 731 dní života Hosting WEDOS

[gtranslate]

Dnes jsou to přesně 2 roky od spuštění našich prvních hostingových služeb. Zkusíme udělat shrnutí 2 let našeho života.

2. narozeniny WEDOS si zaslouží souhrn aktuálního stavu, zamyšlení nad našimi úspěchy a nastíníme další plány do budoucna.

Aktuální stav

Úspěšně jsme vybudovali a provozujeme vlastní datacentrum v naší budově (bývalý protiletadlový kryt) s kvalitním zázemím a infrastrukturou – zdvojená podlaha, klimatizace, stabilní hasicí zařízení s plynem FM200, zálohované napájení (UPS, dieselagregát). Kapacita naší serverovny je cca 6.000 1U pozic. Sídlíme v krásném jihočeském městě Hluboká nad Vltavou. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku, tak sledujte náš profil na Facebooku a Google+ nebo nás přijeďte navštívit (po dohodě kdykoliv).

Veškeré naše služby a systémy běží na serverech a diskových polích Fujitsu. Serverů máme nyní v provozu 169 plus další servery skladem a další jako routery. S FUJITSU jako dodavatelem hardwaru je skvělá spolupráce a nelitujeme toho, že jsme zvolili právě Fujitsu. Aktuálně nás trápí jediná věc a to, že dochází k velkým personálním změnám ve firmě FUJITSU a tak nevíme co nás v budoucích měsících čeká a nemine.

Naše síť je, již více než rok, připojena 2 linkami (jedna 10 Gbps, druhá 1 Gbps), do Internetu jsme propojeni přes dodavatele konektivity Kaora, Master Internet a SuperHosting. Ve špičce dosahujeme průměrných odchozích datových přenosů 1300 Mbps. V době DDoS útoků odoláváme útokům více než 3 Gbps. Naše interní síť je plně redundantní a má 2x 10 Gbps (včetně záložních switchů, routerů). V nejbližších týdnech by měla být spuštěna druhá (a zcela nezávislá) trasa 10 Gbps do Prahy.  Více o našem technickém zázemí.

Na projektu se podílí 17 pracovníků – technici, programátoři, pracovníci zákaznické podpory, management, účetní.

Jako první v oboru jsme prošli úspěšně certifikací ISO 9001 a ISO 14001, kterou jsme letos úspěšně obhájili. Připravujeme certifikaci ISO 27001 – bezpečnost informací, což může být další lákadlo pro všechny zákazníky.

Domény

Momentálně je u nás celkem 89.434 (dneska těch 90.000 “dáme” 🙂 )aktivních domén – stav k 13.9.2012 8:00 (přesně 2 roky poté):

  • 62.111 (pro srovnání před rokem 24.534) .CZ domén
  • 19.101 (pro srovnání před rokem 4.149) .EU domén
  • 4.586 (pro srovnání před rokem 1.521) .COM domén
  • 1.388 (pro srovnání před rokem 574) .NET domén
  • 594 (pro srovnání před rokem 196) .ORG domén
  • 315 (pro srovnání před rokem 72) .BIZ domén
  • 1.100 (pro srovnání před rokem 260) .INFO domén
  • 244 (pro srovnání před rokem 46) .NAME domén

Jen pro srovnání – přesně před rokem to bylo: 31.352. Tady jasně vidíte naši dynamiku růstu.

U domén .CZ jsme dlouhodobě nejrychleji rostoucím registrátorem. Aktuálně jsme 7. největším, ale ještě v září bychom se chtěli dostat na 6. místo a do příštích narozenin chceme být “na bedně”, což znamená dostat se mezi 3 největší. Aktuálně je u nás přes 6,36% českých domén. Za rok jsme si polepšili o více než 3,5% českých domén.

.EU domén jsme aktuálně 4. největší český registrátor, ale po dnešní akci budeme 2. největší český registrátor. Globálně jsme na 39. pozici, ale po dnešním dni poskočíme na 36. příčku. 

Hostingové služby

  • Webhosting – aktuálně je u nás v provozu 23.716 (ve srovnání před rokem 9.099)aktivních webhostingů NoLimit (plus další multiweby a verze Extra a MiniWeby).
  • VPS – aktivních uživatelů virtuálních serverů máme 2.506 (pro srovnání před rokem 1.160), což je více než 5.500 aktivních VPS modulů
  • Dedikované servery – těch je aktuálně 34
  • WEDOS Disk – aktivních uživatelů je 2.850, což je za necelé 3 měsíce provozu služby krásné číslo.

Máme již potvrzeno (dle statistik CZ.NIC), že u webhostingu jsme také nejrychleji rostoucí firma v ČR. Ale chceme růst výrazně (velmi výrazně) rychleji – musíme expandovat do dalších zemí. V samotné ČR je v tomto oboru velmi těsno.

virtuálními servery se nám stále daří více, než jak jsme předpokládali. 

Dedikovaných serverů máme poměrně málo, ale to je dané tím, že se jim aktuálně nevěnujeme a odsunuli jsme je na druhou kolej. Místo toho se více věnujeme ostatním službám. Proto nám chybí skladové zásoby serverů a ani tuto službu nijak zvlášť nepropagujeme. Nicméně pokud u nás server vážný zájemce poptává, zajistíme jej.

WEDOS Disk se nám teprve rozbíhá a my se ho učíme prodávat :-).

Podívejte se na pár krásných grafů:

Statistika růstu v oblasti hostingů (hostované domény .cz) od 1.1.2012:

statistiky hostingu

Statistika růstu v oblasti DNS serverů (domény .cz s našimi DNS servery) od 1.1.2012:

statistiky DNS hostingu

Z grafů jasně vidíte, kdo v ČR vládne 🙂 a vidíte, že u nás téměř 80% všech domén hostuje.

Pár statistik

Za 2 roky existence jsme například:

  • přijali více než 141.484 objednávek
  • přijali více než 120.000 plateb přes banku
  • příjali 513.397 e-mailů
  • vyřídíli (odpověděli) 127.038 e-mailů
  • odpověděli na 66.290 chatů
  • řešili 1.533 telefonických hovorů
  • proteklo u nás (odhadem) 6,200.000 GB dat (snad počítáme správně 🙂 )

Věrnostní akciový program

V létě jsme spustili Věrnostní akciový program, což byla (a je) mimořádně zajímavá akce. Zájem o naše akcie překonal všechna naše očekávání. Za 52 minut jsme prodali 30.000 akcií a máme cca 300 nových akcionářů.

Pracujeme na dalších slibovaných krocích. Máte se na co těšit.

Chcete-li se stát také naším akcionářem a chcete-li se podílet na našem úspěchu, tak sledujte naše stránky. Brzo se dozvíte víc.

Vyplatí se nám to? A kdy konečně zkrachujeme?

V souvislosti se spuštěním Věrnostního akciového programu jsme zveřejnili všechna naše ekonomická čísla. Daří se nám dobře. 

Pro zbytek částečně použijeme rok starý komentář: Neustále se setkáváme s nedůvěrou k nám, způsobenou podezřele nízkými cenami našich služeb. Podle těchto názorů není možné něco vydělat, natož abys se někdy vrátily vložené investice. Anebo musí být naše služby zákonitě špatné.

Můžeme si dovolit nízké ceny služeb, protože jsme dokázali výrazně srazit mnohé náklady, a to nikoliv na úkor kvality. Prostě jsme dokázali mnohé dodavatele “ukecat” na extrémní slevy, zvolili jsme úsporné technologie, nepoužíváme žádný drahý outsourcing (až na pár výjimek u věcí, které opravdu sami nezvládneme) aj. Vše je podrobně vysvětleno ve článku Jak je možné, že máme tak nízké ceny?.

V mnohém jsme se poučili z historie, víme co se nám v dřívějších dobách, kdy jsme se 13 let zabývali stejnými aktivitami, povedlo a co se nepovedlo, co se ukázalo jako dobrá cesta a do čeho se určitě nepouštět.

Firmu jsme založili na zelené louce, nemuseli jsme si s sebou táhnout žádné kostlivce ve skříni, mohli jsme vše od začátku (opět poučeni historií a zkušenostmi) udělat zcela dle svých představ.

Samozřejmě jsme museli do celého projektu na začátku investovat velké množství peněz, abychom si pořídili nemovitost, tu přestavěli, vybudovali v ní serverovnu a celou potřebnou infrastrukturu. Jenže bez toho by to nemělo smysl, byli bychom jen další z mnoha “garážových” firem a nedokázali bychom služby provozovat na vysoké kvalitativní úrovni.

Dále je nutno pochopit, jaký jsme zvolili obchodní model. Necílíme na malé množství velkých zákazníků, ze kterých bychom chtěli dostávat velké částky peněz. Naopak provozujeme službu pro “masy” menších zákazníků. Naším cílem není mít tisíce nebo destíky tisíc zákazníků, nýbrž stovky tisíc a miliony. K tomu samozřejmě budeme muset brzy expandovat do dalších zemí. Tedy naše současné počty zákazníků a aktivních služeb je jen malý zlomek toho, čeho chcete dosáhnout.

V této souvislosti je nutné poznamenat, že si k nám již našlo cestu několik zákazníků z Polska, Rakouska, Německa, Ruska a Ukrajiny. Ačkoliv nemáme příslušnou jazykovou verzi, tak máme v každé z těchto zemích již několik různých zákazníků (zejména na VPS).

Naše současné příjmy již plně pokryjí veškeré provozní náklady (mzdy, energie, konektivitu atd.). Jediné, do čeho se musí stále investovat, je hardware. S tím jsme však do toho šli. Víme, že návratnost investicí bude mnoho let. Bez toho se dnes velký “byznys” udělat nedá.”

Věříme, že jsme jasně ukázali, že hosting dělat umíme a máme před sebou jasnou budoucnost.

Co ještě plánujeme v roce 2012

  • Připravujeme druhou optickou nezávislou trasu 10Gbps do Prahy.
  • Připravujeme novinky u služby WEDOS Disk.
  • Administraci a hlasování pro akcionáře a větší interakci s akcionáři, spolurozhodování.
  • Připravujeme novinky v administraci a vylepšení stávajících služeb a drobné úpravy nabídky.
  • Pracujeme na nabídce našich služeb v angličtině, abychom mohli začít expandovat i mimo ČR a SR. Následovat budou další jazykové verze.
  • … a pár dalších věcí a novinek, které však zatím nemůžeme (nebo nechceme) zveřejnit.

Citace z minulého roku: “Proč nám nové věci trvají tak dlouho? Mohlo by se zdát, že nám vývoj nových věcí či nasazení nových technologií trvá příliš dlouho, až to vypadá, že jsme úplně neschopní. My však ke všem věcem přistupujeme velmi důkladně – nespokojíme se s řešením, které nás napadne jako první. Vše důkladně naplánujeme, promyslíme souvislosti a vztahy se současnými a budoucími projekty a technologiemi, implementujeme, důkladně otestujeme, občas něco necháme pár dní uležet (ráno moudřejší večera). A teprve když jsme si jisti, že je vyvinutý produkt dokonalý, tak jej pustíme mezi lidi. Díky tomu jsou naše služby nejen funkční, ale především spolehlivé a kvalitní.

Dalším důvodem, proč nám některé věci trvají déle, je námi stále zdůrazňovaná plná automatizace. Děláme věci tak, abychom o nich pak už vůbec nevěděli – aby se samy objednávaly, zřizovaly, fakturovaly, aby ke všemu bylo jednoduché “klikací” rozhraní pro zákazníky, aby ke všemu byl podrobný intuitivní návod atd. To se nám velmi podařilo u domén – u nich neřešíme skoro nic, vlastně ani nemáme žádného pracovníka vyhrazeného na řešení doménových záležitostí – není totiž vůbec potřeba, úplně vše si zákazník sám on-line nakliká. Pro Vaši představu jen dodáme malé číslo – již jsme vyřídili přes 140.000 objednávek (registrace, přeregistrace a prodloužení domén, zřízení webhostingů a VPS) a tím podobně vysoký počet faktur, což je docela slušné číslo, a tempo růstu se stále zvyšuje. Dokážete si představit jak bychom to dělali ručně? 🙂 “.

Další naše plány jsou v našem todo listu. Naše služby děláme pro vás – pro naše zákazníky. Z toho pohledu oceníme jakoukoliv zpětnou vazbu. Potřebujeme vědět co od nás čekáte a co od nás chcete. Pokud máte nějaké požadavky, tak se nebojte nám napsat. Předem děkujeme.

Problémy? Stále je co zlepšovat

Stále je co zlepšovat. Aktuálně řešíme výkonnostní problém s webovým rozhraním u e-mailů, ale měl by být brzo vyřešen. Jinak nás “trápí” (téměř už pravidelné) silné DDoS útoky, které jsou stále silnější a silnější. Daří se nám je úspěšně (a bez výpadků) eliminovat a to jen díky výkonnému a kvalitnímu vybavení, které máme.

Hodnocení 2 let provozu

Naše hodnocení? Stejné jako před rokem. Spokojenost s růstem, ale nesmíme usnout na vavřínech. Ještě nás čeká hodně práce.

Napište nám jak nás hodnotíte vy. Předem děkujeme. 

Chcete o nás vědět více? Přijďte se k nám podívat!

Dny otevřených dveří letos nepořádáme, ale budou na jaře. Akci spojíme s valnou hromadou našich akcionářů.

Nyní se můžete kdykoliv domluvit na prohlídce našeho Datacentra WEDOS. Rádi vyjdeme vstříc.

U příležitosti našich 2. narozenin děláme dnes (13.9.2012) mimořádné prohlídky v čase 14:00 – 16:00. Každý návštěvník získá tričko WEDOS a hrneček WEDOS.

Sladká narozeninová odměna na závěr tohoto článku

Pro všechny poctivé čtenáře tohoto článku a zároveň zájemce o webhosting přinášíme sladkou odměnu na závěr. Dnes, tedy 13.9.2012 můžete nakoupit webhosting se slevou až 55% pomocí výročního slevového kuponu – 2NAROZENINY . Slevový kupon můžete posílat svým známým a přátelům a platí po celý den, kdy slavíme druhý rok naší existence.

Mimořádně nabízíme i slevu 5% na prodloužení našich služeb (kromě domén). Využijte této jedinečné nabídky.